« Inför ESC Tyskland 2021

Inför ESC Tyskland 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Det har blivit dags att presentera Malik Harris med bidraget ”Rockstars” som representerar Tyskland i Eurovision 2022. I och med att han representerar ett så kallat ”Big Five”-land var bidraget direktkvalificerat till finalen den 14:e maj. Tyskland fick starta som nummer 13 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Tysklands nationella uttagning.

 

Vem representerade Tyskland i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Anna Maria Boshnakova
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Artisten Malik Harris föddes den 27:e augusti 1997 i Landsberg am Lech i Tyskland. Malik släppte sin första singel 2018 och följde upp den året därpå vilket blev en stor succé. Musiken har alltid funnits med både hos honom och i hans närmaste släkt och hans pappa Ricky är också en känd TV-personlighet i USA.

Senast deltog Malik Harris i Tysklands Eurovision-uttagning med bidraget “Rockstars” som vann den finalen. Bidraget har han gjort med Marianne Kobylka och Robin Karow.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 utsåg Tyskland sin artist och sitt tävlingsbidrag genom den nationella finalen Germany 12 points. Redan mer än ett år i förväg såg det däremot ut som att Tyskland skulle fortsätta att välja internt som de hade gjort både 2020 och 2021, men i november 2021 kom besked att det skulle bli en nationell final. En kortare antagningsprocess påbörjades och därefter fick den tyska delegationschefen i samarbete med radiopersoner utse ett startfält om 6 bidrag där online- och tittarröstning avgjorde resultatet.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Tysklands tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Tyskland kommer att uppnå i finalen. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = garanterat topp 10!
  • Gul skylt = sannolikt en mittenplacering.
  • Röd skylt = bidraget hamnar i bottenträsket.

 

 En helt okej låt från Tyskland i år, men kanske inte någon kioskvältare. Här blir det lite för händelsefattigt, och lite för viljelöst för att det ska sätta sig ordentligt. Jag blir inte direkt berörd, men den kan vara lite halvskön att lyssna på. Mellanmjölk när den är som mest lagom!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Landet har länge varit en slagpåse i tävlingen och blixtrar då och då till med bra placeringar – men jag skulle inte tro att de blixtrar till i år. Detta är nog dessvärre ett sånt där mellanår för tyskarna, jag vågar inte säga högre än 18:e plats.

 


 

Här kommer min första 0-poängare i årets Eurovision, alltid lika tråkigt att ge låtar en 0:a i poäng. Jag kollade på Tysklands nationella uttaging och det var ett enda stort sömnpiller! Tyskland kommer nog åter igen få uppleva ”Germany zero points”.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Min gissning? Tyvärr bland de länder som kommer botten 22 i finalen. Kommer bli en låt man tyvärr glömmer bort i final. Kan också få otursposition mellan 2 stortippade länder, brukar bli så tråkigt nog.

 


 


Kanske årets mest ”amerikaniserade” låt om man kan kalla den så. Tror säkert låten hade kunnat bli en hit utanför tävlingen. För lyssnar man på den utanför tävlingens kontext så är det inte så illa. Problemet är när man försöker ta in det i Eurovision. Då blir det bara en låt i mängden och faller helt platt. Den är tillräckligt enkel för att kunna bli en hit, men också för enkel för att märkas av i en tävling.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag är ledsen Tyskland. Det är tillbaka till skrivbordet igen. En ny bottenplacering är att vänta. Bättre lycka nästa år.

 Det är svårt att förstå hur ett land som Tyskland misslyckas år efter år i Eurovision med tanke på att de har ett stort intresse av tävlingen. Jag vet inte riktigt vad som händer och jag tror knappast det kommer gå bättre i år. Särskilt om man ser tillbaka på den nationella finalen där man väljer ut 6 låtar som mer eller mindre låter likadant och som inte sticker ut från mängden på något sätt då får man också resultat därefter. Nu vill jag ändå säga att Malik gör ett bra jobb med sin låt och man kan se att han också känner det som han sjunger om. Men för min del blir det bara ett stort ’jaha’ över den här låten. Svagt godkänt till Tyskland i år.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Nej det här kommer inte att funka. Jag tror traditionen med frasen I’m sorry – zero points kommer att fortsätta, alternativt att det blir lite poäng. Men det här skulle kunna bli den låt som kommer på sista plats i finalen.

 


 

Tyskland hade ingen rolig uttagning i år så det är väl inget konstigt att det blev ett trist alternativ som får representera landet. Intressant röst och trevlig melodi men känns så omodernt och rappen förstör ännu mer. Ingen aning om det ens går att liva upp på scen.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Den här låten kommer glömmas bort bland alla andra halvdana bidrag för den gör inget intryck, den bara finns där…

 När jag hörde denna låt första gången så får jag nog erkänna att jag startade lite på fel fot, då den kom från ett startfält som var riktigt anonymt och där låten blev ytterligare en deciliter av mellanmjölken. Men lyssnar man på den utanför sammanhanget så inser jag att låten inte alls är dålig. Kanske är det mitt sinnelag, men ibland kan jag ha en liten svaghet för så kallad depp-rap, i synnerhet om artisten verkligen kan nå ut med känslorna och få lyssnaren att kunna relatera till det han sjunger/rappar.

Så egentligen kanske jag borde gilla detta, men det finns en sak som stör mig. Och det är att denna låt känns mycket som en rip-off på Post Malone och hans låt med snudd på identisk låttitel (”Rockstar”). Nog för att den låten inte var särskilt underhållande att lyssna på, men det i sig bidrar till det problemet. Om man hade gett denna låt en mer egen identitet hade jag nog kanske blivit mer eld och lågor.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Den generella uppfattningen i år verkar vara att medan övriga Big 5 steppat upp och kandiderar om höga placeringar, så står Tyskland fortfarande kvar där de står – på efterkälke. Överlag verkar Tyskland vara ett av de länder som villat bort sig mest när det handlar om deras approach till tävlingen.

Jag tror de kommer få skatta sig lyckliga om de plockar ens en tittarpoäng i år, vilket skulle bli första gången sen 2018.

 Jag skulle inte vilja påstå att låten i sig är särskilt dålig. Bara allmänt tråkig och oinspirerad. Melodin har vi hört på radion många gånger förut och i mer genomarbetade versioner. Texten tilltalar mig inte alls. I bästa fall skulle det här fungera på någon halvbra artists album. Men i Eurovision försvinner den i mängden. *Gäsp*

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det är möjligt att Tyskland plockar några poäng av juryn. Men jag skulle inte bli förvånad om tittarna nollar dem i år igen. Särskilt om de blir lottade till att tävla i första halvan, då är det inte omöjligt att de får startnummer 2, 3 eller i bästa fall 4…

 Tyskland har med undantag från år 2018 huserat i bottenträsket år efter år sedan 2013. Någon vändning tycks inte vara aktuell i år heller. Personligen verkar jag vara den enda i panelen som uppskattar årets bidrag från Tyskland. Behaglig R’n’B/hiphop-poplåt med lite 90-talsinfluenser.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Kommer Malik Harris att lyckas få Tyskland till en bra placering i Turin? Nej, jag är väldigt tveksam till det. Även om ”Rockstars” är en bra poplåt saknar den det där lilla extra som en låt behöver för att sticka ut. Det blir återigen en plats i botten för Tyskland skulle jag tro. Med det sagt vill jag ändå lyckönska Malik Harris och Tyskland och hoppas naturligtvis att de kommer högre än vad jag och många med mig tippar.

 


 


Återigen är man förvånad över valet man gör i Tyskland. För att vara ett land som ändå satsar för ESC, är bidragen man tar fram sällan mycket att hänga i granen. Jag saknar tiden då man åtminstone underhöll som med ”Wadde hadde dudde da” för mer än 20 år sen. Nä, ”Rockstars” är utfyllnadslåten på LP:ns B-sida.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tyskland kommer inte ha nåt att stå emot de flesta andra länder i år!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera