Lär känna finalisterna i Eurovision 2022

EUROVISION 2022. På lördag den 14:e maj är det dags för Finalen i årets Eurovision Song Contest och som en uppvärmning sammanställer vi fakta om vilka artister som kommer att tävla.

Notera att de betyg som nämns vid varje land kommer från vår Inför-guide som gjordes innan sändningarna ägde rum. Efter att vi nu har fått se alla livemframträdanden kan våra åsikter ha förändrats sedan dess.

 

Startfältet i programmet

Klicka på respektive landsknapp för att få mer information om artisten och tävlingsbidraget. Notera att länderna tills vidare placeras i alfabetisk ordning.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”01. Tjeckien” collapse_text=”Dölj”]

01. Tjeckien: We Are Domi – “Lights Off“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Musikgruppen We Are Domi består av den tjeckiska sångerskan Dominika Hašková samt de norska musikerna Casper Hatlestad och Benjamin Rekstad. Gruppen bildades i brittiska Leeds 2018 där alla tre för tillfället studerade. De kom sedan att flytta sin bas till Prag där de skapade sin musik. De beskriver själva sin stil som elektropop och indiemusik.

I slutet av 2021 blev gruppen utannonserade som en av de tävlande i Tjeckiens onlinefinal till Eurovision 2022, och efter att såväl musikexperter som publiken hade fått röstat klart visade det sig att We Are Domi hade vunnit med sin låt “Lights Off”. Bidraget har de tre gjort ihop med Abigail Frances Jones och Einar Eriksen Kvaløy.

Bidraget kvalade vidare från den andra semifinalen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 32 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”02. Rumänien” collapse_text=”Dölj”]

02. Rumänien: WRS – “Llámame“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Artisten WRS, uttalas Urs, heter egentligen Andrei-Ionuț Ursu och är en rumänsk sångare. Han inledde sin musikkarriär i popgruppen Shot men innan dess hade han också en karriär som dansare och var bland annat inhyrd för flera olika TV-program i hemlandet.

Efter två år i Shot valde han att lämna och flyttade utomlands för att skapa musik, och 2020 släppte han debutsolosingeln Why. Denna har följts upp med mer musik samt en debut-EP. Och under vintern har WRS också hunnit med att tävla i den rumänska Selecția Națională 2022 med bidraget “Llámame” som tog hem segern och därmed en resa som representant för Rumänien i Turin!

Tävlingsbidraget har WRS skapat ihop med Cezar Gună, Alexandru Turcu och Costel Dominteanu.

Bidraget kvalade vidare från den andra semifinalen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 26 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”03. Portugal” collapse_text=”Dölj”]

03. Portugal: MARO – “Saudade, saudade“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca, eller kort och gott Maro, är en portugisisk sångerska som alltid har hållit på med musik. Först i vuxen ålder tog hon beslut att syssla med detta på heltid bland annat genom att flytta till Los Angeles i USA.

Anno 2022 tävlade Maro i den portugisiska Eurovision-uttagningen där hon framförde sitt eget bidrag “Saudade, Saudade” (som hon gjort ihop med John Blanda). Låten vann uttagningsfinalen och är därför Portugals representant i Eurovision 2022.

Bidraget kvalade vidare till finalen från semifinal 1.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 16,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”04. Finland” collapse_text=”Dölj”]

04. Finland: The Rasmus – “Jezebel“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Rockgruppen The Rasmus grundades år 1994 i Helsingfors då bandmedlemmarna gick på gymnasiet. De har alltså hållit på ett bra tag! Gruppen består idag av sångaren Lauri Ylönen, basisten Eero Heinonen, trumissen Aki Hakala och gitarristen Emilia Suhonen.

Bandet är ett av Finland mest internationellt framgångsrikaste band genom tiderna, inte minst med “In The Shadows” som har mer än 100 miljoner streams på Spotify. I Eurovision 2022 är det bidraget “Jezebel” som de tävlar med. Bidraget är gjort av Lauri Ylönen tillsammans med den amerikanske låtskrivaren Desmond Child.

Bidraget kvalade vidare från den andra semifinalen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 33,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”05. Schweiz” collapse_text=”Dölj”]

05.Schweiz: Marius Bear – “Boys Do Cry“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Artisten Marius Hügli, som artist kallar sig för Marius Bear, föddes den 21:a april 1993. Han hade enligt uppgifter från början planer på att arbeta med så kallade entreprenadmaskiner men 2016 tog allt en ny vändning då han istället började satsa på en karriär som gatumusikant i hemlandet Schweiz samt i grannlandet Tyskland. Det ledde senare till en New York-resa och en musikalisk resa som just nu har landat i Turin.

Bidraget han tävlar med i årets Eurovision heter “Boys Do Cry” som han har gjort med Martin Gallop.

Bidraget kvalade vidare till finalen från semifinal 1.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 19,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”06. Frankrike” collapse_text=”Dölj”]

06. Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Ahez är en fransk musikgrupp från Carhaix som ligger i Bretagne i nordvästra Frankrike. Medlemmarna i gruppen är de tre sångerskorna Marine Lavigne, Sterenn Diridollou och Sterenn Le Guillou som träffades i samband med sin studietid då de också sjöng ihop i den traditionella bretonska sångstilen ‘kan ha diskan’.

Tillsammans med sångaren Alvan, eller Alexis Morvan-Rosius som han egentligen heter, tävlade de i den franska Eurovision-uttagningen med låten “Fulenn” som framfördes på bretonska. I finalen tog de sig vidare till den avgörande röstningsomgången som de också vann. Därmed är de Frankrikes representant i Eurovision 2022.

Bidraget “Fulenn” är gjord av Marine Lavigne och Alexis Morvan-Rosius och då låten framförs på bretonska blir detta den första Eurovision-upplagan någonsin som inte innehåller ett enda bidrag som framförs på franska!

Frankrike tillhör ”Big Five” och är därför direktkvalificerad till finalen.

Notering: Klippet spelades in inför den första semifinalen och cirka en minut visades i direktsändningen. Frankrike medverkade således utom tävlan i det programmet, men i finalen är bidraget med och tävlar på samma villkor som övriga finalister.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 28 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”07. Norge” collapse_text=”Dölj”]

07. Norge: Subwoolfer – “Give That Woolf A Banana“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Gruppen Subwoolfer är en mycket hemlighetsfull duo som utgörs av karaktärerna Keith och Jim som säger sig komma från Månen och att de har turnerat runt i rymden i 4,5 miljarder år. Just i år tog de sig till Norge där de blev invalda att tävla i Norsk Melodi Grand Prix mot 20 andra bidrag. Deras låt tog sig längst och är därför Norges representant i Eurovision 2022.

Bidraget som Subwoolfer tillsammans med DJ Astronaut framför heter “Give That Wolf A Banana” och kan nog enklast beskrivas som ett skojfriskt inslag i årets tävling.

Bidraget kvalade vidare till finalen från semifinal 1.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 30 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”08. Armenien” collapse_text=”Dölj”]

08. Armenien: Rosa Linn – “Snap“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

21-åriga Rosa Linn kommer från den lilla byn Vanadzor i Armenien. Hon är mest känd för sina covers hon lägger ut på internet, men hon är också känd från låten Kingsom kom ut i höstas som till dags dato strax över 540 000 streams på Spotify!

Nästa steg i karriären för Rosa Linn blir som Eurovisionrepresentant för Armenien med tävlingsbidraget “Snap” som hon har gjort tillsammans med teamet Allie Crystal, Courtney Harrell, Jeremy Dusolet, Larzz Principato och Tamar Mardirossian Kaprelian.

Bidraget kvalade vidare till finalen från semifinal 1.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 27 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”09. Italien” collapse_text=”Dölj”]

09. Italien: Mahmood & Blanco – “Brividi“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Alessandro Mahmoud, eller Mahmood som han kallar sig, är sedan tio år tillbaka är en av Italiens mest kända artister just nu. 2012 medverkade han i italienska X Factor och därefter har han varit med i Festival i Sanremo två gånger med låtarna Dimentica och Soldi, där den senare också vann. Han fick då tävla för Italien i Eurovision 2019 och blev slutligen tvåa.

Nu tre år efter det äventyret valde Mahmood att än en gång ställa upp i Festival di Sanremo, den här gången i duett med sångaren Riccardo Fabbriconi, eller Blanco som han kallar sig som artist, född 10:e februari 2003. Tillsammans framför de bidraget “Brividi” som är en av årets förhandstippade att vinna.

Tävlingsbidraget har duon gjort med låtskrivaren Michaelangelo. Italien tillhör ”Big Five” och är därför direktkvalificerade till finalen.

Notering: Klippet spelades in inför den första semifinalen och cirka en minut visades i direktsändningen. Italien medverkade således utom tävlan i det programmet, men i finalen är bidraget med och tävlar på samma villkor som övriga finalister.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 25 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”10. Spanien” collapse_text=”Dölj”]

10. Spanien: Chanel – “SloMo“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Sångerskan Chanel Terrero Martínez föddes i Havanna på Kuba men redan som treåring flyttade familjen till Spanien. Hon är sedan barnsben sång- och danskvinna som även har uppträtt en hel del, inte minst på musikteatrar och musikaler. Hon har även varit bakgrundsdansare för andra artister.

2022 ställde hon upp i Spaniens nya Eurovision-uttagning Benidorm Fest med bidraget “SloMo”, som är gjort av Arjen Thonen, Ibere Fortes, Keith Harris, Leroy Sánchez och Maggie Szabo, som efter en spännande omröstning vann finalen.

Spanien tillhör för första gången på väldigt länge de länder som det snackas om kan få en bra slutplacering i tävlingen. De tillhör även ”Big Five” vilket gör att bidraget är direktkvalificerad till finalen.

Notering: Klippet spelades in inför den andra semifinalen och cirka en minut visades i direktsändningen. Spanien medverkade således utom tävlan i det programmet, men i finalen är bidraget med och tävlar på samma villkor som övriga finalister.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 25,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”11. Nederländerna” collapse_text=”Dölj”]

11. Nederländerna: S10 – “De Diepte“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Sångerskan Stien de Hollender, eller S10 (uttalas ‘es-ten’) som hon kallar sig som artist, föddes i Hoorn i Nederländerna den 8:e november 2000. Hon beskriver sig som artist, rappare och låtskrivare.

2016 släppte hon sitt första album som hon spelade in själv och publicerade ut i etern. Det gjorde att hon blev upptäckt av andra och att hon blev signad till ett skivbolag och att mer musik gavs ut. Återkommande teman i hennes låtar är mental hälsa, något som också har präglat en stor del av hennes uppväxt.

I år representerar hon Nederländerna i Eurovision med bidraget ”De diepte” som framförs på nederländska.

Bidraget kvalade vidare till finalen från semifinal 1.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 32 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”12. Ukraina” collapse_text=”Dölj”]

12. Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Hiphopgruppen Kalush har spelat ihop sedan 2019 och utgörs av Oleh Psiuk, Ihor Didenchuk och MC Kilimmen. Själva bandnamnet kommer från Oleh Psiuks hemstad. De släppte sin första låt Ne marynuihösten 2019 som följdes upp med Ty honysh och sedan debutalbumet som släpptes 2021. Samma år beslöt sig gruppen för att utöka projektet till att heta Kalush Orchestra där man blandar både hiphop med mer traditionella toner. Ytterligare två medlemmar tillkom (Tymofii Muzychuk och Vitalii Duzhyk).

Redan inför tävlingen var både gruppen och låten “Stefania” favorittippad. Gruppen har gjort låten ihop (med undantag för MC Kilimmen).

Bidraget kvalade vidare till finalen från semifinal 1.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 24 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”13. Tyskland” collapse_text=”Dölj”]

13. Tyskland: Malik Harris – “Rockstars“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Artisten Malik Harris föddes den 27:e augusti 1997 i Landsberg am Lech i Tyskland. Malik släppte sin första singel 2018 och följde upp den året därpå vilket blev en stor succé. Musiken har alltid funnits med både hos honom och i hans närmaste släkt och hans pappa Ricky är också en känd TV-personlighet i USA.

Senast deltog Malik Harris i Tysklands Eurovision-uttagning med bidraget “Rockstars” som vann den finalen. Bidraget har han gjort med Marianne Kobylka och Robin Karow.

Tyskland är direktkvalificerad tack vare sin medverkan i ”Big Five”.

Notering: Klippet spelades in inför den andra semifinalen och cirka en minut visades i direktsändningen. Tyskland medverkade således utom tävlan i det programmet, men i finalen är bidraget med och tävlar på samma villkor som övriga finalister.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 18 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”14. Litauen” collapse_text=”Dölj”]

14. Litauen: Monika Liu – “Sentimentai

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Monika Liu föddes in i en musikalisk familj den 9:e februari 1988. Musiken har alltid funnits med och är idag hennes heltidssysselsättning. Förutom den egna karriären har tidigare bland annat suttit med i juryerna i litauiska Masked Singers som The Voice, och i år ställde hon sig själv på scenen och blev bedömd i den litauiska ESC-uttagningen.

Med sitt egengjorda tävlingsbidrag “Sentimentai” fick hon såväl juryns som tittarnas fulla stöd genom hela den litauiska uttagningen i vintras, och nu är hon Litauens nästa Eurovision-representant!

Bidraget kvalade vidare till finalen från semifinal 1.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 23 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”15. Azerbajdzjan” collapse_text=”Dölj”]

15. Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Nadir Rustamli lärde sig under barndomen att spela piano även om han i vuxen ålder satsade på en helt annan karriär inom studierna. Musiken har trots allt alltid funnits med, inte minst vid andra sångtävlingar, och under 2022 vann han också Azerbajdzjans version av The Voice.

Kort efter segern stod det klart att han kommer att tävla för Azerbajdzjan i årets Eurovision, även om det dröjde till andra hälften av mars innan tävlingsbidraget “Face to Black” presenterades. Låten är gjord av kvartetten Andreas “Stone” Johansson, Anderz Wrethov, Sebastian Schub och Thomas Stengaard.

Bidraget kvalade vidare från den andra semifinalen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 22,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”16. Belgien” collapse_text=”Dölj”]

16. Belgien: Jérémie Makiese – “Miss You“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Jérémie Makiese är född i Antwerpen i Belgien, även om hans familj kom att flytta till Berchem-Sainte-Agathe och sedan till ytterligare en ny stad. Han växte upp i en musikalisk familj och som barn tog han sånglektioner och vann senare en sångtävling.

Under 2021 deltog Jérémie i belgiska The Voice, där han coachades av Beverly Jo Scott. Han tog sig hela vägen från audition via de olika kvalprogrammen till final där han slutligen vann. Bara månader senare stod det klart att han hade internt valts ut som Belgiens representant till Eurovision 2022 även om det dröjde till slutet av uttagningssäsongen innan tävlingsbidraget “Miss You” släpptes officiellt. Bidraget har Jérémie Makiese gjort ihop med Silvio Lisbonne och Manon Romiti.

Bidraget kvalade vidare från den andra semifinalen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 24,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”17. Grekland” collapse_text=”Dölj”]

17. Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Grekland representeras i år av norsk-grekiska Amanda Georgiadi Tenfjord. Hon föddes i Ålesund i Norge den 9:e januari 1997 till en norsk mamma och grekisk pappa. Familjen har därefter växelvis bott i Grekland respektive Norge, varav det är i Tennfjord i Norge som hon bor i nu.

Amanda började sin musikkarriär 2014 och har varit mycket aktiv sedan dess, bland annat har hon deltagit i norska The Stream som sändes på TV 2 där hon tog sig in på topp 30 av alla artister som var med. I år tävlar hon för Grekland med låten “Die Together” som hon har gjort ihop med Bjørn Helge Gammelsæter.

Bidraget kvalade vidare till finalen från semifinal 1.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 20,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”18. Island” collapse_text=”Dölj”]

18. Island: Systur – “Með hækkandi sól“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Artistfakta

Gruppen Systur, består av de tre systrarna Sigríður, Elísabet och Elín Eyþórsdóttir (eller Sigga, Beta & Elín som de kallade sig i den isländska uttagningen). De är barn till sångerskan Ellen Kristjánsdóttir och låtskrivaren Eyþór Gunnarsson, vilket gör att de har fått med sig musiken in i blodet.

Systrarna har varit musikaliskt aktiva sedan 2011 och har hittills producerat fram två album som heter ‘After Forever och ‘Omnion’, vilka har fått tjejerna att bli mycket populära på hemmaplan. I år tävlade de i Söngvakeppnin och vann med sitt bidrag “Með Hækkandi Sól“ som är gjord av Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir.

Bidraget kvalade vidare till finalen från semifinal 1.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 18,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”19. Moldavien” collapse_text=”Dölj”]

19. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – “Trenulețul“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Det moldaviska punkbandet Zdob și Zdub känner nog de flesta igen från deras tidigare ESC-medverkan 2005 med Boonika Bate Toba och 2011 med So Lucky, bägge gångerna blev det finalplats.

Själva gruppen har funnit sedan 1994 om än att medlemmar har kommit och gått. Idag består gruppen av Roman Iagupov, Mihai Gîncu, Sveatoslav Staruș, Andrei Cebotari, Valeriu Mazîlu och Victor Dandeș. Av dessa är det bara två (Roman och Mihai) som har varit med sedan starten.

Årets tävlingsbidrag heter “Trenulețul” som även framförs ihop med de på hemmaplan mycket populära bröderna Vasile och Vitalie Advahov.

Bidraget kvalade vidare till finalen från semifinal 1.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 25 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”20. Sverige” collapse_text=”Dölj”]

20. Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Cornelia Jakobsdotter Samuelsson, här känd som Cornelia Jakobs, är artist och låtskrivare.

Publikt slog hon igenom 2010 som en del av gruppen Love Generation som tävlade i Melodifestivalen 2011 med Dance Alone och 2012 med Just A Little Bit. Efter några år gick gruppen skilda vägar och Cornelia startade duon Stockholm Syndrome som höll ihop några år innan de alla gick solo.

Sommaren 2021 gjorde Cornelia Jakobs, Isa Molin och David Zandén låten ”Hold Me Closer” som senare skickades in till Melodifestivalen 2022 och kom med. Efter att hon gått direkt till final från sin deltävling blev hon en av de mest förhandstippade finalisterna och mycket riktigt blev det också seger i Melodifestivalen 2022.

Bidraget kvalade vidare från den andra semifinalen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 33 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=” 21. Australien” collapse_text=”Dölj”]

21. Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Artisten Sheldon Riley, artistnamn för Sheldon Hernandez, debuterade 2016 för TV-publiken då han sökte till australiensiska X Factor. Trots att det blev en tidig sorti fick han komma tillbaka och då i en grupp som sattes ihop. Därefter har han också tävlat i australiensiska The Voice där det blev en tredjeplats och sedan även i America’s Got Talent där han tog sig till kvartsfinal.

I år, 2022, tävlade Sheldon i Australiens Eurovision-uttagning med bidraget “Not the Same” som han har gjort ihop med Cam Nacson och Timi Temple. Bidraget var storfavorit att ta hem segern i den nationella finalen och mycket riktigt är det nu Turin som väntar för Sheldon!

Bidraget kvalade vidare från den andra semifinalen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 31,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”22. Storbritannien” collapse_text=”Dölj”]

22. Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Sam Ryder kommer från Maldon i Storbritannien och är en artist som har varit aktiv i musikbranschen sedan 2009. Han började som en s.k. ‘session player’ bakom andra artister men har därefter blivit sin egen artist.

Under coronapandemin och dess lockdowns i Storbritannien blev Sam mycket känd i sociala medier, särskilt på TikTok där han snabbt fick miljontals följare för sina olika uppträdanden och spektakel. Det ledde till att han senare fick ett skivkontrakt med Parlophone och agent via TaP Music.

Härnäst väntar Eurovision Song Contest-tävlan med bidraget “Space Man” som han har gjort med Amy Wadge och Max Wolfgang.

Storbritannien är direktkvalificerad tack vare sin medverkan i ”Big Five”.

Notering: Klippet spelades in inför den andra semifinalen och cirka en minut visades i direktsändningen. Storbritannien medverkade således utom tävlan i det programmet, men i finalen är bidraget med och tävlar på samma villkor som övriga finalister.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 36 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”23. Polen” collapse_text=”Dölj”]

23. Polen: Ochman – “River“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Krystian Ochman är en amerikansk-polsk artist som här använder sitt efternamn som artistnamn. Han föddes i staden Melrose i nordöstra USA och spenderade även en stor tid där innan han under tonårstiden flyttade till Polen där han numera bor.

I Polen är han mest känd som vinnare av polska The Voice 2020 och i samband med den segern gav han ut singeln “Światłocieniesom snabbt blev en succé och under slutet av 2021 släppte han sitt debutalbum. 2022 ryktades om att han skulle bli vald att tävla för Polen men hur det än blev fick han tävla i en uttagningsfinal där han vann med sitt bidrag “River” som han har gjort med Ashley Hicklin, Adam Wiśniewski och Mikołaj Trybulec.

Bidraget kvalade vidare från den andra semifinalen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 38 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”24. Serbien” collapse_text=”Dölj”]

24. Serbien: Konstrakta“In corpore sano“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Den serbiska sångerskan Ana Đurić, här mer känd som Konstrakta, är en pop-indie-artist som slog igenom publikt som sångerska i gruppen Zemlja gruva! som bland annat tävlade de även i Beovizija 2008 och 2009 även om det inte blev någon seger.

Sedan 2019 kör Konstrakta solokarriär under detta artistnamn, vilket bland annat skedde genom släppet av låten Žvake. I år tävlade hon i den serbiska ESC-uttagningen med låten “In corpore sano” som sedan tog hem hela nationella uttagningen med maximala poäng från både juryn och tittarna. Bidraget är gjort ihop med Milovan Bošković.

Det kan läggas till att det är första gången en låt framförs delvis på latin i Eurovision Song Contest!

Bidraget kvalade vidare från den andra semifinalen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 23,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”25. Estland” collapse_text=”Dölj”]

25. Estland: STEFAN – “Hope“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Artistfakta

Artisten Stefan Airapetjan har gjort tre tidigare försök de senaste åren att få representera Estland i Eurovision Song Contest och nu på det fjärde försöket gick det hem! Hans tidigare bidrag i Eesti Laul har varit Laura (Walk with Me) (del av Vajé 2018, blev trea), Without You (solo 2019, blev trea igen) och By My Side (solo 2020, blev sjua).

Bidraget som har tagit Stefan till Eurovision 2022 i Turin heter ”Hope” som han har gjort ihop med Karl-Ander Reismann.

Han kvalade vidare till finalen från den andra semifinalen och får dessutom avsluta hela finalsändningen!


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 31,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse]

 


 

Kommentera