« Inför ESC Tjeckien 2021

Inför ESC Tjeckien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi gruppen We Are Domi med bidraget ”Lights Off” som representerade Tjeckien. De kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj som den avslutande akten i startfältet, dvs. som nummer 18 av 18. De tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 1 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är We Are Domi?

 

Musikgruppen We Are Domi består av den tjeckiska sångerskan Dominika Hašková samt de norska musikerna Casper Hatlestad och Benjamin Rekstad. Gruppen bildades i brittiska Leeds 2018 där alla tre för tillfället studerade. De kom sedan att flytta sin bas till Prag där de skapade sin musik. De beskriver själva sin stil som elektropop och indiemusik.

I slutet av 2021 blev gruppen utannonserade som en av de tävlande i Tjeckiens onlinefinal till Eurovision 2022, och efter att såväl musikexperter som publiken hade fått röstat klart visade det sig att We Are Domi hade vunnit med sin låt “Lights Off”. Bidraget har de tre gjort ihop med Abigail Frances Jones och Einar Eriksen Kvaløy.

Sedan låten vann sin uttagningsfinal har den bearbetats om något, vilket går att se i den musikvideo som släpptes i slutet av uttagningssäsongen.

Hur valde Tjeckien till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Tjeckien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom onlinefinalen Eurovision Song CZ 2022 som var tillbaka efter pausen 2021.

Initialt höll det tjeckiska TV-bolaget ČT i en allmän antagning och från den utsåg en urvalsjury sju bidrag som fick spela in s.k. live-on-tape-framträdanden i en studiomiljö. Klippen släpptes sedan i början av december 2021 samtidigt som en onlineomröstning startade. Parallellt med den omröstningen röstade även ett antal internationella juryprofiler, vilka samtliga var artister som tidigare har tävlat i Eurovision Song Contest.

Efter jury- och tittarröstningen hade avslutats lade bägge parters röster samman och en vinnare korades.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Vilken fantastisk avslutning på denna semifinal! Detta är min stora dark horse i år – ett riktigt starkt bidrag ifrån en nation som annars inte brukar komma med så här starka låtar. Tjeckien har valt att närma sig Ukrainas fjolårsbidrag ”Shum”, fast med mer elektrovibbar och utan etnoinslag. Jag gillar det riktigt mycket! Kraftfull, välproducerad och dansvänlig! De lyckas få in det mesta här, och det är bara att lyfta på hatten! Det som, återigen, kan sätta käppar i hjulet är scennumret. Jag tvivlar på att man lyckas få samma tryck som Ukraina fick förra året, men man kan ju iallafall försöka. Då har vi ett bidrag som mycket väl kan skrälla – och som jag gärna ser i topp-10.


.

Tjeckien har gjort det igen! Skickar en härlig poplåt! Roligt att Tjeckien har kommit in i tävlingen på allvar.  Tycker det är också roligt att det är två stycken norrmän som är med i bandet We Are Domi. Kan Tjeckien ta sig till final?


.

Tjeckien går lite upp och ner i denna tävling. Ibland skickar man något intressant som faktiskt har chanser på topplacering, medan man andra år skickar riktiga bottennapp. I år skickar man något som faktiskt är intressant. Det är en schysst avslutning på semifinalerna. Rätt behaglig upptempolåt som inte är för mycket. Jag brukar vanligtvis inte gå igång på elektropop, men detta är inte fel. Det är inte så att jag går i taket, men definitivt ett behagligt bidrag från Tjeckien.


.

I den tjeckiska finalen i december förra året (2021) var jag inte helt imponerad av startfältet men We Are Domi var ändå en av tre artister som jag tyckte gjorde bäst ifrån sig av de klipp som spelades in i TV-studion. Nu när gruppen har slipat på låten och gjort en musikvideo också förstår jag mer vad de vill säga med låten och sitt framträdande. Kort sagt tycker jag att gruppen bjuder på en härlig melodi som får avsluta semifinal 2 på bästa sätt.


.

En bra upptempo-låt som passar de flesta egentligen men det saknas något som jag inte kan sätta fingret på. Det blir ett kul avslut på semifinal 2 men det är kanske allt den blir eller kan de göra en show som lämnar ett hejdundrans avtryck.


.

Detta är verkligen Tjeckien i ett nötskal! År efter år kommer man med uppslag till vad som skulle kunna bli intressanta låtar och melodier, men när det sen ska komma till mixning och slutprodukt så blir låtarna lidande av att de låter som ofärdiga demos i produktionen. Och i år händer detta igen! När ”Lights Off” vann i uttagningen tyckte jag det fanns en intressant dynamik med syntar, gitarrer och fiolspelande, men när låten gjordes om så försvann dynamiken och nu är det bara housesyntar rakt igenom. Låten är fortsatt godkänd, det är en mitt på trean-låt, men den hade kunnat vara så mycket intressantare om man hade tänkt om där med själva produktionen.


.

När jag för första gången hörde Lights Off när den tävlade i Tjeckiens uttagning i december blev jag helt trollbunden. Melodin sätter sig direkt och jag måste medge att jag älskar texten. Den tilltalar mig på något sätt.

Domi från Tjeckien får helt klart full pott av mig!


.

We Are Domi får äran att avrunda den här semifinalen. Skön elektropop-låt med lite synth-partier och EDM-känsla. En ganska mörk text om att ta sig vidare efter ett uppbrott. Catchy låt som sätter sig vid första lyssningen. Jag håller tummarna att det ska gå vägen för Tjeckien.


.

Tjeckien har i år hamnat på min lista över de som rankas högst av samtliga 40 bidrag, men lite på den nedre skalan. Det är en upptempolåt som tilltalar mig och som absolut spelas återkommande. Jag lyssnade inte på originalet, så jag kan inte uttala mig om hur skillnaden blev av omproduktionen, men det känns många gånger som att man försöker för mycket när det proddas om och låtarna förlorar lite av sin initialkänsla, och då menar jag för flertalet låtar. Tjeckien har oavsett en bra låt och som jag kommer ihåg att sjunga med till.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
32 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Oerhört svårt att placera Tjeckien i år. Personligen vill jag såklart se dem i final, men det är mycket svårt att se vad Europa skulle tycka om dett elektopoppiga bidrag. Tjeckien har ju också generellt svårt att gå vidare, så de lär ju inte få något gratis. Men jag hoppas och tror att de går vidare, även om det säkert blir på gränsen.


Min gissning är Tjeckien kan ta sig till final! Kommer bli en bra semifinal-avslutning och så kommer de efter Cornelia som kan vara positivt också för dem.


Tjeckien blandar och ger i denna tävling. Det känns som att det borde bli en final, men med denna relativt tuffa konkurrens kan jag också se den ryka. Den är inte så given för mig. Men med ett snyggt scennummer som folk kommer ihåg kan det gå vägen. Dessutom talar startnumret till deras fördel.Kan det här vara första gången som den avslutande låten i en semifinal faktiskt missgynnas av att få avsluta semifinalen? Jag vet inte riktigt men jag tror att Tjeckien kommer att gå hem så länge som framträdandet är spännande. Blir det finalplats tror jag däremot låten kommer att kunna få en sämre slutplacering än den förtjänar.


Tror ändå det här bidraget är lätt att tycka om och kan hon hålla tonerna live så tror jag det kommer gå bra för dem men tvivlar på en hög placering i finalen.


Det har varit lite frågetecken kring Tjeckiens chanser, men jag tror de kan andas ut – finalplatsen lär Tjeckien ordna. Det är faktiskt inte så många upptempolåtar som gör upp i andra semins andra halva, och de flesta av dem hamnade ganska tidigt. Det gör att Tjeckien kan skruva upp tempot som legat lågt efter fyra andra låtar, och stå för en bra avslutning. En avslutning som kommer skicka dem till final.Även om jag personligen älskar det här är jag inte övertygad att Europa kommer bli lika imponerade. Visserligen startar de sist i semifinalen vilket i och för sig är ett bra uttgångsläge, men ingen garanti (fråga bara Triana Park & Fyr & Flamme exempelvis…)

Att de dessutom startar efter förhandsfavoriten Cornelia Jakobs höjer knappast deras chanser. Jag är osäker på Tjeckiens chanser…


Min största farhåga. Håller detta live? Jag är tveksam till det. Av det man hört hittils från Pre-partyn har det inte imponerat direkt, men jag håller tummarna att Tjeckien överraskar när det väl gäller.


Det är en dansant bidrag som jag gissar kommer tilltala den breda massan och där Tjeckien absolut kommer knipa en finalplats, för det ÄR en bra och modern låt.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera