TYSKLANDS UTTAGNING. Det tyska TV-bolaget ARD/NDR utsåg Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom finalen Germany: 12 points.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Redan cirka ett år innan finalen ägde rum kom besked från NDR och ARD att Tyskland återigen skulle välja artist och bidrag internt, men ett halvår senare kom nya bud då internvalet ställdes in och istället planerades det för en nationell final. Under november 2021 kunde intresserade artister och låtskrivare skicka in tävlingsbidrag och därefter utsåg en jury bestående av personer från ARD-radiokanaler och den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast vilka bidrag som skulle få tävla i finalen.

 

Upplägg

Den 10:e februari presenterades finalisterna och den sista februari öppnade även en onlineröstning där man kunde vara med och rösta fram sina favoriter. Fyra dagar senare, den 4:e mars, spelades låtarna upp i radio och samma kväll framfördes låtarna i en direktsänd final från Berlin under ledning av den populära TV-programledaren Barbara Shönenberger. Tillsammans med onlineröstningen samt SMS- och telefonröstning korades sedan Tysklands representant till Turin.

Finalen hade från början namnet Unser Lied für Turin men det byttes sedan ut till Germany: 12 points.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen som avgjordes den 4:e mars utsågs Malik Harris med tävlingsbidraget ”Rockstars” till representant för Tyskland i Eurovision 2022.

 

Finalen

Efter två år med internval valde TV-bolagen ARD och NDR i Tyskland att återgå till att låta publiken vara med och rösta fram vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska få representera Tyskland i Eurovision 2022. Sammanlagt tävlade 6 bidrag och resultatet avgjordes genom en kombination av å ena sidan onlineröstning och å andra sidan telefon- och SMS-röstning där bägge parter fördelade ut poäng till tävlingsbidragen.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-03-04

 • Tid:
 • 21:00 CET

 • Programledare:
 • Barbara Schönenberger

 • Plats:
 • Studio Berlin Adlershof, Berlin

 • Röstningsprocess:
 • 100% publikröstning (online, SMS och telefon)

 • TV-bolag/Stream:
 • Das Erste – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

 

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 • 1. Malik Harris – Rockstars
 • Låtskrivare: Malik Harris, Marie Kobylka, Robin Karow

 • 2. Maël & Jonas – I Swear to God
 • Låtskrivare: Jonas Brochhausen, Maël Brunner

 • 3. Eros Atomus – Alive
 • Låtskrivare: Eros Atomus, Eike Freese, Marcel Zürcher

 • 4. Emily Roberts – Soap
 • Låtskrivare: Emily Roberts, Andreas Öhrn, Didrik Thott, Simon Wangemann

 • 5. Felicia Lu – Anxiety
 • Låtskrivare: Felicia Lu Kürbiß

 • 6. Nico Suave & Team Liebe – Hallo Welt
 • Låtskrivare: Nico Suave, Toni Mudrack, Niklas Esterle, Jan Dettwyler, Volker Neumüller, Buket, Joshua Stolten, Dominik Köhl, Johannes Arzberger

 

 

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Felicia Lu – ”Anxiety”
 2. Maël & Jonas – ”I Swear to God”
 3. Emily Roberts – ”Soap”
 4. Malik Harris – ”Rockstars”
 5. Eros Atomus – ”Alive”
 6. Nico Suave & Team Liebe – ”Hallo Welt”

Kommentar: Både roligt och lite tråkigt att få höra den tyska finalen – ett land som jag ändå har en del förväntningar på efter flera år av starka tyska placeringar i ESC. Överlag är kvaliteten bra i finalen – det måste ändå medges, med tanke på förutsättningarna så kan man producera rätt bra musik till sin uttagning. Emellertid så är det ganska platt och ont om variation – vilket gör att jag inte tror att Tyskland kommer att hitta ett starkt ESC-bidrag här. Visst, en del skulle säkert kunna lyfta i ett liveframträdande, men jag skulle inte satsa mycket pengar på det. Min favorit blir ändå ”Anxiety” som förvånade mig positivt – en modern och kaxig låt som tar upp ett mycket dagsaktuellt ämne så här efter Coronaepidemin. Om något, så tror jag att detta bidrag kan vara Tysklands väg till en bra placering i ESC!


 

 1. Felicia Lu – ”Anxiety”
 2. Nico Suave & Team Liebe – ”Hallo Welt”
 3. Emily Roberts – ”Soap”
 4. Maël & Jonas – ”I Swear to God”
 5. Malik Harris – ”Rockstars”
 6. Eros Atomus – ”Alive”

Kommentar: Roligt att tyskland har gjort en liten final så folket kan få välja sin Eurovision artist. I denna final så har jag två stycken favoriter som jag skulle kunna se i Eurovision o det är Felicia Lu och Nico Suave & Team Liebe. Jag tror att dem kan utmana sig till en bättre plats för tyskland i Eurovision en vad dem har haft de senaste åren.


 1. Felicia Lu – ”Anxiety”
 2. Emily Roberts – ”Soap”
 3. Maël & Jonas – ”I Swear to God”
 4. Eros Atomus – ”Alive”
 5. Malik Harris – ”Rockstars”
 6. Nico Suave & Team Liebe – ”Hallo Welt”

Kommentar: Förvisso är det roligt att Tyskland återinför sin nationella final igen samtidigt som det är ont om favoriter här för mig. Jag håller med Adrian om att det saknas variation och det är tråkigt att alla låtar som juryn valde ut låter som hämtade från den dagsaktuella amerikanska radiopopmusiken. Det är naturligtvis inget fel med det, problemet för mig är att när allt låter mer eller mindre mainstream finns det ingen låt som jag personligen känner kommer att sticka ut tillräckligt i Turin. Tvärtom tror jag Tyskland riskerar ännu en slutplacering under plats 20, förhoppningsvis inte med en tredje ”I’m Sorry – Germany, zero points” från publiken. Jag ger i alla fall ingen av startfältets bidrag noll poäng, däremot hamnar de flesta runt godkänt. Men that’s it.

Det kan vara värt att notera att senast Tyskland fick poäng från tv-tittarna i en Eurovisionfinal var med Michael Schulte i Lissabon 2018.


 1. Felicia Lu – ”Anxiety”
 2. Eros Atomus – ”Alive”
 3. Malik Harris – ”Rockstars”
 4. Maël & Jonas – ”I Swear to God”
 5. Emily Roberts – ”Soap”
 6. Nico Suave & Team Liebe – ”Hallo Welt”

Kommentar: Visst är det bara sex låtar men lite variation hade ju varit trevligt. Alla låtarna är ok poplåtar som man kan höra på radion som fladdrar förbi i bakgrunden men inget mer än så. Förra årets bidrag var ju ändå lite kul även om det blev noll poäng men det här är på minussidan.


 1. Eros Atomus – ”Alive”
 2. Malik Harris – ”Rockstars”
 3. Maël & Jonas – ”I Swear to God”
 4. Emily Roberts – ”Soap”
 5. Nico Suave & Team Liebe – ”Hallo Welt”
 6. Felicia Lu – ”Anxiety”

Kommentar: Det är aldrig bra att ha ett startfält där låtarna smälter in i varandra. Jag trodde så pass stora bolag som ARD och NDR hade lärt sig det. När man dessutom bestämmer för att stänga dörren för en av de mest uppskrivna banden i landet just nu (Eskimo Callboy) till favör för dessa mindre kända akter undrar jag lite hur det är med ambitionsnivån där borta. Oavsett vad Tyskland än skickar ska de skatta sig lyckliga om de får ens en tittarpoäng i år.


 1. Nico Suave & Team Liebe – ”Hallo Welt”
 2. Felicia Lu – ”Anxiety”
 3. Emily Roberts – ”Soap”
 4. Eros Atomus – ”Alive”
 5. Maël & Jonas – ”I Swear to God”
 6. Malik Harris – ”Rockstars”

Kommentar: Tyskland har inte fått en enda poäng utav tittarna i Eurovision sedan år 2018.

Den trenden kommer inte att brytas i år.


 1. Malik Harris – ”Rockstars”
 2. Felicia Lu – ”Anxiety”
 3. Eros Atomus – ”Alive”
 4. Maël & Jonas – ”I Swear to God”
 5. Emily Roberts – ”Soap”
 6. Nico Suave & Team Liebe – ”Hallo Welt”

Kommentar: En småtrevlig final i Tyskland, men dessvärre inga bidrag som jag ger några högre poäng till av dessa 6 utvalda tävlingsbidrag. Jag tycker mycket låter likadant och det är få som sticker ut. För mig känns Malik Harris och Felicia Lu som de enda kandidaterna som är värdiga ESC-representanter. Enligt oddsen är det dessa det står mellan också.

Resultat


Foto & copyright: Anna Maria Boshnakova
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Malik Harris med bidraget ”Rockstars” som kommer att få representera Tyskland i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Germany 12 points som avgjordes den 4:e mars 2022. Så här ser vinnarlåtens officiella musikvideo ut:

 

Så var finalen

Initialt var det sagt att Tyskland skulle fortsätta med internvalet till Eurovision 2022, något som TV-bolagen ARD/NDR gjort konsekvent de två senaste upplagorna. Men i november förra året kom nya besked då man istället öppnade en antagning och sedan lät en ARD-tillsatt jury välja ut 6 bidrag till en nationell final. I finalen fick sedan enbart publikröstning genom telefon-, SMS- och onlineröstning avgöra vinnaren.

Under finalkvällen delades poäng ut till tävlingsbidragen utifrån två olika modeller. Den onlineröstning som hade pågått mellan den 28:e februari fram till direktsändningen startade bestod av resultat från nio ARD-radiostationer där publiken hade kunnat rösta. Varje radiostations vinnare fick 12 poäng och sedan i fallande skala 10, 8, 7, 6 och 5 poäng. Det innebar att ett bidrag kunde få mellan 45 och 108 poäng. Den andra hälften av poängen kom från publikens telefon- och SMS-röstning vars resultat omvandlades till procentuella poäng utifrån totalsumman 432 poäng. Vinnaren blev bidraget som fått högst totalpoäng efter att bägge parter sagt sitt.

Utöver tävlingsbidragen fanns en del gästartister på plats, däribland 2016 års Eurovisionvinnare Jamala som uppträdde med sin vinnarlåt 1944 samt gjordes ett ESC-medley med Jane Comerford (Tyskland 2006), Gitte Hænning (Tyskland 1973) och Conchita Wurst (Österrike 2014).

 

Så fördelades poängen

Av de nio radiostationer som var med och röstade gav åtta av dem sin 12-poängare till duon Maël & Jonas. Samma sak gällde även tiopoängarna där samtliga utom en gick till Malik Harris och även alla åttapoängare utom en gick till Felicia Lu. Samtliga sjupoängare gick till Nico Suave & Team Liebe medan det varierade lite mellan vem av Eros Atomus och Emily Roberts som skulle få 5- respektive 6-poängarna.

Det här ledde till att Maël & Jonas ledde med 106 poäng följt av Malik Harris på 90 poäng och Felicia Lu på 74 poäng. När sedan telefon- och SMS-poängen adderades med radiopoängen visade det sig att Malik Harris var storfavorit med 118 poäng följt av Nico Suave & Team Liebe på 94 poäng och först på 79 poäng hamnade Felicia Lu. Det gjorde att Malik Harris gick om och vann finalen med totalt 208 poäng, vilket var 23 poäng mer än tvåan Maël & Jonas.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (onlinepoäng + tele/SMS-poäng = totalsumma):

 1. Malik Harris – Rockstars (90 + 118 = 208p)
 2. Maël & Jonas – I Swear to God (106 + 79 = 185p)
 3. Nico Suave & Team Liebe – Hallo Welt (63 + 94 = 157p)
 4. Felicia Lu – Anxiety (74 + 65 = 139p)
 5. Eros Atomus – Alive (53 + 70 = 123p)
 6. Emily Roberts – Soap (46 + 7 = 53p)

 

Tycker du att Tyskland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera