Frankrikes nationella final 2022 har fått sitt startfält

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter den stora succén ifjol då Barbara Pravi blev tvåa i Eurovision med låten ”Voilá” (vilket är Frankrikes högsta Eurovision-placering på 30 år!) är nu France Télévisions redo för en ny uttagningsfinal för att utse Frankrikes representant till Eurovision 2022.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till audition-uppträdanden som gjorts inför finalen.

 

 • Alvan & Ahez – ”Fulenn
 • Låtskrivare: Marine Lavigne, Alvan Morvan Rosius

 • Cyprien Zeni – Ma famille
 • Låtskrivare: Cyprien Zeni, Stéphane Petrequi, Nicolas Lassus

 • Elia – “Téléphone
 • Låtskrivare: Elia, Anibeatz

 • Elliott – La tempête
 • Låtskrivare: Elliott Schmitt, François Welgryn, Aliose, Gaspard Murphy

 • Hélène in Paris – Paris mon amour
 • Låtskrivare: Hélène Benhamou, Virginie Lesdemia, David Lefèvre

 • Joan – “Madame
 • Låtskrivare: Joan, Alex Finkin

 • Joanna – “Navigateur
 • Låtskrivare: Joanna, Sutus, Gaspard Murphy

 • Julia – “Chut
 • Låtskrivare: Julia Fiquet, Alban Lico, Fabien Mettay, Anton Wick

 • Marius – Les chansons d’amour
 • Låtskrivare: Marius Niollet, Igit, Jonathan Cagne

 • Pauline Chagne – Nuit Pauline
 • Låtskrivare: Pauline Chagne, Antonin Tardy

 • Saam – Il est où?
 • Låtskrivare: Saam, NESS, Charles Boccara

 • SOA – “Seule
 • Låtskrivare: LudySoa, NathanSoa

 

Hur görs valet i år?

Även den här gången avgörs artist- och bidragsvalet genom en nationell final vid namn C’est vous qui décidez! där såväl jurygrupper som tv-tittarna kommer att få vara med och bestämma vem som ska vinna. Finalen är planerad att avgöras lördagen den 5:e mars med Stéphane Bern och Laurence Boccolini som programledare. Sändningen kommer att ske i TV-kanalen France2.

Upplägget är helt likvärdigt fjolårets final, vilket innebär att den avgörs i två rundor. Först uppträder de 12 artisterna live på en scen och sedan avgör en tittaromröstning vilka sju som ska få tävla vidare. Bland de fem som återstår får juryn utse ett wildcard som får en ny chans på finalplats. Därefter inleds en ny omgång där lika delar jury- och tittarröstning avgör vilken låt som ska vinna finalen.

 

Vilka sitter i programmets jury?

I samband med att startfältet presenterades meddelade France Télévisions att programmets röstande jury kommer även i år att bestå av en inbjuden jurypanel. Årets medlemmar blir artisten Jenifer Dadouche-Bartoli som går in i rollen som ordförande, och utöver henne kommer även André Manoukian, Augustin Galiana, Cyril Féraud, Elodie Gossuin, Gjon’s Tears (tävlade för Schweiz i Eurovision 2020 och 2021), Joyce Jonathan, Nicoletta, Sundy Jules och Yseult att ingå i juryn.

 


 

Kommentera