Sammanfattade Eurovision-nyheter, maj 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i maj 2022.

 

Tillbakablick på Eurovision 2022

Vinnaren

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Då har ännu en Eurovision-upplaga avgjorts och den här gången gick segern till Ukrainas representant Kalush Orchestra med bidraget ”Stefania” vilket är landets tredje ESC-seger genom tiderna. Tidigare segrar kom åren 2004 (med Ruslanas ”Wild Dances”) och 2016 (med Jamalas ”1944”).

 

Så var omröstningen

Själva finalomröstningen blev mycket spännande, inte minst då det efter juryröstningen såg ut att bli en brittisk Eurovision-seger, vilket i så fall hade varit den första sedan 1997, medan Sverige var tvåa och Spanien var trea. Oddsfavoriterna Ukraina var först fyra, sammanlagt 91 poäng efter Storbritannien. Detta scenario var på pricken identisk med finalen året innan då italienska Måneskin också var fyra efter juryröstningen och precis som då blev det jordskredsseger för juryfyran när tittarpoängen delades ut. Faktum är att Ukraina fick nästan full pott hos alla 40 röstande länder, vilket var länge sedan något sådant inträffade (i alla fall totalt sett 28 stycken 12-poängare från tittarröstningen och ihop med jury-12poängen blev det 33 stycken 12:or!), och det gjorde att det slutligen blev en ukrainsk seger. Storbritannien fick även ihop en del av tittarna vilket totalt sett räckte till en andraplats – landets 16:e någonsin! Och på tredje plats hamnade Spanien som både var jurytrea och tittartrea och således totaltrea. Sverige hamnade på fjärde plats.

 

Bästa och sämsta resultaten

Spanien och Storbritannien fick sina bästa placeringar på 19 respektive 20 år och faktum är att i Spaniens fall var det första gången sedan andraplatsen 1995 som de hade något med segern att göra. Det blev således återigen två Big Five-länder i topp medan Tyskland och Frankrike hamnade i botten. Tyskland fick förvisso 6 poäng – av tittarna – deras första tittarpoäng sedan 2018.

I jämförelse med året innan gick det också sämre för Schweiz, Finland och Island som alla hade varit i topp 10 då men den här gången fick de infinna sig i att bara bli totalt sett 17:e, 21:a och 23:a. För Albanien, Bulgarien, Cypern, Malta och San Marino gick det däremot riktigt dåligt då de inte ens nådde finalen – för första gången på länge!

Vad vi producerade inför tävlingen

Vi tyckte till om tävlingsbidragen

Läs våra presentationer om startfältet Utöver fakta betygsatte & kommenterade vi låtarna inför tävlingen

Läs mer »

 

 


Mer inför-material

– Vi följde de enskilda repetitionerna i arenan. Läs mer »

– Panelens topp 40. Hela resultatet »

 

Italiens toppbidrag i Eurovision

Del 1: Alla inom topp 3 »

Del 2: Övriga placerade bidrag »

Krig & fred i Eurovision

Krönika i fem delar signerad Schlagermagister Adrian

Ukrainakriget »

Kriget i Jugoslavien »

Israel-Palestina-konflikten »

Det kalla kriget & Berlinmurens fall »

Love Love, Peace, Peace »

 

 

Vad vi producerade under och efter tävlingen

Schlagermagistern summerar ESC 2022

Krönika om årets tävling från start till mål

Läs mer »

 

Mer efter tävlingen

Differensen mellan jury- och tittarröstningen i finalen »

Differensen i resultatet i semifinalerna »

6 jurygrupper diskvalificerades »

Sverige & Ukraina vann semifinalerna »

 

 

Finalen

Allt du behövde veta inför finalen

Vi följde och livekommenterade finalen 25 länder tävlade och en utsågs till vinnare Jurygrupperna och tv-tittarna avgjorde tillsammans finalens resultat

Läs mer »

Recap finalbidragen »

Fakta om startfältet »

Vi följde direktsändningen »

Vad hände under jurygenrepet? »

Schlagermagisterns inför-analys »

Panelens finalspekulationer »

 

 

Semifinalerna

Vilka gick till final i semi 1?

17 bidrag blev tio finalister

Läs mer »

 

 

Mer från sändningen

Schlagermagisterns inför-analys »

Våra finalgissningar »

Favoriterna vi hoppades mest på »

Vad hände under jurygenrepet? »

Inför-guide, semifinal 1 »

Fakta om startfältet »

Vi kommenterade från direktsändningen »

Lottningsresultatet efter direktsändningen »

Minianalys efter sändningen »

Cornelia Jakobs tog Sverige till ESC-final

Sverige blev som förväntat en av de tio finalisterna i semifinal 2

Läs mer »

 

Mer från sändningen

Schlagermagisterns inför-analys »

Våra finalgissningar »

Favoriterna vi hoppades mest på »

Vad hände under jurygenrepet? »

Inför-guide, semifinal 2 »

Fakta om startfältet »

Vi kommenterade från direktsändningen »

Lottningsresultatet efter direktsändningen »

Minianalys efter sändningen »

 

 

Framåtblick 2023

Räknat från skrivande stund (31 maj 2022) har det gått 16 dagar sedan Kalush Orchestra tog hem segern i Eurovision 2022 och redan nu har arbetet med den kommande upplagan anno 2023 påbörjats även om det fortsatt är oklart var tävlingen ska äga rum.

 

Värdland, värdstad och värdarena

Trots Ukrainas storslagna seger är det väldigt osäkert om det kommer att bli någon tävling på plats i Ukraina nästa år. Detta med anledning av det oroliga säkerhetsläge som landet befinner sig i sedan i vintras. Från EBU:s håll har det sagts att det kommer att produceras en Eurovision under 2023, men om den kommer att förläggas i Ukraina eller i något annat land (och då med eller utan Ukraina som medproducent) är ännu inte bekräftat. I ett pressutskick som EBU gick ut med strax efter 2022 års final sägs det att EBU ska hålla samtal med alla parter för att kunna överväga hur tävlingen ska produceras.

När svaret på värdnation, värdstad, värdarena och tävlingsdatum kommer att bekräftas är inte känt, men när vi vet kommer vi att uppdatera om det här.

 

Tillfällen då vinnarnationer inte har kunnat vara värdnationer

Även om det är ovanligt så har det förekommit i Eurovisions historia att vinnarländer av olika skäl inte har kunnat ta på sig värdskapsrollen för det kommande året. Dessa tillfällen har hittills varit:

1957: finalen ägde rum i Frankfurt i Tyskland trots att Schweiz vunnit året innan. Att Schweiz inte fick dubbel-arrangera tävlingen berodde dock mycket på att vid den här tiden saknades regeln om att värdskapet i första hand går till fjolårets vinnarland.

1960 & 1963: två finaler som ägde rum i London i Storbritannien, vilket var en följd av att Nederländerna respektive Frankrike vunnit respektive arrangerat nyligen varför de av ekonomiska skäl inte kunde ta hand om värdskapet.

1972 & 1974: två finaler som ägde rum i Edinburgh respektive Brighton i Storbritannien, den här gången efter att Monaco samt Luxemburg tackat nej till att arrangera efter sina segrar. I Monacos fall handlade det främst av platsskäl medan det i Luxemburgs fall handlade om att landet hade vunnit på hemmaplan och TV-bolaget hade inte råd att arrangera två tävlingar i följd.

1980: finalen ägde rum i Haag i Nederländerna efter att Israel vunnit två år på raken. I likhet med Luxemburgs fall handlade det även här om ekonomiska skäl som stoppade det israeliska nationella TV-bolaget att kunna arrangera ytterligare en tävling i följd.

 

Om nu Eurovision 2023 inte skulle bli av i Ukraina utan att något annat land får hålla i värdskapet blir det således den första Eurovisionen på 43 år som inte äger rum i fjolårets vinnarland.

 

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 31:a maj hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2023. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

– Namn efter land innebär att ett artistval är gjort

– Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning

– Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

Danmark Dansk Melodi Grand Prix 2023

Finland UMK 2023

Israel

Nederländerna bidragsantagning pågår

Polen

San MarinoUna voce per San Marino

Sverige Melodifestivalen 2023

Tyskland

Ukraina**

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2022 eller början av 2023 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2023. Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

** Ukraina har enligt uppgifter bekräftat sitt deltagande i Eurovision 2023, däremot är det inte sagt huruvida landet kommer att agera värdnation för tävlingen.

 

 

Kommande nationella uttagningar

Ett antal av de länder som har bekräftat sitt preliminära deltagande 2023 har även börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Danmark: TV-bolaget DR har gått ut med att det kommer att produceras en Dansk Melodi Grand Prix 2023 däremot inte i vilken form.

Finland: finska Yle fortsätter med sin UMK-uttagning och i höst, närmare bestämt mellan den 1:a och 5:e september, kommer det att hållas en antagning. Exakta tävlingsregler saknas.

Nederländerna: precis som ifjol var nederländska AVROTROS snabba med att gå ut med att öppna sin bidragsantagning som även den här gången hålls öppen över sommaren (deadline 31:a augusti). Därefter får en kommitté i uppgift att bestämma vem som ska representera Nederländerna 2023.

San Marino: I samband med att Una voce per San Marino var avgjord i vintras (till årets Eurovision) gick TV-bolaget SMRTV ut med information om att uttagningen kommer tillbaka igen 2023. Exakt i vilken form är inte känd.

Sverige: Redan i februari 2022 blev det officiellt bekräftat att SVT kommer att genomföra Melodifestivalen 2023 på turné, detta sedan deras samarbetspartner Live Nation bekräftade vilka städer som är tänkt att besökas. Däremot vet vi inte hur många bidrag som SVT ska välja ut till startfältet, ej heller om det blir några förändringar inom tävlingsupplägget samt vem/vilka som blir programledare.

 

 

Övriga nyheter

Nytt uttagningsformat för Cypern 2023?

OGAE Grekland rapporterar att det cypriotiska TV-bolaget CyBC planerar att köpa in det brittiska TV-formatet All Togheter Now för att använda som sin nationella uttagning inför Eurovision 2023.

Enligt uppgifterna skulle det i så fall handla om en större uttagning som eventuellt skulle kunna börja sändas så tidigt som i oktober i år. Och om planerna blir av kommer det att bli den första publikuttagningen för Cypern sedan 2015, då landet också anordnade en större uttagning. Alla år därefter har CyBC bara gjort internval.

Notera dock att dessa uppgifter har inte bekräftats av CyBC, även om de cirkulerar runt i olika medier. Det bör tilläggas att nyheten inte ska tolkas som en deltagarbekräftelse.

 

Ryska EBU-medlemsbolag listas inte längre på EBU:s hemsida

Sedan slutet av maj listas inte de fyra ryska bolagen Channel One Russia, Radio Mayak, Radio Orpheus och Rossijskoe Teleradio på EBU:s hemsida. Bolagen listades tidigare som EBU-medlemmar men finns således inte längre med på den listan.

Bakgrunden till detta startade i slutet av februari då EBU beslöt att Ryssland inte fick delta i årets Eurovision Song Contest då de fyra bolagen gav sitt besked om att de inte längre ville vara medlemar i EBU. Vid tillfället var det dock oklart om deras begäran hade gått igenom eller ej, men från och med slutet av maj finns de i alla fall inte längre listade på den aktiva medlemslistan, vilket är i likhet med till exempel det belarusiska TV-bolaget BTRC (vars EBU-medlemskap är inaktivt, i alla fall fram till den 1 juli 2024).

Vi ska däremot tillägga att bolaget Russian TV and Radio Broadcasting Network finns med på EBU:s lista gällande Approved participants.

 

Barcelona Eurovision Party blir av igen 2023

Arrangörerna bakom det i år nystartade Eurovision Pre Partyt Barcelona Eurovision Party har via sitt Twitter-konto bekräftat att det blir en ny fest nästa år i Barcelona inför Eurovision 2023. Det är ännu inte känt var och när festen ska hållas och ytterligare detaljer släpps senare.

 

Monacos nya TV-bolag försenas

Förra året kom den glada nyheten att det hade avsatts en större summa pengar i Monacos stadsbudget för att landet skulle komma tillbaka till Eurovision igen år 2023. Detta skulle ske i samband med uppstarten av ett nytt TV-bolag då landets tidigare nationella TV-bolag TCM (Télé Monte-Carlo) numera ägs av det franska bolaget TF1 Group där Monacos stat har sålt hela sitt ägande.

Under den här våren har planerna dock fått lite bakslag eftersom det nya bolaget nu planeras att startas upp nästan ett år senare än vad det var tänkt. Istället för en uppstart den här hösten planeras starten till någon gång mellan juni och september 2023. Detta gör att Monaco tidigast kan göra en Eurovision-comeback till 2024, men det är förutsatt att det nya bolaget hinner bli medlem i EBU innan deadline till den tävlingen äger rum (gissningsvis hösten 2023).

Monaco deltog i Eurovision varje år från 1959 men valde att hoppa av efter 1979 års tävling. Det blev dock en högst tillfällig comeback 2004 som varade 2005 och 2006. Därefter har Monaco inte deltagit i Eurovision Song Contest.

 

Startfältet till OGAE Second Chance Contest 2022 presenterat

Senare under året kommer årets OGAE Second Chance Contest att avgöras genom omröstningar bland de OGAE-anslutna klubbarna runt om i världen och nu är startfältets 27 tävlingsbidrag på plats. Sverige representeras av gruppen Medina med “In i dimman” som kom på tredje plats i årets Melodifestival. Det är Melodifestivaklubbens medlemmar som har röstat fram vem av artisterna som skulle bli vald, och valet kunde bli vem som helst av de bidrag som tävlade med undantag för vinnarlåten.

I år är det OGAE Norge som ansvarar för tävlingen i och med gruppen KEiiNO:s seger ifjol.

Läs mer om startfältet »

 


 

Kommentera