Från och med 1 juli 2022 har vi bytt rapporteringssida till andra halvåret 2022. Klicka här för att komma dit.
OBS! Alla tidigare uppdateringar från 1 januari till 30 juni finns kvar att läsa via månadsflikarna längst nere på sidan.
/ESC-Panelen
Säsongsbevakningen vintern & våren 2022
Eurovision 2022
– Tävlingen ägde rum i PalaOlimpico i Turin, Italien, den 10:e, 12:e och 14:e maj 2022.
– Upplägget var ännu en gång två semifinaler och en final där sammanlagt 40 länder deltog. Alla utom ”Big Five” behövde kvala till sig finalplatser.
– Trion LauraPausini, Alessandro Cattelan och Mika var programledare för de tre sändningarna.
– Årets tema var ‘The Sound of Beauty’.
– Inför sändningarna skulle varje lands artist spela in ett s.k. live-on-tape-framträdande som användes som reservinslag ifall artisten p.g.a. sjukdom eller andra resehinder inte kunde närvara på plats i Turin. Inget land behövde dock använda inspelningarna.
– Även i år tilläts förinspelad körsång vid alla scenframträdanden.
Startfältet
Inför årets Eurovision anmälde sig 40 länder varav 35 behövde kvala genom semifinalerna.
Innan semifinalsändningarna anordnades en lottning där dessa länder allokerades in i de två semifinalerna. Lottningen ägde rum den 25:e januari. Från varje semifinal kvalade sedan tio länder vidare till finalen där sedan vinnaren korades.
Nedan presenteras länderna som deltog placerade utifrån om de gick till/tävlade i finalen eller om de åkte ut i semifinalerna.
– 28 bidrag, fördelat på sju bidrag á fyra deltävlingar, tävlade. Därefter följde den nyinrättade semifinalen och den avgörande finalen där vinnaren, dvs. Sveriges representant i Eurovision 2022, koras.
– Oscar Zia är huvudsaklig programledare för hela tävlingen och Farah Abadi är backstagereporter.
Omröstningarna
– Inför tävlingen presenterade SVT nya röstningsregler för deltävlingarna, semifinalen och finalen. Se denna artikelför mer information.
– I deltävlingarna röstades publikens favoriter vidare till final, antingen som deltävlingsvinnare eller att de fick en chans till via semifinalen.
– Även i år användes telefon- och applikationsröstning som resultat, dock undantag för den första deltävlingen där appen inte användes p.g.a. tekniska problem.
– I semifinalen (tidigare Andra chansen) tävlade åtta bidrag om fyra finalplatser. Bidragen lottades till två startgrupper där topp 2 i varje grupp gick till final.
– Finalens upplägg är att de 12 finalisterna (åtta från deltävlingarna och fyra via semifinalen) tävlar om segern. Resultatet avgörs med hjälp av å ena sidan app- och telefonröstning och å andra sidan internationella jurygrupper.
Startfältet
– Startfältet utsågs till en hälft av en urvalsjury och till en hälft av SVT:s Melodifestivalredaktion. Ingen P4 Nästa-joker från 2021 års riksfinal valdes in.
30 juni. Innan vi går från det första till det andra halvåret för 2022 minns vi tillbaka på det som hände i Turin i maj och för den delen även under hela första halvårssäsongen. Mer nyheter och sånt kommer såklart att följa även under resterande halvår.
EBU förklarar sitt beslut om att inte låta Ukraina bli värd för Eurovision 2023
23 juni. I samband med att EBU fredagen den 17:e juni gick ut med nyheten att Ukraina inte längre tilldelas värdskapet för Eurovision 2023 kom en del kritik, inte minst från Ukraina själva, om beslutet. Därför har de nu valt att gå ut med en förklaring.
20 juni. Fram till den 18:e september tar norska NRK emot tävlingsbidrag till Norsk Melodi Grand Prix 2023. Om du vill ta chansen att få försöka tävla för Norge nästa år har du sommaren på dig att ta fram ett eller flera tävlingsbidrag.
20 juni. Mellan den 1:a och 5:e september tar finska Yle emot tävlingsbidrag till UMK, och redan nu ett par månader innan antagningen öppnar är tävlingsreglerna presenterade.
19 juni. Knappt har beskedet landat om att Ukraina inte längre är aktuell för värdskapet av ESC 2023 förrän ett flertal städer runt om i Storbritannien har gått ut med uppgifter om att de gärna står värd för nästa års tävling.
Vilken värdstad som det sedan blir avgörs först och främst huruvida BBC väljer (eller inte väljer) att tacka ja till EBU:s bud om att bli värdland för Eurovision 2023 efter att de valde att flytta tävlingen från Ukraina. Därefter behöver också en ESC-värdstad uppfylla vissa krav gällande bl.a. arenans kapacitet, närhet till internationell storflygplats samt logistik och säkerhet.
Det är oklart när vi kan förvänta oss ett besked i frågan men förmodligen senast i höst.
Fler uttrycker sin besvikelse över EBU:s Ukraina-besked
17 juni. Efter att EBU:s referensgrupp och ledning gick ut med beskedet att Eurovision 2023 inte kommer att arrangeras i Ukraina har det nationella TV-bolaget UA:PBC i Ukraina gått ut med ett pressmeddelande om sin åsikt i frågan. Självklart finns det en viss besvikelse i detta besked, inte minst då arbetet med arbetsgrupper hade inletts och att säkerhetsfrågan hade diskuterats med EBU. Det fanns även tre olika förslag på värdstäder: huvudstaden Kiev, Lviv eller Zakarpattia (som ligger precis vid gränsen till Ungern och Slovakien).
Nu är i alla fall ett beslut taget och nästa steg för EBU är att ta kontakt med brittiska BBC i och med att Storbritannien kom på andra plats i årets final. Skulle Storbritannien tacka ja till att bli värdnation skulle det bli nionde gången som landet är värd – varav femte gången som man står värd utan att ha vunnit året innan (BBC var ESC-värdar åren 1960, 1963, 1972 och 1974 då andra länder av olika skäl inte kunde stå värd). Senast landet stod värd efter seger var i Birmingham 1998 efter att gruppen Katrina and the Waves hade vunnit med ”Love Shine a Light”.
Eurovision 2023 flyttas från Ukraina
17 juni. EBU:s referensgrupp och ledning har beslutat att Eurovision 2023 inte kommer att arrangeras i Ukraina. Istället går nu värdskapsfrågan över till tvåan, i det här fallet BBC i Storbritannien.
RTVE i Spanien tackar (just nu) nej att bli värd för ESC 2023
14 juni. Det spanska TV-bolaget RTVE:s verkställande direktör José Manuel Pérez Tornero har i en intervju med den spanska tidningen Faro De Vigo uttalat sig om att bolaget, i alla fall just nu, inte kommer att stå värd för Eurovision 2023 om Ukraina inte kommer att kunna arrangera.
Spanien kom som bekant på tredje plats i årets Eurovision och skulle därför kunna vara spekulant på att få arrangera om inte vinnarlandet Ukraina har (eller ges) den möjligheten, men utifrån detta besked verkar det inte vara aktuellt. Å andra sidan har EBU inte uttalat sig i frågan så vi får se om detta besked står sig eller ändras.
Andorra tackar nej till comeback i Eurovision 2023
14 juni. TV-bolaget RTVA i Andorra har för ett 14:e år på raken valt att tacka nej till att delta i Eurovision Song Contest. Den här gången saknas dock en anledning, i alla fall utifrån det besked som har lämnats till ESCToday.com.
Andorra tävlade i Eurovision mellan 2004 och 2009 men lyckades under dessa år aldrig kvala in från semifinal till final. Det gör att landet är det enda tävlingsland som aldrig deltagit som tävlingsnation i en ESC-final.
2022 års live-on-tape-versioner släpps i juni
14 juni. Med start under tisdagen (14 juni) började Eurovision.tv att släppa vissa av de s.k. live-on-tape-versioner som varje land spelade in inför Eurovision 2022. Dessa versioner skulle ha använts ifall en artist av något skäl inte skulle kunna ha tagit sig till Turin under Eurovision, exempelvis p.g.a. begränsningar under coronapandemin.
Lyckligtvis kunde alla 40 artister vara på plats i Turin under den fest som rådde där, och därför får detta ses som en slags rolig backup som vi nu får njuta av i efterhand.
Klippen kommer att släppas i omgångar via Eurovision.tv:s YouTube-kanal under sammanlagt tio dagar. Alla klipp kommer däremot inte att släppas och det beror på att vissa TV-bolag vill ha det aktuella scenframträdandet som gjordes på scenen i Turin som senaste klipp istället för backup-klippet som spelades in i studios eller liknande lokaler.
13 juni. Italienska TV-bolaget Rai, som senast var värdbolag för Eurovision 2022, har bekräftat att Italien kommer till start även i nästa års tävling. Man kommer dessutom att fortsätta välja ut sin representant och sitt tävlingsbidrag genom Festival di Sanremo.
12 juni. På sitt Instagramkonto har den tidigare Melodifestivalproducenten Christer Björkman lagt upp en bild på den medalj som han mottog av Sveriges kung Carl XVI Gustaf nu i juni. Det handlar om medaljen av 8:e storleken som han har tilldelats.
Israel verkar gå för internval 2023
12 juni. Sedan många år tillbaka är vi fans vana att följa Israels Eurovision-uttagningar under flera månader genom Rising Star eller X Factor, men till 2023 verkar det istället bli ett internval. Via en uppdatering på TV-bolaget KAN:s Facebooksida står det att en kommitté kommer att ansvara för att välja ut den artist som ska representera Israel i Eurovision 2023.
Vilka som ska sitta i kommittén är ännu inte känt mer än att det ska vara personer som arbetar inom bolaget samt musiker och musikexperter. Det framgår inte om kommittén även ska ansvara för att ta fram tävlingsbidraget internt eller om det blir någon uttagning för den händelsen.
Senast Israel valde artist internt var inför Eurovision 2021 då Eden Alene, som blev landets representant 2020, fick kvarstå som representant ett år till. Tävlingsbidraget utsågs däremot den gången genom en mindre onlinefinal.
Slovakien har inte stängt dörren för en Eurovision-comeback – än
12 juni. Tidigare i juni gick slovakiska RTVS ut till ESCToday.com med besked om att bolaget inte avser att återkomma till Eurovision 2023. Men ett par dagar senare kommer nya besked. För efter att den tjeckiska fansidan Eurocontest.cz har varit i kontakt med RTVS är nu beskedet att bolaget kommer att ta ett beslut tidigast i augusti. Oavsett har alla bolag möjlighet att tänka över sitt tävlande då EBU inte går ut med någon deltagarlista förrän tidigast någon gång i höst.
Slovakien deltog i Eurovision under 1990-talet innan man hoppade av men gjorde en oväntad comeback 2009. Efter det tävlande landet även 2010, 2011 och 2012, men vid inga av dessa tillfällen tog man sig till final. Slovakien hoppade därefter av tävlingen igen och har inte visat intresse för att återkomma till Eurovision Song Contest.
SVT bekräftar deltagande i Eurovision 2023
8 juni. Som känt blev det ju ingen Melodifestivalturné 2022, i alla fall ingen som besökte 6 olika städer. Istället blev det ännu en Stockholmsbaserad tävling där Melodifestivalen höll till i Globen och Friends Arena. Men nästa år är det tänkt att turnén ska bli av och redan i februari meddelade Live Nation att alla biljetter som således 2022 kommer per automatik att föras över till turnén 2023, förutsatt att du som biljettköpare inte vill ha pengarna tillbaka (det går alltså att tacka nej till erbjudandet).
Så länge inget justeras kommer turnén att börja i Göteborg den 4:e februari och åker sedan vidare till Linköping (11:e februari), Lidköping (18:e februari) och Malmö (25:e februari). Sedan blir det semifinal i Örnsköldsvik den 4:e mars och final i Stockholm den 11:e mars. Jämfört med 2022 är det inga byten av städer, däremot är ordningen (för deltävlingarna) lite justerad jämfört med hur det var tänkt 2022.
6 juni. Norska NRK har meddelat att Norge fortsätter att medverka i Eurovision Song Contest även år 2023.
Det är sajten ESCToday.com som har gått ut med nyheten att Norge har bekräftat sitt deltagande i nästa års tävling. Enligt samma källa kommer NRK att fortsätta med sin populära uttagning Norsk Melodi Grand Prix som uttagning, däremot är det inte känt huruvida upplägget blir den här gången. Mer information lär följa under det här året.
Albanien öppnar antagningen till FiK 61
3 juni. Redan nu i början av juni har albanska TV-bolaget RTSH öppnat antagningen till den kommande upplagan av Festivali i Këngës som den här gången blir den 61:a upplagan i ordningen. För närvarande kan intresserade artister och låtskrivare skicka in bidrag, däremot saknas ett datum för sista ansökningsdag. Dessutom framgår det inte huruvida RTSH är intresserade eller ej av att tävla i Eurovision 2023. Mer information om Albaniens uttagning lär följa under året.
Det har heller inte sagts något gällande när som FiK kommer att äga rum, även om programmet vanligtvis brukar äga rum antingen strax före eller efter julhelgen. Varje år sedan 2003 (inför ESC 2004) har RTSH använt sig av FiK som nationell uttagning till Eurovision Song Contest.
Spanien fortsätter med Benidorm Fest
1 juni. Näst på tur att bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2023 är Spanien som även till kommande upplagan tänker välja artist och bidrag genom Benidorm Fest.
29 maj. OGAE Grekland rapporterar att det cypriotiska TV-bolaget CyBC planerar att köpa in det brittiska TV-formatet All Togheter Now för att använda som sin nationella uttagning inför Eurovision 2023.
Enligt uppgifterna skulle det i så fall handla om en större uttagning som eventuellt skulle kunna börja sändas så tidigt som i oktober i år. Och om planerna blir av kommer det att bli den första publikuttagningen för Cypern sedan 2015, då landet också anordnade en större uttagning. Alla år därefter har CyBC bara gjort internval.
Notera dock att dessa uppgifter har inte bekräftats av CyBC, även om de cirkulerar runt i olika medier. Det bör tilläggas att nyheten inte ska tolkas som en deltagarbekräftelse.
Ryska EBU-medlemsbolag listas inte längre på EBU:s hemsida
28 maj. Sedan slutet av maj listas inte de fyra ryska bolagen Channel One Russia, Radio Mayak, Radio Orpheus och Rossijskoe Teleradio på EBU:s hemsida. Bolagen listades tidigare som EBU-medlemmar men finns således inte längre med på den listan.
Vi ska däremot tillägga att bolaget Russian TV and Radio Broadcasting Network finns med på EBU:s lista gällande Approved participants.
Barcelona Eurovision Party blir av igen 2023
26 maj. Arrangörerna bakom det i år nystartade Eurovision Pre Partyt Barcelona Eurovision Party har via sitt Twitter-konto bekräftat att det blir en ny fest nästa år i Barcelona inför Eurovision 2023. Det är ännu inte känt var och när festen ska hållas och ytterligare detaljer släpps senare.
Monacos nya TV-bolag försenas
26 maj. Förra året kom den glada nyheten att det hade avsatts en större summa pengar i Monacos stadsbudget för att landet skulle komma tillbaka till Eurovision igen år 2023. Detta skulle ske i samband med uppstarten av ett nytt TV-bolag då landets tidigare nationella TV-bolag TCM (Télé Monte-Carlo) numera ägs av det franska bolaget TF1 Group där Monacos stat har sålt hela sitt ägande.
Under den här våren har planerna dock fått lite bakslag eftersom det nya bolaget nu planeras att startas upp nästan ett år senare än vad det var tänkt. Istället för en uppstart den här hösten planeras starten till någon gång mellan juni och september 2023. Detta gör att Monaco tidigast kan göra en Eurovision-comeback till 2024, men det är förutsatt att det nya bolaget hinner bli medlem i EBU innan deadline till den tävlingen äger rum (gissningsvis hösten 2023).
Monaco deltog i Eurovision varje år från 1959 men valde att hoppa av efter 1979 års tävling. Det blev dock en högst tillfällig comeback 2004 som varade 2005 och 2006. Därefter har Monaco inte deltagit i Eurovision Song Contest.
Startfältet till OGAE Second Chance Contest 2022 presenterat
25 maj. Senare under året kommer årets OGAE Second Chance Contest att avgöras genom omröstningar bland de OGAE-anslutna klubbarna runt om i världen och nu är startfältets 27 tävlingsbidrag på plats. Sverige representeras av gruppen Medina med ”In i dimman” som kom på tredje plats i årets Melodifestival. Det är Melodifestivaklubbens medlemmar som har röstat fram vem av artisterna som skulle bli vald, och valet kunde bli vem som helst av de bidrag som tävlade med undantag för vinnarlåten.
I år är det OGAE Norge som ansvarar för tävlingen i och med gruppen KEiiNO:s seger ifjol.
20 maj. Med kort varsel efter att Eurovision 2022 hade avgjorts har finska Yle kommit med besked att det även till 2023 blir en allmän antagning inför uttagningen Uuden Musiikin Kilpailu (UMK). I likhet med föregående säsong hålls antagningen under de första fem dagarna i september månad. Något regelverk har ännu inte presenterats men det lär bli officiellt innan antagningen.
Därför diskvalificerades 6 jurygrupper i Eurovision 2022
19 maj. Det har nu i skrivande stund (19:e maj) gått ett par dagar sedan Eurovision Song Contest 2022 avgjordes och nu har EBU valt att gå ut med de egentliga uppgifterna kring varför de diskvalificerade hela 6 jurygrupper i den andra semifinalen och i finalen.
16 maj. Knappt har Eurovision 2022 avgjorts förrän vi får besked om den första antagningen till Eurovision 2023. Det handlar om Nederländerna vars TV-bolag AVROTROS har öppnat sin antagning.
16 maj. Två dagar efter den avgörande Eurovision-finalen i Turin, där Kalush Orchestra tog hem segern för Ukraina med bidraget ”Stefania”, höll TV-bolaget UA:PBC en presskonferens där de gick ut med uppgifter om att de har fått dokument av EBU gällande att börja förbereda för att kunna stå värd för Eurovision 2023. Deras högsta önskan är att kunna arrangera tävlingen som planerat under våren 2023.
Flera andra länder, däribland ett flertal direktkvalificerade ”Big Five”-nationer, har i medier uttalat sig om att de är villiga att bistå UA:PBC exempelvis att vara s.k. co-värdland. Det skulle i så fall innebära att tävlingen inte äger rum i Ukraina utan någon annanstans men med UA:PBC som huvudsaklig ansvarig för tävlingen.
Flera länder bekräftar deltagande 2023
15 maj. Även om det ännu inte är klart än gällande om Eurovision 2023 kommer att kunna produceras i Ukraina eller om det blir något annat lands TV-bolag som får producera tävlingen (antingen själva eller tillsammans med det ukrainska TV-bolaget UA:PBC) har några länder redan nu gett besked om att de vill vara med och tävla. Listan kommer att utökas med fler namn och som vanligt är den högst preliminär fram till dess att EBU släpper den fullständiga versionen senare under det här året eller i början av nästa år.
Just nu ser det ut som följer:
Finland – UMK 2023
Israel
Polen
San Marino – Una voce per San Marino
Sverige – Melodifestivalen 2023
6 jurygruppers resultat diskvalificerades
15 maj. När resultaten från semifinalerna offentliggjordes kom EBU med besked att 6 jurygrupper i den andra semifinalen hade diskvalificerats. Deras resultat hade också ersatts av så kallade aggregerade resultat.
15 maj. I samband med att finalen hade avgjorts släppte EBU alla resultat från de två semifinalerna. Vi kommer att gå igenom dessa mer i detalj senare, men här är i alla fall en översikt.
Som rubriken säger var det Ukraina som vann semifinal 1 medan Sverige vann semifinal 2. Bägge två vann sina semifinaler tämligen överlägset övriga medtävlande.
15 maj. Nu är finalen avklarad och när juryns och tittarnas poäng hade lagts samman blev det Kalush Orchestra med bidraget “Stefania” som representerade Ukraina som hade vunnit.
14 maj. Nu är vi snart i ett avgörande i årets Eurovision Song Contest. Inför sändningen har vi tyckt till och gjort tippningar gällande vilket land vi tror vinner. Schlagermagister Adrian har också analyserat startfältet utifrån olika parametrar. Se länkar nedan.
13 maj. Knappt har två semifinaler avgjorts förrän det är dags för final. Under fredagskvällen anordnades jurygenrepet då de 25 länderna fick framföra sina bidrag samtidigt som 40 jurygrupper runt om i Europa och Australien i hemlighet bestämde sina respektive rangordningar för poängutdelningen.
Vi följde detta genrep och rapporterade senaste nytt!
13 maj. Hur gick det för länderna i startfältet och hur många rätt fick vi gällande våra tippningar? Det och mycket mer finns samlat i vår minianalys i den första semifinalen.
12 maj. Under torsdagskvällen avgjordes den andra semifinalen i Eurovision 2022 där 18 länder tävlade om tio finalplatser. Nu har jurygrupperna och tittarna bestämt vilka bidrag som ska få tävla en gång till i lördagens final.
12 maj. Idag torsdag med start klockan 21.00 sänds den andra semifinalen i Eurovision 2022 där 18 länder, däribland Sveriges Cornelia Jakobs, tävlar om tio finalplatser. Inför avgörandet har vi sammanställt allt du behöver veta inför sändningen.
11 maj. I december är det Armeniens tur att stå värd för Junior Eurovision Song Contest, för andra gången sedan 2011. Den här gången blir det något speciellt i och med att det är Junior Eurovisions 20-årsupplaga som genomförs. I samband med årets Eurovision höll TV-bolaget AMPTV en pressträff i Turin om tävlingen där man egentligen meddelade att produktionsarbetet är i full gång för att komma i mål den 11:e december.
Det finns ännu ingen officiell deltagarlista, utan den kommer förmodligen att släppas senare i sommar eller i början av hösten.
Inför semifinal 2
11 maj. Det börjar närma sig ett avgörande i den andra semifinalen och därför har vi tyckt till och gjort tippningar. Schlagermagister Adrian har också analyserat startfältet utifrån olika parametrar. Se länkar nedan.
11 maj. Hur gick det för länderna i startfältet och hur många rätt fick vi gällande våra tippningar? Det och mycket mer finns samlat i vår minianalys i den första semifinalen.
11 maj. Natten mot onsdagen hölls en lottning med de tio finalisterna från den första semifinalen som fick veta vilken starthalva de ska få i finalen. När den andra semifinalen är avgjord och har fått sina starthalvor utallokerade kommer produktionen att sätta startordningen.
10 maj. Under tisdagskvällen avgjordes den första semifinalen i Eurovision 2022 där 17 länder tävlade om tio finalplatser. Nu har jurygrupperna och tittarna bestämt vilka bidrag som ska få tävla en gång till i lördagens final.
10 maj. Idag tisdag med start klockan 21.00 sänds den första semifinalen i Eurovision 2022 där 17 länder tävlar om tio finalplatser. Inför avgörandet har vi sammanställt allt du behöver veta inför sändningen.
9 maj. Det börjar närma sig ett avgörande i den första semifinalen och därför har vi tyckt till och gjort tippningar. Schlagermagister Adrian har också analyserat startfältet utifrån olika parametrar. Se länkar nedan.
9 maj. Nu börjar Eurovision 2022 på allvar och som en uppdatering kommer här en del nyheter om tävlingsveckan.
När och var?
Eurovision 2022 består av tre sändningar varav två semifinaler och en final. För närvarande är det 35 länder som behöver kvala genom semifinalerna där 17 länder tävlar i den första semin och 18 länder i den andra. Dessa två sändningar äger rum på tisdag (10:e maj) respektive torsdag (12:e maj). Finalen äger rum på lördag (14:e maj).
Vilka röstar?
Alla tre sändningar avgörs till en hälft av nationell juryröstning och till en hälft av nationell tittarröstning. Varje land har sin jurygrupp där jurypersonerna individuellt rangordnar alla bidrag innan juryns alla rangordnar slås ihop och bildar ett slutresultat. Även tittarna i samma land röstar och rangordnar låtarna från första till sista plats. Jurygruppens respektive tittarnas topp 10 får poäng och därefter adderas allas poänger samman där de tio bidrag som har fått högst totalpoäng går vidare till finalen.
I semifinalerna är det bara länderna som tävlar + två eller tre direktkvalificerade länder som får rösta. Det innebär att Sverige inte får rösta i den första semifinalen eftersom Cornelia Jakobs tävlar i den andra semifinalen. I finalen får däremot alla 40 länder rösta oavsett om man gick till final eller ej.
Inget land får rösta på sitt eget lands bidrag. Man kan således inte rösta på Sverige om man ingår i Sveriges jury och/eller röstar som tittare från Sverige.
Vilka sitter i jurygrupperna?
Namnen på vilka jurypersoner som kommer att bedöma årets startfält är inte officiellt presenterade än. Det vi vet är att varje jurygrupp består av fem personer inkl. en ordförande där kravet är att samtliga ska ha musik som sysselsättning i någon form (exempelvis artist, låtskrivare, producent, DJ etc.). Varje jurymedlem ska arbeta enskilt och får inte avslöja sin rangordning förrän hela tävlingen är avgjord.
EBU har möjlighet att skicka ut extern personal för att granska att juryarbetena går rätt till och skulle ev. oegentligheter uppstå har EBU rätt att diskvalificera enskilda och/eller hela juryns arbete.
Varje lands jurypersoner ska bedöma artistens sånginsats, låtens originalitet, framträdandet och allting tillsammans.
Vilka länder är direktkvalificerade?
Några av årets tävlingsländer slipper kvala i semifinalerna. Det handlar om ”Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) som tack vare sitt ekonomiska bistånd till EBU ges gratis finalplatser oavsett slutresultat.
Eftersom värdnationen Italien ingår i ”Big Five” är det bara fem länder som är direktkvalificerade vilket också innebär att det är bara 25 och inte 26 länder som kommer att tävla i finalen.
Vilka mellanakter kommer medverka i sändningarna?
I den första semifinalen kommer det att bjudas på ett uppträdande från Diodato, som var Italiens Eurovision-representant 2020 men p.g.a. pandemin fick han aldrig tävla när det skulle bege sig då. Det kommer också att bli ett diskoframträdande av Dardust, Benny Benassi samt Sophie & The Giants.
I den andra semifinalen är endast en mellankt bekräftad och det är Il Volo, som var Italiens Eurovision-representant 2015 då det var storfavoriter att ta hem segern (det slutade med en bronsplats).
Även finalen får finbesök av tidigare italienska ESC-representanter. Självklart kommer fjolårsvinnarna Måneskin att uppträda men det blir också ett uppträdande med Italiens första ESC-vinnare Gigliola Conquetti. Fler akter kommer att bekräftas inom kort.
En sista oddscheck innan allvaret drar igång
8 maj. Vi har kontinuerligt under våren kollat av hur spelbolagen gissar utgången av årets Eurovision Song Contest. Nu när tävlingen drar igång på allvar gör vi en sista oddscheck för att se hur läget ser ut just nu. Mätningen gjordes på kvällen söndagen den 8:e maj.
8 maj. Efter en hektisk repetitionsvecka har artisterna i årets startfält fått visa upp sig på den turkosa mattan i värdstaden. Eventet kunde följas live via YouTube.
7 maj. Den sista enskilda repetitionsdagen inför Eurovision 2022 ägnades helhjärtat åt direktkvalificerade Big Five (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland). Vid de efterföljande presskonferenserna lottade även alla utom värdnationen vilken starthalva de ska ha i finalen. Italien har sedan tidigare fått lotta sitt startnummer och är det enda land i finalstartfältet som har fått ett direkt startnummer genom lottning. Alla övriga positioner bestäms av produktionsteamet.
6 maj. Under fredagen avslutades de enskilda scenrepetitionerna för semifinalländerna. De som repeterade denna dag var bidrag med startnummer 8-18 i den andra semifinalen.
5 maj. Under torsdagen fick bidragen med startnr 14, 16 & 17 i semi 1 samt 1-7 i semi 2 repetera igen. Därefter repeterade Italien inkl. resterande “Big Five”-länder för första gången.
4 maj. Senast som Italien stod värd för Eurovision Song Contest var hon en av programledarna och i år kommer hon tillbaka till tävlingen igen. Vi pratar såklart om Gigliola Cinquetti som var Italiens första Eurovision-vinnare, en seger hon fick 1964 då hon var 16 år gammal med bidraget ”Non Ho L’età”. I finalen kommer hon att framföra sin vinnarlåt som mellanakt inför en fullsatt PalaOlimpico.
Repetitioner dag 5
4 maj. Under onsdagen inleddes den andra repetitionsomgången i PalaOlimpico där alla semifinalister nu får chansen att repetera en sista gång innan genrepen och direktsändningarna. Dagen bjöd på 14 framträdanden bland bidragen som tävlar i semi 1.
Festival di Sanremo har fått sändningsdatum för 2023
4 maj. Även om TV-bolaget Rai inte har bekräftat något gällande Italiens deltagande i nästa års Eurovision har de gått ut med sändningsdatumen för nästa års Festival di Sanremo. Enligt uppgifter kommer den att äga rum mellan den 7:e och 11:e februari, vilket är en vecka senare jämfört med i år.
Det är även bekräftat att Rai kommer att erbjuda jokerplatser från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani till startfältet i Festival di Sanremo, vilket blir tredje gången detta genomförs. Finalen i Giovani-tävlingen hålls i december månad.
Repetitioner dag 4
3 maj. Under tisdagen avslutades den första repetitionsomgången i PalaOlimpico, den här gången med bidragen som tävlar i den andra semifinalens andra starthalva.
1 maj. Hur kom egentligen projektet till då Eurovision flög över Atlanten och landade i en amerikansk version med delstater och territorier som tävlar i musik? Det svaret finns att ta reda på i en SVT-dokumentär som släpptes i SVT Play den 1:a maj. I dokumentären intervjuas flera av nyckelpersonerna däribland Peter Settman, Christer Björkman, Ola Melzig och Anders Lennhoff.
Dokumentären finns tillgänglig i SVT Play i två år.
30 april. Under lördagen startade de första individuella repetitionerna i PalaOlimpico i Turin. Vi följer repetitionerna om än på avstånd då de första klippen bara publiceras via TikTok.
29 april. Det internationella Eurovision-nätverket OGAE:s Eurovisionklubbar har under våren röstat bland årets låtar och nu är en vinnare korad.
Enligt totaltabellen nedan blev det en tajt slutplacering mellan vinnaren och tvåan. Inför den avgörande omröstningen ledde Sverige knappt över Italien och utifrån hur den sista klubbens röster skulle fördelas kunde allt fortfarande hända. I slutändan gav Ukraina (som röstade sist av alla) 5 poäng till Italien samtidigt som de gav 6 poäng till Sverige, vilket räckte för en svensk seger. Cornelia Jakobs fick även ihop 16 stycken 12-poängare medan Mahmood & Blanco för Italien fick ihop 13 stycken 12-poängare.
Cornelia Jakobs seger innebär att det är fjärde gången sedan mätningens start 2007 som OGAE-klubbarna utser Sverige till sin vinnare. De tidigare gångerna var 2008 (Charlotte Perrelli), 2012 (Loreen) och 2014 (Sanna Nielsen).
29 april. Under slutet av maj och en stor del av sommaren kommer Sveriges Eurovision-representant Cornelia Jakobs att åka på turné i Sverige. Enligt turnéschemat startar allt på Furuvik i Gävle den 21:a maj och avslutas i Kackelstugan på Öland den 26:e augusti. Däremellan kommer Cornelia Jakobs bland annat att uppträda på Gröna Lund i Stockholm, Liseberg i Göteborg och på en rad andra festivaler som äger rum i sommar.
Munskyddskrav i PalaOlimpico
29 april. De som ska vara på plats i Turin för att se Eurovision på plats i PalaOlimpico kommer att behöva använda godkända munskyddd, i det här fallet så kallade FFP2-masker, när de är i arenan. Det finns även munskyddskrav ute i övriga italienska samhället bland annat i kollektivtrafiken men även många andra inom- och utomhusplatser.
Tidigare under månaden har det varit ovisst om resan skulle kunna bli av eller ej med anledning av en pågående myndighetsstrejk som bland annat tillhandahåller livvakter. Av säkerhetsskäl får inte den israeliska ESC-delegationen åka till Eurovision utan att ha med sig livvakter och om den här saken inte hade löst sig hade Michael Ben David troligen fått ställa in sin resa till Turin och förmidligen fått uppträda via sitt live-on-tape-framträdande.
Samya programleder ’Eurovision Backstage’
28 april. Ifjol var det den nederländska journalisten Samya Hafsaoui som programledde serien Eurovision Backstage för de nederländska tittarna när tävlingen befann sig i Rotterdam. Nu ett år senare har Eurovision.tv bjudit in henne att medverka som programledare för årets Eurovision Backstage från Turin.
Det kommer enligt uppgift att bli dagliga inslag på Eurovision.tv:s YouTube-kanal med start den 30:e april!
Il Volo blir mellanakt i semi 2
28 april. Nästa mellanakt till Eurovision 2022 är bekräftad, det handlar om gruppen Il Volo som tävlade för Italien 2015 och som var en av favoriterna att vinna hela tävlingen med låten ”Grande Amore”. I slutändan blev det en stark tredjeplats för gruppen. Nu sju år senare ska de åter få ställa sig på Eurovisionscenen och den här gången på hemmaplan – och utom tävlan. Istället kommer de att underhålla publiken som mellanakt i den andra semifinalen.
27 april. EBU har bekräftat att det blir ett till biljettsläpp inför Eurovision 2022 som äger rum den 28:e april. Biljetter släpps till totalt nio tillfällen varav 6 är genrep och resterande tre är direktsändningar.
25 april. Inför de första repetitionerna i Turin gör vi en sista oddscheck för att se hur spelbolagen just nu tippar utgången av årets Eurovision Song Contest.
Och på tal om Spanien blev det just Spaniens och deras representant Chanel med låten ”SloMo” som vann årets INFE-omröstning. INFE (som står för International Network of Fanclubs of Eurovision) har låtit sina klubbar runt om i Europa röstat och efter att sista gruppen hade röstat klart såg topp 5 ut så här:
Spanien, 140p
Italien, 127p
Sverige, 112p
Nederländerna, 104p
Albanien, 79p
Om det här resultatet står sig i finalen skulle det innebära att det för andra året på raken blir två Big Five-länder i toppstriden. Vi får se hur det blir. I vilket fall som helst var det sammanlagt 35 av 40 länder som fick minst 1 poäng, vilket är betydligt fler jämfört med den OGAE-omröstning som just nu pågår.
Ytterligare mellanakt i semifinal 1
Sedan tidigare har det varit känt att den italienska artisten Didodato, som skulle ha representerat Italien i Eurovision 2020, kommer att uppträda under den första semifinalen – den här gången som mellanakt. Nu kommer besked om ytterligare mellanakter i samma program, det handlar om akten The Dance of Beauty som utgörs av låtskrivaren Dardust, DJ Benny Benassi, det brittiska bandet Sophie and The Giants och dirigenten Sylvia Catasta som tillsammans kommer att förvandla PalaOlimpico till ett discopalats!
Uppsnacksprogram inför Eurovision i SVT
21 april. I samband med att årets Eurovision drar igång kommer SVT att sända ett uppsnacksprogram från Turin i Italien med Farah Abadi som programledare. Programmet kommer att sändas en timme innan den första semifinalen sänds.
21 april. Efter två upplagor i rad (inräknat 2020) återkommer nu Eurovision Village till värdstaden igen med aktiviteter för alla som pågår parallellt med själva tävlingen.
21 april. Nu är det officiellt att artisten Diodato, som skulle ha representerat Italien i Eurovision 2020, kommer att medverka i årets tävling som mellanakt i den första semifinalen.
20 april. Efter lite påskledigheter i panelen är vi nu tillbaka fullt ut igen och under vår ledighet har vi kunnat notera nedanstående Eurovision-nyheter.
Dotter presenterar Sveriges jurypoäng i finalen
Vi börjar med att berätta att artisten Dotter (eller Johanna Jansson som hon egentligen heter) som tidigare har tävlat om att få representera Sverige i Eurovision tre gånger i år kommer att läsa upp Sveriges poäng i Eurovision-finalen. Det handlar framförallt om vilka poäng som den svenska juryn delar ut med mest fokus på 12-poängaren.
Spanskt Eurovision Pre Party
Under påskhelgen genomfördes också PrePartyES i Madrid där ett flertal artister i årets Eurovision-startfält inklusive en rad deltagare från den spanska uttagningen till årets Eurovision deltog. Vi kommer att släppa en artikel i veckan om detta event.
Stängda repetitioner för presskåren
Eurovision.tv:s medieteam har lagt ut information om förändringar för presskåren i årets Eurovision, däribland att arenan är stängd för presskåren under större delen av tävlingen. De första inledande repetitionerna för varje land hålls dessutom endast via TikTok medan den andra repetitionsrundan sänds som vanligt via presscentrets stream. Men till skillnad från tidigare år får inte presskåren vara på plats inne i arenan då heller.
De enda tillfällen som presskåren får access till arenan är vid varje första genrep (produktionsgenrepen) inför respektive semifinal samt i finalen. Övriga genrep (jurygenrepen och matinégenrepen) krävs att man har köpt biljett för att få komma in i arenan, vilket även gäller direktsändningarna. Däremot kan presskåren alltid se alla genrep från presscentret.
Undantag kommer att göras för den delen av presskåren som tillhör fotografpoolen, vilka får access till arenan under livesändningarna den 10:e, 12:e och 14:e maj.
Presscentrets öppettider
För de som kommer att bevaka tävlingen på plats i Turin kommer att kunna vara på plats i arenans presscenter mellan den 4:e och 14:e maj. Repetitionsstarten är dock redan den 30:e april men då är presscentret inte öppet. Presscentret är också stängt den 8:e maj då allt fokus är på invigningsceremonin.
TikTok blir officiell partner till årets Eurovision
14 april. En av de många samarbetspartners i årets Eurovision blir den välkända appen TikTok som med sina miljarder användare världen över nu också ska sprida officiell Eurovision-anda! Genom TikTok kommer Eurovision.tv att lägga ut mer exklusivt material från såväl repetitioner som genrep och även direktsändningarna. Exempelvis kommer man att kunna följa semifinalerna och finalens direktsändningar samt ta del av de första individuella repetitionerna i arenan.
Animation av scenen i Turin
14 april. Via Instagram har Eurovision.tv släppt en kort sekvens av en animation av hur scenen i PalaOlimpico kommer att se ut. Tidigare i år blev konceptet ’The Sun Within’ känt och sedan cirka en månad tillbaka arbetas det för fullt för att rigga allt som ska vara på plats. Nu kan man inför sändningarna ta del av hur det är tänkt att se ut.
Sveriges Televisions kommentatorer har presenterats
12 april. Sveriges Television har presenterat Edward af Sillén och Linnea Henriksson som den duo som kommer att kommentera tävlingen för Sveriges Televisions tittare den 10:e, 12:e och 14:e maj.
Det är inte officiellt bekräftat vem eller vilka som Sveriges Radio kommer att skicka som kommentator/er till Eurovision 2022.
Israels delegation kanske inte reser till Turin i maj
12 april. Via sitt officiella Twitterkonto skriver det israeliska TV-bolaget KAN att det för närvarande pågår en strejk vid Utrikesdepartementet i Israel som i sin tur påverkar huruvida den israeliska Eurovision-delegationen kommer att kunna vara på plats i Turin som planerat i maj. Som det verkar just nu verkar det som att man inte kan närvara personligen utan möjligen på länk (och att Michael Ben David får uppträda genom sin förinspelade live-on-tape), men ännu är inget officiellt bekräftat hur man kommer att göra.
Poddavsnitt 2 från Eurovision-redaktionen
12 april. Det har blivit dags för det andra avsnittet i Eurovision.tv:s podd där Steve Holden den här gången gästas av några av de artister som medverkade vid Eurovision in Concert den 9:e april. Avsnittet finns att lyssna på via denna länk.
Fler biljetter släpps till Eurovision 2022
10 april. Den 7:e april genomfördes ett första biljettsläpp inför Eurovision 2022 och nu kommer uppgifter om att det kommer att bli ett ytterligare biljettsläpp inför sändningarna. Enligt tidningen La Repubblica beräknas arenan PalaOlimpico kunna ta in cirka 7000 personer per tillfälle, vilket gör att man kan sälja drygt 63000 biljetter. Vid första tillfället släpptes 25000 av dessa vilka sålde slut ganska fort.
När nästa biljettsläpp kan komma att äga rum är däremot inte känt.
Lördagens ESC-konsert i Amsterdam
9 april. Under lördagskvällen ägde Eurovision Pre Partyt Eurovision in Concert rum i Amsterdam i Nederländerna. Den här festen hade många fans väntat på då den hade fått skjutas upp inte mindre än två år p.g.a. coronapandemin. Nu var det däremot dags för fest där 27 artister från årets Eurovisionstartfält inklusive en rad gästartister medverkade.
8 april. På fredagen blev följande två nyheter kända:
– Eurovision-tv:s första podcast-avsnitt släpptes och finns att lyssna på här. I det första avsnittet gästas av det den norska gruppen KEiiNO, tävlingens Executive Supervisor Martin Österdahl samt den isländska poddaren Júlía Margrét Einarsdóttir. Steve Holden är värd för podden.
7 april. Under torsdagsförmiddagen släpptes biljetter till Eurovision i Turin och i vanlig ordning såldes allt slut ganska omgående. Det började med att biljetterna till direktsändningarna för semi 1, semi 2 och finalen sålde slut medan det fanns platser kvar för vissa genrep. Nu några timmar efter släppet är dock samtliga biljetter slutsålda. Vi får återkomma till om det blir fler biljettsläpp eller om detta var det enda tillfället.
48 år sedan Sveriges första ESC-seger
6 april. Under onsdagen uppmärksammades det att det var exakt 48 år sedan som popgruppen ABBA vann Eurovision Song Contest för Sverige med låten ”Waterloo” i Brighton i Storbritannien. Detta var stort i och med att det var Sveriges första seger i tävlingen och samtidigt början för ABBA:s storslagna internationella succé som är minst lika stor idag som den var på 1970-talet.
ABBA är fortfarande mycket populära i Eurovision-kretsen, bland annat lyckas ”Waterloo” allt som oftast ta sig in runt plats 20 på fansens topp 250-lista som släpps varje nyårsafton.
Jerevan blir värdstad för Junior Eurovision 2022
6 april. Nu är det officiellt bekräftat att den armeniska huvudstaden Jerevan kommer att stå värd för Junior Eurovisions 20-årsjubileum i december.
5 april.Eurovision.tv har gått ut med den roliga nyheten att de kommer att starta en podcast som uppvärmning till årets Eurovision i Turin. Det är Steve Holden som kommer att leda podcasten där han bjuder in aktuella och spännande gäster till programmet. Det första avsnittet släpps den 8:e april och kommer att finnas tillgänglig på en rad olika plattformar.
Fler avsnitt kommer att släppas under våren, dock inte exakt känt när.
Biljettinformation inför Turin
5 april. Snart är det dags för biljettsläpp inför Eurovision 2022 och om du vill ge det en chans att försöka köpa och resa ned till Turin har vi sammanställt allt du behöver veta om detta!
5 april. Efter att såväl NRK i Norge som Yle Finland har kommit med positiva besked om att deras Inför Eurovision-serier fortsätter kommer nu isländska RÚV med liknande besked gällande deras serie ’Alla leið’. Även i år blir det delegationschefen Felix Bergsson som tillsammans med Helga Möller (tidigare isländsk ESC-representant) och Sigurður Þorri Gunnarsson som kommer att lyssna igenom alla tävlingsbidrag.
Bilder på scenen i PalaOlimpico
5 april. Sedan några veckor tillbaka har scenen inför Eurovision 2022 börjat byggas i PalaOlimpico. Enligt nytagna bilder som har släppts nu i april börjar nu scenen ta form även om det är mycket som återstår innan det är dags för repetitioner och tävling.
2 april. Imorgon söndag (3:e april) hålls nästa Eurovision-fest i London, en fest som har återuppstått efter bland andra ekonomiska problem och coronapandemins regelverk. 20 artister som ska tävla i årets Eurovision har tackat ja till att medverka och utöver dessa finns också en del gästartister med. Uppställningen ser ut som följer (med reservation för tillägg/förändringar):
Tävlar i årets Eurovision: Jérémie Makiese (Belgien), Intelligent Music Project (Bulgarien), Reddi (Danmark), Stefan (Estland), Alvan & Ahez (Frankrike), Brooke (Irland), Mia Dimšić (Kroatien), Citi Zēni (Lettland), Monika Liu (Litauen), Emma Muscat (Malta), Andrea (Nordmakedonien), Subwoolfer (Norge), Ochman (Polen), WRS (Rumänien), Chanel (Spanien), Sam Ryder (Storbritannien), Cornelia Jakobs (Sverige), We Are Domi (Tjeckien), Malik Harris (Tyskland) och LUM!X feat. Pia Maria (Österrike)
Gästartister: Victoria (Bulgarien 2020 & 2021), The Roop (Litauen 2020 & 2021), Aidan (tidigare deltagare i Maltas ESC-uttagningar), Eye Cue (Nordmakedonien 2018), KEiiNO (Norge 2019) och James Newman (Storbritannien 2020 & 2021)
Värdar: SuRie & Paddy O’Connell
Datum för Norges Inför Eurovision-serie
2 april. Helgerna den 29-30 april samt 6-7 maj sänder NRK sin inför-serie ’Adresse Torino’ som en nedräkning till årets Eurovision Song Contest. Nu har man även gått ut med vilka personer som ska gästa varje sändning och i vilken ordning som ländernas bidrag ska bedömas.
31 mars. Alla uttagningar är över och nu väntar en spännande uppladdning inför Eurovision! Vi byter också strax månad och här är allt som hände i Eurovision-bubblan i mars.
Vidbir-klippet visas om Kalush Orchestra inte kan tävla i Turin
30 mars. Italienska Rai har beslutat att göra ett undantag för Ukraina gällande den regel om att alla länder ska spela in ett s.k. live-on-tape-material för sitt framträdande. Dessa klipp kommer endast att användas om en artist inte kan vara på plats i Turin under Eurovision, på ett liknande sätt som Australien hade ifjol.
29 mars. I samband med att semifinalernas startordningar släpptes kom besked om att biljettsläppet till Turin sker med start den 7:e april. Exakt hur många biljetter som släpps är däremot inte känt mer än att det kommer kunna vara publik på plats vid alla genrep och direktsändningar.
29 mars. Strax före klockan 14.00 under tisdagen släppte EBU startordningarna för de 35 semifinalbidragen. Avslöjandet skedde genom släppet av två recaps på den officiella YouTube-kanalen.
29 mars. Nu under våren går vår bevakning från nationella uttagningar över till bevakning av Eurovision Song Contest. Närmast handlar det om allt som händer inför tävlingen däribland vår tävlingsguide med kommentering men även topplistor, krönikor och mycket annat skoj!
PS: Utöver det som nämns i artikeln kan andra överraskningar dyka upp längs vägen!
OGAE Poll är igång
29 mars. Nu är årets OGAE Poll igång som innebär att de klubbar som är anslutna till OGAE-nätverket är med och röstar fram sin vinnare i årets tävling. Först ut var Frankrikes Eurovision-klubb som gav sin 12:a till värdnationen Italien och sin 10-poängare till Sverige!
Ytterligare klubbresultat kommer att publiceras framåt våren och vem som vinner, ja det avgörs senare. Men du kan följa med hela rösträkningen här.
Parco del Valentino blir Eurovision Village
25 mars. Mellan den 7:e och 14:e maj kommer Eurovision Villageatt sättas upp i och omkring Parco del Valentino i värdstaden Turin. Där kommer allmänheten kunna ta del av Eurovision på olika sätt, bland annat med olika aktiviteter och man kommer även kunna följa alla tre direktsändningar från storbildsskärmar. I år liksom förra året organiseras det hela med lokala covid19-regler.
Dokumentär om hur amerikanska Eurovisions uppkomst
25 mars. SVT har gått ut med ett pressmeddelande angående en kommande dokumentär gällande arbetet med American Song Contest, dvs. USA:s egen version av Eurovision vars första säsong sänds denna vår. I dokumentären får vi tittare följa med hur tävlingen kom till och möta det team som har bland annat bestått av Christer Björkman, Anders Lennhof, Ola Melzig och Peter Settman om deras resa till det som sänds idag.
Dokumentären är planerad att visas i SVT den 5:e maj.
24 mars. Mellan den 5:e och 8:e april äger Eurovision Pre Partyt Israel Calling rum i Israel. Den här festen, som pågår över flera dagar, arrangerades första gången 2016 och fick även uppföljare 2017 och 2018. Därefter har inga nya fester arrangerats, dels p.g.a. logistiska skäl men även coronapandemin som satte stopp. Nu ett par år senare är i alla fall festen tillbaka där det sägs att ett 20-tal artister kommer att medverka.
Festen pågår med olika events under flera dagar däribland med en konsertkväll i Tel Aviv den 7:e april.
Alla 40 bidrag har valts ut
22 mars. Efter Azerbajdzjans bidragsbesked under måndagen har nu Eurovision.tv satt ihop ett officiellt recap med alla 40 bidrag som kommer att tävla i Turin i maj. Klippet ger smyglyssningar på varje enskilt bidrag men det går såklart även bra att lyssna på hela versioner med.
21 mars. Det 40:e och sista bidraget till Eurovision 2022 i Turin har nu valts ut. Det handlar om Azerbajdzjans Nadir Rustamlis ”Fade To Black” som hade premiär under måndagseftermiddagen.
21 mars. För den som vill köpa hem den officiella CD-skivan med årets Eurovision-bidrag kommer att kunna göra det från och med den 22:a april. Skivan går att köpa från t.ex. Cdon.com där den just nu kostar 259 kronor. Prisuppgiften kan komma att justeras i framtiden.
Inför Barcelona Eurovision Party
21 mars. Denna lördag (26:e mars) är det dags för säsongens första Eurovision Pre Party som äger rum i Sala Apolo i Barcelona! Det är första gången staden står värd för detta event och även det första sedan 2019 som kommer att ta emot fysisk publik i lokal. Fler liknande fester är inplanerade i april, däribland i London, Amsterdam och Madrid.
Enligt uppgifter kommer följande artister närvara i Barcelona (med reservation för ev. tillägg och justeringar):
Från årets startfält: Ronela Hajati (Albanien), Brooke (Irland), Citi Zēni (Lettland), Monica Liu (Litauen), Emma Muscat (Malta), Vladana (Montenegro), Subwoolfer (Norge), WRS (Rumänien), Achille Lauro (San Marino), Chanel (Spanien) och We Are Domi (Tjeckien)
Gästartister: Marta Roure (Andorra 2004), The Roop (Litauen 2020 & 2021), SunStroke Project (Moldavien 2010 & 2017), Senhit (San Marino 2011, 2020 & 2021), Rosa Lopez (Spanien 2002) och Conchita (Österrike 2014)
Värdar: Guiseppe Di Bella & Sharonne
Armeniens tävlingsbidrag på plats
19 mars. Under lördagen släpptes det 39:e bidraget till Eurovision 2022-startfältet. Det handlar om Armeniens representant Rosa Linn och hennes tävlingsbidrag ”Snap” som nu finns att se i den officiella musikvideon.
Fler nya officiella versioner släppta
19 mars. Så här i tider av att nationella-säsongen i stort sett är avslutad och i väntan på ett nytt Eurovision-äventyr rullar flera nya versioner in av redan valda tävlingsbidrag. Ett exempel är Tjeckiens We Are Domi som sedan deras seger i onlinefinalen i december har använt tiden under vintern med att fixa till och prodda om “Lights Off“. Låten känns fortfarande igen från originalversionen som släpptes i december förra året men den har fått lite nya element i sig.
Finland fortsätter med inför-serien Viisukuplan
18 mars. I likhet med Norge fortsätter Finland med sitt inför-program Viisukuplan där en panel får lyssna igenom de 40 låtar som tävlar i årets Eurovision och ge kommentarer. I år kommer Yle, som producerar sändningarna, att kunna ta in en mindre mängd publik i studion vilket man inte kunde ifjol p.g.a. coronapandemin. Inspelningarna sker i Böle i Helsingfors den 8:e och 9:e april och sänds sedan inför tävlingen börjar.
Programledare för sändningarna är Katri Norrlin och Märta Westerlund och förutom de kommer även Eurovision-experterna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen vara med i serien. Det tillkommer även artistgäster som ännu inte är presenterade.
Azerbajdzjans bidragspresentation den 21:a mars
18 mars. Nu har vi fått besked om datumen för den sista akten som släpps inför Eurovision 2022. Det handlar om Azerbajdzjan som enligt en uppdatering från Eurovision.tvsäger att landets tävlingsbidrag till Turin släpps den 21:a mars. Två dagar tidigare, den 19:e mars, släpps Armeniens tävlingsbidrag.
Sigga, Beta och Elín tävlar under ett nytt artistnamn
18 mars. I samband med att Eurovision.tv lade ut Islands officiella musikvideo kunde man läsa att trion Sigga, Beta och Elín, som representerar Island i årets tävling, kommer att tävla under sitt officiella artistnamn Systur (som på svenska kan översättas till Systrar). Den officiella videon, som för övrigt är framträdandet från Söngvakeppnin, finns att se här.
NRK spelar in sitt införprogram i början av april
17 mars. Som vi tidigare har kunnat berätta om kommer NRK även i år att spela in en egen Inför Eurovision-serie som upptakt inför Turin. Nu har man bestämt vilka som ska sitta med i panelen som ska vara med och ge sina åsikter, men nytt för i år är att det kommer finnas plats för publik vid de inspelningar som kommer att göras.
Den norska panelen kommer att utgöras av Stian ”Staysman” Thorbjørnsen, Ingeborg Heldal och Kevin Vågenes samt en fjärde jurymedlem som byts ut i varje program. Dessutom kommer man att ha med en s.k. ”folkets jury” som också får bedöma låtarna. Programledare för sändningarna är MarteStokstad.
Inspelningarna av sändningarna sker den 4:e, 5:e och 6:e april vid NRK Marienlyst i Oslo. Det är ännu inte känt vilka datum som TV-sändningarna sker, men troligen inte lång stund efter inspelningarna.
Alla röstningsresultat i Melodifestivalen 2022
17 mars. Alla sändningar i årets Melodifestival är nu avgjorda och därmed är alla enskilda resultat och siffror presenterade.
Vi har sammanställt en artikel med en översikt av de resultat som var i deltävlingarna, semifinalen och finalen utifrån den officiella resultatlistan som SVT har gått ut med. En del av statistiken har dock varit offentlig under tävlingens gång medan andra siffror har hållits hemliga, men nu är det inga hemligheter kvar längre, i alla fall inte för 2022 års uttagning!
Det finns en hel del intressanta noteringar att ta del av där vissa bidrag har fått fler tittarröster men en lägre totalpoäng respektive färre tittarröster men en högre totalpoäng.
15 mars. Under måndagen och tisdagen ägde det så kallade delegationsmötet rum i årets värdstad Turin där alla deltagarländer överlämnade information om sina respektive artist- och bidragsval till tävlingen. Förutom det informerades det om en hel del saker om produktionen, arenan med mera. Bland annat lottades värdlandets startnummer.
En sak som blev officiellt under mötet var att Ukrainas artist Kalush Orchestra kommer att dyka upp till tävlingsstart oavsett om det blir live på scenen eller genom ett förinspelat så kallad live-on-tape-version. Värdbolaget Rai har gått ut med att alla deadlines har hållits och den ukrainska delegationen har också bekräftat sin närvaro vid tävlingen.
Rai har även beslutat om att ’fred’ ska vara ett tema under tävlingen.
Säsongens första oddscheck inför Eurovision
14 mars. Nu startar vi nedräkningen på allvar inför årets Eurovision i Turin med veckovisa oddscheck för hur spelbolagen gissar utgången av årets tävling.
För närvarande kommer vi att köra oddscheck en gång i veckan och ju närmare tävlingen vi kommer desto mer kommer den här bevakningen att intensifieras. Det är också bra att komma ihåg att odds inte är hela sanningen utan endast en indikation om vilka bidrag det spelas mest eller minst på. I slutändan kan ändå ett land som ligger sämre till göra bättre ifrån sig och tvärtom, också för att det är 8 veckor kvar (i skrivande stund) till dess vi har ett avgörande.
14 mars. I år var det första gången sedan 2018 som Malta anordnade sin uttagning MESC (Malta Eurovision Song Contest) som åren däremellan stått på paus till förmån för X Factor och internval. Årets uttagning innehöll 22 tävlande där det slutligen var sångerskan Emma Muscat och bidraget “Out of Sight“ som tog hem segern.
Men nu precis i tider av bidragsdeadline kommer ett nytt besked, nämligen att Emma har valt att byta låt! Den nya låten som har valts ut heter ”I Am What Am” och är gjord av Emma själv tillsammans med Dino Medanhodzic, Julie Aagaard och Stine Kinck. Se den officiella musikvideon här.
Barbara Dex Award ersätts med nytt pris
13 mars. Från och med i år har den belgiska fansajten Songfestival beslutat att inte längre anordna omröstningen Barbara Dex Award som har gått ut på att fansen får rösta fram den artist de ansåg hade tråkigast scenkläder på sig i tävlingen. Istället vill sajten få in förslag från sina följare om ett nytt liknande pris, men istället för den ’häcklande’ tonen ska årligen hylla en artist som hade de mest anmärkningsvärda kläderna.
Under våren kommer det att hållas nomineringsförslag och omröstningar gällande vilket val som ska bli aktuellt innan man i slutet av april korar ett av nomineringsförslagen till det nya priset.
Om du vill bidra med förslag kan du skicka in dessa här, dock kommer alla förslag som har med det tidigare namnet att göra inte tas med.
Sista nationella finalerna har avgjorts
12 mars. Så har vi då nått slutet av uttagningssäsongen 2022, i alla fall gällande de länder som har valt att anordna publikuttagningar med fler än två bidrag att välja bland. Nästan alla länder är klara men under lördagskvällen den 12:e mars återstod tre finaler. Det handlade om:
Det kan även tillkomma andra val eller presentationer, då flera länder börjar lämna in de officiella versionerna av sina tävlingsbidrag. Senast på tur var Frankrikes Alvan & Ahez med ”Fulenn”, Sloveniens LPS med ”Disko”, Tysklands Malik Harris med ”Rockstars” samt Greklands Amanda Georgiadi Tenfjord med ”Die Together”.
Vi inväntar också bidragsbesked från Armenien och Azerbajdzjan, där den sistnämnde ännu inte har gått ut med något officiellt presentationsdatum.
Artist/bidragsbesked under fredagen
11 mars. Under torsdagen kom följande länder med besked:
Österrike: bidraget ”Halo” med LUM!X ft. Pia Maria släpptes officiellt. Lyssna gärna via denna länk.
Dessutom har det under det senaste dygnet släppts fler officiella musikvideos. Den här gången handlar det om Serbiens Konstrakta & hennes ”In corpore sano”, Finlands The Rasmus och deras ”Jezebel” samt Ukrainas Kalush Orchestra och deras ”Stefania”.
Vi har även fått besked från Armenien att de har internt valt ut Rosa Linn som sin representant. Bidraget, vars titel ännu inte är känd, släpps den 19:e mars.
Artist/bidragsbesked under torsdagen
10 mars. Under torsdagen kom tre länder i startfältet med intervalsbesked om artist- och/eller bidragsval. Det handlade om:
Dessutom kom det idag den nya versionen av Nordmakedoniens ”Circles”.
Besked om språkval till finalbidragen i Söngvakeppnin
9 mars. TV-bolaget RÚV har inför lördagens isländska Söngvakeppnin-final gått ut med information gällande vilka finalister som kommer att sjunga på isländska respektive engelska. Det som framgår av beskedet är att tre finalister (Katla, Stefán Óli och trion Sigga, Beta & Elín) har valt att behålla sina isländska versioner medan Reykjavíkurdætur kommer att sjunga på både isländska och engelska. Den enda finalist som byter från isländska till engelska i hela versionen är Amarosis.
Italienska produktionen startar scenbygget nu i mars
9 mars. Redan under nästkommande vecka, med start den 15:e mars, kommer den italienska produktionen att flytta in i PalaOlimpico i Turin. Det handlar om att det är då som det stora scenbygget startar. De senaste åren har scenbygget annars startat cirka 6 veckor före sändningsstart men den här gången blir det hela åtta veckor inför.
När scenbygget och allt runtomkring är färdigtbyggt ska all teknik testas och därefter brukar så kallade Stand In-repetitioner ske där personer produktionen hyr in personer som får agera artisterna för att testa så att alla nummer sitter som de ska göra då de riktiga artisterna anländer till Turin i slutet av april eller början av maj för sina enskilda repetitioner.
Cypern har valt artist och tävlingsbidrag
9 mars. TV-bolaget CyBC på Cypern har offentliggjort att deras artistval till Eurovision 2022 kommer att bli sångerskan Andromache. Hon kommer att få med sig tävlingsbidraget ”Ela” som har gjorts av ett stort låtskrivarteam under ledning av Alex Papaconstantinou (som tidigare gjort Eurovision-låtar för Grekland, Azerbajdzjan och Cypern).
Enligt uppgifter släpps låten först under torsdagen (10:e mars) och den officiella musikvideon på fredag (11:e mars).
9 mars. Under onsdagen släpptes den officiella studioversionen till Georgiens representant Circus Mircus. Låten heter ”Lock Me In”, men det är okänt vem eller vilka som står bakom text och musik.
Schweiz har presenterat sitt artist- och bidragsval till Turin
8 mars. Under tisdagseftermiddagen exakt klockan 13.00 släpptes den officiella musikvideon för Schweiz. Det var inför släppet hemligt vilken artist och tävlingsbidrag som har valts ut till Eurovision 2022, men nu vet vi att det handlar om 28-åriga Marius Bear och låten ”Boys Do Cry”.
8 mars. På lördag avgörs finalen i årets Melodifestival och i vanlig ordning delar publiken makten med jurygrupper. Med några dagar kvar till sändningen har SVT gått ut med uppgifter om vilka länder som kommer att representera årets jurygrupper.
7 mars. Redan innan Eurovision 2022 har avgjorts kommer besked från TV-bolaget KAN i Israel som har startat igång processen med att ta fram ett uttagningsformat inför Eurovision 2023. Därmed går det att säga att ett preliminärt deltagande finns på listan. Samma sak gällde även för San Marino för ett par veckor sedan liksom för Melodifestivalen 2023 i Sverige.
Tusse medverkar i Islands final
7 mars. Vi har nåtts av besked om att Tusse kommer att medverka som gästartist i den isländska finalen. Initialt var det sagt att gruppen Go_A från Ukraina skulle medverka, men de har av förklareliga skäl fått ställa in. Det är dock oklart om Tusses framträdande spelas in i förväg för om det inte gör det kommer han inte kunna vara på plats i Friends Arena på lördag för att överräcka sångfågeln till årets Melodifestivalvinnare. Det är nämligen som så att både Island och Sverige avgör sina finaler samma kväll!
Startordningen till Melodifestivalsfinalen
7 mars. I lördags (5:e mars) blev finalstartfältet till Melodifestivalen komplett och nu ett par dagar senare har SVT släppt startordningen.
6 mars. Enligt uppgifter via Twitter kommer det cypriotiska TV-bolaget CyBC att presentera Cyperns artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 nu på onsdag den 9:e mars. Vid presentationstillfället utlovas att både artisten, låtskrivarteamet och den officiella musikvideon presenteras!
Super Saturday 4 avgjord
5 mars. Lördagskvällen bjöd på spännande finalmaterial hos fyra länder samt ytterligare tre som avgjorde semifinaler, däribland Sverige. Nedan är länkar till alla resultatsidor.
5 mars. Under semifinalen ikväll kommer SVT att presentera vilka personer som har valts in i Hall of Fame för 2022. Likt fjolåret har valen gjorts i olika kategorier baserat på decennier, men den här gången lät SVT-juryn publiken nominera kandidater innan de gjorde slutvalet. De som har blivit invalda i år är:
– 1950/60-talet: låtskrivaren PeterHimmelstrand, som hade med sammanlagt 12 låtar i Melodifestivalen varav två som vann.
– 1970-talet: artisten Eva Dahlgren, som tävlade 1979 med ”Om jag skriver en sång” som blev hennes debut samt ”Jag ger mig inte” som tävlade 1980.
– 1980-talet: artisten Arja Saijonmaa som var en poäng från att vinna Melodifestivalen 1987 med ”Högt över havet”.
– 1990-talet: artisten och skådespelaren Loa Falkman som tävlade med ”Symfonin” och trots att det då blev en sistaplats är låten en tidlös klassiker som är ihågkommen än idag!
– 2000-2012: artisten Eric Saade debuterade i Melodifestivalen 2010 och tog popmusiken till en helt annan nivå.
Hall of Fames jury har bestått av Anders Ringqvist, Christel Willers, Christer Björkman, Hanna Fahl, Helene Benno, Meta Bergqvist och Åsa Paues.
Tyskland har valt artist och tävlingsbidrag till Turin
4 mars. Big Five-landet Tyskland utsåg sin artist och sitt tävlingsbidrag genom finalen i Germany 12 points. Det var sammanlagt 6 artister som tävlar och där tittarröstning avgjorde vinnaren. Efter en rysaromröstning blev det Malik Harris med ”Rockstars” som vann.
3 mars. I en intervju med Sveriges Television bekräftar Melodifestivalens projektledare Anette Brattström att hon kommer att sluta i sin roll i programmet efter att årets uttagning är över. Hennes ersättare blir projektledaren Anders Wistbacka som bland annat arbetar med SVT-produktioner som Mästarnas mästare och Allt för Sverige. Det har dock gjorts en slags övergång redan under årets uttagning där Anders Wistbacka har biträtt Anette Brattström.
Nederländerna har presenterat S10:s tävlingsbidrag
2 mars. Årets tjeckiska representant We Are Domi kommer att uppträda på London Eurovision Party. Det meddelar Wiwibloggs idag. De blir nu den femte artisten som har bekräftat medverkan, utöver de finns även Intelligent Music Project från Bulgarien och Brooke från Irland med från årets Eurovision med på startlistan. Inbjudna gästartister är än så läng bulgariska Victoria (2020 och 2021) samt nordmakedonska Eye Cue (2018).
Det har tidigare rapporterats om att de tre bolagen ville lämna EBU, däremot uppger unionen att de ännu väntar en formell bekräftelse från bolagen om de ska lämna eller vara kvar. Om RTR, Channel One och RDO väljer att vara kvar i EBU kommer de att vara avstängda från att medverka i t.ex. EBU:s styrningsgrupper och kommittéer. Så länge som avstängningen inte hävs kommer de ej heller att kunna tävla i Eurovision Song Contest respektive Junior Eurovision Song Contest.
1 mars. Vi börjar närma oss slutet av uttagningssäsongen 2022 även om det fortfarande är många länder som ska göra sina artist- och bidragsval inför årets tävling. Den här veckan blir däremot den sista veckan för denna uttagningssäsong då väldigt många länder väljer genom uttagningar och/eller finaler. I det här räknas inte de internval som ska presenteras.
Vi kommer även att få besked om vilket tävlingsbidrag som Nederländernas S10 ska tävla med i Turin och dessutom släpps Montenegros tävlingsbidrag ”Breathe” med Vladana samt en nygjord version av Albaniens tävlingsbidrag ”Sekret” med Ronela Hajati.
Allt detta är med reservation för ev. tillägg och justeringar. Vi reserverar oss även att fler internvalspresentationer och nya bidragsversioner av redan utvalda tävlingsbidrag kan tillkomma under veckan.
28 februari. Februari har varit en intensiv månad med många uttagningar och spännande nyheter. För enkelhetens skull har vi sammanfattat nyhetsläget åt dig gällande Melodifestivalen, Eurovision och övriga nationella uttagningar.
26 februari. Förutom Australien valde Finland sin representant till Eurovision 2022 vilket blev den internationellt kända rockgruppen The Rasmus med bidraget “Jezebel”.
26 februari. Under lördagen stod det klart att sångerskan S10 som representerar Nederländerna i årets Eurovision kommer att medverka vid Eurovision in Concert i Amsterdam den 9:e april. Hon är den sjätte artisten som är bekräftad som deltagare vid eventet.
25 februari. Efter en mycket spännande finalomröstning blev det slutligen jurytvåan och tittartvåan Sheldon Riley som tog hem segern i Australia Decides 2022. Det innebär att det blir han och låten ”Not the Same” som kommer att få tävla för Australien i Eurovision 2022.
En dag senare kom en nyhetsuppdatering från ryska TASS som säger att de ryska bolagen Channel One, VGTRK & Radio Dom Ostankino, som representerar Ryssland i EBU, har valt att lämna sina EBU-medlemskap. Detta skulle ha berott på en reaktion av att landet inte längre välkomnas att tävla i Eurovision 2022.
Det kommer att gå till som så att SVT placerar en skål innehållandes bollar med bidragens namn på. Oscar Zia, som programleder lottningen, kommer sedan slumpvis välja en boll i taget som får tävla i den första gruppen. Sedan görs samma procedur för den andra gruppen och sedan tillbaka till den första gruppen igen osv. tills alla åtta bidrag har lottats.
Vi ska även poängtera att lottningen är helt förutsättningslös, dvs. den utgår inte ifrån hur bidragen placerade sig i deltävlingarna eller vilka deltävlingar bidragen tävlade i från början. Det innebär att bidrag som tävlat i samma deltävlingar och/eller placerat sig på samma slutplacering kan hamna i samma grupp. Det skulle även kunna innebära att alla förhandsfavoriter kan hamna i samma grupp.
Värdar för London Eurovision Party presenterade
25 februari. Eurovision Pre Party-eventet London Eurovision Party har via Wiwibloggs meddelat att det blir artisten SuRie (representerade Storbritannien i Eurovision 2018) och Paddy O’Connell som kommer att vara värdar för årets fest som äger rum på Hard Rock Hotel i London den 3:e april.
Idag har även möjligheten för att köpa biljetter till eventet startat och om du är intresserad är det via denna länk som du ska använda för att komma till biljettsidan!
San Marinos finalresultat har släppts
24 februari. Den 19:e februari avgjordes Una voce per San Marino där Achille Lauro med låten ”Stripper” tog hem segern. Nu ett par dagar efter finalen har SMRTV släppt resultatet från juryröstningen. Det visar att det var en väldigt jämn final där det bara skilde en enda poäng mellan ettan och tvåan, och även mellan tvåan och trean. Flera bidrag hamnade även på samma slutplacering.
Belgiens låt släpps den 10:e mars
23 februari. Belgiska RTBF har bekräftat att Jérémie Makieses tävlingsbidrag till Eurovision 2022 kommer att släppas den 10:e mars. Det är ännu okänt vad låten heter samt vem eller vilka som står bakom på upphovet.
London Eurovision Partys festplats & gästartist i EiC
23 februari. Arrangörerna bakom London Eurovision Party har gått ut med att det blir Hard Rock Hotel i London som kommer att bli festplatsen för årets fest. Samtidigt har även Eurovision in Concert i Amsterdam presenterat sångerskan Maggie McNeal som gästartist.
2,94 miljoner såg den andra deltävlingen i lördags
22 februari. Enligt statistik från MMS (Mediamätning i Skandinavien) var det återigen strax under 3 miljoner människor som såg den andra deltävlingen i lördags kväll. Den preliminära siffran stannar på 2 940 000 tittare, men den kan komma att räknas upp senare då man lägger till siffrorna för den digitala mätningen. I alla fall var det lite fler tittare i den tredje deltävlingen jämfört med den andra deltävlingen.
Enligt uppgifter kommer låtsläppet att ske i radio under förmiddagen innan låten sedan släpps i en mängd olika kanaler.
Ukraina har fått sin nya artist till Turin
22 februari. Efter många om och men står det nu klart att det blir Kalush Orchestra med bidraget ”Stefania” som ersätter Alina Pash som representant för Ukraina i Eurovision 2022. Initialt kom gruppen tvåa i Vidbir-finalen den 12:e februari även om det bara var med en poängs marginal.
21 februari. Efter tre helger i februari där många länder har valt att ha uttagningar samma kvällar blir den avslutande helgen i februari betydligt lugnare i och med att det endast blir fyra uttagningar den här lördagen. Det handlar om finalerna i Australien och Finland samt den första semifinalen på Island. Dessutom är det såklart den sista deltävlingen i årets Melodifestival!
Allt detta är såklart med reservation för ev. framtida justeringar och tillägg.
PS: I mars väntar sedan ytterligare två uttagningsveckor med avslutande uttagningar och finaler samt en hel del internval som ska presenteras innan hela årets Eurovision-startfält är på plats!
Sloveniens EMA-resultat sammanställt
20 februari. Dagen efter EMA-finalen i Slovenien hade avgjorts släppte TV-bolaget RTVSLO alla resultat från de olika programmen, även den s.k. EMA Freš där vinnarna LPS själva tävlade.
Intressant nog kan noteras att det var LUMA och LPS som tog sig från EMA Freš till EMA genom juryröstningen medan det var tittarna som valde vidare Stela Sofia och Leya Lenanne.
Montenegro släpper sitt tävlingsbidrag den 4:e mars
20 februari. Internt utvalda Vladana som representerar Montenegro i årets Eurovision Song Contest kommer att släppa sitt tävlingsbidrag ”Breathe”den 4:e mars. Detta bekräftade Vladana idag i sina sociala medier.
Bidraget är bland annat gjort av Darko Dimitrov som därmed får med sitt 12:e Eurovisionbidrag genom tiderna!
Una voce per San Marino återkommer 2023
20 februari. På vinnarpresskonferensen efter Una voce per San Marino hade avgjorts fick produktionen frågan om de kommer att fortsätta med uttagningen nästa år. Svaret på den frågan blev ja, dvs. Una voce per San Marino fortsätter således igen 2023. Däremot vet vi inget ifall tävlingsupplägget består eller görs om.
Sedan San Marino debuterade i Eurovision 2008 har majoriteten av deras tävlingsbidrag utsetts internt. Med undantag för i år har landets nationella TV-bolag bara haft en tidigare större uttagning och det var 1in360 som ägde rum 2018.
Halva startfältet klart för tävlan i Turin
20 februari. När den tredje Super Saturday hade avgjorts kan vi konstatera att mer än halva startfältet i årets Eurovision nu är tillsatt. Fram till skrivande stund har sammanlagt 20 länder valt ut artist och tävlingsbidrag och ytterligare fem länder är klara med artistvalet. Dock är det två bidrag av de 20 utvalda som ännu inte har släppts officiellt.
För närvarande återstår det minst nio uttagningar som ännu inte är färdiga samt en rad internval. Vi har ej heller fått något officiellt besked om vilken artist och låt som ersätter Alina Pashs avhopp i Ukraina.
Tredje Super Saturday är avgjord
19 februari. Den här lördagen avgjordes den tredje lördagen med många uttagningar på en och samma dag. Nedan är länkar till alla enskilda resultat:
19 februari. Eurovision in Concert har bekräftat sin andra gäst från årets Eurovision som kommer att medverka. Det handlar om Belgiens representant Jérémie Makiese som för övrigt var den första artisten för årets säsong att bli officiellt presenterad som tävlingsartist.
Scenskissen till Eurovision 2022 är släppt
18 februari. EBU och Rai har precis släppt skissbilder på hur scenen i Pala Olimpico kommer att se ut i maj.
18 februari. Eurovision in Concert (EiC) har under fredagen bekräftat sin första artistakt för 2022 års konsert och det är Ronela Hajati som representerar Albanien i årets Eurovision. Fler akter lär bli officiellt presenterade under de kommande veckorna.
Sedan tidigare är det även känt att duon Edsilia Rombley och Cornald Maasblir värdar för eventet.
Australiens startfält komplett
18 februari. Nästkommande lördag (26:e februari) väljer Australien sin artist med tillhörande tävlingsbidrag till Eurovision 2022 och inför finalen har nu samtliga finalens elva tävlingsbidrag presenterats.
16 februari. Den 5:e mars väljer Frankrike artist och tävlingsbidrag genom finalen C’est Vous Qui Décidez och redan nu är startfältets 12 bidrag presenterade och släppta i studioversioner.
Alina Pash kommer INTE att tävla för Ukraina i Turin
16 februari. I lördags (läs: 12 februari) vann Alina Pash och bidraget ”Tini zabutykh predkiv” den ukrainska uttagningsfinalen Vidbir genom att få högsta poängen från juryn och näst högsta poängen av tittarna. Men nu ett par dagar efter finalen kommer beskedet att Alina väljer att hoppa av uppdraget varför Ukraina just nu står utan artist och tävlingsbidrag.
Avhoppet är främst av personliga skäl och särskilt efter den mediestorm som rått gällande vissa tveksamheter kring hennes tidigare resemönster. Exakt vad som händer härnäst är oklart men förmodligen kommer frågan att gå tillbaka till UA:PBC som får utse en ny representant.
Vi avvaktar och ser vad som händer!
London Eurovision Party är också tillbaka
16 februari. Dagen efter att Eurovision in Concert i Amsterdam bekräftat via Twitter att årets EiC blir av kommer nu även positiva besked från London Eurovision Party är tillbaka, den här gången i samarbete med fanssajten Wiwibloggs. Fram till 2019 ägde festen alltid rum på Café de Paris i London men då den lokalen har stängt har man fått byta lokal. Vilken ny plats det blir är ännu inte presenterad, däremot är det sagt att eventet kommer att hållas den 3:e april.
Utöver London och Amsterdam planeras det även för Eurovision Pre Partyn i Madrid och Barcelona.
Nadir Rustamli representerar Azerbajdzjan
16 februari. Enligt uppgifter har det azerbajdzjanska TV-bolaget İTV (İctimai Televiziya) internt valt ut artisten Nadir Rustamli som sin representant till Eurovision Song Contest 2022. Det gör honom till landets 14:e representant genom tiderna.
Tävlingsbidraget blir dock klart först i mars, dvs. i slutet av årets uttagningssäsong. Något mer exakt släppdatum än det har ännu inte meddelats.
Belgiens tävlingsbidrag snart klart
16 februari. I oktober förra året utsågs sångaren Jérémie Makiese till Belgiens representant till Eurovision 2022, vilket var det första landet för säsongen 2022 att bekräfta sitt artistval. Nu många månader senare har Jérémie lagt ut ett klipp på sitt Instagramkonto med en teaser om vad som väntar gällande tävlingsbidraget.
Något exakt släppdatum för låten saknas dock.
Eurovision in Concert genomförs som planerat
15 februari. Efter två års lång väntan kommer Eurovision in Concert (EiC), som är ett av de mest populära s.k. Eurovision Pre Partyn, tillbaka igen i april. Anledningen till väntan har varit coronapandemin som har omöjliggjort att eventet ska kunna äga rum. Exempelvis flyttades 2020 års EiC fram till 2021 för att därpå flyttas till i år.
Via Twitter bekräftar nu arrangörerna bakom EiC att eventet blir av som tänkt den 9:e april. Platsen blir AFAS Live i Amsterdam. Några artister är också inbokade men vilka är ännu hemligt.
Fransk final den 5:e mars
15 februari. Via Twitter bekräftar France Télévisions att Frankrikes nationella final C’est Vous Qui Décidez kommer att hållas på kvällen den 5:e mars. Startfältet blir känt den 16:e februari.
Eurovision 2022 har fått sitt invigningsdatum
15 februari. Tidningen Turino Today rapporterar att Eurovisions invigningsceremoni kommer att äga rum söndagen den 8:e maj i Reggia di Venaria i Turin. Likt många tidigare upplagor kommer artisterna och deras delegationer få möta presskåren och fansen längs med röda mattan under ledning av Carolina Di Domenico och Gabriele Corsi.
2,89 miljoner såg den andra deltävlingen i lördags
14 februari. Nu är det officiellt att den ukrainska gruppen Go_Akommer att gästa den isländska finalen som avgörs den 12:e mars. Gruppen tävlade i förra årets Eurovision med låten ”Shum” som slutade femma, bara en placering efter Island.
Utöver detta har TV-bolaget RÚV bekräftat att de kommer att kunna in publik i Gufunesið, där alla sändningar kommer att äga rum, även om det är en begränsning på maximalt tusen personer per sändning. Biljettförsäljningen startar nu på onsdag (16:e februari).
LTV släpper de enskilda resultaten
14 februari. I lördags (12:e februari) vann den lettiska gruppen Citi Zēni med bidraget “Eat Your Salad” den lettiska uttagningsfinalen Supernova. Nu några dagar efter finalen har TV-bolaget LTV släppt röstningssiffrorna för hur tittarna respektive juryn röstade.
Både juryn och tittarna hade Citi Zēni som vinnare och bägge parter hade även Aminata högt – trea (tittarna) respektive tvåa (juryn). Därefter skilde sig resultaten en del åt, bland annat då tittarnas tvåa BUJĀNS endast blev åtta hos juryn medan jurytrean Elīna Gluzunova blev åtta hos tittarna. Bägge parter var dock överens om att Miks Dukurs’ “First Love” skulle hamna på sista plats.
14 februari. Så här på Alla hjärtans dag är det dags att inleda en ny uttagningsvecka som förutom den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2022 i stort sett bara innehåller finalavgöranden.
Först och främst handlar det om de avgörande finalerna i Kroatien, Norge, Polenoch Sloveniensom hålls nu på lördag (19:e februari) där artist och tävlingsbidrag ska väljas ut. I Norges respektive Sloveniens fall handlar det om finalavgörande efter några veckor med uttagningsprogram medan i Kroatien och Polen är det direkta avgöranden som gäller.
På tal om uttagningsprogram inför finaler kommer sådana att äga rum under veckan. Dels håller San Marino i kvällssändningar som börjar med kvalheats för de uttagna nykomlingsartister som tävlar om nio finalplatser innan det är dags för lördagens final. Den här torsdagen avgör dessutom Malta sin semifinal innan det sedan är dags för nostalgikväll och final!
Annat i veckan
Utöver Melodifestivalens tredje deltävling, kvalheaten i San Marino och den avgörande finalen samt resterande semis och finaler är det sagt att det ska komma ett startfältsbesked från France Télévisions i Frankrike. Vi har ännu inte fått något datum för finalen men det skulle ev. kunna dyka upp då startfältet presenteras.
Allt information som har beskrivits här är som vanligt med reservation för ev. tillägg och förändringar!
San Marino igång med sin uttagning
13 februari. Med start under söndagskvällen och sedan varje kväll fram till lördag (19:e februari) avgör San Marino sin representant till Eurovision 2022. Valet avgörs först genom flera kvalheats där ett flertal internationella och sanmarinska artister tävlar om 16 platser i en kvalfinal. Av dessa kommer sedan nio att kvala in i den stora finalen där sedan tidigare tio direktkvalificerade artister väntar.
12 februari. Under lördagskvällen avgjordes den andra s.k. Super Saturday i Eurovision-sammanhanget då flera länder valde samma kväll. Förutom att den andra deltävlingen i Melodifestivalen sändes hölls följande uttagningar:
10 februari. Efter jury- och tittarröstning står det nu klart vilka 20 av 44 bidrag som kommer att få medverka i lördagens semifinalsändning i Rumäniens Selecţia Naţională.
10 februari. Danska TV-bolaget DR har presenterat vilka åtta bidrag som ska tävla i årets Dansk Melodi Grand Prix. Det är även bekräftat att en ny app kommer att användas som röstningsmetod i kombination med SMS-röstning. Befinner man sig i Danmark kommer man att kunna använda appen redan fem dagar innan finalen avgörs!
10 februari. Vi har fått besked om att den lettiska Supernova-finalen får 11 finalister istället för tio. Detta har gjorts efter att LTV har gått igenom den utröstade Miks Dukurs semifinalframträdande och upptäckte att numret hade tekniska problem som gjorde att ljudkvalitén skilde sig mellan direktsändning och repetition. Därför får han nu en ny chans med sitt tävlingsbidrag ”First Love”.
Tysklands finalstartfält är presenterat
10 februari. Under torsdagen presenterade tyska ARD/NDR startfältet till Tysklands nationella final som har fått namnet Germany 12 points. Det är sammanlagt 6 artister som tävlar och det är bara publiken som bestämmer vinnaren vilket kommer att ske genom telefon-, SMS- och onlineröstning. Finalen äger rum den 4:e mars men redan från och med 28:e februari kan man börja onlinerösta!
10 februari. Från och med idag torsdag och fram till dess deltävling 2 är avgjord kan man smyglyssna på 60 sekunder per tävlingsbidrag. Under fredagen släpps även 30-sekundersklipp från repetitionerna.
8 februari. För några dagar sedan bekräftades det att juryröstningen i Rumäniens onlinesemi hade startat varpå TVR bekräftade att artisten Barbara Tesija med låten “Hypnotized” hade av okänd anledning valt att hoppa av sin medverkan. Nu kommer ytterligare ett avhopp då artisten FABI med bidraget “That way” ställer in sin medverkan på grund av sjukdom. Detta gör att det blir 44 och inte 46 bidrag som tävlar om semifinalplatserna.
Frankrikes finalister presenteras den 16:e februari
8 februari. Med den stora succén Frankrike fick ifjol då Barbara Pravi blev tvåa i Eurovision med låten ”Voilá” (vilket är landets bästa Eurovision-placering på 30 år!) är nu France Télévisions redo för en ny uttagningsfinal för att utse Frankrikes representant till Eurovision 2022. Även i år kommer det att bli C’est vous qui décidez! som utser artist och tävlingsbidraget och om bara någon vecka från skrivande stund presenteras startfältet. Detta enligt en Twitter-uppdatering från den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel.
Finalen kommer att äga rum inom de närmaste veckorna, men exakt vilket datum det blir är ännu inte officiellt bekräftat.
SVT har lagat Mello-appen
8 februari. Efter lördagens app-haveri i direktsändningen av den första deltävlingen i Melodifestivalen 2022 har nu SVT lokaliserat vad som var fel och lagat det.
Kortfattat innebär detta att appen kommer att funka som den ska göra (och som den borde ha gjort i lördags) vilket gör att den kommer att användas i sändningen som ett resultat. Om du vill använda appen men ännu inte har den går den att ladda hem från plattformar där appar finns som till exempel Google Play eller Apple Store!
Vad var felet?
Enligt en uppdatering på Mellomedia berättar Melodifestivalens projektledare Anette Brattström att felet berodde på att ett externt inloggningssystem i appen som hade vissa begränsningar. Detta ledde till att flera personer per automatik loggades ut ur appen när man loggade in och därefter stängdes personerna ute från att kunna använda appen. För rättvisans skull valde Melodifestivalledningen att tillfälligt skrota apprösterna i den första deltävlingen och istället förlita sig på telefonrösterna.
Det senare innebar att det nya poängsystem som används i den andra röstningsomgången inte kunde användas (där varje röstningsgrupp delar ut poäng till bidragen vilket gör att vi tittare kan se varje bidrags enskilda och totala poäng och vilken placering bidragen får). Felet är som sagt fixat och från och med lördag 12:e februari ska appen kunna användas igen!
Estland tillåter en mindre arenapublik i finalen
8 februari. På lördag är det final i Estlands uttagning Eesti Laul och för första gången på säsongen har ERR fått den estniska statens tillstånd att ta in livepublik i Saku Suurhall. Däremot är det tal om en mindre mängd publik på maximalt 3000 personer (i vanliga fall kan arenan ta in det dubbla) och är cirka 2000 fler jämfört med vad den estniska staten tillåter under rådande coronapandemi. Mot detta får arrangören ta på sig uppgiften att se till att alla hälsoföreskrifter förs som t.ex. social distansering.
Lyssna på Serbiens 36 tävlingsbidrag
8 februari. Mellan den 3:e och 5:e mars hålls den serbiska Eurovision-uttagningen Pesma za Evroviziju 22 där sammanlagt 36 bidrag kommer att tävla om segern. Med några veckor kvar till sändningsstart har samtliga tävlingsbidrags studioversioner släpps officiellt via TV-programmets egen YouTube-kanal.
De etablerade artisterna i San Marinos final har presenterats
8 februari. Det sanmarinska TV-bolaget SMRTV har bekräftat vilka nio artister som kommer att tävla i kategorin etablerade artister i finalen i Una voce per San Marino. Dessa artister behöver således ej genomgå kvalprogrammen som äger rum mellan den 13:e och 18:e februari.
8 februari. Det blir den ihopsatta duon DJ LUM!X & Pia Maria som kommer att representera Österrike i Eurovision 2022. Detta offentliggjordes i under tisdagsmorgonen den 8:e februari. Valet har gjort helt och hållet internt tillsammans med tävlingsbidraget ”Halo” som släpps senare under uttagningssäsongen.
7 februari. Under måndagskvällen fick tv-tittarna i Norge ta ställning gällande vilka fyra av de 12 bidrag som röstats ut i heaten som ska få en ny chans på finalplats i Norsk Melodi Grand Prix. Allt ägde rum från en NRK-studio som sändes både i TV och radio och själva resultatdelen avgjordes genom att programledarna ringde upp de som kvalat vidare till lördagens sändning. Resultatet presenterades utan inbördes ordning.
7 februari. Enligt statistik från MMS (Mediamätning i Skandinavien) var det strax över 3 miljoner människor som såg premiärdeltävlingen i lördags kväll. Även om det är en hög siffra är det cirka 200 000 färre jämfört med fjolårets första deltävling, men däremot betydligt fler än de 2,85 miljoner som såg premiärprogrammet 2020.
Planering igång för Eurovision Pre Partyn
7 februari. I april är Eurovision-festen PrePartyES i Madrid i Spanien tillbaka igen i fysisk form. Förutom att gästlistan kommer att bestå av inbjudna Eurovision-akter från årets upplaga kommer man att kunna köpa biljetter för att fysiskt vara på plats.
7 februari. Efter helgens avgörande i den första deltävlingen i årets Melodifestival har vi tyckt till om bidragen och kommenterat programmet i sin helhet.
Startordningarna till Serbiens uttagning har släppts
7 februari. I början av mars väljer Serbien artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 via uttagningen Pesma za Evroviziju 22 där sammanlagt 36 bidrag kommer att tävla, först genom två semifinaler och sedan en final. Inför sändningarna har TV-bolaget RTS släppt semifinalfördelningen och startordningarna för dessa program, och under den 8:e februari har det sagts att låtarnas studioversioner ska släppas.
Fyra finaler denna vecka (v.6)
7 februari. Den första februariveckan är över och nu riktar vi allt fokus på den andra veckan som även den innehåller många spännande händelser.
Först och främst är det dags för den andra deltävlingen iMelodifestivalen som sänds på lördag 20.00. I det programmet kommer sju nya bidrag att tävla om två finalplatser och två semifinalplatser. Likt föregående vecka kommer vi att bevaka allt från repetitioner och genrep till direktsändning. Vi kan även utlova intervjuer med artisterna!
Fler Eurovision-val under veckan
Samtidigt eller i anslutning till att veckans Melodifestivalstartfält tävlar pågår fyra artist- och bidragsval till Eurovision 2022. Det handlar om Eesti Laul i Estland, Supernova i Lettland, Pabandom iš Naujo i Litauen och Vidbir i Ukraina. När veckan är över kommer vi således ha minst 14 bidrag klara för tävlan i Turin (inkl. de bidrag som redan är valda)! Det skulle ev. kunna bli tal om ett 15:e bidrag då Österrike presenterar sitt val under tisdagen, dock är det oklart om det bara är artisten som meddelas eller om det blir både artist och bidrag som meddelas samtidigt.
Heats och semifinaler
Utöver finalerna sker också val genom uppsamlingsheats och semifinaler. Till exempel utser tv-tittarna i Norge vilket bidrag som ska ta sig den tionde finalplatsen via Siste sjansen (det är 12 bidrag som tävlar varav fyra som får uppträda på nytt på lördag). Under 24 timmar mellan onsdag och torsdag kväll kommer det att gå att rösta i Rumäniens onlineröstning där 45 bidrag tävlar om 20 semifinalplatser. Onlineröstningen genererar fem bidrag och en jury bidrar med ytterligare 15 val.
Vi får även se ett avgörande i den andra semifinalen i EMA i Slovenien och på söndag startar kvalprogrammen inför den stora finalen i San Marino.
Startfältspresentationer och annat
I veckan har det även sagts att startfältet i Danmarks Dansk MGP samt Tysklands Germany 12 points ska presenteras. Detta sker på torsdag. SMRTV i San Marino har även sagt att de ska meddela vilka nio artister i den s.k. etablerade artistkategorin som är klara för finalen i Una voce per San Marino. Eventuellt kan det även bli tal om låtsläpp gällande de 36 bidrag som tävlar i Serbiens uttagning.
Allt detta är som vanligt med reservation för ev. tillägg och förändringar!
Malta adderar nostalgikväll
6 februari. TVM på Malta har presenterat Ryan Borg, Josmar, Quinton Scerri, Stephanie Spiteri och Ron Briffasom programledare för Maltas uttagning. Alla kommer dock inte att programleda samtliga sändningar utan de delas upp i par.
Den första sändningen som äger rum den 17:e februari är den s.k. semifinalen där 22 bidrag tävlar om 16 finalplatser. I den sändningen samt i finalsändningen blir Stephanie Spiteri och Quinton Scerri programledare.
Kvällen före finalen sänder TVM en så kallad nostalgikväll för att uppmärksamma 50-årsjubilet av Maltas Eurovision-resa genom tiderna. Den kvällen presenteras av Ryan Borg och Josmar.
Det är även bekräftat att alla tre sändningar kommer att hållas i MFCC i Ta ’Qali.
Mahmood & Blanco tackar ja till Eurovisiontävlan
6 februari. Det blev duon Mahmood feat. Blanco med bidraget ”Brividi” som vann den 72:a upplagan av Festival di Sanremo när finalen avgjordes sent på natten mot den 6:e februari 2022. Strax efter finalen var det något oklart huruvida de skulle tacka ja till att tävla för Italien på hemmaplan i Eurovision och först några timmar senare kom besked att de accepterar erbjudandet.
5 februari. Efter förra årets internval där Daði og Gagnamagnið gjorde väldigt bra ifrån sig i Rotterdam är Island tillbaka till att välja via sin traditionella uttagning Söngvakeppnin. Nu har TV-bolaget RÚV offentliggjort vilka tio bidrag som har valts ut i tävlan.
5 februari. Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2022 avgjordes under lördagskvällen och även om det blev ett haveri kring att Mello-appen inte funkade var det ändå över 200 000 personer som röstade. Dessutom fick Radiohjälpen in över en halv miljon kronor!
Nytt för i år är att röstningsomgångarna ser annorlunda ut då man först korar en vinnare i första rundan och sedan ytterligare en vinnare samt två bidrag till semifinalen. I vanliga fall skulle poängutdelning ske men då appen inte funkade bygde alla resultat på telefonröstningen.
5 februari. Denna lördag blev den första av några lördagar där många länder anordnar uttagningar samma kväll. Nedan är länkar till resultaten för de länder som hade uttagningar (exklusive Sverige):
5 februari. Inför nästa veckas onlineröstning i Rumäniens uttagning Selecţia Naţională har vi fått besked om att artisten Barbara Tesija med låten “Hypnotized” har valt att hoppa av sin medverkan. Det gör att det blir 45 och inte 46 bidrag som kommer att tävla om semifinalplatserna.
Upplägget för omröstningen ser ut som följer att först får en jury, bestående av ett antal personer, indivuiduellt poängsätta tio favoritbidrag bland de 45 som finns att välja på. Därefter slås poängerna samman och de 15 bidrag juryn gett högst totalpoäng till kvalar in i semifinalen. Därefter får publiken vara med under ett dygn (9-10 februari) och rösta på sina favoriter varav fem låtar som kvalar vidare.
Det är dock oklart om juryns val presenteras innan publiken får rösta eller om publiken kommer att kunna rösta på alla 45 bidragen.
Live Nation bekräftar Melodifestivalturné 2023
5 februari. I år blev ju Melodifestivalturnén inställd p.g.a. coronapandemin och istället hålls alla sändningar från Globen respektive Friends Arena i Stockholm. Men nästa år har SVT:s samarbetspartner Live Nation utlovat att turnén ska bli av.
Nyheten har bland annat uppmärksammats i mejlutskick till de tusentals personer som köpte biljetter i år samt Tobbe Eks Schlagerblogg på Aftonbladet. I mejlutskicket bekräftar Live Nation att dina köpta biljetter till Melodifestivalen 2022 automatiskt gäller till Melodifestivalen 2023. Om du däremot inte vill/kan behålla biljetterna går de att återlösa.
Det har även sagts att samma städer som skulle ha besökts 2022 får nya besök 2023, däremot i en annan ordning. Tävlingen inleds i Göteborg den 4:e februari 2023 och följer sedan till Linköping den 11:e februari, Lidköping den 18:e februari och Malmö den 25:e februari. Därefter hålls semifinalen i Örnsköldsvik den 4:e mars och finalen i Stockholm den 11:e mars. Inga arenaval har dock offentliggjorts.
SVT bekräftar arenaval till Melodifestivalen
4 februari. Det har nu ganska länge varit ovisst om var i Stockholm som Melodifestivalen 2022 ska äga rum, med undantag för den första deltävlingen vars repetitioner pågår i Globen. Under fredagen har SVT gått ut och bekräftat att de kommer att bli kvar i Globen i alla fall för den första, andra och tredje deltävlingen. Därefter flyttar hela produktionen till Friends Arena som således kommer att husera den fjärde deltävlingen, semifinalen och finalen.
Det är däremot inte sagt huruvida hela Friends Arena kommer att användas innan finalen, dvs. om det kommer att kunna vara upp till 28/30000 personer per sändning (som det har varit i finalerna som tidigare hållits där) eller om det blir en mindre publik som det brukar vara i deltävlingarna.
Australiens finalwildcard har valts ut
4 februari. Efter ett längre sökande via appen TikTok har det australiensiska TV-bolaget SBS tillsammans med samarbetspartnern Blink TV beslutat att låta artisten och låtskrivare Erica Padilla bli wildcard i Australia Decides som avgörs den 26:e februari. Dessutom kommer 2020 års Australia Decides-vinnare Montaigne att medverka i finalen, dock endast som gästartist.
SBS har även meddelat ytterligare tre låtar till finalen. Duon Evie Irie och Isaiah Firebrace kommer att tävla med ”When I’m With You”, Paulinis tävlingsbidrag blir ”We Are One” och Jaguar Jonze tävlar med ”Little Fires”. Artisten Andrew Lambrouhar själv bekräftat (men ännu inte officiellt släppt) att hans tävlingsbidrag heter “Electrify”.
Sedan en tid tillbaka är även Jude Yorks”I Won’t Need A Dream” respektive gruppen Voyagers”Dreamer” släppta.
Eurovision Young Musicians är tillbaka
3 februari. Norska NRK har bekräftat vilka talanger som ska delta i den norska uttagningen till Eurovision Young Musicians. Däremed står det klart att tävlingen kommer tillbaka igen efter att den senaste upplagan blev inställd under pandemiåret 2020.
Eurovision Young Musicians avgörs vartannat år och i år (2022) är den planerad att äga rum i Montpellier i Frankrike. Tävlingsdatumet är satt till juli månad.
Semifinaler under torsdagskvällen
3 februari. Under torsdagskvällen genomfördes följande uttagningsprogram:
Vad: de fyra finalisterna framförde två låtar vardera och sedan avgjorde en omröstning vilket bidrag respektive finalist får med sig till lördagens final.
Vad: De 25 artisterna i startfältet har uppträtt varsin gång på scenen i Teatro Asterion i Sanremo och vid detta tillfälle fick alla uppträda en gång till.
3 februari. Efter onsdagens besked om röstning och covid19-protokoll kommer nu ytterligare ett besked från kroatiska HRT: det blir ingen arenapublik under Dora-finalen. Samma sak gällde även i fjolårets final och anledningen är densamma som då: på grund av coronapandemin.
Tjuvlyssna på låtarna
3 februari. SVT har släppt det första avsnittet av programmet Tjuvlyssna där man kan få en försmak av de sju tävlingsbidrag som kommer att medverka i den första deltävlingen. Senare samma kväll släpps 60 sekunder av respektive låt i SVT Play.
OBS! Både programmet och klippen finns tillgängliga i Play till och med lördag kl. 21:30 (därefter avpubliceras det för att inte ge finalisterna några extra fördelar).
Det är ännu inte bekräftat om Graham Norton blir kvar som finalkommentator och i så fall i vilken BBC-kanal finalsändningen kommer att visas.
Slopade restriktioner i Sverige kan ge mer arenapublik till Melodifestivalen
3 februari. På en presskonferens under torsdagen blev det officiellt att från och med den 9:e februari (kommande onsdag) slopas en stor majoritet av de coronarestriktioner som finns i Sverige, däribland maxtaket för publik vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det innebär att arrangörer åter kan genomföra evenemang med fullsatta arenor och de enda krav som finns då är det maxtak som arenorna själva klarar av.
Detta innebär att Melodifestivalen från och med i alla fall den andra deltävlingen kommer att kunna ta in mer publik i den arena som tävlingen hålls i. Men enligt Aftonbladet saknas fortfarande uppgifter om var kommande deltävlingar ska äga rum.
Programledartrio i Eurovision 2022
2 februari. Det har sedan en tid tillbaka gått rykten om vem eller vilka som ska vara programledare för årets Eurovision Song Contest, och det är först nu i början av februari som det alltså blev officiellt. Likt de senaste årens tävlingar fortsätter trenden med att ha fler än bara två programledare i uppställningen.
Den här gången blir den mycket välkända italienska artisten LauraPausini (just nu känd för sin senaste singel ”Io sì (Seen)”), den italienska TV-presentatören Alessandro Cattelan och den libanes-brittiske artisten Mika som kanske är mest känd för sin hitsingel ”Grace Kelly” från 2007.
Trion kommer att guida TV-tittarna genom de tre sändningarna från Turin som avgörs den 10:e, 12:e och 14:e maj.
Melodifestivalen har flyttat in i Globen
2 februari. Sedan i söndags har man kunnat följa arbetet i Globen i Stockholm med att bygga upp scenen, ljusrigg, ljud med mera via SVT Play. Under onsdagen blev arbetet klart och därmed kan de tekniska repetitionerna starta innan artisterna själva får testa på scenen under 2,5 dagars repetitioner.
Nytagna bilder som har släppts visar att även parkettplatser kommer att användas dock inte på det sätt som är vanligt i Melodifestivalen utan med avstånd till sällskap. Stolar har satts ihop två och två, fyra och fyra eller åtta och åtta med distans med en meter till framförliggande och bakomliggande rad och till både höger och vänster om ens sällskap. Det kommer således att vara mer luft mellan raderna än tätt sittande publik (som det var fram till Melodifestivalfinalen 2020).
Oklart var resterande deltävlingar ska hållas samt vilken som blir semifinalens arena
SVT har än så länge bara bekräftat att Globen blir tävlingsarena för den första deltävlingen. Utifrån det eventschema som finns för arenan är det just nu möjligt för SVT och deras samarbetspartners att husera där till och med den tredje deltävlingen den 19:e februari. Veckan därpå är det sedan tidigare en konsertkväll med Tomas Ledin inbokad och vad det verkar som just nu kommer den inte att ställas in så länge restriktionerna tillåter att den kan äga rum.
Med all sannolikhet kommer SVT att meddela inom kort var i alla fall de närmaste programmen ska sändas ifrån.
Finalen i Norsk MGP får arenapublik
2 februari. Tack vare lättnader i coronarestriktionerna i Norge kan nu NRK äntligen ta in publik under Norsk MGP, även om det för årets säsong endast kommer att gälla för finalen. I alla program innan dess uppträder artisterna i en tom studio där endast artisterna själva och produktionspersonal finns på plats, men i finalen den 19:e februari erbjuds nu cirka 500 publikplatser.
Den sammanlagda poängen som jurygrupperna delar ut är 580 poäng. Även tittarna delar ut den totalsumman som fördelas ut procentuellt utifrån hur många röster varje låt har fått delat med det totala antalet tittarröster. Vinnaren blir låten som fått högst totalpoäng efter jury- och tittarröstningen. Skulle det bli en s.k. tie-break kommer låten som fått högst poäng av tittarna att hamna högst.
Jurygruppernas fördelning
Varje jurygrupp kommer att bestå av tre personer (en HRT-anställd, en musikredaktör och en musikjournalist) som enskilt rangordnar bidragen från första till 14:e plats. Juryns resultat läggs sedan samman där juryns gemensamma vinnare får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Bidrag som hamnar på samma placering avgörs genom intern juryröstning vilken låt som ska hamna överst (den som vinner 2-1 eller 3-0 hamnar överst).
Jurymedlemmarna måste även skriftligen bekräfta att de har gjort rangordningen enskilt och att de har följt alla moment korrekt. HRT har även externa oberoende resurser som kontrollerar att röstningen går rätt till. Jurygrupperna kommer att göra sina rangordnar under genrepet som hålls kvällen innan finalen.
Covid19-protokollet
HRT har även presenterat ett s.k. covid19-protokoll som används i händelse av att en eller flera av de tävlande inte kan närvara p.g.a. coronasmitta. Protokollet säger att om en artist ställer in sin medverkan före den 4:e februari kommer låten att ersättas av första reservbidraget osv. Om fler än fem tävlande skulle dra sig ur p.g.a. sjukdom kommer däremot inget bidrag att ersättas utan då utgår tävlingsbidraget helt och hållet.
Om en/flera de tävlande insjuknar under repetittionerna den 16:e och/eller 18:e februari kommer HRT att använda repetitionsklipp i direktsändningen. Bandade inslag från genrepet kan också godkännas.
Elysa och Merilin Mälk tävlar med sina musikvideos
2 februari. Inför den första semifinalen i Estlands Eesti Laul har vi nåtts av besked att två artister i startfältet har testat positivt för covid19, vilket innebär att de måste sättas i karantän och får ej medverka live på scenen i torsdagens sändning. Först kom besked att Elysa, som tävlar med bidraget “Fire“,hade testat positivt för covid19 och senare samma dag kom besked att även Merilin Mälk, som tävlar med bidraget “Little Girl“, hade fått sjukdomssytom.
Däremot är ingen av dem diskvalificerade utan de kommer att få tävla med respektive musikvideo istället och de tävlar på lika villkor som övriga åtta i startfältet.
Covid19-protokoll i tävlingen
På grund av pandemin har ERR valt att låta alla som medverkar i programmet testa sig för covid19 innan de får kliva in i tävlingsarenan Saku Suurhall i Tallinn. Den som eventuellt testas positivt får inte närvara på plats men får alltså kvarstå i tävlingen.
UMK-programledarna presenterade
1 februari. Om fyra veckor från skrivande stund utser Finland artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 via uttagningen UMK. Sedan tidigare är startfältet, tävlingsdatum och arena presenterad och nu meddelar Yle vilka som ska vara programledare. Det handlar om artisten Paula Vesala och influencern Mmiisas (artistnamn för Miisa Rotola Pukkila) som har fått jobbet efter Antti Tuisku som ledde programmet ifjol.
Yle har även sedan tidigare bekräftat att finalsändningen kommer att sändas med kommentering på svenska, engelska och ryska, och nu läggs ytterligare tre språk till: klarspråkig finska, nordsamiska och enaresamiska. Det är första gången någonsin som UMK sänds med samiska kommentatorer.
Värdnationen startar sitt sökande efter representant till Turin
1 februari. Med start den 1:a februari och sedan en sändning varje kväll till och med lördag (natt mot söndag) kommer att avgöra vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som blir värdlandet Italiens representant i Turin senare i maj. Dock med reservation för att vinnaren har rätten att avstå tävlan då Eurovision-resan endast är ett erbjudande. Men förhoppningsvis vill alla 25 artister som är uttagna göra resan på hemmaplan!
Under hela veckan genomförs som sagt flera sändningar där de 25 artisterna framför respektive tävlingsbidrag och/eller covers av tidigare kända låtar. Det hålls även olika omröstningar i programmen men det är först i finalen som utröstning sker.
1 februari. I samband med månadsskiftet fick vi glada nyheter från arrangörerna bakom den populära Eurovision-festen London Eurovision Partysom meddelar att de är tillbaka igen. Ifjol såg det ut som att hela eventet skulle läggas ned p.g.a. bland annat ekonomiska orsaker och coronapandemin, men nu kommer eventet tillbaka. Exakt i vilken form och datum är inte känt. Mer information följer under säsongen!
Senast eventet genomfördes var inför Eurovision 2019. Läs mer om det i denna artikel.
Nu börjar väljarmånaden i årets säsong
1 februari. Nu har vi lämnat januari bakom oss och blickar nu framåt mot nationella-säsongens höjdpunkt februari då en majoritet av uttagningarna kommer igång på allvar och självklart att även många länder gör sina artist- och bidragsval. Om inget avviker från de datum som är inplanerade kommer 22 bidrag ha valts ut till Turin senast den 28:e februari (vilket inkluderar de fem låtar som hittills är valda).
Den första veckan i februari, vecka 5, är förmodligen den vecka som många i Sverige har väntat på sedan fjolårets final. Vi talar såklart om premiärprogrammet i Melodifestivalen 2022 där de första sju artisterna tävlar om final- och semifinalplatser. Vi kommer självklart att bevaka detta extra noga – håll utkik på sajten för både informationer och intervjuer.
Förutom Melodifestivalens premiär är det även många andra länder som håller igång uttagningar i veckan, inte minst Irland, Israel och Italien som alla tre kommer att ha gjort sina val till Turin senast på söndag (med Italien är det dock med reservation för att vinnaren har rätt att tacka nej till att åka till Eurovision). Det pågår även en onlinefinal i Nordmakedonien som får sin upplösning i helgen. Åtminstone är det under fredagen som publikröstningen avslutas.
På lördag genomförs även semifinaler i Estland, Lettland, Litauen och Slovenien och dessutom sänds det fjärde och sista heatet i Norge. Samma kväll kommer även Island att presentera startfältet till Söngvakeppnin!
Allt detta är som vanligt med reservation för ev. tillägg och förändringar!
Nyhetssammanfattning januari
31 januari. Januari har varit en intensiv månad med många uttagningar och spännande nyheter. För enkelhetens skull har vi sammanfattat nyhetsläget åt dig gällande Melodifestivalen, Eurovision och övriga nationella uttagningar.
30 januari. Söndagen den 30:e januari markerar dagen då det är exakt 100 dagar kvar till Eurovision Song Contest 2022 drar igång i Turin. All fakta du behöver veta om tävlingen finns på vår samlingssida.
Israel har presenterat finalbidragen
30 januari. Nästkommande lördag (5:e februari) ska Israel välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022. Valet sker i finalen av årets X Factor-säsong och inför avgörandet ska en ytterligare omröstning hållas för att avgöra vilka bidrag finalisterna ska uppträda med. För närvarande finns det åtta låtar att välja på (två per artist) men efter torsdagens omröstning kommer bara fyra låtar att återstå.
30 januari. Under natten mot söndagen avgjordes Spaniens uttagning Benidorm Fest där slutligen sångerskan Chanel med bidraget ”Slo mo” tog hem segern. Det blev dock en knapp sådan till den andra förhandsfavoriten Rigoberta Bandini.
29 januari. Efter lördagens liveaudition har urvalsjuryn i Moldavien gjort sitt val av artist och tävlingsbidrag.
Den som kommer att få tävla för landet i Eurovision 2022 blir ingen mindre än Zdob și Zdub & Frații Advahov där den tidigare har representerat Moldavien två gånger förut (2005 och 2011) och har bra resultat med sig i bagaget. I år får Zdob și Zdub sällskap på scenen av bröderna Advahov (Frații Advahov)
Enligt NRK är det flera personer som jobbar bakom kulisserna i Norsk MGP-produktionen som också har testat positivt för covid19 och att man därför försöker arbeta på ett så smittskyddssäkert sätt som möjligt för att produktionen inte ska bli lidande.
Tidigare under veckan kom även besked om att NRK bytt plats på två direktkvalificerade bidrags medverkan. Detta efter att gruppen Subwoolfers bägge medlemmar testat positivt för covid19. Istället kommer gruppen NorthKid att uppträda med Subwoolfer medverkar en vecka senare.
Sloveniens EMA Freš är avgjord
28 januari. Sloveniens EMA Freš är över i och med att publiken och juryn nu har fått utse sina fyra wildcards som får tävla vidare i EMA 2022. Efter en sändning med 14 tävlingsbidrag fick tittarna utse två bidrag och juryn ytterligare två bidrag medan övriga låtar har röstats ut.
Omröstning pågår i Nordmakedoniens Za Evrosong 2022
28 januari. Under fredagskvällen den 28:e januari presenterades musikvideorna till de 6 bidrag som tävlar om en plats i Eurovision 2022 för Nordmakedonien. I samband med detta öppnades också en publikomröstning som delvis ska avgöra resultatet.
28 januari. Initialt var det sagt att det moldaviska TV-bolaget TRM skulle anordna uttagningen Selecţia naţionalătill Eurovision 2022. Men dagen före auditionen som skulle utse finalstartfältet kommer nya besked då det istället blir internval.
Anledningen sägs bero på många covid19-fall i landet just nu som ur en smittsynpunkt gör det omöjligt för TRM att arrangera en final. Detta till trots att det är många veckor kvar till dagen då finalen var planerad att äga rum (5:e mars).
Istället för en final kommer den jury som bedömer bidragens framträdande vid auditionen den 29:e januari utse en av dessa låtar till Moldaviens representant till Eurovision 2022.
Allt avgjordes genom dueller där två tävlande möttes i varje duell och där en artist per duell gick till den avgörande omgången. Juryn räddade sedan vidare ytterligare en av de tävlande. Sedan blev det en direkt avgörande duell mellan tre tävlande där Michael Ben David fick högst totalpoäng och gick till final medan det blev helt lika mellan Anna Stefania och Sapir Saban. Juryn valde då att låta Sapir gå till final.
Vad händer nu?
Sedan föregående liveshow är Eli Huli och Inbal Bibi klara för finalen och det innebär att det är de samt Michael Ben David och Sapir Saban som kommer att tävla om att få representera Israel i Eurovision 2022. Först väntar ett uppsamlingsprogram där de ska utse sina finallåtar och den 5:e februari väntar final då vinnaren koras!
Spaniens finalstartfält är klart
28 januari. Natten till fredagen den 28:e januari stod det klart vilka fyra artister som kommer att göra vinnarna från den första semifinalen i Benidorm Fest sällskap i den spanska finalen. Allt avgjordes genom internationell och spansk juryröstning, demoskopjury och tittarröstning.
27 januari. Sedan tidigare är det känt att EBU har ett uppsatt datum för det tidigaste datumet då tävlingsbidrag till den kommande upplagan av Eurovision Song Contest får ha släppts på publika plattformar. Sedan många år tillbaka är det den 1:a september och det har tidigare varit den 1:a oktober och så pass sent som den 1:a januari.
Om ett tävlingsbidrag har släppts publikt före den 1:a september får bidraget inte tävla i Eurovision Song Contest året därpå. Enligt uppgifter har regeln nu tajtas till mer då EBU inte längre kommer att ge några undantag för låtar som av olika skäl har släppts kommersiellt oavsett om det är hela/delar av låten. Tidigare har EBU kunnat ge undantag till låtar som oavsiktligt spelats på konserter inför en mindre publik då spridningen har varit minimal till dess någon har hittat klippen i sociala medier.
33 miljoner såg Junior Eurovision 2021
27 januari. För mer än en månad sedan avgjordes finalen i Junior Eurovision och nu har tittarsiffrorna sammanställts. Totalt sett var det 33 miljoner som följde finalsändningen varav cirka 4,5 miljoner följde eventet digitalt via Junior Eurovisions stream på YouTube.
Det slogs även nya tittarrekord i åldersgruppen 4-14 och 15-24 år och det var även rekordmånga besökare i sociala medier.
Förändringar i Melodifestivalens röstningsupplägg
26 januari. Nästa lördag (5:e februari) drar Melodifestivalen igång igen och den här gången med en hel del nya röstningsregler i sändningarna.
Det är tidningen Aftonbladet som var först ut att presentera förändringarna vilka bekräftas av Melodifestivalens projektledare Anette Brattström. Enligt henne görs förändringar för att bland annat skapa ett större engagemang. Några av de förändringar som görs är:
– Dubbel uppsättning av hjärtröster i alla program. Istället för tidigare max 5 per bidrag och sändning blir det nu max 5 per bidrag i varje röstningsomgång. Däremot sparas inga outnyttjade hjärtröster mellan omgångarna, dvs. om du t.ex. röstat tre gånger på en låt så får du ändå bara fem nya röster (och inte 5+2 nya röster) till kommande omgång.
– Antalet telefonsamtal från samma telefon minskas. I deltävlingarna och finalen till max 20 samtal (10 till Radiohjälpens nummer respektive bara rösta-numret) medan i semifinalerna är det max 10 samtal (5 till vardera part).
– Deltävlingarnas resultat synliggörs direkt, dvs. ingen sekretess för hur röstningsgrupperna röstar.
– Varje deltävling får fortsatt två omgångar, men istället för att några åker ut och att slutresultat avgörs i en andra omgång koras först deltävlingens vinnare i omgång 1 följt av en poängutdelning för alla 6 kvarvarande bidrag i omgång 2. Vinnarna i omgång 1 och 2 går direkt till final medan tvåan och trean i omgång 2 tävlar vidare i semifinalen.
– Semifinalernas grupper kommer att lottas.
– I finalen får tittarna sin andra omgång med hjärtröster efter att de internationella jurygrupperna har sagt sitt.
SVT sänder American Song Contest
26 januari. SVT har bekräftat att de kommer att sända den amerikanska versionen av Eurovision Song Contest vars premiär är i slutet av mars. Däremot finns programmet ännu inte tablålagt i SVT och vad det verkar nu kommer tv-tittare i Sverige bara kunna följa programmet i efterhand, i alla fall om man kollar på programmet i SVT:s kanaler.
Det har sedan tidigare sagts att den första säsongen av American Song Contest kommer att få sin final den 9:e maj, dvs. dagen före den första semifinalen i Turin.
Spanien börjar välja artist och bidrag till Turin
26 januari. Under tre kvällar med start ikväll onsdag kommer det spanska TV-bolaget RTVE att välja ut sin representant till Eurovision 2022. Eller snarare handlar det om att spansk och internationell jury, tittarröstning och en demoskopjury ska utse åtta bidrag bland 13 som får tävla i den avgörande finalen.
Upplägget är som följer att under onsdags- och torsdagskvällen tävlar 6 respektive 7 bidrag om finalplatserna med liveuppträdanden från en scen. De fyra bidrag som i respektive sändning får störst stöd kommer att tävla i lördagens final.
Inför semifinalsändningarna har vi tyckt till om startfältet:
26 januari. Värdstaden Turin har nu öppnat möjligheten för personer under 30 år som vill arbeta som volontärer under Eurovision 2022. Man har sammanlagt planerat för att ta in cirka 600 personer som ska bidra med olika saker som exempelvis informationsstjänster, delegationsmottagning, arbeta i pressrummet, ackreditering etc. Inga volontärtjänster finns för arbeten i själva tävlingsarenan däremot kommer de att vara i lokaler och/eller utomhusplatser som är i anslutning till arenan.
Vid ansökan (som görs via denna länk – senast den 14:e februari) ska du dels uppge mellan vilka datum som du har möjlighet att arbeta samt vilka tider på dygnet. Det finns fyra olika skiftdatum att välja på (1-25 april, 26 april – 7 maj, 8-14 maj och 15-20 maj) och du måste kunna vara tillgänglig vid minst tre av dessa. Du måste även kunna medverka vid ett särskilt möte som hålls i slutet av februari.
Om du får uppdraget kommer du att få tillgång till arbetskläder samt få biljetter till kollektivtrafiken och måltidskuponger. Däremot erbjuds inte möjlighet till boende utan det är något du måste ordna själv.
Det är också bra att känna till att alla som vill jobba som volontärer i Italien måste ha ett s.k. Super Green Pass som verifierar att du är vaccinerad med tre doser mot covid19. Dessa regler kan dock komma att förändras i och med att coronapandemin ständigt utvecklas åt nya håll.
Gonzalo Hermida har fått covid19
25 januari. Med bara två dagar till sändning har artisten Gonzalo Hermida, som tävlar i den andra semifinalen i Spaniens Benidorm Fest, testat positivt för covid19. Det här innebär att han inte kommer att kunna medverka på scenen i någon av sändningarna då han behöver sitta i karantän och istället för liveuppträdande kommer hans förinspelade musikvideo att visas. Det gäller även om hans låt kvalar vidare till finalen.
RTVE har bekräftat att Gonzalo är fortsatt med och tävlar men att det blir på nya villkor. De har också sagt att de kommer att ändra schemat och uppställningarna gällande kring-events som presskonferenser för att undvika smittspridning.
Globen blir första stopp för Melodifestivalen
25 januari. SVT:s och dess medarrangör Live Nation har nu officiellt bekräftat att den första deltävlingen i Melodifestivalen 2022, som avgörs den 5:e februari, kommer att äga rum i Globen (Avicii Arena) i Stockholm.
Det är också bekräftat att publik kommer att tas in, om än i en begränsad skara jämfört med hur det annars brukar vara. Biljetter är släppta och vill du vara på plats gäller det att skynda att fynda. De events som gäller är:
Än så länge har Live Nation och SVT endast bekräftat var den första deltävlingen kommer att äga rum, även om de har gått ut med förhoppningar om att kunna hålla finalen i Friends Arena. Det senare gäller endast så länge restriktionerna tillåter.
Att inga fler arenor ännu har bekräftats skulle kunna innebära att tävlingen får flytta på sig vecka för vecka om än att det bara blir på arenor i Stockholmsområdet. Men om t.ex. Globen/Avicii arena inte är uppbokad av något annat kanske arenan blir den nya fasta arenan för tävlingen. Det återstår att se!
Subwoolfer och NorthKid byter heats med varandra
25 januari. NRK har gått ut med nyheten att antingen den ena eller bägge medlemmarna i gruppen Subwoolfer har fått covid19 och måste därför tills vidare gå i karantän. Det innebär att gruppen NorthKid, som egentligen skulle ha uppträtt kommande lördag, får uppträda istället för Subwoolfer.
Både Subwoolfer och NorthKid är direktkvalificerade till finalen vilket gör att de bara gästar programmen för att visa upp sina framträdanden.
Det är ännu oklart om programledaren Annika Momrak kommer att medverka den här lördagen, detta sedan hon förgående vecka också meddelades hade fått covid19.
Eurovisions två semifinaler är lottade
25 januari. Under tisdagen den 25:e januari 2022 lottades årets 36 semifinalländer in i de två semifinalerna. För Sveriges del föll lotten på den andra semifinalen den 12:e maj.
Förutom att tilldelas en semifinal blev varje land också tilldelad en semifinalhalva. I Sveriges fall blev det den andra halvan av semifinal 2 vilket i praktiken innebär ett startnummer mellan 10 och 18. Vilket startnummer Sverige sedan får avgörs av den italienska produktionen tidigast i andra hälften av mars.
24 januari. Inför Moldaviens kommande uttagningsfinal i mars har TV-bolaget TRM:s urvalsjury beslutat att 29 bidrag* ska få framföras vid en audition inför slutvalet. Listan över vilka bidrag det gäller har offentliggjorts och det går även att lyssna på dessa låtar.
* Dagen efter att låtarna hade presenterats meddelade artisten Misscatylove att hon hoppar av sin medverkan vid auditionen. Därmed blir det 29 istället för 30 bidrag som kommer att tävla om finalplatserna.
24 januari. I det senaste avsnittet av X Factor tävlade de 6 återstående deltagarna om de två första finalplatserna. Allt avgjordes först genom tre dueller med två tävlande per duell där den som fått högst totalpoäng gick vidare till en fjärde duell. Sammanlagt möttes tre tävlande i den avgörande duellen där två sedan tog finalplatser. De två som vann är Eli Huli och Inbal Bibi.
De fyra kvarvarande deltagarna (Anna Stefani, Michael Ben David, Sapir Saban och Shachar Adawi) kommer att mötas i ett nytt program denna torsdag där två av dem kommer att nå finalen.
Deltagarna som når finalen kommer att ha en fortsatt möjlighet att få representera Israel i Eurovision 2022.
Kroatiens startordning har fastställts
24 januari. Inför den kroatiska DORA-finalen den 19:e februari har nu startordningen fastställts. För rättvisans skull avgjordes startordningen genom en lottningsprocess som genomfördes i programmet Kod nas doma under måndagseftermiddagen i kroatiska kanalen HRT.
Lottningsresultatet blev bland annat att Mila Elegović med låten ”Ljubav” får inleda finalen medan Mia Dimšić med ”Guilty Pleasure” avslutar.
Det finns också fortfarande fyra reservbidrag med som får hoppa in om någon av de ordinarie 14 bidragen inte kommer till start.
Ukrainas finalstartfält har presenterats
24 januari. Den 12:e februari anordnar Ukraina en mindre nationell final med åtta tävlingsbidrag och nu med lite drygt två veckor till start har TV-bolaget UA:PBC bekräftat vilka artister och låtar som ska tävla om att få representera Ukraina i Eurovision 2022.
Evie Irie tävlar ihop med Isaiah Firebrace i Australiens final
24 januari. I oktober ifjol presenterade australiensiska SBS att Isaiah Firebrace, som tävlade för Australien i Eurovision 2017, kommer att delta i finalen i Australia Decides. Då sades det att han skulle sjunga ihop med en hemlig duettpartner, och nu några månader senare har det blivit officiellt att den personen är pop-punksångerskan Evie Iire. De kommer att tävla med låten ”When I’m With You” som släpps officiellt den 4:e februari. Samma dag meddelas även den 11:e finalisten som är vald från appen TikTok.
SBS har även bekräftat att gruppen Voyager kommer att tävla med låten ”Dreamer” och Jude York kommer att tävla med ”I Won’t Need A Dream” vilka redan är släppta. I ett tidigare klipp har även Sean Miley Moore presenterat att hans låt heter ”My Body” men den verkar ännu inte vara officiellt släppt än. Det är heller inte känt när resterande låtar släpps.
Minst ett nytt bidrag klart för Turin denna vecka
24 januari. Den tredje uttagningsveckan för 2022 är igång och även den här veckan blir en spännande vecka!
Under måndagen planerar nämligen ukrainska UA:PBC att presentera de åtta finalisterna till finalen i Vidbir, och dagen därpå blir det semifinallottning för årets Eurovision då de 36 kvalländerna fördelas in i de två semifinalerna i Turin.
På onsdag och torsdag kväll kommer drar Benidorm Fest i Spanien igång med två semifinaler där sammanlagt 13 artister tävlar om åtta finalplatser. Samma lördag avgörs sedan finalen (läs mer om Spaniens uttagning här).
Till helgen fortsätter också sändningarna från Norsk MGP i Norge respektive Pabandom iš Naujo i Litauen, där den norska uttagningen är inne på sitt tredje heat medan den litauiska påbörjar sina semifinalsändningar. På söndag är det också sagt att Israel ska presentera X Factor-finalisternas tävlingsbidrag till den avgörande finalen.
Alla dessa händelser är såklart med reservation för eventuella framtida tillägg och förändringar!
23 januari. Bara dagar till start i Spaniens uttagning Benidorm Fest väljer artisten Luna Ki med låten ”Voy a morir”att hoppa av sin medverkan i tävlingen. Anledningen sägs vara att hennes låt innehåller så kallade autotunes vilket inte är tillåtet enligt Eurovisions regelverk.
Det här innebär att 13 låtar istället för tidigare 14 kommer att delta och att den första semifinalen (där Luna Ki skulle ha medverkat) får 6 tävlande istället för tidigare sju. Ingen annan låt ersätter således Luna Kis plats.
Dags för lördagsuttagningar
22 januari. Under lördagskvällen anordnades för två nya sändningar i sökandet efter länders val till Eurovision 2022. Denna gång handlade det om:
21 januari. Snart är det dags för ett nytt heat i Norges uttagning och i väntan på det har vår skribent Gabriel sammanställt fakta om respektive tävlande.
RTS har nu kommenterat och bekräftat avhoppet. Samtidigt har de meddelat att låten han skulle ha framfört, “Ljubi svog čoveka” med text och musik av Leontina Vukomanović, kommer att kvarstå i tävlan och att den nu kommer att framföras av sångerskan Tijana Dapčević. Hon har tidigare god Eurovision-erfarenhet inte minst då hon bland annat tävlade för Nordmakedonien (eller Makedonien som landet kallades på den tiden) i Eurovision 2014 med låten ”To The Sky”.
Kort och gott innebär detta att 36 låtar kommer att tävla i Serbiens Eurovision-uttagning!
Onlinefinal för Nordmakedonien
21 januari. Sedan en tid tillbaka har det varit känt att Nordmakedonien återgår till ett publikval istället för internval till Eurovision Song Contest, och efter en nationell antagning har en jury valt ut 6 bidrag som ska tävla om att få representera landet i Turin.
21 januari. Nu står det klart vilka artister med tillhörande tävlingsbidrag som ska tävla i Portugals Festival da Cançao 2022. Sammanlagt handlar det om 20 låtar som både har presenterats och dessutom har studioversionerna har släppts.
21 januari. Under vecka 3 har irländska TV-bolaget RTÉ presenterat sina finalister till den nationella finalen som sänds den 4:e februari i Late Late Show. Alla bidrag är nu presenterade och samtliga studioversioner finns också att ta del av. Självklart har vi samlat ihop dessa för er!
20 januari. I föregående vecka presenterade finska Yle startfältet i årets UMK-final och sedan dess har man också släppt respektive tävlingsbidrags musikvideo och studioversion fri med en publicering per dag. Nu är alla sju låtar släppta och därmed kan man lyssna på hela startfältet. Finalen avgörs den 26:e februari.
Om man som publik vill ha större tillgång till både showen och röda mattan-eventen måste man inneha ett s.k. Super Green pass som innebär att man har vaccinerat sig mot covid19 för maximalt 6 månader sedan. Om man inte har det kan man istället använda sig av ett Green pass där det inte finns något sista-datum för när vaccineringen ägde rum. Alternativt kan man även uppvisa ett negativt covid19-testresultat.
Förutom vaccinpass är det munskyddskrav på samtliga i publiken. Viss social distansering kommer också att krävas vilket framförallt gäller att inte allt för många möts vid in- och utpasseringarna.
Israels finalavgörande närmar sig
20 januari. Nu har det dykt upp mer information gällande Israels X Factor-final. Som tidigare meddelat väljs både artist och tävlingsbidrag vid samma tillfälle och inför finalen kommer låtar att utses till de fyra finalisterna.
För närvarande pågår s.k. livesändningar i X Factor som nu är inne i sitt avgörande. När fyra finalister sedan har utsetts kommer dessa att få uppträda med vardera två låtar tilltänkta Eurovision 2022 innan jury- och publiken får bestämma en låt till varje artist. Detta sker mellan den 30:e januari och 3:e februari. Den 5:e februari hålls sedan en avgörande final där vinnaren utses.
BBC flyttar sitt Eurovision-högkvarter till Salford
20 januari. Från och med i år är det inte längre London som kommer att vara BBC Eurovisions hemmabas. Istället flyttas allt till staden Salford utanför Manchester i norra England där den brittiska juryn samt poänguppläsaren kommer att befinna sig under Eurovision-sändningarna i maj. Om sedan Storbritanniens artist- och bidragsval har koppling till orten framgår inte av detta besked.
Programledartrion blir tillfällig programledarduo
20 januari. På lördag (22:a januari) avgörs heat 2 i Norsk MGP, men redan nu är det en förändring i uppställningen jämfört med vad som har presenterats. Det handlar om programledartrion som kommer att bli en duo denna gång efter att Annika Momrak har fått ett positivt svar på ett coronatest. Därmed blir det Magnus Kåre Bergh och Mikkel Niva som programleder lördagens sändning.
Vi får återkomma till om Annikas frånvaro består även till heat 3, vilket är beroende på hur länge hon måste sitta i karantän.
Avhopp i Serbiens uttagning
20 januari. Bara dagar efter att startfältet till Serbiens uttagning Pesma za Evroviziju 22 meddelades kom besked från artisten Stefan Zdravković (Princ od Vranje)att han väljer att hoppa av sin medverkan av personliga skäl. Det är oklart om hans tävlingsbidrag “Ljubi svog čoveka” ersätts av någon annan låt och artist eller om det bara blir 35 låtar som tävlar.
Intervju med Zorja Pajić
19 januari. I mars äger Serbiens nya uttagning rum och en av de 36 tävlande är sångerskan Zorja Pajić. Inför uttagningen fick vår skribent Haris en pratstund med henne som du kan läsa om i länkad intervju.
Semifinalerna äger rum den 3:e och 5:e februari där sammanlagt 20 bidrag, tio per semifinal, kommer att tävla om tio finalplatser. Precis som i de fyra heaten som avgjordes i november och december förra året får tittarna bestämma tre finalister och juryn två finalister (per program).
Programledaruo i Lettlands Supernova
19 januari. Lettiska LTV har bekräftat att semifinalen och finalen i Supernova kommer att programledas av duon Ketija Šēnberga och LaurisReiniks. Ketija har tidigare programlett Supernova 2015, 2016, 2019 och 2020 medan det är första gången för Lauris. Vi ska även nämna att Lauris har tidigare tävlat för Lettland i Eurovision 2003, då som en del av gruppen F.L.Y. och låten ”Hello from Mars”.
Förutom detta är det nu officiellt bekräftat att resultaten i årets Supernova kommer att avgöras av jury- och tittarröstning.
Semifinalfördelningen inför Sloveniens EMA 2022 presenterad
19 januari. Det slovenska TV-bolaget RTVSLO har offentliggjort semifinalfördelningen inför Sloveniens EMA 2022. Dessutom har tävlingsdatumen för såväl de två semifinalerna som finalen presenterats.
18 januari. Med strax över 100 dagar kvar till Eurovision 2022 kommer semifinalländerna att lottas in i de två semifinalerna. Allt äger rum vid en ceremoni i Palazzo Madama e Casaforte degli Acaja i värdstaden Turin den 25:e januari som även blir startskottet för då staden officiellt tar över ansvaret efter Rotterdam.
Inför lottningen har EBU tillsammans med röstningspartnern Digame allokerat in de 36 semifinalländerna i 6 olika grupper baserade på röstningshistorik från de senaste årens tävlingar. Under lottningen kommer varje grupp att splittras i två delar där några länder tävlar i semi 1 och några i semi 2. Vi har sammanställt hur ordningen ser ut.
18 januari. Den 4:e mars kommer Tyskland att anordna sin nationella final för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022, och redan den 28:e februari kommer det enligt TV-bolagen ARD/NDR kunna gå att onlinerösta på sina favoriter!
17 januari. Mellan den 17:e och 19:e februari anordnar Malta sin Eurovision-uttagning där 22 bidrag ska tävla. Med en månad kvar till start har samtliga bidrags studioversioner släppts officiellt!
66 artister presenterade till San Marinos uttagning
17 januari. Efter en längre tid med auditions har nu produktionen av Una voce per San Marino tagit sig hela vägen till heaten som senare kommer att avgöra vilka 16 av sammanlagt 66 tävlande som tar sig till kvalfinalen där nykomlingsfinalisterna utses.
17 januari. Estniska ERR har beslutat att inte släppa in någon arenapublik den 3:e och 5:e februari då Eesti Lauls två semifinaler ska avgöras. Däremot kommer publik att tillåtas i arenan under finalens genrep och direktsändning. Alla sändningar TV-sänds så det kommer att vara möjligt att följa sändningarna den vägen.
27 artister kvar i Ukrainas urval
17 januari. Efter en första urvalsprocess har det ukrainska TV-bolaget UA:PBC nu bekräftat att 27 artister kvarstår på listan över potentiella kandidater till årets final i Vidbir. Sedan tidigare har det sagts att finalisterna, som kommer att bli åtta till antalet, ska presenteras kommande måndag (24:e januari). Själva finalen är planerad att avgöras den 12:e februari.
Festival di Sanremo sänds utan geoblockad Playkanal
17 januari. I en intervju med ESC Insight bekräftar Claudio Fasulo, som är biträdande evenemangsdirektör vid det italienska TV-bolaget Rai, att årets final i Sanremofestivalen (Italiens Eurovision-uttagning) kommer att sändas ut utan geografisk blockering i Rai Play. Detta gör att fans från hela världen kommer att kunna följa sändningarna i direktsändning mellan den 1:a och 5:e februari.
Irland presenterar sitt startfält
17 januari. Irländska RTÉ har i samband med att man börjar att presentera sitt finalstartfält till den nationella finalen gått ut med att finalen kommer att hållas den 4:e februari. I den kommer sammanlagt 6 bidrag att tävla där sedan jury- och tittarröstning får avgöra vilken av bidragen som ska få representera Irland i Eurovision 2022.
Under måndagen den 17:e januari presenterades även två av finalbidragen och under resterande vecka kommer resterande låtar att släppas en gång om dagen fram till fredag (21:a januari).
17 januari. Nu är årets Eurovisionsäsong igång på allvar och under denna vecka (17-23 januari) är många saker inplanerade.
På lördag fortsätter uttagningsprogrammen med två nya heats varav ett från Norge (Norsk MGP, heat 2) och ett från Litauen (Pabandom iš Naujo, heat 3). Dessutom fortsätter Finlandatt släppa sina tävlingsbidrag till UMK-finalen. Under föregående vecka släpptes tre av sju bidrag och mellan måndag och torsdag släpps de sista fyra låtarna. Släppen sker dagligen kl 23:00 CET. Malta har även sagt att de sedan tidigare presenterade semifinalbidragen ska släppas i studioversioner under vecka 3.
Fler artist/bidragspresentationer
Under veckan kommer även ytterligare länder med artist- och/eller bidragspresentationer:
Irland – presenterar finalbidragen, först två under måndagen och sedan ytterligare fyra låtar under veckan.
15 januari. NRK har bekräftat att de även denna vår kommer att göra en så kallad Inför Eurovision-serie där en jurypanel tillsammans med folkets jury kommer att lyssna och bedöma hela startfältet som tävlar i Eurovision 2022. Seriens namn blir AdresseTorino.
Programledare för sändningarna blir Marte Stokstad och i den fasta panelen kommer att utgöras av Kevin Vågenes, Ingeborg Heldal, Stian ”Staysman” Thorbjørnsen och Jim Pedersen. Alla fyra medverkade även i förra årets sändningar om än att Jim då satt med i folkets jury. Sedan dess har han och Marte arbetat ihop mycket och nu har han alltså fått en plats i juryn.
Den som är intresserad av att sitta med i folkets jury har möjlighet att skicka in en videofilm samt information om sig själv. All info om detta finns att läsa om i denna artikel.
TV-sändningarna kommer att ske någon gång under våren men exakta sändningsdatum saknas fortfarande.
Lettlands joker är utsedd
15 januari. Efter fyra dagars onlineröstning har publiken beslutat att låta Miks Galvanovskis som tävlar med bidraget “I’m Just A Sinner” få den sista platsen i Supernova-startfältet.
14 januari. Nya omständigheter kring publikrestriktioner som har återinförts p.g.a. coronapandemin, särskilt just nu med anledning av den nya omikron-varianten som sägs vara väldigt smittsam, tvingas SVT i sista stund justera kring Melodifestivalen. Tävlingen blir dock av som tänkt – men inte på turné.
Biljettåterförsäljaren Live Nation kommenterar via Instagram att deras ambition är att kunna genomföra samma Melodifestivalturné fast 2023. Därför utesluter de inte att det kan bli samma städer då som det var tänkt nu och att i bästa fall kommer köpta biljetter 2022 att gälla även 2023. Men – inget är officiellt beslutat än. Alla som har köpt biljetter kommer inkom kort att kontaktas via mejl för mer information.
När det gäller årets (2022 års) Melodifestival har Live Nation sagt att biljetter till dessa sändningarna kommer att säljas separat och att det finns en fortsatt förhoppning om att kunna genomföra finalen med en större publik – om restriktionerna då tillåter det. Exakt hur många biljetter som kommer att kunna säljas beror dels på hur stor arenan är och utifrån de restriktioner som råder. Maxantalet per sändning kan i rådande situation inte bli mer än 500.
14 januari. Inför årets nationellasäsong har det varit oklart om Polen ska välja artist och bidrag genom internval eller via en nationell final. Nu visar det sig att det blir den senare varianten som gäller. Finalkvällen är planerad att äga rum den 19:e februari med sammanlagt tio tävlingsbidrag.
14 januari. Redan i höstas kom besked om att Serbiens tidigare uttagning Beovizija om möjligt inte längre var aktuell som uttagning till 2022. Sagt och gjort, när serbiska RTS meddelade de utvalda tävlingsbidragen till årets serbiska uttagning står det klart att det blir en ny uttagning som fått namnet Pesma za Evroviziju 22 (Song for Eurovision ’22) med upplägget om två semifinaler och en final. Sammanlagt kommer 36 bidrag att tävla och tävlingsdatumen är satta till den 3:e, 4:e och 5:e mars.
13 januari. På grund av coronapandemin har det isländska TV-bolaget RÚV blivit tvungna att justera i tävlingsdatumen för sin uttagning Söngvakeppnin. Tidigare var det sagt att startfältet skulle presenteras den 29:e januari, men den presentationen flyttas till den 5:e februari. Även de tre sändningarna får nya datum till den 26:e februari, 5:e mars och 12:e mars.
Rúnar Freyr Gíslason, som är högste ansvarig för uttagningen, säger i en intervju till RÚV att arrangörerna helst hade velat skjuta fram uttagningen ännu mer för att kunna säkerställa att den ska kunna äga rum som planerat med publik på plats i lokalen, men då EBU:s deadline infaller den 13:e mars är det inte möjligt att skjuta på det längre än till den 12:e mars.
Biljettförsäljningen är ännu inte startad men är planerad att påbörjas så snart det är möjligt.
13 januari. Initialt har det tidigare sagts att det skulle bli två kvalfinaler i Sloveniens EMA Freš som skulle avgöra vilka fyra bidrag som får en chans att tävla i EMA. Men nu kommer slovenska RTVSLO med nya besked då de på grund av coronapandemin slopar en av sändningarna, dvs. endast en kvalfinal genomförs. Fortfarande kommer 14 bidrag att tävla varav fyra går till EMA (genom tittar- och juryröstning) men det nya blir att alla tävlar vid samma tillfälle.
Kvalfinalen är planerad att äga rum den 28:e januari med trion Arne, Eva Boto och Melani Mekicar som programledare.
Spaniens två semifinaler allokerade
13 januari. Mellan den 26:e och 29:e januari kommer Spanien att utse sin artist med tillhörande tävlingsbidrag till Eurovision 2022 och nu är det klart hur de två semifinalprogrammen kommer att vara fördelade inklusive startordning.
12 januari. Under onsdagseftermiddagen blev det känt vilka sju bidrag som kommer att tävla i Finlands UMK 2022. Bidragen som har valts ut kommer ursprungligen från den antagning som genomfördes i september förra året, där en urvalsjury sedan har fått lyssna och bedöma vilka låtar som de tyckt bäst om för finalen.
11 januari. Antagningen till Ukrainas uttagning Vidbir är nu avslutad och när UA:PBC hade räknat samman antalet inskickade låtar stannade siffran på 284. Nu kommer ett juryarbete ta vid och omkring den 24:e januari är det sagt att startfältet kommer att presenteras. Utifrån den information som har presenterats tidigare blir årets Vidbir endast en finalkväll som preliminärt avgörs i februari. Hur många låtar som väljs ut är dock inte känt.
Två avhopp i Litauens startfält
11 januari. Enligt en uppdatering från litauiska LRT kommer två artister som skulle ha tävlat i det tredje heatet den 22:a januari inte längre till start. Det handlar om Monika Linkytė respektive Artūras Aleksiejus-Alekas som bägge meddelar avhopp. I Monikas fall handlar det om att hon har drabbats av en förkylning som gör att hon inte kan eller just nu har möjlighet att sjunga medan det i Artūras Aleksiejus-Alekas fall handlar om personliga problem.
Ingen av dessa artister ersätts varför startfältet i heat 3 går från 14 till 12 tävlande. Fortfarande kvalar topp 6 vidare till semifinalerna precis som det var i heat 1 och som det blir i heat 2.
Semifinalfördelningen klar i Eesti Laul
11 januari. I november och december 2021 avgjordes grundomgången i Estlands uttagning Eesti Laul 2022 där 20 bidrag kvalade vidare till semifinalerna. Med tre veckor kvar till sändningsdags har TV-bolaget ERR gjort klart fördelningen till respektive sändning. Det är även sagt att duon Maarja-Liis Ilus (som representerade Estland i Eurovision 1996 och 1997) och PriitLoogblir programledare för semifinalprogrammen.
11 januari. Under tisdagen avslutas de sista auditions i Una voce per San Marino för nykomlingsartisterna och när den sista artisten har sjungit klart har närmare 300 artister uppträtt på scenen i Teatro Titano i San Marino. Men det var betydligt fler än så som ansökte om att delta – inte mindre än 585 ansökningar inkom från 30 länder!
Nu när auditionrundorna snart är över tar juryns jobb vid för att besluta vilka tävlande i nykomlingskategorin som i februari ska få komma tillbaka till San Marino för de fem kvalheaten och sedan kvalfinalen innan den avgörande finalen den 19:e februari.
Norges startfält har presenterats
10 januari. I år har NRK valt att offentliggöra alla tävlingsbidrag i Norsk MGP vid ett och samma tillfälle istället för att avvakta till respektive tävlingsvecka. Under måndagseftermiddagen hölls en digital presskonferens där alla bidrag presenterades en efter en.
Likt de två senaste upplagorna är några bidrag direktkvalificerade och slipper därför kvala genom heaten och Siste sjansen. Resterande 16 bidrag behöver dock kvala till sig finalplatser.
10 januari. Inför Lettlands Supernova 2022 ges publiken möjlighet att rösta in en 17:e semifinalist i startfältet genom en onlineomröstning som pågår fram till den 14:e januari. Det handlar om sammanlagt tio bidrag som urvalsjuryn placerade som 17:e till 26:e som nu publiken får ta ställning till och rösta in till semifinalen.
10 januari. Under vecka 2 (10-16 januari) startar Eurovision-säsongen upp på allvar då ett flertal uttagningar kommer igång på ett eller annat sätt, antingen med program eller andra händelser. Av det vi vet just nu i början av veckan är att startfälten till såväl UMK i Finland som Norsk MGP i Norge kommer att presenteras liksom att en omröstning för ett jokerbidrag pågår i Lettland, San Marinos auditions avslutas och ännu en liveshow i Israel sänds.
Under lördagskvällen som kommer blir det även ytterligare ett heat i Litauens Pabandom iš Naujo och dessutom startar Norsk MGP upp med sitt första heat från Oslo.
Alla dessa händelser är såklart med reservation för eventuella framtida tillägg och förändringar!
9 januari. Maltesiska TVM har bekräftat att finalen i MESC (Malta Eurovision Song Contest) kommer att äga rum lördagen den 19:e februari. En eller två dagar innan dess kommer semifinalen att hållas där 22 bidrag tävlar om 16 finalplatser.
Sedan i slutet av december är startfältet presenterat och via programmets Facebookkonto och Instagram kan man även lyssna på 20 sekunder av varje tävlingsbidrag. Om längre versioner av studioversionerna släpps är inte känt.
Litauens första heat
8 januari. Under lördagskvällen sändes det första av tre heats i Litauens uttagning Pabandom iš Naujo, där 11 artister tävlade om 6 semifinalplatser. Det var en studiojury tillsammans med tv-tittarnas omröstning som avgjorde vilka bidrag som skulle röstas vidare respektive åka ut.
Antagningen är öppen fram till måndagen den 10:e januari och cirka två veckor senare är det beräknat att startfältet ska presenteras. Enligt tidigare uppgifter blir det bara en finalkväll den här gången istället för semifinalsändningar innan finalen.
Fyra husdansare i årets Melodifestival
7 januari. SVT har gått ut med nyheten att årets Melodifestival kommer att ha sammanlagt fyra husdansare som alla artister har möjlighet att använda i sina scenframträdanden. De fyra som har fått jobbet i år är Kenny Lantz, Kim Pastor, Lamin Holmén och Lisa Arnold, vilka även har synts till i sammanhanget många gånger förut.
Melodifestivalfinalen kommenteras på engelska
6 januari. SVT:s Gustav Dahlander har via sitt Twitterkonto bekräftat att årets final i Melodifestivalen kommer att livekommenteras på engelska, dock i en separat kanal från huvudsändningen. Detta var något som infördes ifjol och som nu får en uppföljare till årets upplaga.
Begränsad publikkapacitet under Sanremofestivalen
6 januari. TV-bolaget Rai har bekräftat att man i dagsläget kommer att tillåta publik på plats under Festival di Sanremo, däremot kommer man inte att kunna ta in fullsatt arena vilket är till följd av nuvarande coronarestriktioner. Förra året, 2021, fick arrangörerna genomföra festivalen utan någon publik alls i arenan men det här året ska det alltså vara möjligt om än något begränsat jämfört med hur det var innan pandemin.
Inledningsvis tävlar 36 artister med varsin låt fördelade på tre heats. Dock kommer det första heatet att innehålla 11 bidrag och antingen heat 2 eller 3 får 13 bidrag (p.g.a. att en artist inte kunde närvara vid heat 1). I varje heat är det en studiojury och tv-tittarna som tillsammans röstar fram en topp 6 som går vidare till semifinalerna.
Totalt är det 18 bidrag som kvalar vidare i semifinalerna och där blir fördelningen nio bidrag per semi där studiojuryn och tv-tittarna avgör en topp 4. Totalt går åtta bidrag vidare till finalen där studiojuryn och tv-tittarna korar vinnaren.
Montenegros tävlingsbidrag släpps i februari
5 januari. Dagen efter att montenegrinska TV-bolaget RTCG presenterade sångerskan Vladana Vučinić som sitt artistval till Eurovision 2022 hölls en presskonferens där mer information presenterades. Bland annat är det nu officiellt att tävlingsbidraget blir popballaden ”Breathe” som är komponerad av Darko Dimitrov. Han får därmed med sitt 12:e Eurovision-bidrag genom historien efter att tidigare ha gjort tävlingsbidrag för Albanien, Nordmakedonien och Serbien.
Det har även sagts att låten kommer att släppas i slutet av februari, dock saknas ett exakt datum.
Artistpresentationer under kommande vecka
5 januari. Under vecka 2 blir fler startfält till årets uttagningar kompletta, för då kommer bland andra Finland och Norge att meddela vilka artister och bidrag som ska tävla i deras uttagningar.
När det gäller Norge är det sagt att alla 21 bidrag kommer att presenteras måndagen den 10:e januari och samma dag släpps även alla studioversioner fria. I Finland presenteras bidragen onsdagen den 12:e januari.
Samma lördag drar även Norge igång med sitt första heat!
Lettland har presenterat 16 semifinalister till Supernova
5 januari. I år är Lettlands uttagning Supernova tillbaka efter att ha varit pausad under 2021 och det blir en utökad tävling med semifinal och final. Inför tävlingsstarten i februari har TV-bolaget LTV nu meddelat 16 tävlingsbidrag som ska tävla.
LTV har även flaggat för att startfältet kan få en 17:e semifinalist, vilken i så fall utses genom en onlineomröstning som är planerad att pågå mellan den 10:e och 14:e januari. För närvarande saknar vi mer information om detta moment men det lär bli mer klarlagt inom några dagar.
4 januari. Enligt uppgifter från det montenegrinska TV-bolaget RTCG kommer den så kallade semifinallottningen till Eurovision 2022 att hållas den 25:e januari. Lottningen hålls årligen ett par månader inför Eurovision och används för att fördela ut de länder som ska kvala genom semifinalerna till respektive semifinal.
Datumet har dock inte bekräftats av EBU.
Montenegros artistval har presenterats
4 januari. Efter en antagning och intern juryomröstning står det klart att sångerskan Vladana Vučinić kommer att representera Montenegro i Eurovision 2022. Det är ännu okänt vilket tävlingsbidrag hon kommer att framföra samt vilket datum låten släpps.
3 januari. I februari och mars kommer Rumänien att genomföra sin Selecţia Naţională-uttagning och i slutet av 2021 släpptes också listan över vilka bidrag som ska tävla. Inför det första momentet, som är onlineröstning, har samtliga tävlingsbidrags studioversioner blivit officiellt släppta på TVR:s YouTube-kanal.
Tillägg från december: Efter en överklagandeprocess som blev klar i slutet av december 2021 har TVR valt att lägga till låten ”Malere”, som framförs av E-an-na, i startfältet. Dessutom har den tidigare utvalda låten “Best of me” dragits tillbaka då en av artisterna bakom bidraget inte har möjlighet att resa till Rumänien. Låten ersätts av bidraget ”All This Love” som framförs av duon Alex Parker och Bastien.
Auditions fortsätter i San Marino
3 januari. I december 2021 genomfördes den första auditionveckan för San Marinos nya uttagning till Eurovision 2022 och nu i januari kommer ytterligare två auditionveckor äga rum för de resterande personerna som ansökt om att få delta.
Denna gång pågår auditions mellan den 3:e och 11:e januari i Teatro Titino i San Marino, där de personer som har ansökt om att få delta får uppträda inför en jurypanel som sedan bedömer vilka som ska få tävla vidare. De som tar sig vidare till nästa steg kommer att få komma tillbaka till San Marino i februari för kvalheats och ev. kvalfinal.
Sammanlagt 36 artister kommer att tävla i årets litauiska uttagning, först fördelade på tre heats där några av dem kvalificerar sig till två semifinaler och sedan den avgörande finalen där vinnaren koras. Den exakta heat-fördelningen är dock inte avslöjad än.
Länder med antagningar in på 2022
2 januari. Under den avslutande delen av föregående år utannonserade några länder nationella antagningar som avslutas nu i januari. Det handlar om följande länder:
Det enda land av de 41 som kommer att delta i Eurovision 2022 som vi för närvarande saknar information om gällande artist- och bidragsval är Ryssland.
Resultatet av Topp 250-listan
1 januari. Vi inleder det nya Eurovisionåret 2022 med att kolla in hur fansen röstade på 2021 års Topp 250-lista, en omröstning som anordnades av Songfestival.be och ESC Radio.
1 januari. Så här i nyårshelgen vill vi skribenter hälsa dig hjärtligt välkommen till högsäsongen i 2022 års Eurovision-säsong. Även om säsongen smygstartade redan under slutet av förra året är det nu under vintern och sedan under våren som det mesta kommer att hända – både med uttagningar och inte minst med Eurovision i Italien i maj.
Vi kommer att fortsätta bevaka alla nationella uttagningar med självklart stort fokus på Melodifestivalen. Bland de uttagningar som består av final eller fler program inför final är vår målsättning att tycka till om låtarna och kommentera våra favoriter. När vi senare under våren rör oss mot Italien och Eurovision kommer det bli mer fokuseratpå varje lands utvalda artist och låt, men det tar vi lite längre fram.
Nu ser vi fram emot en rolig och spännande säsong anno 2022!
PS: Om du vill gå tillbaka till 2021 års bubblan-rapporteringar finns dessa nu i arkivet: en för juli-december respektive januari-juni. Våra tidigare rapporteringar som gjordes år 2020 finns också sparade i arkivet (mars-maj 2020 respektive maj-december 2020). Du hittar även alla enskilda artiklar via vårt nyhetsarkiv.