« Inför ESC Serbien 2021

Inför ESC Serbien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Det har blivit dags att presentera Konstrakta med bidraget ”In Corpore Sano” som representerar Serbien i Eurovision 2022. Hon kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 3 av 18. Serbien tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 24 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Serbiens nationella uttagning.

 

Vem representerar Serbien i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Kosta Đuraković
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Den serbiska sångerskan Ana Đurić, här mer känd som Konstrakta, föddes den 12:e oktober 1978 i Belgrad i Serbien (dåvarande Jugoslavien). Hon är en pop-indie-artist som slog igenom publikt som sångerska i gruppen Zemlja gruva! 

Innan hon gick med Zemlja gruva! var hon med i gruppen Mistakemistake som hon sedan lämnade för den andra gruppen. I Zemlja gruva! var hon med och jobbade fram tre album och tillsammans tävlade de även i Beovizija 2008 och 2009 även om det inte blev någon seger.

Sedan 2019 har Konstrakta lämnat gruppen och kör nu solo under sitt nya artistnamn, vilket bland annat skedde genom släppet av låten Žvake. I februari 2022 blev det officiellt att hon skulle tävla i den serbiska Eurovision-uttagningen med låten “In corpore sano” som sedan tog hem hela finalen med maximala 24 poäng, 12 var från både juryn respektive tittarna.

Bidraget är gjort ihop med Milovan Bošković och det kan läggas till att det är första gången en låt framförs delvis på språket latin i Eurovision Song Contest!

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 utsåg Serbien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Pesma za Evroviziju ’22. Det här var en ny uttagning som ersatte den tidigare uttagningen Beovizija även om serbiska RTS var tillbaka med att låta publiken och en jury utse Serbiens Eurovision-representant genom en större uttagning.

Sammanlagt bestod startfältet av 36 artister vilka fördelades ut på 18 i två semifinaler. I dessa program fick juryn och tittarna välja ut nio favoriter per program som kvalade in till finalen, där samma modell användes igen för att kora vinnaren. I semifinalerna avslöjades det inte hur juryn respektive tittarna röstat utan dessa siffror släpptes efter finalen hade avgjorts. I finalprogrammet redovisades däremot juryns röster och tittarnas topp 10.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Serbiens tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Serbien kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 


Okej, lika bra att krypa till korset och erkänna att jag älskar detta. Detta är ett superkonstigt och helunderligt bidrag som inte är logiskt någonstans och dessutom låter som ett konstexperiment. Men jag älskar det! Den konstiga texten, budskapet om mental ohälsa, och inte minst den närmast hypnotiska rytmen. Och såklart Konstrakta själv! Hela numret är balsam för min själ, på något underligt vänster. Det är svårt att förklara – men det här är min stora favorit denna kväll. Det är väl något fel på mig, helt enkelt.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det känns lite konstigt att konstatera, men jag tror att detta bidrag kommer att gå vidare – just tack vare att det är så underligt. Det sticker tydligt ut och lär vara något av det mest minnesvärda denna kväll. Dessutom är Serbien alltid en lågoddsare att nå finalen – så räkna med lite ”Meghan Markle” i finalen också!

 Serbien gör det igen! Skickar en låt som kommer funka så bra i Eurovision! Jag älskar refrängen i låten och speciellt rekvisitan hon har med sig på scenen. En skål med vatten, tvål och så några handdukar. Det där kommer sticka ut i ögonen på folket. Sen är låten lätt att hänga med i och smått sjunga med.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Min gissning är att Serbien kommer gå till final väldigt enkelt. Kanske kanske vinner semifinalen? Vem vet?

 Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstod mig på låten när jag väl hörde den första gången. Sedan dess har den växt med raketfart. Jag följde den serbiska uttagningen och hade andra personliga favoriter på förhand. Men i efterhand inser jag att det var rätt låt som vann. Detta är helt enkelt briljant. Har vi inte alla någon gång frågat oss vad hemligheten bakom Meghan Markles lystra hår är? En text som är till viss del knasig, men också framför ett starkt budskap. Om hur viktigt det är med mental hälsa och att olika tecken på kroppen kan innebära diverse sjukdomar. Samtidigt slänger det in referenser till hur världen varit de senaste två åren. Ett av de starkaste raderna är när de repeterar ”U ime zdravlja” på slutet. Det betyder ”I hälsans namn” och känns som att det har varit ett återkommande tema de senaste två åren. Ständigt har vi fått höra från olika makthavare om hur de gör det i hälsans namn. Lägg där till Kontraktas utstrålning, låtens pulserande hypnotiserande rytm i bakgrunden och jag kan inte ge detta än ett mästerligt betyg.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror detta går till final. Tror det dessutom finns en chans för en liten skräll i finalen med en överraskande hög placering.

 Årets serbiska uttagning hade många bra bidrag, flera som jag är övertygad om hade kunnat funka väldigt bra i tävlingen som t.ex. Zorja Pajićs ”Zorja” som var min personliga favorit i startfältet. Jag tror även att tvåan Sara Jo med ”Muškarčina” hade funkat liksom många av de många andra ballader som också fanns i startfältet.

Har då Serbien valt någon av dessa låtar? Svaret är: nej! Istället har de valt ut en låt som i sin kontext bara kan beskrivas med två ord: konstnärligt mischmasch. Herregud, ska det behöva ta tre minuter för att visa hur man lär sig att tvätta händerna? Det räcker lagom med max 20-30 sekunder och det är ungefär så länge jag uppskattar den här låten.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Även om jag inte gillar den Serbiens låt så värst mycket är min gissning att det kommer kunna gå väldigt bra för Konstrakta. Anledningen är att hennes låt kommer man ihåg, dels för konstnärligheten men också att den är lite smårolig. Eller uppfattas så i alla fall. Bli därför inte förvånad om det är Serbien som vinner juryröstningen i finalen – där låten väldigt troligt kommer att hamna.


 

Ett oväntat bidrag från Serbien och jag saknar verkligen de folkliga balladerna med pompa och ståt. Visst är det ett medryckande beat men för mig är det nog lite för konstigt. Hon verkar helt omänsklig och utan känslor på scen och det gör mig mest irriterad.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Har väl egentligen inga tvivel om att den här kommer gå vidare till final. Kommer dock hålla tummarna för att den inte gör det. 

 Efter två rätt så skräpiga låtar som Serbien hade skickat både under 2020 och 2021 känns det så himla skönt att man provar någonting annat. Och detta är bara så himla konstigt! Men också är det även konst. Lite samma bana som grannarna Bosnien-Hercegovina körde på i några år innan man tvingades hoppa av. Om jag förstår låten rätt handlar den om hur det läggs så mycket vikt vid fysisk hälsa att den mentala hälsan glöms bort i sammanhanget, men min panelkollega Haris får nog rätta mig om jag skulle tolka det fel. Men som helhet, låten är skum, men fascinerande. Och klistrig!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Sådana här konstnärliga låtar är omöjliga att räkna bort. Speciellt om man lyckas paketera dem i minnesvärda scennummer. Jag har sett Konstraktas liveframträdande och kommer fortfarande ihåg det. Det här borde klara finalen ganska lätt tänker jag.

 Första gången i Eurovisions historia så framförs inte ett enda bidrag på franska, som kompensation skickar Serbien en låt som delvis framförs på latin, vilket aldrig skett innan. Låten ska tydligen ha ett djupare budskap men då jag vare sig talar serbiska eller latin har jag svårt att ta till mig det. Men jag gillar konceptet.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Den här låten är för konstig (på ett bra sätt) för att inte gå vidare. Serbien kvalificerar sig för finalen.

 

 Fy! Så fruktansvärt irriterande låt, om man nu ens kan kalla det här för en låt. Den serbiska uttagningen ”Pesma za Evroviziju” var en stark sådan och innehöll ett flertal starka bidrag. Personligen föredrog jag ”Ljubi, ljubi doveka” med Tijana Dapčević under uttagningens gång medan ”In Corpore Sano” med Konstrakta var det bidrag jag ogillade mest av samtliga 36 tävlingsbidrag. Även om jag är starkt kritisk till själva låten så tycker jag att numret verkligen sticker ut och det är väl främst det som gör att den är så populär av flertalet fans. Från mig blir det inga poäng. Årets sämsta ESC-bidrag om ni frågar mig.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Även om jag själv inte är någon beundrare av Serbiens hypade ESC-bidrag i år, så inser jag att det kommer gå riktigt bra för dem. Att det blir final för dem är det inget snack om. Vi får vänta och se hur detta tas emot av den stora publiken i maj, där det ska bli kul att se om man ändrar något på det minst sagt speciella scenframträdandet.

 


 


Man måste skämta med mig! Jag förstår inte det här överhuvudtaget. Visst, rytmen är lite medryckande, men det är nog allt den får poäng för. Det här är konstigt, freaky, monotont och enda lång irriterande tinnituston.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Skulle inte förvåna mig om att man på kontinenten hyllar detta bidrag, men jag vågar mig på en gissning på platt fall.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera