« Inför ESC Italien 2021

Inför ESC Italien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi värdlandet Italiens artist, duon Mahmood & Blanco, och deras tävlingsbidrag ”Brividi”. I och med att de är värdlandets representant är bidraget direktkvalificerat till finalen den 14:e maj och genom en egen lottning har de tilldelats finalstartnummer 9 (av 25).

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Mahmood & Blanco?

 

Alessandro Mahmoud, eller Mahmood som han kallar sig, föddes den 12:e september 1992 i Milano, till en italiensk mor och en egyptisk far.

Mahmood började sin musikaliska karriär i italienska X Factor 2012 som sedan ledde till ett EP-släpp följt av ett deltagande i nykomlingskategorin i Festival di Sanremo med låten Dimentica”. Två år senare var han tillbaka i den kategorin igen och nu erhöll han en plats i startfältet i tävlingen för Eurovision-valet i Festival di Sanremo som han också vann med sin låt Soldi”. Väl på plats i Tel Aviv, där Eurovision ägde rum det året, höll sig favoritskapet fast om än att det fanns andra kandidater som var minst lika favorittippade, som t.ex. vinnaren Nederländerna. Det slutade i vart fall med att ”Soldi” hamnade på andra plats, endast 26 poäng från att ta hem segern!

Nu tre år efter det äventyret valde Mahmood att än en gång ställa upp i Festival di Sanremo, den här gången i duett med sångaren Riccardo Fabbriconi, eller Blanco som han kallar sig som artist, född 10:e februari 2003. Tillsammans framförde de bidraget “Brividi” som var ett av de förhandstippade bidragen i det startfältet. Mycket riktigt ledde det till seger för duon och därmed ett nytt tävlingsäventyr i Eurovision, den här gången på hemmaplan i Italien…

Tävlingsbidraget har duon gjort med låtskrivaren Michaelangelo.

Hur valde Italien till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Italien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom Festival di Sanremo som utöver de etablerade artisterna i startfältet (varav flera som vunnit tidigare upplagor av Festival di Sanremo) bjöd TV-bolaget Rai in tre jokrar från den så kallade Sanremo Giovani-tävlingen. Detta var inget nytt men hade senast hänt 2019 då Mahmood var en av jokrarna som valdes in och som sedan tog hem segern med sin låt ”Soldi”. Mahmood var för övrigt tillbaka i årets upplaga och den här gången som en av de etablerade artisterna.

Själva festivalen avgjordes under fem kvällar mellan den 1:a och 5:e februari i staden Sanremo. De fyra första sändningarna syftade till att visa upp artisternas sånginsatser och framträdanden då de i olika omgångar fick framföra sina egna bidrag men även covers på italienska och internationella hits. I varje sändning genomfördes även omröstningar, men ingen av de tävlande åkte ut. Istället medverkade alla 25 tävlande i finalprogrammet där nu en sista omröstning bakades samman med övriga omröstningar under veckan vilket korade en topp 3. Dessa artister fick nu tävla om segern där en av de vann.

Det bör tilläggas att alla som gick vidare till topp 3, utom en (Blanco), hade tidigare minst en seger i bagaget från Festival di Sanremo. Vi kan också berätta att årets uttagning kunde ta in publik vid Teatro Asterion.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Då var vi tillbaka i Italien igen efter 31 år! Det är självklart väldigt välförtjänt för landet att äntligen få vinna igen, även om Måneskin sannerligen inte kom med något typiskt ”italienskt” bidrag. Istället är det just ”Brividi” som jag skulle definiera som typiskt italienskt – ett vansinnigt snyggt producerat bidrag, på italienska, i balladform och med mycket klassiska influenser. Detta är den typen av bidrag jag generellt är ganska svag för – men i år känns det lite mesigt. ”Brividi” är visserligen en bra låt, och artisterna är fantastiska, men den lyfter aldrig riktigt. Det blir en gäspning för mig, jag ser liksom inte charmen här.


.

Ciao Italia! Jag följde hela Italiens uttagning när dom valde ut nu i februari. Jag tycker att Italien valde helt rätt låt till Eurovision men det fanns många bra i deras uttagning. Att Mahmood är tillbaka i Eurovision är också jätteroligt. Gick ju väldigt bra för han 2019 i Israel. Sen är det väldigt roligt att Mahmood har med sig sin artistkompis Blanco som dock är bara 18 år gammal, och det kan bli intressant och se hans nerver när det väl gäller. Kan Italien vinna på hemmaplan är frågan? Svaret kommer inom snar framtid.


.

Äntligen fick Italien vinna tävlingen igen efter sin comeback. Man töjde på gränserna och italiensk rock blev visst lösningen på vinnarproblemet. Dock så har ju Italien mer eller mindre konstant haft topplaceringar sedan återkomsten. En av dessa topplaceringar tog en av årets artister, Mahmood, 2019 med sin låt ”Soldi”. Nu tar han med sig sin polare Blanco och de bjuder oss på en välproducerad italiensk ballad. För mig är detta inte lika vasst som hans förra försök. I ärlighetens namn tycker jag inte ens det är bland de bättre balladerna från Italien sedan återkomsten. Det finns något charmigt i paketet, men jag kan inte komma över att det är relativt slätstruket.


.

Jag vill börja med att gratulera Italien till segern förra året. Det trodde jag aldrig skulle hända, men fel hade jag och så blev det bara. I vilket fall som helst skulle det här kunna bli första året sedan 90-talet då vi alla får gratulera samma land en gång till för en seger, för det är nog inte omöjligt att det skulle kunna bli så även i år med tanke på duons enorma favoritskap.

I vilket fall fall som helst så känner jag att ”Brividi” är en klart bättre låt än ”Soldi” som Mahmood tävlade med senast, den här låten är ju mer lugnare och den är också tydligare. Däremot är det inte någon favoritlåt hos mig även om jag ger låten godkänt med plus i kanten. Det är alltså en bra låt som framförs av två duktiga sångare, men för min del räcker det inte hela vägen.


.

Jag satte mig ner och skulle ge låten en ärlig chans men efter första refrängen stängde jag av. Den här får jag på riktigt ont i öronen av! Förstår inte hypen kring det här bidraget. Är det bara för det är Italien och vi är just där för tävlingen i år??? Den är trist och skrikig på samma gång. Jag kan uppskatta pianomusiken i bakgrunden men så fort sången startar så överöser den allt som hade kunnat vara bra. Så egentligen har jag nog inget emot själva låten men dessa artister var det sämsta valet och förstör alltihop.


.

Hur följer man upp en ESC-seger? Det är alltid en svår knäckfråga som varje värdland ställs inför. Vågar man experimentera eller gå efter en ny framgång, eller väljer man att släppa på garden och köra på ett mer tillrättalagt spår för att försäkra sig om att det man tävlar med är värdigt i sin final, men som inte är tänkt att vinna? Det är i denna komplicerade balansgång som jag försöker placera ”Brividi”. I ärlighetens namn hamnar detta i något slags ”varken eller”-läge för mig. Silvermedaljören Mahmood är tillbaka tillsammans med nya stjärnskottet Blanco och framför en habil ballad. Och jag säger habil därför att jag märker att den antagligen har ett starkt budskap för Mahmood och Blanco själva, men för mig flyger det dessvärre lite över huvudet.


.

Mahmood är tillbaka efter succén 2019 när han framförde Soldi och kom på 2:a plats i Tel Aviv. I år har han med sig sin kumpan Blanco. Brividi kan beskrivas som en sådan där lugn finstämd ballad. De framför den bra, har inget att klaga på där. Men alltså, jag tycker inte låten faller mig riktigt i smaken. Visserligen växer den lite för varje gång jag hör den. Men överlag finner jag den alldeles för långsam. Skulle det vara så att Mahmood & Blanco går och vinner hela tävlingen så skulle jag inte ha något emot det.


.

Värdlandet Italien ställer upp med en stark popballad på hemmaplan med en duett i form av Mahmood som representerade landet för tre år sedan och kom tvåa med låten ”Soldi” samt det 18-åriga stjärnskottet Blanco. Två röster som väger samman på ett stilfullt och behagligt sätt. Låten ”Brividi” direktöversätts till svenska till ”rysningar” och det får jag verkligen av denna fantastiska låt med två artister som verkligen kan framföra den på bästa möjliga sätt. Jag var inte jättesåld på fjolårets vinnare Måneskin innan och under tävlingen. Men de var en frisk fläkt som tävlingen någonstans behövde och det var framförallt roligt att just Italien fick vinna.


.

När jag hörde bidraget första gången blev jag helt paff! Det hade skrivits och jublats nåt oerhört i medierna över Italiens bidrag och efter 2021 och Måneskin, vilka jag tyckte var jättebra och medryckande, förväntade jag mig nåt i hästväg. Det är klassiskt och att Italiens bidrag framfördes med orkester, vilket gjorde många många framföranden vackra, men att låten skulle få mig att applådera…NOPE! Allting är relativt och i jämförelse med de flesta andra bidrag var detta helt klart en av deras bästa. Det är dock inte mycket annat än bakgrundsmusik till pizzan man äter på restaurangen.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
25 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar bidraget kommer att hamna i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs före finalsändningen i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi


Italien är en av oddsfavoriterna, men jag anar att det kan vara mer av en juryfavorit än något annat. Detta är nog lite väl svårsmält för Europas tv-tittare så jag vågar inte utse detta till någon vinnare. Men med juryns hjälp så anar jag en topp-10 placering ännu en gång för Italien!


Vad jag tror Italien kommer sluta i finalen? Svårt att säga, låten kommer 100% gå hem hos juryn, men kommer eventuellt inte gå hem hos tittarna. Italien har fått startnummer 9 i finalen i år och det kan vara en bra position och också vara en dålig position. Men jag tror att Italien kommer göra ett godkänt resultat på hemmaplan, mellan 10-15 plats i finalen.


Det snackas om att Italien kanske plockar hem titeln för andra året i rad med detta bidrag. Så starkt tror jag inte på låten. Men med Italiens historia och hemmaplan blir det säkerligen en topplacering.Italien ligger högt upp hos spelbolagen, vilket de ju har gjort förut och sedan fallit (tänker här på 2017-exemplet). Men, om Mahmood kunde hamna 26 poäng från seger 2019 så kan samma sak hända även den här gången, fast det skulle också kunna bli att Mahmood & Blanco vinner med 26 poäng över tvåan. Det återstår att se, jag som många andra tippar i alla fall att Italien kommer bland de tre främsta i finalen.


Jag kan inte vara den enda som tycker det här är trist. Tror den här är helt överhypad och kommer komma nånstans i mitten för Mahmood har ju trots allt några fans i Europa.


Värdländerna har de senaste åren haft enormt svårt att hävda sig, men inför i år är många fans, och även oddsen överens om att det blir ett trendbrott. Italien har under lång tid nu pratats upp som en segerkandidat – och därmed även att bli det första landet sen 1993 att ta hem en dubbel. Jag skulle inte gå så långt att tippa den saken, men jag tror ändå att de kommer landa på en fin placering högt upp i finalen.Jag skulle bli djupt förvånad om Italien slutar utanför topp 10. Det här är tveklöst en av de största segerkandidaterna i årets tävling.


Italien är återigen storfavoriter till segern. Det brukar ju sällan gå så särskilt bra för värdnationerna i Eurovision, men i år håller både oddssättarna och jag personligen Italien högt. Ska det bli en andra raka seger för italienarna? Absolut ingen omöjlighet. Inte sedan 1993 har något land vunnit två år på raken och den gången var det mesta mästarna Irland som lyckades med den bedriften. Jag skulle bli förvånad om man inte kommer inom topp 5.


Min gissning är att den hamnar någonstans i mitten av finalisterna, för jag tror inte för fem öre att det här känns stimulerande för den breda massan.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera