Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Portugal NF 2021

Portugal NF 2023 »


PORTUGALS UTTAGNING. Det portugisiska TV-bolaget RTP har bekräftat Portugals deltagande i Eurovision 2022, samt att man tänker välja artist och bidrag genom uttagningen Festival da Canção 2022.

 

Fakta


 • Uttagningsprocess:
 • Festival da Canção 2022
 • Uttagningsdatum:
 • prel. februari/mars 2022: Semifinal 1
 • prel. februari/mars 2022: Semifinal 2
 • prel. februari/mars 2022: Finalen
 • Artist:
 • Inte känt
 • Låt:
 • Inte känt
 • Låtskrivare:
 • Inte känt

I början av september 2021 gick det portugisiska TV-bolaget RTP ut med en bekräftelse på Portugals deltagande i Eurovision 2022 samt att de fortsätter att välja artist och bidrag genom uttagningen Festival da Canção.

 

Två semifinaler och en final

Efter den succé som gruppen The Black Mamba gjorde i Rotterdam 2021 har nu RTP startat sökandet efter Portugals nästa representant. Även nästa år sker det genom Festival da Canção som delas upp i två semifinaler och en final med totalt 20 bidrag.

Enligt det regelverk som RTP presenterade under hösten 2021 kommer 16 av startfältets låtar att skapas av inbjudna låtskrivare medan resterande fyra platser har tillsatts av en jury som fick välja bland över 600 inskickade tävlingsbidrag. Namnen på låtskrivarna meddelades i början av november 2021. Därefter kommer de 20 bidragen att fördelas ut på tio bidrag per semifinal och under dessa sändningar får jury och tv-tittarna tillsammans rösta vidare fem bidrag per sändning till den avgörande finalen. Även finalen får detta upplägg, med skillnaden att det då är regionala jurygrupper som röstar.

RTP har också bekräftat att finalens vinnare kommer att representera Portugal i Eurovision 2022 oavsett om artisten/gruppen kan vara på plats i Italien eller ej under Eurovisionveckorna.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen