« Inför ESC Rumänien 2021

Inför ESC Rumänien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi WRS med bidraget ”Llámame” som representerade Rumänien. Han kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 13 av 18. Rumänien tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 2 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är WRS?

 

Andrei-Ionuț Ursu, mer känd som artisten WRS vars namn uttalas ‘Urs’ och inte ‘V-R-S’, föddes den 16:e januari 1993 i Buzău i Rumänien. Musikkarriären startade i popgruppen Shot men innan dess hade han också en karriär som dansare och var bland annat inhyrd för flera olika TV-program i hemlandet.

Efter två år i Shot valde han att lämna och flyttade utomlands för att skapa musik, och 2020 släppte han debutsolosingeln Why. Denna har följts upp med mer musik samt en debut-EP. Och under vintern har WRS också hunnit med att tävla i den rumänska Selecția Națională 2022 med bidraget “Llámame” som tog hem segern och därmed en resa som representant för Rumänien i Turin!

Tävlingsbidraget har WRS skapat ihop med Cezar Gună, Alexandru Turcu och Costel Dominteanu.

Hur valde Rumänien till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Rumänien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Selecția Națională 2022. Efter två år med en begränsad upplaga valde TV-bolaget TVR att utöka uttagningen till inte mindre än 46 tävlingsbidrag varav 44 som kom till start.

Dessa fick först genomgå en onlineröstning där en jury fick rösta fram 15 favoriter och därtill tillkom ytterligare fem bidrag genom tittarnas omröstning. De 20 framröstade bidragen fick sedan framföras i en semifinal där endast juryröstning avgjorde tio av dem till finalen.

Även finalprogrammet avgjordes av juryröstning, om än att tittarna fick vara med på ett litet hörn (de hade däremot endast lika stor makt som en jurymedlem).

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är svårt, för jag är delad vad gäller det här bidraget. Jag gillar egentligen låten, som är något så ovanligt som en suggestiv latinolåt med balkaninslag! Spännande! Men samtidigt är scennumret riktigt dåligt, för att inte säga ren katastrof. Man har ju en snygg, mystisk låt här – inte en danslåt! Varför har de massor av dansare på scenen??? Blir helt fel och förstör hela atmosfären i låten. Jag ser hellre ett avskalat nummer här, med max en dansare utöver sångaren! Mer intimitet som höjer det suggestiva, mer mörker och mer passion – inte något överkoreograferat folkdansgille! Känns tråkigt att behöva säga så, men det här är en låt som har potential att sticka ut rejält, men då behöver man också ett bra nummer!


.

Här kommer min sista nollpoängare för årets Eurovision. Jag tyckte att alla låtar i den Rumänska uttagningen var sömnpiller deluxe. Känns som att Rumänien inte gav sitt allt med att göra en bra låt som de brukar kunna fixa. Kommer Rumänien skrälla eller inte?


.

Vad händer när man skapar en fusion mellan latinsk musik och Balkan-rytmer? Du får visst ”Llámame” från Rumänien. Detta är inget mästerverk, långt ifrån. Men jag kan inte låta bli att älska det! Det är så smittsamt och fastnade i min hjärna omgående. Vanligtvis skulle jag inte fastna för denna typen av musik, men jag har genuint haft låten på repeat. Det är mörkt och mystiskt, men samtidigt härligt och suggestivt. Jag kan inte sluta nynna på låten.


.

Så har vi då Rumänien som återtog sin nationella uttagning och gjorde den större. Man valde ut 45 låt…44 var d… nej 46… nej 44 låtar var det bestämt som fick tävla i olika omgångar innan det var dags för final. Och väl framme i finalen hade man enligt mitt tycke lyckats sålla bort allt som var någorlunda bra bland urvalet och kvar fanns tio väldigt mediokra låtar som egentligen inte sa särskilt mycket. Vinnarlåten är en av dessa och det är en låt som jag ärligt talat inte förstår mig på alls.

Det finns ingenting med den här låten som överhuvudtaget tilltalar mig. Okej, det finns en sak och det är värt 1 poäng, och det är den delen av refrängen där WRS om och om igen sjunger Hola mi bebébé… I övrigt är det här en sådan här låt där tankarna kommer i ’just det, var det inte nu man kunde hämta något mer från köket?’.


.

Rumänien hade flera bra bidrag i år och blev förvånad över att denna vann. Kommer ihåg när jag såg den första gången och tyckte han var pinsam men ärligt talat vet jag inte varför. Kan vara den ärmlösa t-shirten som han alltid envisas med att ha på sig. Men nu tycker jag den är jättebra! Han kan dansa och sjunga och alla kan digga med…sånt gillar vi.


.

Ett till land som vandrar i öknen just nu är Rumänien. Efter en uttagning som var kantad med skandaler som ställde till både det ena och det andra landade man till slut med denna låt. En taffligt skriven latinopoplåt på spangelska med en artist som inte har det bredaste registret till sångröst. I alla fall ger låten inte den bilden. Det är inte sånt här jag direkt hade önskat mig höra från Rumänien. Jag hade velat säga mer om denna låt men den ger mig så himla lite att kommentera! Den får två poäng och då känner jag mig väldigt snäll.


.

Rumänien bjuder i år på en latinopoplåt med balkaninfluenser. Ett plus är dessutom att låten delvis framförs på spanska. Känns som något som en viss Herr Estrella hade kunnat tävla med i Melodifestivalen.

Personligen tycker jag att det är en riktigt skön sommarlåt som man skulle kunna lyssna på en solig dag på stranden eller kanske en sommarkväll vid grillen. Något mästerverk är det knappast, men Llámame får en välförtjänt fyra av mig.


.

Detta är då Rumäniens svar på Alvaro Estrella. En dansant latino-poplåt med delvis spansk text och orientaliska influenser. Jag fastnade för denna låten omgående innan den ens hade blivit vald som vinnare i den nationella finalen. Den är rätt simpel i sin utformning, men framträdandet är läckert och refrängen är oerhört klistrig och bra.


.

Genom att enbart lyssna till studioversionen är detta en av de bättre bidragen till ESC, men i övrigt skriver jag under på allt vad min kollega Adrian skriver. Scenframträdandet och den officiella videon för bidraget är ren katastrof. Det är inte ett fel, utan flera som drar ner poängsättningen. Har lyssnat på många av wrs:s låtar och detta är en av de svagaste jag hört med artisten.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
26 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Vi säger för sakens skull att Rumänien rättar till detta, och skapar ett passande nummer. Då är detta solklar finalist. Även med ett halvtaskigt scennummer kommer detta nog klara sig vidare, då Rumänien generellt har lätt för att ta sig till final i alla lägen. Så borde därför även ske i år.


Min gissning är att Rumänien missar final i år tyvärr! Låten för mig är väldigt tråkig och seg. Känns inte riktigt som Rumänien detta.


Rumänien tror jag fixar en finalplats i denna jämna semifinal. Mycket ballader kan locka folk att rösta på något lite annorlunda. Det kan vara deras nyckel till framgång. Rumänien har ju tidigare varit rätt bra på att ta sig till final oavsett vad de skickat. Lite svårare på senare år dock.En gång i tiden kunde man alltid tillskriva en av finalplatserna till Rumänien, men den tiden är sedan länge förbi. Hur går det då i år? Jag tror att det kan bli varken eller. Antingen går folk igång på den här låten och röstar den till final eller så blir det att den har hamnat mellan två storfavoriter som skickar ut den på direkten. Just nu tror jag mer på det senare men om det blir ett finalavancemang är det här en låt som riskerar att få startnummer 2…


Det här bidraget kommer få alla att känna sig glada och i härlig feststämning. Så välkommen till finalen Rumänien och få oss på glatt humör även där.


Jag hade nästan direkt velat säga att Rumänien skulle åka ut för fjärde gången på raken, men när jag nu tittar på oddsen så ser jag att de faktiskt ligger på rätt sida sträcket vad gäller att gå till final. Och latinopop brukar ofta fungera på något vänster, hur taffligt skrivet det än må vara.När jag först hörde låten tänkte jag att nu går Rumänien till final, det här är deras bästa chans på flera år. Sedan blev jag varse om låtens respons. Att den dessutom ligger i botten hos spelbolagen gör mig knappast mer hoppfull.

Pessimisten inom mig hävdar att Wrs och resten av Rumäniens delegation får packa väskorna redan på torsdagskvällen.


Svårtippat skulle jag säga. Rumänien kan antingen komma sist i denna semin, eller falla på mållinjen precis eller gå till final och komma någonstans i mitten/bottenträsket. Den är en frisk fläkt i ett annars så ballad-tätt startfält.


Om scenproduktionen gifter sig med låten och dess sound kan den mycket väl ta sig till final, men om det blir samma geggamoja om igen tror jag tyvärr den inte kommer ha i final att göra.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera