« Inför ESC Portugal 2021

Inför ESC Portugal 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi MARO med bidraget ”Saudade, saudade” som representerar Portugal. Hon kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 10 av 17. Portugal tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 3 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är MARO?

 

Artisten Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca, eller kort och gott Maro, föddes den 30:e oktober 1994 som andra av tredje barnet i syskonskaran. Musiken verkar alltid ha funnits med men det var inte förrän i vuxen ålder som hon beslöt sig för att syssla med detta på heltid. Bland annat tog hon beslutet att flytta till Los Angeles där hon skapade en hel del musik och spelade ihop med olika artister.

Anno 2022 tävlade Maro i den portugisiska Eurovision-uttagningen där hon framförde sitt eget bidrag “Saudade, Saudade” (som hon gjort ihop med John Blanda). Låten tog sig först från semifinal till final och tog sedan hem segern.

Vi ska tillägga att det är andra året på raken som Portugals bidrag framförs på engelska, men den här gången i kombination med portugisiska, något som har varit förekommande förut. Däremot framfördes förra årets tävlingsbidrag från Portugal helt på engelska, vilket var första gången någonsin där Portugal inte sjöng på portugisiska.

Hur valde Portugal till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Portugal sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Festival da Canção 2022. Även det här året bestod uttagningen av upplägget med två semifinaler och en final och sammantaget 20 tävlingsbidrag, även om TV-bolaget RTP hade valt att låta fyra bidrag istället för två ta plats genom den allmänna antagningen. Resterande 16 platser gick till inbjudna låtskrivare som själva fick komponera ihop en låt och sedan hitta en lämplig artist och/eller framföra låten själv.

I slutet av 2021 lottades en fördelning till semifinalerna och i dessa program fick jury- och tittarröstning avgöra fem favoriter bland tio bidrag som skulle ta sig till finalprogrammet. Sammanlagt gjorde sedan 10 bidrag upp om segern där regionala jurygrupper och tittarröstning korade vinnaren.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta påminner mer om redovisningen på ett kulturprojekt på en folkhögskola än om ett Eurovisionbidrag om jag ska vara ärlig. Portugal är ju duktiga på att skicka konstnärliga och svårförståeliga bidrag till ESC, och ibland går det ju bra – men oftast inte. I år är det inte ett stolpskott de kommer med – snarare ett skott som går högt över huvudet på mig – långt, långt över ribban. Jag ser inte vad som tilltalar i denna låt, och jag ser definitivt inte hur detta skulle kunna gå långt i ESC. Detta är på tok för konstnärligt och kulturellt för att jag ska förstå något. Tyvärr.


.

Vart skall jag börja? Jag är nog den ända i panelen som gillar ”Saudade Saudade” Jag har alltid varit ett stort fan av Portugal i Eurovision. Låten är på så nära att bli en 5-poängare. Jag hoppas verkligen att tittarna kommer gilla låten. Men är lite rädd att låten är för ”lugn”. Men vi får snart se.


.

Portugal är tillbaka i sina gamla vanor igen. Detta är så tråkigt och så lättglömt. Lite som Portugals historia i Eurovision överlag. Det försöker beröra, men faller platt. Det försöker lyfta, men lämnar aldrig marken. Istället tar det bara slut. En av få låtar jag har svårt att minnas. Med detta i bakhuvudet finns det en risk att Europa också glömmer bort det. Jag måste ge det en nolla för det ger mig absolut ingenting.


.

Den här låten känns lite grann som Portugal i ett nötskal: en fin låt som framförs av en duktig artist men där helheten blir totalt intetsägande. Det är synd för det finns potential. Eller i alla fall så fanns det potential i den portugisiska uttagningen i år, men dessvärre röstades alla (enligt mig) bättre låtar ut i semifinalerna. Svagt godkänt för Portugal i år.


.

Årets nationella tävling i Portugal var en besvikelse tyvärr och nu erbjuds en vacker godnattvisa som ändå har inslag av det engelska språket. Kan tänka mig att de spelar den i poolbaren på eftermiddagen när man känner sig lite sömnig.


.

Portugal verkar ha hittat ett nytt grepp i tävlingen, nämligen att blanda internationellt med lokalt. Förra året var första gången de sjöng helt på engelska, men ändå hade låten en tydlig portugisisk framtoning. I år är det likadant, låten är för det mesta på engelska (förutom en vers), men den portugisiska kryddan är kvar. Inte minst när man sjunger om ”saudade”, en slags portugisisk känsla som är svår att översätta exakt, men som antyder en vemodig längtan/saknad. Från början var jag dock inte alls på tåget med denna låt, men den har vuxit till sig lite grann med tiden. Jag trodde jag skulle bli störd av handklappandet i refrängen, men det verkar snarare bara lyfta den från att bli allt för seg.


.

För mig personligen är den här typen av lugna låtar lite av en hit & miss. Ibland fungerar det superbra, och i andra fall blir det bara en stor snoozefest. Årets portugisiska bidrag hör till den senare kategorin. Låten i sig är så pass annonym och intetsägande att den inte är värd att kommentera. Jag skulle kunna skriva en tre bokstäver lång recension; Zzz.

Undertecknad kan ju dock bektraktas som panelens språkfacist. Portugal får därför 1 poäng av mig för att de valt att sjunga på portugisiska igen. Om än delvis.


.

Landet som alltid har varit känt för att hålla oerhört hårt på sitt eget språk och musik, men det verkar som om vindarna börjar vända även där nere. Förra årets låt var på engelska och i år sjungs det delvis på engelska också. En stillsam indiepopballad eller snarare en vaggvisa. Gäsp! Zzzz. Återigen ett sömnigt och tråkigt bidrag från Portugal. Det är snarare en regel än ett undantag. Ifjol var man åtminstone relevanta med sin Beatles-inspirerade låt ”Love is on my side” med The Black Mamba.


.

Det är vackert, snyggt proddat och sjunget på det egna språket större delen av låten, men tyvärr har Portugal ett sömnpiller till bidrag. Hade det inte varit för en skön rytm i refrängen hade det verkligen varit kudden.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
16,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Helt oförståeligt för mig så är detta dock ett bidrag som uppskattas av många fans, och det är många som ser detta som ett finalbidrag. Vem vet, jag kanske inte är tillräckligt kulturell för att förstå appealen här? Jag inser att jag kan vara ensam om det – så då finns alltid chansen för detta att ta sig till final. Portugal har ju lyckats med det förut!


Jag gissar att Portugal kommer ta sig till final och kunna få en helt ok placering i final, Runt 12-17 plats! Men för mig skulle jag kunna se Portugal i top 5.


Folk kan luras av det ”konstnärliga” och ge det en och annan röst. Alla andra år hade jag varit säker på att det åker ut, men det finns en liten chans. Dock tror jag de flesta inte ens kommer komma ihåg låten när röstningen väl börjat.Förra året trodde jag aldrig att Portugal skulle kunna ta sig till final, men där fick jag fel. Hur går det då i år? Väldigt osäker, men jag tror att Portugal är överhypade i oddsen. Det stora problemet är att den hamnar mittemellan allting annat och jag är rätt säker på att låten har glömts bort helt när det är dags att gå till omröstning den 10:e maj. Det kan också bli ett sådant tillfälle när några reser sig ur soffan för att fylla på chipsskålen eller ta det där samtalet som var så viktigt.


Med tanke på att Portugal lyckats vinna med ett sömnpiller så har jag ingen aning om hur det kommer gå för det här bidraget. Kanske vill vi ha något enkelt och avskalat i år på toppen med tanke på förra årets explosiva vinnare (Måneskin).


Förra året hade Portugal ingen större support, men lyckades ändå klättra upp till en hyfsad tolfteplats i finalen. Nu har de ändå fått ganska mycket support från fans i ryggen, så trots att man går direkt efter Moldavien så borde nog Portugal greja finalplatsen ganska lätt. Jag tror också det nya greppet Portugal hittat kan bli ett effektivt vapen för dem även längre fram.Alltså, jag har svårt att se hur det ska komma att fungera i Turin. Nog för att sådana här låtar brukar knipa poäng av juryn, men jag tror tittarna kommer att glömma bort den. Portugal får stanna i semifinalen i år.


Jag kan inte se att det här bidraget från Portugal skulle ha någon som helst chans att ta sig till final. Det skulle förvåna mig väldigt mycket.


Näpp, Portugal kommer inte klara ribban till finalplacering i år. Om det nu inte blir att publiken hänförs av ett spektakulärt framförande vill säga.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera