Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Serbien NF 2021

Serbien NF 2023 »


SERBIENS UTTAGNING. Det serbiska TV-bolaget RTS har bekräftat Serbiens deltagande i Eurovision 2022 samt att artist och bidrag ska väljas genom en nationell uttagning.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • Nationell uttagning
  • Uttagningsdatum:
  • preliminärt februari 2022
  • Artist:
  • Inte känt
  • Låt:
  • Inte känt
  • Låtskrivare:
  • Inte känt

Redan ett par veckor efter att Eurovision 2021 gick Olivera Kovačević, som är chefredaktör för RTS’ underhållningsredaktion, ut med nyheten att RTS planerar att återuppta uttagningen Beovizija för valet av artist och bidrag med ett preliminärt finaldatum satt till februari 2022. Därefter hördes inget nytt från RTS förrän de i mitten av september öppnade en antagning, utan att släppa ett regelverk. Därför var det länge oklart huruvida det skulle bli någon Beovizija eller inte nästa år.

Först i slutet av september bekräftade RTS officiellt att de tänker delta i Eurovision 2022 och öppnat antagningen till sin nationella uttagning (via denna länk). Antagningen hålls sedan igång fram till den 1:a december, och därefter får en kommitté i uppgift att gå igenom allt inskickat material och välja ut de låtar som de tycker är bäst för tävlingen. Exakt hur många låtar de tänker välja är inte känt då det även finns en regelklausul som säger att de får välja en vinnare internt om det inskickade materialet är för tunt. Än så länge verkar det dock bli en uttagning som planerat!

 

Kan bli annan uttagning än Beovizija

Den 13:e oktober skrev den serbiska tidningen Telegraf om en konflikt som har uppstått mellan RTS och ägaren bakom formatet till Beovizija. Bland annat vill formatägaren, enligt Telegraf, byta kanal från RTS till någon annan samtidigt som RTS hävdar att det är bara de som har rätten att anordna en uttagning för Serbiens val till Eurovision. Det är ännu inte känt om det blir någon annan uttagning än Beovizija nästa år, men antagningen är fortsatt öppen och tidigare regelverk gäller.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen