Inför Finalen i Eurovision 2022

EUROVISION 2022 – FINAL. Ikväll lördagen den 14:e maj har det blivit dags för final i Eurovision och därmed ska den 66:e vinnaren i ordningen koras. Sammanlagt är det 25 bidrag som tävlar om segern och här kommer en sammanfattning om allt du behöver veta inför sändningen!

Notering: I finalen får alla länder vara med och rösta vilket gör att såväl den svenska juryn som tv-tittarna i Sverige kan vara med och rösta fram vilket land som ska vinna. Sverige kan dock inte rösta på Cornelia Jakobs som framför låt nr 20.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-05-14

 • Tid:
 • 21:00 CEST

 • Programledare:
 • Alessandro Cattelan, Laura Pausini och Mika

 • Plats:
 • PalaOlimpico, Turin (Italien)

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning
 • – Se hur oddsen gissar utgången av finalen. Läs mer »

 • TV-bolag/Stream:
 • SVT 1 & SVT PLAY*
 • Sveriges Radio P4**
 • Eurovision.tv på YouTube***
 • Följ även vår livekommentering här på sajten under hela sändningen!

 • * Med Edward af Sillén och Linnea Henriksson som kommentatorer.
 • ** Med Carolina Norén som kommentator.
 • *** Internationell sändning utan kommentatorer.

 

Startfält


Länderna presenteras i startordning. Länkarna går till framträdanden från semifinalerna.

 

Vi analyserar, tippar & tycker till

Schlagermagistern analyserar

Inför finalen har vår Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika aspekter.

Läs mer »


Vi spekulerar inför finalen

Var och en i panelen tippar vinnare samt gör personlig topplista bland finalbidragen.

Läs mer »

 

Så avgörs finalen


– De 25 länderna framför sina tävlingsbidrag.

– 40 nationella jurygrupper (de 25 tävlande länderna samt de 15 länder som ej gick till final) har sett framträdandena och har därefter rangordnat sina favoritlåtar och delar ut poäng. Juryn gjorde sitt arbete under fredagens kvällsgenrep (13:e maj).

– Tittarna i samma nämnda länder gör exakt som jurygrupperna dvs. ser på framträdandena och röstar sedan på sina favoritlåtar. Utifrån rangordningen får bidragen poäng. Tittarna röstar via telefon, SMS och via Eurovisions app. Röstningssätten kan skilja sig från land till land.

– Varje lands jurygrupp respektive tittare delar ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

– Strax efter att tittarnas röstningsmöjlighet har avslutats synliggörs jurypoängen. Detta genom att varje lands poängpresentatör delar ut 1-8 och 10 poäng på tavlan samt meddelar vem som fått 12 poäng.

– När alla jurypoäng är utdelade är det dags att dela ut tittarnas poäng. Detta görs i klumpsummor och man börjar från juryns ranking 25 och tar sig sakta men säkert uppåt till landet juryn gett högst poäng till för att se om det landet går om och vinner eller om poängen inte har räckt för seger.

– En vinnare koras därefter och det landet blir – om inget annat meddelas – värdnation för Eurovision Song Contest 2023.

 


2 kommentarer

 1. Astrid Loeb skriver:

  Hej! Vet du/ni vilka som sitter i den svenska eurovision juryn eller vart man kan hitta dessa? Kram

  • ESC-Panelen skriver:

   Hej Astrid,

   Via denna länk kan du se en lista där EBU har sammanställt vilka personer som ingick i jurygrupperna. Listan gäller för finalen men det var samma personer som röstade i Sveriges jury även i den andra semifinalen.

   Vänligen
   ESC-Panelen


 

Kommentera