« Inför ESC Storbritannien 2021

Inför ESC Storbritannien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Det har blivit dags att presentera Sam Ryder med bidraget ”Space Man” som representerar Storbritannien i Eurovision 2022. I och med att han representerar ett så kallat ”Big Five”-land var bidraget direktkvalificerat till finalen den 14:e maj. Storbritannien fick startnummer 22 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Storbritanniens nationella uttagning.

 

Vem representerade Storbritannien i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Parlophone Music / Edward Cooke
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sam Ryder kommer från Maldon i Storbritannien och är en artist som har varit aktiv i musikbranschen sedan 2009. Han började som en s.k. ‘session player’ bakom andra artister men har därefter blivit sin egen artist.

Under coronapandemin och dess lockdowns i Storbritannien blev Sam mycket känd i sociala medier, särskilt på TikTok där han snabbt fick miljontals följare för sina olika uppträdanden och spektakel. Det ledde till att han senare fick ett skivkontrakt med Parlophone och agent via TaP Music.

Härnäst väntar Eurovision Song Contest-tävlan med bidraget “Space Man” som han har gjort med Amy Wadge och Max Wolfgang.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 valde Storbritannien både sin artist och sitt tävlingsbidrag genom internval. Länge var det hemligt vilken artist och låt som hade valts ut, men under slutet av uttagningssäsongen blev valet officiellt presenterat. Inför arbetet hade börjat hade BBC även fått till ett nytt samarbetsavtal med skivbolaget TaP Music som hjälpte till att göra det här valet.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Storbritanniens tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Storbritannien kommer att uppnå i finalen. Dessa val illustreras på följande sätt:

 • Grön skylt = garanterat topp 10!
 • Gul skylt = sannolikt en mittenplacering.
 • Röd skylt = bidraget hamnar i bottenträsket.

 


 


WOW! Jag säger det – detta är min stora favorit i årets Eurovision. Och ingen är nog mer chockad än jag är över det faktum att det är Storbritanniens låt! Landet har ju de senaste åren parkerat sig i bottenträsket och gång på gång kollapsat i omröstningarna. Och tyvärr har detta till viss del också varit välförtjänt – landet satsar inte på sina Eurovisionbidrag längre och kvaliteten har länge varit totalt frånvarande. Så plötsligt kommer det här – en otroligt välskriven powerballad som för tankarna till Andreas Johnson när han var relevant i slutet av 90-talet, plus Oasis och plus Elton John. Och, med pricken över i:et så har man här hittat en väldigt karismatisk och duktig artist! Jag är helt såld. Jag kan inte sluta lyssna på det här! Och musikvideon är för övrigt årets bästa – hoppas vi får se något lika bra på scenen i Turin!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag har ju oerhört svårt att se att detta skulle hamna i bottenträsket igen – det hade verkligen varit dödsstöten för Storbritannien i denna tävling. Men hur kommer Europa ta sig an denna filur? Med tanke på att bidraget faktiskt är med i toppen av oddslistan fortfarande, så vågar jag nog ändå gissa att landet tar sig upp i topp-10 för första gången på 13 år. Jag tror även att många skulle vilja se detta i topp-5, så varför inte chansa på det? Kan det bli en 6:e brittisk vinst i Eurovision? Kanske, kanske….

 


 

Jag säger bara såhär! Storbritannien kommer INTE få 0 poäng i år! Jag älskar låten och personligheten hos artisten Sam Ryder. Man satt och väntade så länge på att Storbritannien skulle välja ut sin låt och artist så man blev rädd att de inte brydde sig längre om att kunna få ett bra resultat i tävlingen. Men så kom detta! Låten får betyg av mig 4,5 men det mycket nära en 5:a. Kan också säga att låten ”Space man” kommer slå sig in i min all time favorit för Storbritannien.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Min gissning är att Storbritannien kan komma i top 10! Kanske kanske tävlar om att vinna allting!

 


 


Detta är en låt som jag kunde hört utanför tävlingen och tänkt ”Jag förstår varför den är populär”. Det är brittiskt sound när det är som bäst. Lite nostalgi men samtidigt modernt och välproducerat. Detta är en hit helt enkelt. Hade inte dragit kopplingen Storbritannien och Eurovision med denna låt. För i Eurovision betyder inte det automatiskt framgång bara för att låten låter som en hit. Sam Ryder är karismatisk och verkar vara en härlig person. Det är dessutom kul att britterna skickar något seriöst för en gångs skull. Jag trodde de givit upp på tävlingen för längesen. Med ett snyggt nummer kan detta bära långt, för som sagt – låten är bra!

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag ville först lägga en grön tumme, men det är svårtippat. Storbritannien har haft fruktansvärda problem i denna tävling oavsett vad de skickat. De har mer eller mindre inte varit relevanta detta millennium. Jag hoppas Sam kan vända den trenden och få britterna att vilja ta tävlingen på allvar igen. För snacka om potential från den enorma marknad som finns där.

 Jag tycker helt ärligt att Storbritannien har fått alldeles för dåliga placeringar de senaste åren, särskilt ifjol och även 2019. Visst, det var kanske inte en höjdarlåt som BBC skickade men James Newman förtjänade inte att komma sist utan ett enda poäng. Sam Ryder då, ja han bjuder på ett roligt framträdande och jag hoppas att han kan ta med sig det till Turin – och att han gör något av framträdandet. Låt honom t.ex. susa fram på sin stol över publikhavet i Turin (det borde väl gå och ordna) eller något. Själv tycker jag att låten är bra men i det här fallet tycker jag att artisten är bättre än låten.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Precis som jag skrev om Spanien är det upp till bevis för hur det ska gå för Storbritannien i år. För har man två jumboplatser i bagaget de två senaste upplagorna varav den senare utan stöd från vare sig jury eller tittarna så är nog inte självförtroendet helt på topp. Men jag tror att Sam Ryder skulle kunna komma ändå en bit upp på resultattavlan precis lika väl som att det kan sluta med en ny bottenplacering.

 


 

Man var ju något smått nervös innan Storbritannien släppte sin låt med tanke på hur det har gått de senaste åren men nu har de väl ändå fått till det bra. Mycket tack vare artisten. Det lilla jag sett av honom live imponerar och han har en fantastisk röst. Dock tycker jag låten är medelmåttig och inget jag kanske kommer lyssna på i framtiden men lyssnar gärna på annat med Sam.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag blir väldigt förvånad om det går dåligt för Storbritannien i år men kommer de lyckas hela vägen?? Nja, tveksamt. Känns som att Europa kommer vara för lata och inte rösta för de redan har placerat landet i ett visst fack.

 Det är som att man måste göra ett kors i taket – Storbritannien kommer här med en riktigt välgjord låt i år! Bra powerballad med ett ordentligt tryck i melodin, och med en riktigt bra sångare. Det var nog det smartaste draget Storbritannien gjort på länge, att ta in en förvisso ganska färsk sångare, som ändå redan skaffat sig ett stort följe på trendsättande medier, och låta honom vara med och arbeta ihop en låt där han verkligen kan glänsa. Här finns det mycket potential!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det är jättemånga som lyfter Storbritannien, till och med oddsen som i skrivande stund har de uppe i topp 5. Men av nån anledning kan jag inte skaka av mig känslan att förväntningarna kan komma av sig. Och det helt p.g.a. BBC som så många gånger visat hur mycket de sköter allt från scennummer till produktion med vänsterhanden när man ska visa sig i ESC. Jag tror därför det kan finnas en risk att det återigen kan komma tillbaka och underminera denna låt och artist, som så här långt bildar ett annars genomarbetat paket. Det hade varit Storbritannien så förunnat om de faktiskt får lyckas, men i nuläget får jag gardera med gula skylten.

 Egentligen skulle jag kunna sammanfatta årets brittiska bidrag med ett enda ord, briljant. Den kraftfulla melodin, den välskrivna texten. Och för att inte tala om sättet som Sam framför låten på. Wow. Jag blev helt betagen första gång jag hörde den.

Enligt mig är Space Man utan tvekan det starkaste bidraget som Storbritannien skickat på flera år.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Alltså, det mest logiska vore ju om Storbritannien slutade högt i år p.g.a att de ändå har en så pass stark låt. Saken är att de har haft andra starka bidrag de senaste åren, exempelvis I Can, Children Of The Universe, Never Give Up On Give och Embers. Samtliga borde slutat högre än vad de gjorde, men i verkligenheten så har landet inte varit i topp 10 en enda gång sedan 2009. Man kan ju hoppas att den tråkiga trenden tar slut i år och att de äntligen får en plats i topp 10. Chansen finns, men Europa har en ovana att underskatta Storbritannien. Inte minst förra året då de slutade på en mycket orättvis sista plats med noll poäng…

 Efter flera år med bottenplaceringar för Storbritannien verkar det som att man äntligen siktar mot toppen igen. Denna karismatiska sångare har en otroligt unik och fin röst. Jag får lite Freddie Mercury-vibbar när jag hör Sam Ryder sjunga. Låten behövde ett par lyssningar för att jag skulle ta till mig den och i nuläget är den en av mina personliga favoriter inför. Snygg låt och arrangemanget här är även det klassisk pop/rock-stil.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

När såg vi Storbritannien så högt som på 4:e plats i oddsen (i skrivande stund) inför tävlingen? Oj, det var bra längesedan. Antingen blir det en plats inom topp 10 eller så fortsätter man sin vana troget att återigen hamna i botten av ESC-finalen tror jag. Jag hoppas och tror att den negativa trenden bryts och att britterna får upp självförtroendet och Eurovision-intresset rejält om det visar sig att man kommer högt i år.

 


 

Storbritannien har inte alls förtjänat de låga placeringarna de fått de senaste åren enligt mig även om de inte haft den kvalitet man vet de kan ha, men i år har de sannerligen steppat upp a notch. Även jag har sett klipp med Sam och hans fantastiskta röst under pandemin, så att han blev valet i år är en perfect match. Tycker nog att rösten är starkare än låten, men jag är glatt överraskad och placerar landet på min topplista. Det är en låt jag blir glad av och vi behöver verkligen något att glädjas över.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Kan Sam knipa hem vinstbucklan, nja – men om man inte hamnar i toppen blir jag faktiskt förvånad. Det är en bra, trallvänlig, medryckande låt som bara växer ju mer man lyssnar på den.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


2 kommentarer

 1. Jeanette Molin Sörlén skriver:

  Fastnade direkt vid första lyssningen! Årets segrare, klart som korvspad😊!

 2. Annelie skriver:

  Jamen när vann en låt för att den var bra?

  Hyvens kille och en bra listlåt, absolut, men ge mig några tvättande tanter och stora dramatiska känslor istället.

  ESC-Europa är inte så här förutsägbar.

  Spännande att se vilket bidrag som kommer vinna hjärtat i år.


 

Kommentera