Sammanfattade Eurovision-nyheter, augusti 2021

Foto & copyright: Bessi/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsläget ut i augusti 2021.

 

Eurovision 2022


Det har gått cirka tre månader sedan Italiens Måneskin tog hem Eurovision Song Contest med sin låt “Zitti e buoni”. Även om det har varit industrisemester och ganska lugnt verkar det som att det snart kan dyka upp ett besked om vilken stad i Italien som får ta hand om tävlingen nästa år, och förhoppningsvis även vilka tävlingsdatum som är aktuella.

 

Hur har processen sett ut?

I början av juli 2021 inledde RAI och EBU sökandet efter värdstaden för Eurovision 2022. Intresserade städer och regioner fick chansen att skicka in ansökningar och därefter komma med fördjupande bud. Initialt var det många italienska städer som visade intresse och av dessa lämnade 17 städer/regioner in anmälan. Däremot kom endast 11 städer/regioner in med de fördjupande delarna. Efter det har RAI och EBU utvärderat och är nu enligt senaste uppgifter igång med slutvalet, även om det kan dröja ett tag till innan en stad kan utses till värdstad.

Så här ser tabellen ut just nu för aktuella och ej längre aktuella städer (uppgifter enligt lokal italiensk media)*:

 

Fortsatt aktuella för uppdraget

 • Bologna
 • Milano
 • Pesaro
 • Rimini
 • Turin

Inte längre aktuella för uppdraget

 • Acireale (Catania)
 • Alessandria
 • Bertinoro di Romagna (Forlì – Cesena)
 • Florens
 • Genua
 • Jesolo (Venedig)
 • Matera
 • Palazzolo Acreide (Siracusa)
 • Rom
 • Sanremo (Imperia)
 • Trieste
 • Viterbo

 

* Fram till den sista augusti hade inget slutgiltigt besked om vilken stad som blivit utsedd till värdstad dykt upp.

 

Spekulationer om realistiska bud

Sajten ESCBubble.com gick inför deadlinen för de fördjupande budens inlämnande igenom listan över städer som har ansökt och markerat vilka kriterier respektive stad uppfyller (av de som från början sattes upp av EBU och RAI). Av de 17 städer som initialt ansökte anser de att endast fem städer (Bologna, Genua, Milano, Rom och Turin) uppfyller alla kriterier som rör arenans storlek, stadens närhet till internationell flygplats och antal hotellrum. Tre av dessa städer är fortsatt kvar i tävlingen enligt de senaste uppgifter som har släppts.

Vi får se om någon av dessa städer även matchar övriga krav som kan ställas, exempelvis tillgänglighet vid specifika datum osv. Eller blir det någon av de andra kandidaterna som är kvar i leken? Det återstår helt enkelt att se vilken stad som får jobbet och sedan även vilket/vilka datum som är aktuella 2022.

 

 

Preliminär deltagarlista


Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 31:a augusti hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2022. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion (vi fördjupar om varje lands uttagning lite längre ned i denna artikel):

 • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
 • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
 • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

 • AlbanienFestivali i Këngës 60
 • AustralienEurovision: Australia decides
 • Belgien
 • DanmarkDansk MGP 2022
 • EstlandEesti Laul 2022
 • FinlandUMK 2022
 • FrankrikeNationell final
 • IsraelX Factor Israel
 • Italien (värdland) – Festival di Sanremo
 • Lettlandnationell uttagning
 • Litauen
 • NederländernaAntagning till artist/bidragsval
 • NorgeNorsk MGP 2022
 • San Marino – Una voce per San Marino
 • SchweizInternval
 • SerbienBeovizija 2022
 • SpanienNationell uttagning
 • SverigeMelodifestivalen 2022
 • TjeckienAntagning till artist/bidragsval
 • TysklandInternval
 • Ukraina

 

 

Melodifestivalen 2022


Sveriges uttagning till Eurovision 2022 kommer att gå via den 62:a upplagan av Melodifestivalen. Exakt hur omfattande tävlingen blir är inte känt mer än att Sveriges Television än en gång planerar för att utse 28 bidrag som kommer att tävla i olika deltävlingar inför en avgörande final.

Det senaste som har hänt kring Melodifestivalen är att antagningen för intresserade låtskrivare och artister att skicka in tävlingsbidrag öppnade nu i slutet av augusti, och den förblir öppen fram till den 17:e september kl. 11:59. Mer information om antagningen inkl. tävlingsregler har vi sammanfattat i dessa fyra artiklar (på svenska/In English):

Antagningen öppen »

Frågor och svar om reglerna »

Information In English »

Read our F.A.Q. »

 

Inga större ändringar – än

Från och med 2022 är det tävlingsproducenten Karin Gunnarsson och hennes team som tar över produktionsansvaret för den svenska Eurovision-uttagningen. Tidigare producenten Christer Björkman, som jobbade med programmet mellan åren 2002-2021, är numera engagerad i den amerikanska Eurovision-versionen som är planerad att sändas 2022.

I juni 2021 släppte Melodifestivalredaktionen det regelverk som ska gälla för 2022 års upplaga. Mycket av innehållet känns igen från tidigare upplagor, bland annat att det är planerat för att 28 bidrag ska väljas ut till startfältet där en hälft utses av en urvalsjury som får välja bland inskickade bidrag medan den andra hälften väljer Melodifestivalredaktionen ut själva. De kan välja bidrag från juryns ratade hög samt specialinbjudningar. Någon gång under den senare delen av 2021 är det planerat att startfältet ska presenteras.

Den enda förändring som vi känner till är att SVT inte erbjuder en jokerplats till någon av finalisterna i årets P4 Nästa. Det innebär att den platsen kommer att tillsättas av en annan artist.

 

Turné eller ingen turné 2022?

Vi saknar fortfarande information från SVT huruvida Melodifestivalen 2022 kommer att hållas på turné eller i en och samma arena under alla veckor programmen sänds. Nu är semestertiderna över och ett besked borde därför dyka upp under hösten. Senast som tävlingen var på turné var 2020 medan årets (2021 års tävling) hölls i Annexet i Stockholm under de 6 veckor som tävlingen pågick.

 

Öppet brev till SVT

Inför nästa års tävling har vår skribent Lukas skrivit en krönika om förändringar som han tycker SVT borde införa i Melodifestivalen från och med 2022. Läs hans tankar om dessa här.

 

 

Fler planerade nationella uttagningar


Länderna här nedan har gått ut med information om sin kommande nationella uttagning. Så här såg informationsflödet ut fram till 31:a augusti:

 

Albanien: Festivali i Këngës 60

I början av juli öppnades antagningen för årets albanska TV-fest Festivali i Këngës (FiK), som är en traditionell festival lik Melodifestivalen och som sedan 2004 även utser Albaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. En dag senare, den 5:e juli, kunde RTSH bekräfta till fansajten ESCToday.com att man även avser att tävla i Eurovision 2022.

Uttagningen som ska utse vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som Albanien ska skicka till Eurovision 2022 kommer ännu en gång att avgöras genom Festivali i Këngës, som i år firar sin 60:e upplaga. Hur detta kommer att uppmärksammas är inte känt, ej heller vilket tävlingsupplägg som RTSH tänker använda. Det är även oklart var och när programmen ska sändas (ifjol hölls uttagningen utomhus och utan liveorkester p.g.a. coronpandemin).

Just nu pågår en antagning till FiK och reglerna till denna finns att ta del av här. Bidrag kan antingen lämnas direkt till RTSH:s högkvarter i Tirana eller mejlas in till festival@rtsh.al

Det är bekräftat att antagningen avslutas den 30:e oktober.

 

Australien: Eurovision – Australia decides 2022

Efter att Australien för första gången någonsin missade finalplats i Eurovision 2021 tar nu landet nya tag till 2022. Enligt senaste nytt kommer Australien tillbaka med en ny upplaga av Eurovision – Australia Decides som denna gång kommer att avgöras lördagen den 26:e februari 2022. Det blir en finalkväll med tio tävlande där publik- och juryröstning kommer att avgöra vem som ska representera Australien i Eurovision 2022.

Redan nu håller SBS på att rekrytera artisterna som ska tävla i finalen men däremot saknas tävlingsbidrag och det vill SBS ha hjälp med att få fram från australiensiska låtskrivare. Därför har SBS öppnat en bidragsantagning via sin hemsida som är igång till och med den 26:e september.

 

Danmark: Dansk MGP 2022

Det danska TV-bolaget DR kunde i augusti 2021 bekräfta fortsättningen för uttagningen Dansk MGP. Anno 2022 fortsätter upplägget med att bara hålla en nationell final som uttagning där åtta bidrag kommer att väljas ut. Bidragen kan komma att väljas ut från en nationell antagning (som öppnade den 27:e augusti och stänger den 29:e oktober) samt från specialinbjudningar.

Antagningen hålls öppen till den 29:e oktober och om du vill skicka in bidrag är det via denna länk som gäller!

 

Estland: Eesti Laul 2022

Estlands nationella TV-bolag ERR gick i augusti ut och bekräftat för sajten ESCToday.com att de dels tänker tävla i Eurovision 2022 samt att artist och bidrag då som nu kommer att väljas ut genom uttagningen Eesti Laul även till kommande säsong. Det innebär att det blir det 14:e året i rad som den uttagningen används. I början av september planerar ERR att släppa tävlingsregler och öppna antagningen för uttagningen. Det har hintats om regelförändringar men inte exakt vilka.

 

Finland: UMK 2022

Finska TV-bolaget Yle gick snabbt ut efter Eurovision 2021 och bekräftade Finlands fortsatta deltagande i 2022 års tävling. I samma veva släpptes också regelverket för tävlingen.

Yle har, som vi tidigare berättat om, valt att fortsätta med sin uttagning UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik). Enligt de tävlingsregler som har släppts (se nedan) kommer uttagningen att hållas preliminärt i februari 2022. Det ser även ut att bli en öppen uttagning, dvs. att flera olika artister tävlar med varsitt bidrag. För att utse startfältet hålls en kortare antagningsperiod mellan den 1:a och 6:e september, och från den väljer sedan en jury ut vilka bidrag som ska tävla.

 

Frankrike: Nationell final

I början av maj kunde den franska tidningen L’Eurovision au Quotidien berätta att franska TV-bolaget France Télévisions har valt att fortsätta med formatet om att anordna en nationell final inför Eurovision 2022. Nyheten bekräftas av den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel som även meddelar att det kan bli justeringar inom själva formatet utan att förändra det allt för mycket. I slutet av juli kom också besked att duon Stéphane Bern och Laurence Boccolini, som var programledare för 2021 års franska final, har fått förnyat förtroende för uppdraget till 2022. De kommer också att fortsätta som Frankrikes kommentatorer på plats i Italien 2022.

 

Antagning pågår

I juni öppnades den officiella antagningen för intresserade låtskrivare och artister som hålls öppen ända fram till den 24:e oktober 2021. För att skicka in bidrag kan du antingen skicka in det via detta formulär där du fyller i alla uppgifter om låtskrivaren/na och artisten samt bifogar ett fotografi på artisten, ett CV samt bidragets originalkomposition i mp3-, mp4- eller mov-format. Dvs, en låt kan skickas in både som ljud- och videofil. Läs mer om reglerna »

Det går även bra att mejla in sin låt till casting.eurovision-ftv@francetv.fr

 

Israel: X Factor Israel

Israeliska KAN har valt att gå tillbaka till att låta ett externt bolag ta hand om hela nationella uttagningen samt täcka en stor del av kostnaderna för att resa med den vinnande artisten till Eurovision 2022. I mars i år lade KAN därför ut ett ansökningsförfarande och den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

I början av juni kom besked om vilka personer som ska utgöra programmets jury: Eurovision-vinnaren Netta, Aviv Geffen, Margalit Tsanani, Ran Danker och Miri Mesika, och i början av augusti meddelade fansajten EuroMix att det mest troliga är att TV-sändningarna startar från och med oktober. Det har också kommit uppgifter om att både artist och tävlingsbidrag ska utses via den avgörande final som preliminärt är planerad till januari 2021. Innan finalen kommer två semifinaler att dels avgöra vilka artister som får tävla i finalen samt vilka låtar som finalisterna tar med sig in i det avgörande skedet.

 

Italien: Festival di Sanremo

Italienska TV-bolaget RAI, som är värdbolag för Eurovision 2022, har bekräftat att värdnationens artist och (förhoppningsvis) tävlingsbidrag ska utses via den klassiska Sanremo-festivalen. Förutom detta är det också sagt att den välkända programledaren Amadeus fortsätter att vara värd för festivalen, vilket blir hans tredje år i den rollen.

Denna festival är ingen nykomling utan är nästa år inne på sin 72:a upplaga genom tiderna, och det är sagt att den ska hållas den första veckan i februari, närmare bestämt mellan den 1:a och 5:e februari. Det är däremot ännu oklart vilka artist och låtar som ska tävla, och om det blir några särskilda regler gällande hur vinnaren ska utses och om vinnaren får första chans på Eurovision-platsen. Uppgifter finns om att det eventuellt blir något färre tävlande nästa år för att korta ned sändningstiden i programmen. Detta sedan RAI fick ett visst tittartapp ju fler sändningar som pågick i den föregående upplagan.

 

Lettland: nationell uttagning

Sedan Lettlands debut i Eurovision 2000 har landets nationella TV-bolag LTV alltid utsett artist och tävlingsbidrag via en publik uttagning, dock med undantag från ifjol (2021) då valet gjordes helt internt. Inför de nationella uttagningarna 2022 meddelar nu LTV att de avser att återgå till att välja genom en nationell uttagning, även om det ännu inte är känt vilken uttagning som kommer att produceras samt hur omfattande den blir. I och med detta besked har Lettland bekräftat deltagande i Eurovision 2022, vilket skedde i korthet på Twitter under måndagen den 30:e augusti.

 

Nederländerna: Antagning till artist/bidragsval

Knappt hade 2021 års Eurovision avgjorts förrän det forna värdlandet Nederländerna hade bekräftat sitt deltagande i nästa års tävling. Dessutom hann det nationella TV-bolaget AVROTROS starta upp sin kommande nationella uttagning. Exakt vad det rör sig om för uttagning är oklart mer än att en kommitté på 6 personer ska delta i arbetet. Tävlingsledningen tog emot bidrag fram till den 31:a augusti 2021.

 

Norge: Norsk MGP 2022

I maj öppnade norska TV-bolaget NRK antagningen till 2022 års Norsk Melodi Grand Prix, där man uppmuntrade alla som ville att skicka in tävlingsbidrag. Antagningen var planerad att hållas öppen fram till den 15:e augusti, men NRK har valt att förlänga den en månad. Ny deadline är således den 15:e september.

Förutom antagningsprocessen är det känt att NRK tänker fortsätta med upplägget att ha deltävlingsprogram inför finalen. Exakt upplägg inom programmen är inte känt, däremot i slutet av augusti kunde Norges delegationschef Stig Karlsen bekräfta tävlingsdatumen som är satta till den 15:e januari till 19:e februari. Det innebär att det blir minst fem sändningar inför finalen likt det som varit aktuellt 2020 och 2021.

 

Saker att tänka på:

– Alla bidrag laddas upp digitalt via detta anmälningsformulär.

– Det finns en maxgräns på tre (3) inskickade bidrag räknat per kompositör/producent/artist.

– Ni måste ange vilken eller vilka del(ar) av landet som artisten representerar. Valen som finns är Nord-, Midt-, Vest-, Øst- och Sør-Norge.

Hela regelverket »

 

San Marino: Una voce per San Marino

I början av april 2021 släppte det sanmarinska TV-bolaget SMRTV en kommuniké med planerade TV-program för 2021. I den framgår att bolaget tänker satsa på ett helt nytt uttagningsformat för att utse artist och bidrag till Eurovision 2022. Det nya formatet har namnet Una voce per San Marino och är planerat att sändas i slutet av året. I juni månad kom ännu en uppdatering då SMRTV vill genomföra programmet över flera månader även om ytterligare detaljer fortfarande saknas.

Med detta format blir det andra gången någonsin som San Marino väljer genom en nationell uttagning, även om 2020 års bidrag utsågs via en digital final.

 

Schweiz: Internval

De fyra schweiziska regionala TV-bolagen SRF, RTR, RSI och RTS, som tillsammans bildar samlingsbolaget SRG SSR, beslöt under våren 2021 för att fortsätta med uttagningsmetoden att låta två jurygrupper internt rösta fram artist och tävlingsbidrag till den kommande Eurovisionen. I samband med att nyheten släpptes startade en liknande ansökning som Tyskland hade för att rekrytera sin panel och likt den kommer ett första test att avgöra vilka personer som ska få ingå i juryn.

I mitten av augusti 2021 släppte SRG SSR regelverket för uttagningen som bland annat säger att en antagning kommer att hållas under perioden 1:a till 15:e september. Från den kommer sedan publikpanelen och expertjuryn att få lyssna på låtar och rösta tills man bara har valt ut en låt som vinnare. Regelverket finns samlat i denna artikel.

 

Serbien: Beovizija 2022

I en nyhetssändning i det serbiska TV-bolasget RTS några dagar efter Eurovision 2021s avgörande stod det klart att Serbien kommer att delta i Eurovision 2022. Under sändningen presenterade Olivera Kovačević, som är chefredaktör för RTS’ underhållningsredaktion, att man återgår till att välja artist och bidrag genom uttagningen Beovizija, som därmed återuppstår efter ett års paus. Just nu är preliminärt finaldatum satt till februari 2022 men det kan såklart justeras med tiden.

När nyheten presenterades sades det att en antagning skulle öppnas i juni men någon sådan har ännu inte satts igång.

 

Spanien: Nationell uttagning

Det spanska TV-bolaget RTVE planerar att återuppväcka Benidorm International Song Festival, eller i alla fall någon slags variant av den festivalen, som tidigare arrangerades i den spanska staden Benidorm i provinsen Alicante i sydöstra Spanien åren 1959-2006. Festivalens upplägg påminde då om den italienska Festival di Sanremo om än att den inte har hållits kontinuerligt på samma sätt som den italienska motsvarigheten.

Till 2022 planerar RTVE att genomföra tre så kallade galakvällar vilket i praktiken innebär ett tävlingsupplägg med två semifinaler och en avgörande final. Enligt Eurovision.tv är preliminära datumet satt till februari 2022 och just nu verkar det som att både jury- och tittarröstning ska användas som resultat.

I augusti kom även besked om att en arbetsgrupp inom RTVE har satts ihop för ändamålet som leds av den tidigare spanska delegationschefen Ana María Bordas. Hennes plats som delegationschef för Spanien i Eurovision ersätts nu av journalisten Eva Mora. Hon har bl.a. bevakat Eurovision för RTVE åren 2012-2016 och hon kommenterade även det informella Eurovision-programmet 2020 och även Junior Eurovision 2020.

 

Tjeckien: oklar uttagningsmetod

Tjeckiska Česká televize (ČT) bekräftade i mitten av augusti att de kommer till start i Eurovision 2022. Exakt vilken slags uttagning som väntar är inte känt, däremot kommer en bidragsantagning att hållas igång mellan ca 17:e och 30:e september* där intresserade artister och låtskrivare har möjlighet att skicka in tävlingsbidrag. Ett enklare regelverk finns sammanfattat här. I reglerna finns en klausul som säger att ifall ČT väljer att inte delta i Eurovision 2022 kommer uttagningsprocessen att avbrytas.

* Avslutningsdatumet är bekräftat, men startdatumet kan ske tidigare/senare.

 

Tyskland: Internval

I mars 2021, alltså två månader före Eurovision 2021s avgörande, startade det tyska TV-bolaget NDR sitt sökande efter Tysklands nästa Eurovisionrepresentant. Enligt uppgifter ska det handla om en liknande intern uttagning som det varit de senaste åren då TV-bolaget nu sökte personer till den publikpanel som ska vara med och rösta fram en vinnare. Förutom publikpanelen lär också en så kallad expertjury också rekryteras för ändamålet. Mer information har inte dykt upp.

 

 

Övriga nyheter


Ukraina: UA:PBC avslutar samarbete med STB

Under flera år på 2010-talet ansvarade den privata ukrainska TV-kanalen STB för Ukrainas nationella uttagning samt för kostnader under Eurovisioner. Men från och med 2022 är detta samarbete över, vilket STB meddelade den 30:e augusti. I korthet innebär detta att den statliga TV-kanalen UA:PBC nu tar över hela ansvaret från uttagning till Eurovision-resan.

Exakt vilken form av uttagning som väntar för Ukraina anno 2022 är inte känt.

 

Belarus’ EBU-avstängning hävs tidigast i juli 2024

I slutet av maj i år kom EBU med besked om att de skulle stänga av det belarusiska TV-bolaget BTRC då de anser att bolaget inte längre lever upp till kraven på oberoende och yttrandefrihet. BTRC fick en två veckors svarsperiod på sig att komma med ett yttrande i saken, men oavsett har EBU fattat beslut om avstängning som verkställdes den 1;a juli. Det innebör att BTRC inte längre är en del av unionen då landet saknar officiellt medlemskap i EBU.

Nu kommer däremot besked från BTRC som säger att bolaget inte är permanent avstängda. EBU kan nämligen bara stänga av ett TV-bolag i treårsperioder, vilket innebär att avstängningen kommer att hävas den 1:a juli 2024. Däremot kan EBU både förlänga och häva avstängningen innan det datumet om de så vill.

Kort och gott innebär detta att om inte BTRC söker/får specialtillstånd att tävla eller att avstängningen hävs tidigare kan Belarus återkomma som deltagarland hösten 2024 (i Junior Eurovision) respektive våren 2025 (för stora Eurovision).

 

Junior Eurovision 2021 har fått en logotyp till sitt officiella tema

Sent i december månad i år kommer finalen i årets Junior Eurovision att gå av stapeln i Paris i Frankrike. Även om det är några månader kvar till det är dags för tävlan har arrangörerna nu presenterat den logotyp som ska användas i tävlingen under temat Imagine. Själva logotypen sägs vara en inspiration av fantasti, jul och Paris och symbolen liknar både en julgran och Eiffeltornet på samma gång. Hela temat går att ta del av här.

Angående Junior Eurovision håller deltagarlistan att forma sig där ett flertal länder som avstått tävlande nu gör comeback. Fram till den sista augusti hade minst 16 länder tackat ja till att delta, men då listan ännu inte är officiellt presenterad ska alla anmälningar ses som preliminära till dess annat meddelas.

 

Inga Eurovision-comebacker för tidigare mindre nationer

Under sommaren 2021 har några av de länder som tävlat förut, men som inte gör det längre, meddelat fortsatt att de inte tänker göra comeback i stora Eurovision. Just nu handlar det om Andorra, Luxemburg, Monaco och Slovakien som alla har valt att avböja en comeback. Det blir heller ingen debut för ministaten Liechtenstein men detta beror mycket på att landet ej är medlemmar i EBU varför ett deltagande just nu omöjliggörs.

 

Sommarserie: Bästa låt från varje ESC-land

Under slutet av sommaren genomförde vår skribent Lukas en egen serie här på sajten där han presenterade en favoritlåt från varje land som tävlat i Eurovision. Det fanns ingen spärr för när låtarna kunde ha tävlat. Publicering skedde i juli och augusti och här nedan kan du ta del av alla tio delar:

 

 


 

Kommentera