« Inför ESC Sverige 2021

Inför ESC Sverige 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi Cornelia Jakobs med bidraget ”Hold Me Closer” som representerade Sverige. Hon kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 17 av 18. Sverige tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 20 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Cornelia Jakobs?

 

Cornelia Jakobsdotter Samuelsson, här känd som Cornelia Jakobs, är artist och låtskrivare. Publikt slog hon igenom 2010 som en del av gruppen Love Generation som tävlade i Melodifestivalen 2011 med Dance Alone och 2012 med Just A Little Bit.

Senare valde gruppen att lämna sitt tidigare skivbolag varför Love Generation lades ned och istället dök Stockholm Syndrome upp där Cornelia fortsatte att vara med tills även det projektet lades på is runt 2016. Istället fortsatte solokarriären och hennes egna projekt där hon nu fick forma sitt eget artisteri.

Under sommaren 2021 skapade Cornelia Jakobs ihop med Isa Molin och David Zandén låten ”Hold me closer”  som skickades in till Melodifestivalen 2022 där den kom med som ett av de 28 tävlingsbidragen. Låten tävlade i den första deltävlingen där Cornelia vann den första röstningsomgången och gick därmed direkt till final. Efter det gick hon till att bli en av de förhandstippade att ta hem segern även om det blev en jämn kamp mot de andra favoriterna, särskilt då Anders Bagge och Klara Hammarström men även Medina och Liamoo. Till sist vann Cornelia Jakobs Melodifestivalen 2022 efter att hon vunnit juryröstningen och blivit tvåa i tittarröstningen.

Vi ska även berätta att Cornelia Jakobs är dotter till hårdrockssångaren Jakob Samuel, känd från bland andra The Poodles som har tävlat två gånger i Melodifestivalen (2006 & 2008). När Jakob Samuel släppte en soloplatta 2013 sjöng Cornelia med honom på låten Somewhere

Hur valde Sverige till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Sverige sin artist och sitt tävlingsbidrag genom Melodifestivalen 2022 som för 21:a året på raken var uppdelad på fyra deltävlingar, en semifinal (tidigare Andra chansen) och final. Det var en del nyheter i upplagan, bland annat att Andra chansen hade bytts ut mot ett semifinalprogram där bidragen möttes gruppvis istället för i duellform och att startfältet inte fick någon joker från P4 Nästa. Dessutom var det den första upplagan sedan 2002 där Christer Björkman inte längre arbetade i/med produktionen.

Annars var det mesta sig likt då publiken fick bestämma hela finalstartfältet genom att rösta vidare sina favoritbidrag från deltävlingarna och semifinalen. Från varje deltävling gick topp två till final medan trean och fyran fick ta omvägen via semifinalen där fyra bidrag kvalade till final. Sammanlagt bestod finalen av 12 tävlingsbidrag där tittarna tillsammans med internationella jurygrupper korade en vinnare.

Det enda som kanske inte var helt sig likt var att Melodifestivalen fortfarande inte var ute på turné. Det fanns dock planer på en sådan turné men den fick göras om till en Stockholmsvariant på grund av coronapandemin. Med tiden släppte i stort sett alla pandemiregler i Sverige vilket gjorde att det gick att ta in fullsatta arenor igen, vilket åtminstone blev fallet för finalen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Cornelia – vilket överraskning! Innan första deltävlingens låtar hade släppts hade jag inte satsat ett öre på att hon skulle vinna Melodifestivalen! Men hon har verkligen en superlåt här och i mina öron är detta det bästa svenska bidraget sedan 2015. Det är en blandning av Oasis, Andreas Johnson, och Lana del Rey, som vi kommer med här – och jag är såld på det. Det enda som jag egentligen har lite synpunkter på är scennumret som egentligen är för avskalat för att sätta några avtryck. Jag tycker att man borde ta bort den runda duken i bakgrunden, den ger inte så mycket! Cornelia borde köra mer på Sanna Nielsens nummer i ”Empty room” som var riktigt starkt. Då hade detta lyfts upp till en 5:a för mig – men som läget är nu väljer jag att inte gå så långt. Men jag vidhåller att detta ändå är det starkaste vi skickat sedan ”Heroes”.


.

CORNELIA JAKOBS! Detta namn kommer skrivas ner i Eurovisionshistorien! Jag har en känsla som säger TOTAL vinst! När jag hörde låten för första gången så visste jag att den skulle vinna hela Mello! Jag kan också se Cornelia vinna hela Eurovision! 7:e vinsten för Sverige på ingång? JA! Hade jag kunnat ge mer än 5 poäng hade jag gjort det!

Den första april i år fick jag turen att få se Cornelia Jakobs live i Varberg. Helt underbar artist! Hon spridde en sån glad energi i rummet så det är obeskrivligt att beskriva! Hoppas att flera kan få ta del av detta!


.

Jag var inte såld på Cornelia när hon vann Melodifestivalen, men nu har det gått lite tid och jag har börjat uppskatta låten och hennes artisteri lite mer. När jag ser tillbaka så är kanske bara Liamoo den enda andra låten som kunde passat som representant för Sverige i Eurovision. Så Cornelia känns passande. Jag tänkte inte så mycket på låtens text då det begav sig, men när jag gick in lite djupare så träffade den mig. Till skillnad från mina kollegor tycker jag inte det är det bästa Sverige skickat på länge, för jag håller ”Too late for love” som personlig favorit. Men det alltför juryvänliga Sverige kommer med en stark vinnarkandidat igen. Det är snyggt och välgjort som alltid. Cornelia är dessutom väldigt karismatisk. Det kan gå bra här.


.

Det finns alltid en låt i varje års Eurovision-startfält som är mer än en personlig favorit, och i år är det Sveriges bidrag. Redan när jag hörde ”Hold Me Closer” första gången gillade jag låten och ju mer jag lyssnar blir den bara bättre och bättre. Jag hade även förmånen tillsammans med min skribentkollega Lukas att vara på plats som del av presskåren under finalen i Melodifestivalen och då få uppleva numret om och om igen live i Friends Arena. Och då föll allting på plats direkt. Cornelia Jakobs är en superbra artist och hon framför låten med sådan känsla att jag själv känner mig som en del av låten hur många gånger jag än lyssnar på den.

När det då kommer till själva bedömningen går det inte att ge lägre än 5 poäng för mig. Jag hoppas till 100% att Europa och Australien tar till sig låten och skickar Cornelia Jakobs upp på förstaplatsen i Turin.


.

Det bästa med Sveriges bidrag är att man blir helt hänförd vid första lyssningen, även jag. Kanske även några gånger till efter det men sen tröttnar man. I alla fall jag har gjort det. Men Cornelia är fantastisk och har en underbar röst så jag ser fram emot att höra nytt från henne i framtiden. Tror hon kommer vinna mångas hjärtan ute i Europa.


.

Jag hade en ganska återhållsam och lite restriktiv ställning till ”Hold Me Closer”, men den har ändå vuxit lite grann på mig ändå, och förtjänade ändå att vinna Melodifestivalen. Mest är det tack vare Cornelia själv som känns som en artist som hittat sin egna identitet i vad hon vill framföra, och har en bra skärpa i rösten. Fortfarande är jag dock ganska sval med låten i sig som fortsatt känns som den inte riktigt lyfter, och blir lite väl deppig emellanåt. Vilket inte är så konstigt i och för sig, låtens tema är en dyster historia som det hade blivit enormt skevt att berätta om låtens stämning inte skulle matcha. Därför blir det en kanske lite hård 2,5:a i betyg, men samtidigt kan jag också känna att det här är en låt som jag kan stå bakom som representant för Sverige. Det har funnits för många låtar vi skickat på senare år där jag inte känt så, så det här är ett solklart steg i rätt riktning.


.

Var sjutton skall man börja? Att årets absoluta sämsta bidrag i Melodifestivalen gick och VANN hela tävlingen och nu kommer att få representera Sverige i Eurovision är ett så pass stort fiasko att jag blir helt perplex. Att folket dessutom hade en annan vinnare, dvs Anders Bagge, som faktiskt hade varit en oerhört värdig representant fick nöja sig med en andra plats gör bara saken flera gånger värre.

Jag kan inte alls relatera till låtens budskap, tolka det hur ni vill. Rent musikaliskt sett är det dessutom rena snoozefesten. Jag blir bara arg, leden och allmänt skitbesviken när jag hör/tänker på eländet. Det här är utan tvekan Sveriges sämsta bidrag genom alla tider, till och med sämre än Dance You Off. Ovasett vad vi skickar 2023 så kan det omöjligen bli sämre.


.

Jag känner mig så stolt att vi valde att skicka ”Hold me closer” med Cornelia Jakobs som vårt bidrag till Eurovision 2022. Rätt låt vann Melodifestivalen 2022 och vi skickar det slagkraftigaste bidraget vi kunde. En vemodig och känslosam ballad som står ut från mängden. Älskar hennes raspiga partier och det märks klart och tydligt att hon älskar att stå på scenen. Kör hårt nu, Cornelia! Stort lycka till och Heja Sverige!!!


.

Cornelia har vuxit i mina öron sen första lyssningen. ”Hold me closer” kan man relatera till, tror väldigt många kan det och Cornelia gör det barfota med en fantastisk ärlighet och känsla. Det hesa, sköra och nertyngda i hennes ord är inget annat än genuin kärlek och hjärtesmärta. Det som drar ner bidraget är vad som händer på scen. Den där runda skivan bakom henne fyller noll och ingen funktion för mig.  Hon hade bättre kunnat stå visualiserad på ett mörkt hav där man står ensam på en karg klippa i vinden och är vilsen, utan något att hålla fast vid, men där hon väntar på att solen åter stiger mot himlen.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
33 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Jag ser Sverige som den främsta utmanaren till vinsten i årets Eurovision – tillsammans med Storbritannien och Ukraina (som jag dock själv inte gillar i år). Något av dessa tre länder lär ta hem bucklan. Just nu talar mest för Ukraina, men jag skulle inte vara förvånad om Sverige vinner jurygruppernas omröstning (igen). Vi har ju blivit bra på det, men å andra sidan behöver man ju också klara folkets röster för att vara på den säkra sidan. Och där tvekar jag på att vi fixar det. Så 3:e plats i finalen kanske?


Min gissning är att vi kommer till final! Cornelia har verkligen fått Eurovisionfans på sin sida och jag tror att juryn kommer ÄLSKA detta. Jag tror också om vi går till final att vi kommer vinna! Magkänslan säger vinst för mig. HEJA Cornelia! Och HEJA Sverige!


Det har nästan blivit en meme vad gäller juryns sympati för Sverige. Och förvisso så skickar vi alltid låtar som är juryvänliga, även om de kanske inte är så tilltalande överlag. Detta kommer gå till final, väl där lär det bli en topplacering. Men då den inte ens var tittarnas favorit hemma i Sverige, så ska det bli intressant att se hur tittarna i Europa tar emot den.Efter Eurovision 2010 har jag varje år haft en klump i magen när det är dags för Sveriges semifinal för att veta om Sverige går vidare eller åker ut. Det finns alltid en oro – men inte i år. Just den här gången är jag mer än övertygad om att Sverige tar sig till topp 3 i finalen, kanske att det blir seger. Däremot blir finalen ingen lätt match, tvärtom finns det mer än en segerkandidat. I slutändan hoppas jag på att Cornelia Jakobs blir den artist som får sjunga sin låt en andra gång i finalsändningen…


Även om inte Cornelia var min personliga favorit i Melodifestivalen så är jag ändå stolt över att vi har ett såpass starkt bidrag i år att vi faktiskt kan vinna hela tävlingen.


Hade jag sagt att Cornelia Jakobs skulle gå och vinna Melodifestivalen innan någon fått höra låtarna hade de flesta säkert trott att jag varit helt kokkobello, men nu står hon som vår representant för Sverige i ESC. Och inför i år har någonting hänt. Även om vi radat upp stora framgångar under det senaste decenniet har det varit mycket kritik över våra låtval som inte varit så mycket mer än IKEA-mässig radiopop utan större variation. En kritik som tycks ha runnit bort helt och hållet med ”Hold Me Closer”. Nu målas vi helt plötsligt upp igen som utmanare till att även vinna hela ESC i Turin (bland några andra länder förvisso), och jag kan inte komma ihåg att vi varit så pass uppskrivna sen när vi vann i Wien 2015. Med det sagt ska vi ta oss till finalen först. Men det känns nu som att vi redan står med ena foten i finalens finrum och bara väntar på beskedet att vi är i final.Nu ser min bitmoji så där glad ut när han håller upp den där gröna skylten. Men han är i verkligheten jättebesviken över att Sverige i princip redan gått till final. Enligt spelbolagen har låten till mitt förtret dessutom goda vinstchanser. Men jag personligen tror inte på vinst. En Eurovisionvinnare skulle vunnit både jury & tittaromröstningen i Melodifestivalen. Oavsett om en folkkär person som Bagge stått i vägen. Punkt.


Det finns stor möjlighet att Sverige tar sin 7:e Eurovision-seger den 14 maj 2022 i Turin. Cornelia Jakobs är enligt mig den enda av samtliga 40 kandidater som jag får riktiga vinnar-vibbar av. Det skulle vara så stort om vi går upp på delad 1:a plats med Irland i antal ESC-triumfer. Det enda som möjligtvis skulle kunna stoppa oss från att vinna är om Ukrainas sympatiröster blir alldeles för stora eller om någon annan uppstickare (Italien, Polen eller Storbritannien) kniper vinsten.


Cornelia kommer fajtas med några andra om toppen, om detta har jag inga tvivel om.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera