RUMÄNIENS UTTAGNING. Det rumänska TV-bolaget TVR utsåg Rumäniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom uttagningen Selecţia Naţională.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Efter två år med internval/mindre final tog TVR tillbaka sin Selecţia Naţională-uttagning fullt ut för att utse artist och tävlingsbidrag. Man gjorde till och med uttagningen än större än sist genom att hålla den i flera steg.

 

Från onlineuttagning till final

Inledningsvis hölls en antagning dit intresserade artister och låtskrivare kunde skicka in tävlingsbidrag. Därefter utsåg en jury 45 bidrag som skulle få tävla, men efter en överklagan tillkom ytterligare ett tävlingsbdirag samtidigt som ett av de utvalda bidragen byttes ut. Bidragstitlarna offentliggjordes i slutet av december 2021.

Under ett antal dagar i början av februari 2022 hölls en onlineröstning med 44 bidrag (två bidrag hade då dragits tillbaka) där en jurypanel fick bestämma 15 bidrag och en publikröstning fick utse ytterligare fem bidrag. Bara dagar senare anordnades en semifinal med de 20 låtar som valts ut där en ensam jurypanel fick rösta vidare tio bidrag till finalen.

Den 5:e mars hölls sedan en finalomgång med de tio bidragen där resultatet avgjordes till lika delar jury- och tittarröstning.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen röstades artisten WRS med tävlingsbidraget ”Llámame” fram till representant för Rumänien i Eurovision 2022.

 

Information om alla avgjorda sändningar finns längre ned på sidan eller via denna länk.

 

Finalen

I finalen i Rumäniens Selecţia Naţională tävlade tio bidrag som hade utsetts efter onlineröstningen och semifinalen om vem av dem som skulle få representera Rumänien i Eurovision 2022. Den här gången bjöds även tittarna in att vara med och påverka resultatet även om deras makt endast var i storlek av en jurygrupp. Resterande poäng avgjordes av jury.

Utöver tävlingsbidragen gästades finalen av en rad artister som kommer att tävla i Eurovision 2022.

 

Fakta

 

 

 

Startfält

De tävlande presenteras i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till tidigare uppträdanden.

 • Alex Parker & Bastien – All This Love
 • Låtskrivare: Alexandru Ciacoi, Vlad Cireșan, Sebastian Tudor

 • Andrei Petruş – Take me
 • Låtskrivare: Călin Ionce, Silvia Ștefănescu

 • Cream, Minodora & Diana Bucşă – România mea
 • Låtskrivare: Alina Manolache, Costi Ioniță

 • Dora Gaitanovici – “Ana
 • Låtskrivare: Dora Gaitanovici

 • Gabriel Basco – One night
 • Låtskrivare: Gabriel Bîscoveanu, Roland Kiss, Dominic Dehen Perfetti

 • Kyrie Mendél – “Hurricane
 • Låtskrivare: Kyrie Mendél

 • MØISE – “Guilty
 • Låtskrivare: Shawn Myers, Jonas Gladnikoff

 • PETRA – “Ireligios
 • Låtskrivare: Petronela Donciu

 • VANU – Never give up
 • Låtskrivare: Cristian Prăjescu, Ioana Hrisca, Teodora Constantin, Răzvan Alexa

 • WRS – “Llámame
 • Låtskrivare: Andrei Ursu, Cezar Gună, Alexandru Turcu

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Cream, Minodora & Diana Bucşă – “România mea”
 2. Dora Gaitanovici – “Ana
 3. VANU – “Never give up”
 4. WRS – “Llámame
 5. Alex Parker & Bastien – “All This Love”

Kommentar: Inte den starkaste finalen i år, tyvärr saknar årets rumänska final den spets som behövs för att klara hög ESC-placering. Men å andra sidan är det inte särskilt dåligt – det finns en hel del intressanta bidrag som förmodligen kommer kunna göra en del avtryck, även om de inte är särskilt välproducerade. Detta gäller nog främst “România mea” och “Ana” som sticker ut och potentiellt skulle kunna göra ett rejält avtryck i ESC. I en tid då etniska toner är ovanliga så levererar dessa bidrag något unikt – så varför inte skicka detta till Turin? Vill man gå på något mer mainstream finns VANU och WRS som ändå levererar en viss nivå av pop/latino som iallafall bitvis andas 2022. Dock är det kanske inga vinnarbidrag, men absolut inget dåligt.


 

 1. Dora Gaitanovici – “Ana
 2. MØISE – “Guilty
 3. Gabriel Basco – “One night”
 4. Alex Parker & Bastien – “All This Love”
 5. Kyrie Mendél – “Hurricane

Kommentar: Då är det dags för Rumänien att välja Eurovision låt. Jag har inte så mycket att säga om denna finalen, många toalettpaus låtar. Den ända låten jag gillar i denna final är ”Ana


 1. MØISE – “Guilty
 2. Dora Gaitanovici – “Ana
 3. Andrei Petruş – “Take me”
 4. VANU – “Never give up”
 5. Cream, Minodora & Diana Bucşă – “România mea”

Kommentar: Tycker inte det är någon direkt höjdarfinal som Rumänien bjuder på, däremot finns det i alla fall några bidrag som jag tror skulle kunna funka även om det förmodligen blir ett tufft motstånd i Turin.


 1. Cream, Minodora & Diana Bucşă – “România mea”
 2. MØISE – “Guilty
 3. Dora Gaitanovici – “Ana
 4. VANU – “Never give up”
 5. Alex Parker & Bastien – “All This Love”

Kommentar: Rumänien hade väldigt många bidrag att välja på och även om mina två favoriter inte är i final så finns det flera godbitar att välja på. Får nog säga att jag är glatt överraskad och inte många bidrag som fått under 3 (av 5) poäng. Det kanske inte finns någon med vinnarpotential men väldigt många jag kommer lyssna vidare på.


 1. Alex Parker & Bastien – “All This Love”
 2. Andrei Petruş – “Take me”
 3. Cream, Minodora & Diana Bucşă – “România mea”
 4. MØISE – “Guilty
 5. Dora Gaitanovici – “Ana

Kommentar: Den rumänska uttagningen har minst sagt varit präglad av mycket stök och bök. Efter Rumäniens kräftgång hölls en presskonferens där man undrade vad man skulle göra för att komma tillbaka på banan. En viktig sak var att få tillbaks intresset hos tv-tittarna. Men jag tror inte det kommer bli så lätt med tanke på vad som hänt på vägen. Fansens största favorit var alltså E-An-Na, och jag själv var också övertygad att de skulle få Rumänien på fötter igen, men i semifinalen var det alltså enbart en jury som hade makten. De satt på sina höga hästar och sågade gruppen efter noter, och fansen har vädrat blod. Istället får jag sätta Alex Parker & Bastien som högst upp, och det med en knapp ledning. Snacka om att man skjutit sig i foten där borta.


 1. Cream, Minodora & Diana Bucşă – “România mea”
 2. WRS – “Llámame
 3. Dora Gaitanovici – “Ana
 4. MØISE – “Guilty
 5. PETRA – “Ireligios

Kommentar: Måste ändå säga att jag är postivt överraskad över startfältet då Rumänien i vanliga fall inte brukar bjuda på någon vidare kvalité vad beträffar deras finaler. Men jag hittade flera små guldkorn. Kan det komma att bli första året sedan 2017 som vi får se Rumänien tävla i Eurovisionfinalen? Inte omöjligt!


 1. WRS – “Llámame
 2. MØISE – “Guilty
 3. Cream, Minodora & Diana Bucşă – “România mea”
 4. VANU – “Never give up”
 5. Alex Parker & Bastien – “All This Love”

Kommentar: Det krävdes flera lyssningar innan jag kunde få ihop min rangordning av min topplista inför finalen. Nu har jag inte hunnit att lyssna in mig på de som föll ur semifinalen och dessförinnan, men jag är övertygad att flertalet bra låtar har gallrats bort. Jag håller WRS med låten “Llámame” som min personliga förhandsfavorit, men är nöjd om det slutar med att någon från min topplista blir Rumäniens ESC-representa. Resterande 5 utmanare är så intetsägande och tråkiga.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir artisten WRS (Andrei Ionuț Ursu) med bidraget “Llámame” som kommer att få representera Rumänien i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Selecţia Naţională som avgjordes den 5:e mars 2022.

 

Så var finalen

Sammanlagt var det tio bidrag som gjorde upp om segern och med hjälp av en femmannajury och tittarröstning avgjorde resultatet. Bägge parter delade ut poäng som sedan sammanställdes och vinnaren blev låten med högst totalpoäng. Det kan noteras att vinnarlåten fick högsta poängen från tre av jurymedlemmarna samt högsta poängen från tv-tittarna.

Utöver finalbidragen hade TVR bjudit in inte mindre än sju artister som ska tävla i årets Eurovision Song Contest. Det handlade om Ronela Hajati (Albanien), Intelligent Music Project (Bulgarien), Stefan (Estland), Zdob și Zdub & Frații Advahov (Moldavien), Vladana (Montenegro), Andrea (Nordmakedonien) och We Are Domi (Tjeckien). Dessutom uppträdde 2016 års Eurovisionvinnare Jamala.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (inom parentes nämns bidragens totalsummor):

 1. WRS – “Llámame” (59,23p)
 2. Kyrie Mendél – “Hurricane” (48,06p)
 3. Dora Gaitanovici – “Ana” (44p)
 4. Gabriel Basco – “One night” (38,37p)
 5. VANU – “Never give up” (36,17p)
 6. PETRA – “Ireligios” (35,32p)
 7. Alex Parker & Bastien – “All This Love” (28,38p)
 8. Cream, Minodora & Diana Bucşă – “România mea” (15,45p)
 9. Andrei Petruş – “Take me” (13,59p)
 10. MØISE – “Guilty” (11,88p)

 

Tycker du att Rumänien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

 

Avgjorda sändningar
Onlineröstningen

Efter en nationell antagning hade den rumänska urvalsjuryn utsett sammanlagt 45 bidrag (som senare blev 44) som fick tävla om 20 platser i den kommande semifinalen. Det var en jury som fick rösta fram 15 av dessa låtar och sedan gavs publiken ett dygn (mellan den 9:e och 10:e februari) att rösta fram ytterligare fem bidrag. Inför omröstningen tillkännagavs inte juryns resultat och när allt presenterades var det inte känt vilka låtar som respektive part röstat på.

Enligt tävlingsreglerna fick jurymedlemmarna individuellt rangordna tio favoritbidrag som fick poäng enligt Eurovision-skalan (12, 10, 8 och 7-1 poäng). Jurymedlemmarnas poänger slogs sedan samman och deras topp 15 kvalade vidare till semifinalen. De resterande fem bidragen som kvalade vidare hade hamnat utanför juryns totaltabell men valts av publiken.

 

Startfältet

Nedan presenteras de tävlingsbidrag som valdes ut (listade i alfabetisk ordning efter artist). Länkarna går till bidragens officiella liveframträdanden.

 

 

Resultat av onlineröstningen


Den första omgången i Rumäniens uttagning Selecţia Naţională är nu avgjord, vilket innebär att 44 bidrag har blivit 20 semifinalister.

 

Tävlar i semifinalen

Efter att alla röster sammanställts är det följande låtar som har röstats vidare med juryns och publikens val. Resultatet presenteras i alfabetisk ordning efter artist:

 

 

 

Bidragen som åkte ut

Följande 24 bidrag fick inte tillräckligt med röster och får därmed lämna Selecţia Naţională 2022 redan nu. De listas i alfabetisk ordning efter artist:

 

 

Publikens topp 10 (i omröstningen)

Enligt TVR inkom över 50 000 röster i den publikröstning som genomfördes mellan den 9:e och 10:e februari. Så här blev deras topp 10 (bidrag med en astrix (*) gick inte vidare till semifinalen):

 1. E-an-na – Malere (10 124 röster)
 2. Dora Gaitanovici – “Ana” (3 218 röster)
 3. Vizi – “Sparrow” (2 753 röster)
 4. Oana Tăbultoc – “Utopia” (2 629 röster)
 5. Mălina – “Prisoner” (2 336 röster)
 6. Gabriel Basco – One night(2 140 röster)
 7. Andra Oproiu – “Younique” (1 860 röster)
 8. Andrei Petruş – Take me (1 650 röster)
 9. Cream, Minodora & Diana Bucşă – România mea(1 497 röster)
 10. Outflow – Running in circles* (1 430 röster)

 

Notera att vi inte vet fördelningen gällande vilka 15 bidrag som juryn röstade fram respektive vilka fem bidrag som publiken räddade kvar till semifinalen.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Semifinalen

Efter den avslutande onlineröstningen blev det dags för semifinal i Rumäniens Selecţia Naţională där de 20 bidrag som kvalade vidare nu tävlade om tio finalplatser. Den här gången var det bara en jury som fick fälla avgörandet gällande vilka bidrag som ska tävla i finalen.

 

Fakta

 

 

 

Startfält

Bidragen presenteras i alfabetisk ordning efter artist.

 1. Aldo Blaga – “Embers
 2. Alex Parker & Bastien – All This Love
 3. Andra Oproiu – “Younique
 4. Andrei Petruş – Take me
 5. ARIS – Do Svidaniya
 6. Cezar Ouatu – For everyone
 7. Cream, Minodora & Diana Bucşă – România mea
 8. Dora Gaitanovici – “Ana
 9. E-an-na – Malere
 10. Eliza G – The other half of me
 11. Eugenia Nicolae ft. Cazanoi Brothers – “Doina
 12. Gabriel Basco – One night
 13. Kyrie Mendél – “Hurricane
 14. Mălina – “Prisoner
 15. MØISE – “Guilty
 16. Oana Tăbultoc – “Utopia
 17. PETRA – “Ireligios
 18. VANU – Never give up
 19. Vizi – “Sparrow
 20. WRS – “Llámame

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. E-an-na – ”Malere”
 2. Alex Parker & Bastien – “All This Love”
 3. Eliza G – “The other half of me”
 4. Cezar Ouatu – “For everyone”
 5. Aldo Blaga – “Embers
 6. Andrei Petruş – “Take me”
 7. Cream, Minodora & Diana Bucşă – “România mea”
 8. Oana Tăbultoc – “Utopia
 9. Vizi – “Sparrow
 10. MØISE – “Guilty

Kommentar: Om en dryg månad vankas final, men semifinalen stundar redan denna helg. Rumänien har haft det rätt motigt på senare tid men sitter här på en låt som jag mer eller mindre ser som deras ”hail mary” för att komma tillbaka: ”Malere”! En snygg kombo av traditionell rumänsk folkmusik och metal. Tydligen vart jag inte ensam om det då de röstades fram till semin av över 10,000 pers, jämfört med tvåan som bara fick en tredjedel av samma summa! Tyvärr verkar det inte betyda mycket då semin avgörs helt av en jury, som gett E-an-na tummen ner inte en, utan två gånger, och så har publiken fått rädda dem… hoppas de kan ändra uppfattning under kvällen.


 1. WRS – “Llámame
 2. Aldo Blaga – “Embers
 3. MØISE – “Guilty
 4. ARIS – “Do Svidaniya”
 5. Cream, Minodora & Diana Bucşă – “România mea”
 6. Cezar Ouatu – “For everyone”
 7. Andra Oproiu – “Younique
 8. VANU – “Never give up”
 9. Oana Tăbultoc – “Utopia
 10. Alex Parker & Bastien – “All This Love”

Kommentar: Dessa är de tio bidragen jag helst hade velat se i final. Återstår att se hur utfallet blir. Bland de tävlande återfinns ESC-representanten från 2013, Cezar Ouatu. Hans låt denna gång är mer än finstämd musikalballad. Inte alls lika direkt och explosiv som ”It’s My Life” var.

 

Semifinalens resultat


Semifinalen i Rumäniens Selecţia Naţională är avklarad och vi har ett resultat. Efter att jurymedlemmarna hade avlagt sina röster blev det följande tio bidrag som röstades vidare till finalen (presenterade utan inbördes ordning):

 

Det innebär samtidigt att följande tio bidrag åkte ut (ej inbördes ordning):

 

Förtydligande om själva röstningen

Enligt tävlingsreglerna har jurymedlemmarna röstat individuellt. Var och en har gett poäng till tio bidrag enligt Eurovision-skalans 12, 10, 8 och 7-1 poäng. Därefter har man lagt samman totalpoängen för varje bidrag och de tio låtar som fått högst totalpoäng kvalade vidare till finalen.

Ingen tittarröstning användes i semifinalen utan tittarna får tillbaka makten i finalavgörandet.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera