SVT:s ambition är att anordna Melodifestivalturné 2022

MELODIFESTIVALEN 2022. Ännu är det ovisst om Melodifestivalen 2022 kommer att hållas på en ort, som det var ifjol, eller om det blir en turné, som det var varje år mellan 2002 och 2020. För att att råda bot på frågan tog två journalister vid Sveriges Radio kontakt med tävlingsledningen för att få svar.

Det var i radioprogrammet Vaken med P3 & P4, som sändes den 31:a augusti, där Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson intervjuades om den kommande festivalen. Hon kunde bland annat meddela att efter att antagningen nu har öppnat har en mängd bidrag redan hunnit inkomma men teamet räknar med att fler bidrag kommer in under de dagar som återstår (deadline är den 17:e september).

 

Turné eller inte turné 2022?

Karin Gunnarsson fick även frågan om det kommer att bli någon turné eller ej 2022. Just nu är det enda svaret att Melodifestivalredaktionens ambition är att tävlingen ska ut på turné även om det är något oklart hur mycket publik som kan tas in på de orter som de vill vara på. Något exakt besked mer än detta kunde inte ges vid tillfället utan det kommer förmodligen att meddelas senare huruvida det blir en turné eller ej vintern 2022.

Turnékonceptet infördes år 2002 då Melodifestivalen utökades från en enda finalkväll till att hålla fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat som avgjorde finalstartfältet. Detta upplägg har varit aktuellt i alla upplagor sedan dess, dock ifjol (2021) blev SVT tvungna att ställa in turnén och hålla tävlingen i en och samma arena till följd av de publikrestriktioner som då fanns i spåren av coronapandemin.

 

Kan bli förändringar på publikfronten

De senaste råden och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten (som finns att ta del av hos polisen) gällande offentliga tillställningar och allmänna sammankomster (som bl.a. konserter hänvisas till) är att maximalt 300 personer tillåts i lokalen om deltagarna har bestämda sittplatser, annars är maxsiffran 50 personer. Hålls evenemanget istället utomhus är maximala antalet besökare 3000 personer med bestämda sittplatser, eller högst 600 om bestämda sittplatser inte finns.

I september är det planerat för att restriktioner kring sådana här deltagarbegränsningar ska tas bort, men det beror helt på hur stor smittspridningen ser ut framåt. Under sommaren har det skett en viss ökning igen, om än från låga nivåer, så det är bara att avvakta och se vad som händer framöver. SVT lär oavsett detta behöva ta ett beslut i frågan senast nu i höst hur de ska göra i vinter.

 


 

Kommentera