Startfältet till Tjeckiens onlineuttagning 2022 är presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan tidigare i höstas har det varit känt att tjeckiska Česká televize (ČT) kommer att återgå till modellen att låta internationell jury samt nationell och internationell publik vara med och rösta fram vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska få representera Tjeckien i Eurovision 2022. Nu har hela startfältet presenterats.

 

Startfältet

Följande artister med tillhörande bidrag kommer att tävla i onlineuttagningen. De tävlande listas i alfabetisk ordning efter artist:

  1. ANNABELLE – Runnin’ Out of Freakin’ Time” 
  2. Elis Mraz – Imma Be” 
  3. Giudi – Jezinky” 
  4. Jordan Haj & Emma Smetana – By Now” 
  5. Skywalker – Way Down” 
  6. The Valentines – Stay or Go” 
  7. We Are Domi – Lights Off” 

 

Fakta om de tävlande

Av de sju som tävlar är alla utom en debutanter i själva uttagningen. Den enda artist som har varit med förut är Elis Mraz som blev tvåa i uttagningen 2020. I övrigt tävlar tre solotjejer (ANNABELLE, Elis Mraz och Giudi), en duo (Jordan Haj & Emma Smetana) samt tre musikgrupper (Skywalker, The Valentines och We Are Domi).

 

Upplägg

I augusti 2021 bekräftade ČT att de kommer till start i Eurovision 2022. Vid den tidpunkten var det dock oklart hur artist och bidrag kommer att väljas ut men ett första steg var att intresserade artister och låtskrivare fick möjligheten att skicka in tävlingsbidrag. Detta avslutades den 30:e september 2021 och ett par veckor senare stod det klart att intresset hade varit stort då mer än 160 bidrag hade skickats in. ČT överlämnade de godkända bidragen till en jury som i sin tur lyssnade och valde ut sina favoriter. Därefter har artisterna fått spela in liveframträdanden i en TV-studio som kommer att ligga till grund för själva omröstningen.

Omröstningen kommer att pågå via Eurovisions app och denna hemsida mellan den 7:e och 15:e december och redan dagen därpå är det sagt att vinnaren kommer att presenteras. Resultatet avgörs till 50% av juryröstning samt 50% av fans/app-röstning där fördelningen är 25% internationell publik respektive 25% tjeckisk publik.

 


 

Kommentera