Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Lukas väljer: Bästa låt från varje ESC-land – del 1

Publicerad: | Skribent: Lukas

Publicerad


PANELENS VAL. Under sommaren kommer vår skribent Lukas att välja ut sina favoritbidrag från varje land som tävlat i Eurovision Song Contest till och med år 2021. Denna gång får du se Lukas val när det gäller Belgien, Frankrike, Nederländerna, Schweiz och Tyskland!

 

Några inledande ord

Efter att 2020 års Eurovision ställdes in kan det kännas lite konstigt att svälja att vi i år har återigen fått se en Eurovisionsupplaga igen 2021 som man lyckades gå i mål med. Men likväl en av de mest befriande känslorna om jag får säga det själv! Detta innebär nu att vi är inne i lågsäsong igen och det är under denna tid som jag tänkte att det är dags starta ett nytt projekt.

Det jag hade tänkt lyfta idag är ett gäng låtar, inte mindre än 50 stycken, som jag personligen anser vara de bästa låtarna från varsitt land. Läsare som följt ESC-Panelen längre tillbaks kanske känner till att jag gjorde en ranking över låtar under åren 2004-2019 som hamnade oförtjänt lågt, och vissa låtar jag lyfte där lär nog dyka upp här också. Även längre tillbaks i tiden har jag sett samma tendenser att jag lätt faller för så kallade ”deep cuts” i tävlingen, dvs. låtar man inte tänker på i första taget. Och därför tänkte jag att det vore kul att lyfta fram dessa.

I denna del får du ta del av fem länder som deltog det första året (1956) men favoritbidragen kan komma från vilka år som helst fram till 2021.

 

Mina val i denna del

Nederländerna

Vi inleder denna resa runt kontinenten med det senaste årets värdland: Nederländerna. I mitt personliga tycke har de ofta haft en ganska jämn kurva, det är sällan jag direkt ogillat ett bidrag men de har inte varit mina favoriter särskilt ofta. Deras vinnarlåt 2019 var i och för sig en av mina favoriter, men i backspegeln inser jag att högstanivån det året faktiskt inte var särskilt hög. Istället får vi faktiskt backa tillbaks till 60-talet, där det är så att det är två låtar som gjorde upp kampen om bästa låt enligt mig. Den kultförklarade låten ”Katinka” från 1962 var nära, men valet föll till slut på Conny van den Bos med  “’t Is Genoeg” från 1965!

 

Kommentar: Förmodligen en av de bästa låtarna i mitt tycke som inlett en Eurovisionskväll. Det som var fascinerande med just 1965 var att många länder började vika bort från den trend som löd med långsamma ballader som annars var allenarådande under 50-talet och början på 60-talet. Detta blev en låt som verkligen satte tonen för det, den griper tag direkt med de snabba rytmerna och melodin som nästan lät som det skulle komma från en gammal Hitchcock-rulle. Inte för att det behöver vara en dålig grej. Conny visade också en riktigt stark karaktär i framträdandet.

 


 

Schweiz

Över till det land där allting började i en liten lokal i Lugano. Schweiz har, till skillnad från Nederländerna, verkligen blandat högt och lågt i tävlingen enligt mig, De har ibland bjudit på låtar jag verkligen gillat (bland annat deras upplagor från 1977 och 2012) men också ibland skickat saker som jag inte alls klickat med. I slutändan har det blivit en trekamp för att utse en personlig favorit, där 1977 och 2012 fått konkurrera med vad som blev min slutliga vinnare, som är Lys Assia med “Giorgio” som tävlade 1958!

 

Kommentar: Japp, vi hamnar ännu längre tillbaks i tiden jämfört med senast, ända till 1958. Lys Assia, som redan hade bärgat hem den allra första titeln i ESC, var nu tillbaka för tredje gången med vad jag skulle klassa som glädjepillrenas glädjepiller. Trots att Italiens ”Volare” är den flest minns från 1958 är detta en riktigt fin låt. Jag ska inte tala för alla, men jag tror många kan hålla med mig om att det är svårt att inte bli glad av denna.

 


 

Belgien

Vi åker tillbaka till Benelux-området och den här gången till Belgien. Och Belgien har väl egentligen inte rosat marknaden särskilt mycket, i alla fall inte enligt mig personligen. Till stor del kan det bero på att de sällan gör något större avtryck, de har inte så många låtar som är särskilt ihågkomna förutom deras enda vinnarbidrag från 1986. Jag har under åren fått välja och vraka en del när jag skulle lyfta fram en personlig favorit från just Belgien. Visserligen var ”The Wrong Place” en låt jag gillade när det begav sig, samtidigt som det känts som det borde finnas nånting bättre där ute. Och efter några genomlyssningar av Belgiens bidrag föll valet till slut på Liliane Saint-Pierre med “Soldiers of Love” från 1987!

 

Kommentar: En liten outsider faktiskt som jag ibland haft tendens att glömma bort, fast jag egentligen gillar den. Å andra sidan var 1987 ett riktigt starkt år där jag hade så mycket som åtta (!) låtar som jag hade gett den eftertraktade fempoängaren till. Denna är en av dem. En trevlig låt med ett rätt så roligt framträdande också. Klart en av de bästa låtarna Belgien bjudit på.

 


 

Tyskland

Och så kommer vi till ett annat svart-rött-gult land, och det mesta deltagarlandet i tävlingen. Till skillnad från Belgien så har Tyskland bjudit på fler låtar som är ikoniska. Vem glömmer bort Dschinghis Khan, Katja Ebstein eller varför inte Stefan Raab och Guildo Horn? Men trots det har det länge varit svårt för mig att utse en klar favorit. Inte hjälpte det heller att Tysklands enda frånvaro i tävlingen var för man åkte ut i ett förkval, där man hade en låt som lätt blivit min favorit det året om den gått till finalen 1996. Det skulle dröja till 2018 innan allting föll på plats och då talar jag såklart om Michael Schultes “You Let Me Walk Alone” från 2018!

 

Kommentar: 2018 var ett år där Tyskland blixtrade till efter flera år av vattentrampning. Och detta var minst sagt välförtjänt när man skickade den mycket hjärtskärande ”You Let Me Walk Alone”, en låt om att sörja en bortgången far. En sak som Michael Schulte verkligen ska ha cred för är äktheten han lyckas förmedla, samtidigt som det aldrig blir pretentiöst. De känslor han förmedlar berörde mig på djupet. En suverän 4:e plats, som jag skulle säga var i underkant.

 


 

Frankrike

Vi går vidare till Frankrike. Ett land som är vida känt för sina chanson-ballader, något som var ett segerrecept i yngre år. Efter 1977 hade man fem segrar, bara en sån sak. Men detta är det man stannat på. 2021 var Frankrike, efter flera år av sorger och bedrövelser, snubblande nära att ta sin sjätte seger, första på över 40 år som det då skulle bli. Och detta genom att gräva upp chanson-balladen igen! Rätt så otroligt. Överlag är Frankrike lite svårbedömda för mig, då de ofta haft en tendens att hålla sig fast kring ett specifikt sound, där just ballader ofta är mer förekommande än riktiga upptempolåtar. Men det finns ett guldkorn som jag kan lyfta fram, en i många avseenden mycket annorlunda låt jämfört med vad fransmännen brukar köra: Les Fatals Picards med “L’amour à la Française” från 2007!

 

Kommentar: “L’amour à la Francaise” må vara en låt som jag vet många avfärdade som ett löjligt plojbidrag bland många, och kanske man inte borde ha varit särskilt förvånade över dess dåliga placering. Men jag kan inte låta bli att bli glad av att höra den. Förutom att det är en härlig dos garagerock så blir det roligt att de framför låten med en sån glimt i ögat. Låtens story handlar alltså om en engelsman som blivit kär i en fransk kvinna, men humorn ligger i den rejäla frangelskan och all mimik bandet bjuder på. Det hela blir väldigt over-the-top, men samtidigt är detta en humorlåt som ändå är rätt så självmedveten. Catchigt och kul helt enkelt!

 


 

Sammanfattning

Det här är alltså mina val för de fem första länderna som har deltagit i Eurovision Song Contest. I nästa del, som publiceras den 24:e juli, kommer mina val för Danmark, Italien, Luxemburg, Storbritannien och Österrike.

Du får gärna kommentera om du håller med mig eller om det finns andra låtar som du tycker är bättre för länderna här ovan!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen