Panelen tycker till: Italiens toppbidrag genom tiderna (del 2)

PANELEN TYCKER TILL. Vi inleder vår nedräkning till Turin med en miniserie i två delar där vi tycker till om Italiens tävlingsbidrag i ESC genom tiderna.

I julas presenterade vi alla Italiens Eurovisionsbidrag och artister i vår julkalender och nu med en kort tid kvar innan det är dags för en ny vinnare att koras ska vi också säga vårt om vad som finns i arkivet. Vi har delat upp tyckandet i två delar, i den här delen handlar det om bidragen som placerat sig utanför topp 3.

 

Vi börjar med en historik…

…som inleds då 1956 då sju länder deltog i den allra första Eurovision-upplagan varav Italien var en av dessa länder. De skickade då artisterna Franca Raimondi respektive Tonina Torrielli som bägge slutade på andra plats. Eller ja, det var bara vinnaren (Schweiz) som ropades upp medan övriga bidrag hamnade på delad andra plats.

De första åren på 1950- och -60-talet gick väldigt bra för Italien då landet lyckades först bli trea 1958 med Domenico Modugnos klassiker ”Nel blu, dipinto di blu” eller ”Volare” som många förknippar låten med. Därefter blev det idel topplaceringar med en ny bronsplats 1963 innan den då 16-åriga Gigliola Cinquetti lyckades ta hem segern i Köpenhamn 1964 med ”Non ho l’età” vilket gjorde att Italien stod värd 1965.

Efter första värdskapet blev det en tillfällig svacka 1966 då tidigare bronsmedaljören Domenico Modugno nu kom på delad sistaplats! Placeringarna skulle därefter komma att variera kraftigt där Italien numer hamnade runt tiondeplats och cirka vart sjunde eller åttonde år lyckades ta sig upp till toppen igen, dock utan att vinna. Först 1990 skulle Toto Cutugno sjunga hem segern för Italien med ”Insieme: 1992”. Året därpå var båda vinnarna Gigliola Cinquetti och Toto Cutugno programledare för ESC-finalen i Rom och därefter skulle Italien delta två gånger till innan det blev en lång Eurovision-paus, dock med undantag för år 1997 då Italien kom tillbaka med Jalise som blev fyra.

År 2011, alltså hela 13 år efter senaste medverkan var Italien tillbaka igen i Eurovision – och nu med besked, för under decenniet 2010-talet lyckades landet alltid komma i topp (med undantag för två försök). Det blev två silvermedaljer och ett brons som bäst samt en hel del fina placeringar i topp. 2021 skulle man kröna allt med en efterlängtad tredje seger, 31 år efter den senaste. Så det är tack vare gruppen Måneskin som Italien nu tar emot Europa på hemmaplan när Eurovision kommer till Turin!

 

 

Italiens bidrag utanför topp 3 (mellan 1956-2021)

Här nedan presenterar vi de bidrag som det gäller för det här projektet och längre ned ser du våra val. Bidragen läggs efter placering i tävlingen.


 

Panelen tycker till

Här nedan följer nu våra personliga topplistor över låtarna som har presenterats här ovanför.


 1. Ermal Meta & Fabrizio Moro – ”Non mi avete fatto niente” 
 2. Francesca Michielin – ”No Degree of Separation” 
 3. Enrico Ruggeri – ”Sole d’Europa” 
 4. Domenico Modugno – ”Piove (Ciao, ciao bambina)” 
 5. Nina Zilli – ”L’amore è femmina (Out of Love)” 
 6. Claudio Villa – ”Addio, addio” 
 7. Emma – ”La mia città” 
 8. Luca Barbarossa – ”Vivo (Ti scrivo)” 
 9. Anna Oxa & Fausto Leali – ”Avrei voluto” 
 10. Ricchi e Poveri – ”Questo amore” 

 1. Al Bano & Romina Power – ”Magic Oh Magic” 
 2. Francesco Gabbani – ”Occidentali’s Karma” 
 3. Jalisse – ”Fiumi di parole” 
 4. Marco Mengoni – ”L’essenziale”
 5. Alice & Battiato – ”I treni di Tozeur” 
 6. Ricchi e Poveri – ”Questo amore” 
 7. Riccardo Fogli – ”Per Lucia” 
 8. Anna Oxa & Fausto Leali – ”Avrei voluto” 
 9. Mia Martini – ”Rapsodia”  
 10. Gianni Morandi – ”Occhi di ragazza” 

 


 1. Marco Mengoni – ”L’essenziale”
 2. Al Bano & Romina Power – ”Magic Oh Magic” 
 3. Jalisse – ”Fiumi di parole” 
 4. Mia Martini – ”Rapsodia” 
 5. Enrico Ruggeri – ”Sole d’Europa” 
 6. Massimo Ranieri – ”Chi sarà con te” 
 7. Ermal Meta & Fabrizio Moro – ”Non mi avete fatto niente”’
 8. Emma – ”La mia città” 
 9. Luca Barbarossa – ”Vivo (Ti scrivo)” 
 10. Iva Zanicchi – ”Due grosse lacrime bianche” 

 

 


 

Kommentera