« Inför ESC Polen 2021

Inför ESC Polen 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi Ochman med bidraget ”River” som representerade Polen. Han kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 14 av 18. Polen tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 23 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Ochman?

 

Krystian Ochman, som för ovanlighetens skull i det här startfältet använder sitt efternamn som sitt artistnamn, är en polsk-amerikansk artist och låtskrivare. Han föddes i staden Melrose i nordöstra USA den 19:e juli 1999 och kom att växa upp i USA där han bland annat tog sina första steg inom musiken. Under tonårstiden flyttade han till Polen och bor numera i Warszawa.

År 2020 tävlade han i polska The Voice som han vann och gav då ut singeln “Światłocieniesom snabbt blev en succé och under slutet av 2021 släppte han sitt debutalbum. Inför Eurovision 2022 var han en av de artister som det ryktades om skulle bli internt vald att representera Polen, istället blev det så att Ochman och ytterligare nio artister fick tävla i en final för att kora vem som skulle vinna. I finalen framförde han sitt bidrag ”River” och det framgår nog av den här texten att han också vann den nationella finalen.

Bidraget “River” har Ochman gjort ihop med Ashley Hicklin, Adam Wiśniewski och Mikołaj Trybulec.

Hur valde Polen till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Polen sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Tu bije serce Europy! Wybieramy hity na Eurowizję. Initialt talades det dock från TV-bolaget TVP:s sida att det skulle bli ett internval, men när juryn gjorde sitt slutval hade de tio artister kvar och överlät därför ansvaret till en final för att avgöra det hela.

Själva finalen sändes den 19:e februari och resultatet baserades på jury- och tittarröstning i två omgångar. Först framfördes alla låtar och sedan gick topp 3 vidare till en avgörande omgång där juryns och tittarna fick rösta på nytt. Det presenterades hur många procent varje bidrag hade fått samt att juryn och tittarna hade olika vinnare i omgång 2, även om vinnaren fick ihop över 50 procent av stödet.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är en riktigt giftig utmanare till vinsten i år! Här följer man ju helt i fotspåren till ”Arcade”, och lyckas man också få till ett bra scennummer så är jag villig att se Polen i topp-5 i år. Det är en typ av låt som lätt går hem i Eurovision, det har vi sett förut. Och självklart är det så att om man sjunger så här bra, så förtjänar man en hög placering. Det som kanske är utmaningen är att den har ett underligt tempo som inte alltid stämmer överens med låtens känsla. Det blir liksom lite konstigt – och frågan är om det är något som sätter P för Polen i år? Vi får se helt enkelt…


.

Här har vi Polen! Polen som går lite upp och ner i Eurovision. Vissa år är dom jättebra! och vissa år är dom inte så bra. Men i år är dom Jättebra. Kan redan nu säga att Polens vinst chanser är väldigt höga i år, Detta kan bli landet som skräller. Panelens favorit för tillfället är Polen och det är jag ej överraskad av! Kan Polen vinna Eurovision 2022?.


.

Alla verkar vara överens om att detta påminner en hel del om 2019 års vinnare ”Arcade”. Det var min första tanke när jag hörde låten. Tycker inte den riktigt når upp till samma nivå, men Ochman är definitivt en kompetent sångare och det är rätt vackert. Jag gillar strukturen på låten och den är lättsmält. Det är nog bara till låtens fördel. Man behöver inte så värst mycket lyssningar för att ta till sig den, vilket annars kan vara ett problem för ballader. Om vi går tillbaka till ”Arcade” så var det liksom ett mästerverk för mig, men här får jag inte riktigt samma vibbar. Det är en bra låt som säkert kommer gå bra i tävlingen, men jag saknar något för att ge den de absoluta toppbetygen.


.

Här har vi den andra semifinalens näst bästa låt enligt min topplista och den står Polens Ochman bakom. En riktigt härlig låt som trots sitt något dystra tema lyfter enormt och gör en både glad och ledsen på samma gång. Det enda poängavdrag jag gör är att i den nationella finalen var det ett bara ”okej” framträdande och min förhoppning är att Ochman lyfter låten ett snäpp till när det väl gäller live i Turin den 12:e maj. Heja Polen!


.

Vissa år så känns alla bidrag lite ”mjäh”, några är bra, några är dåliga och sen resten intetsägande. Men i år hittade jag en lyckoträff. Det känns i hela kroppen när man hittar sin vinnare och alla andra bidrag bleknar direkt. Första gången jag hörde denna fantastiska låt så kändes det ända in i märgen. Många liknar den med en ny ”Arcade” men jag tycker den spelar i en helt egen liga. Den här kan absolut ta hem hela tävlingen!


.

Detta var en låt som stod och vägde mycket, men efter några lyssningar landade den allt närmare fyran än trean. Det är en växare till låt, där det går från en habil radioballad innan den växlar upp med körsången och Ochmans starka tenor-pipa till röst. Förmodligen bästa rösten i semifinal 2. Av någon anledning påmindes jag lite av ”Arcade” vid några passager efter refrängen, och även om ”River” kanske inte är lika stark och berörande så räcker den gott och väl till en fyra.


.

Som Lukas nämnde ovan skulle River kunna jämföras med 2019 års vinnare Arcade. Dock så är River en flera gånger bättre låt enligt mig helt klart. Jag uppskattar den bombastiska melodin, Ochman har en bra scennärvaro och leverar låtens känsla på ett högeligen vackert sätt.

Polen gjorde definitivt rätt val här.


.

Krystian Ochman är en kompetent sångare som känns som klippt och skuren för denna vackra midtempo-balladen som har ett modernt och internationellt sound. Jag får lite ”Arcade”-vibbar faktiskt. Svårsjungen låt som kräver rätt typ av artist. Något som man verkligen har lyckats med här. Låten är väldigt uppskattad av såväl fans och även bland oss i panelen. Jag är dock inte helt frälst i ärlighetens namn.


.

Precis som ”Arcade” gjorde kryper även ”River” in under skinnet och gör att huden knottrar sig över hela kroppen. En låt som känns i andetagen man tar, som ett sug ner i maggropen – som när man blir förälskad. Detta är absolut en av de bidrag jag vill se som vinnare i årets ESC, inget snack om saken.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
38 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Både oddsen, fansen och jag är överens om att detta är en finallåt, och där kommer den sannolikt klara sig mycket bra. Jag ser detta än så länge som en utmanare till segern!


Jag tror att Polen tar sig till final! Ochman är den bästa manliga sångaren i årets Eurovision så han kommer sticka ut.I finalen kan det gå hur som, Jag är redo att det kan bli som 2016 att Polen inte får så mycket från Juryn men dom kommer få mycket av TV tittarna.


Polen kommer gå till final. Denna gången lär det vara utan diasporans hjälp, utan på egen merit. I finalen kan de bli farliga.Jag är 100% övertygad om att Polen kan vara med och tävla om segern i år och att det som sämst blir en femteplats i finalen. Det skulle till och med kunna bli Polen som får arrangera Eurovision 2023.


Jag har faktiskt bara sett ett enda liveframträdande av detta bidrag och det var på ett av alla pre-partyn och då lät han stabil och säker så leverera kan han absolut. Jag tvivlar inte på att den här går vidare och jag hoppas på ett magiskt framträdande.


Det är faktiskt ganska fascinerande att se hur snacket går kring just Polen. De har haft ett ganska dåligt track record men nu är det många som tror att de skulle kunna få sin bästa placering på väldigt länge. Inte minst oddsen där Polen legat i toppskiktet ända sen låten annonserades ut, och de har stannat där uppe konstant sedan dess. Lyckas man piffa upp scennumret (det vi såg i den polska uttagningen lämnade utrymme för förbättring) så kan Polen bli farliga även i finalen.Polen ligger bra till hos spelbolagen. Vissa påpekar till och med att Polen rent ut sagt har chans att få sin första vinst i år. Jag är inte riktigt lika optimistisk men skulle inte ha något emot om Ochman nu gick och vann Eurovision 2022.

Att Polen kvalificerar sig för finalen är redan skrivet i sten.


Det känns rimligt att Polen är med och fightas om segern i maj. Det kan vara lite av en dark-horse detta förutspår jag. Lätt topp-10 åtminstone.


Polen kan mycket väl tal hem hela tävlingen 2022 med detta bidrag. Detta är starkt och melodiöst, en sångare som sjunger som en gud och en underbar låt med rytm, stil och känsla. Som en enda stor taco där man blandar allt gottit på en gång!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera