Tjeckien bekräftar deltagande i Eurovision 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) har bekräftat Tjeckiens deltagande i Eurovision 2022 och kommer även att öppna upp en antagning för intresserade artister och låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag.

Exakt vilken slags uttagning som väntar är inte känt och själva bidragsantagningen öppnar inte förrän tidigast den 17:e september, även om den avslutas redan den 30:e september. Däremot önskar ČT att de som är intresserade att skicka in låtar ska hinna förbereda dessa fram till då antagningen öppnar.

 

Regler för antagningen

Förutom att tävlingsbidrag, låtskrivare och artist behöver uppfylla EBU:s tävlingsregler, däribland att låten ska vara nyskriven och icke-utgiven (absolut inte publicerad före den 1:a september 2021), finns krav på att minst en huvudsångare per låt ska vara tjeckisk medborgare eller inneha tjeckiskt medborgarskap.I övrigt finns inga krav på låtens genre eller musikstil.

För kännedom har ČT lagt in en regel som säger att i det fallet om Tjeckien inte skulle delta i Eurovision 2022 kommer tävlingsförfarandet att utse landets artist och tävlingsbidrag att avbrytas.

 

Tjeckien i Eurovision 2021

Efter flera år med positiva finalavancemang för Tjeckien i Eurovisionen blev det tvärstopp för landet i den senaste upplagan. Artisten Benny Cristo tävlade den gången med sin ”Omaga” men det blev bara en 15:e plats med 23 poäng i sin semifinal, varav samtliga poäng kom från juryrösterna. Så här såg det framträdandet ut:

 


 

Kommentera