6 jurygrupper diskvalificerades i Eurovision 2022

EUROVISION 2022. I samband med att EBU släppte resultaten för alla tre sändningar i Eurovision 2022 meddelades det att 6 av jurygrupperna i den andra semifinalen hade diskvalificerats och ersatts av så kallade aggregerade resultat.

 

Vad har hänt?

Under juryröstningarna i semifinalerna och finalen skickar EBU ut kontrollpersoner vars uppgift är att säkerställa att all röstning går rätt till. När det var dags för röstning inför den andra semifinalen i Turin var det 6 av de 21 jurygrupperna där man flaggade för att deras resultat inte riktigt stod rätt till. Man hade hittat vissa röstningsmönster som helt enkelt inte kändes korrekta.

Resultatet av detta blev att jurygruppernas resultat ströks och istället användes så kallade aggregerade resultat, vilket i korthet innebär att EBU granskar hur t.ex. grannländer till det aktuella landet har röstat och ger en slags snittpoäng. Den här gången blev detta scenario för ett flertal jurygrupper som heller inte fick rösta i finalen, utan där användes samma metod igen.

Det här kan såklart ha påverkat vissa bidrags poängsättningar, men det har i vart fall inte påverkat tittarröstningen utan bara juryröstningen.

 

Vilka länder handlar det om?

EBU har valt att inte gå ut med vilka länder det handlar om. Däremot kan man via deras sammanställningar över varje lands jurysammansättningar (som släpptes efter finalen) se att i listan över semifinal 2 är endast 15 av 21 jurygrupper listade. Samma sak gäller även i samma lista men för finalen där det bara är 34 av 40 jurygrupper som står med.

OBS! Namnen över länderna som inte står med skulle kunna dyka upp i efterhand, det går inte att uteslutas.

 


2 kommentarer

 1. Katarina Kristiansson skriver:

  Jag undrar vem som ingått i den svenska juryn i ESC? Hittar ej denna information själv.

  • ESC-Panelen skriver:

   Hej Katarina,

   Via denna länk kan du se en lista där EBU har sammanställt vilka personer som ingick i jurygrupperna. Listan gäller för finalen men det var samma personer som röstade i Sveriges jury även i den andra semifinalen.

   Vänligen
   ESC-Panelen


 

Kommentera