« Inför ESC Grekland 2021

Inför ESC Grekland 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi Amanda Georgiadi Tenfjord med bidraget ”Die Together” som representerade Grekland. Hon kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 15 av 17. Grekland tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 17 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Amanda Georgiadi Tenfjord?

 

I år blir det inte bara en norsk representant i Eurovisionen utan två, varav Grekland representeras av norskgrekiska Amanda Georgiadi Tenfjord. Hon föddes i Ålesund i Norge den 9:e januari 1997 till en norsk mamma och grekisk pappa. Familjen har därefter växelvis bott i Grekland respektive Norge, varav det är i Tennfjord i Norge som hon bor i nu, möjligen därav att det namnet finns med i artistnamnet.

Amanda började sin musikkarriär 2014 och har varit mycket aktiv sedan dess, bland annat har hon deltagit i norska The Stream som sändes på TV 2 där hon tog sig in på topp 30 av alla artister som var med. Hon har också vunnit pris gällande låten Run”.

Under slutet av 2021 stod det klart att det grekiska TV-bolaget ERT hade valt ut henne internt som landets representant till Turin och sedan skulle det dröja ytterligare några månader innan hennes tävlingsbidrag  “Die Together” släpptes. Låten har hon gjort ihop med Bjørn Helge Gammelsæter.

Hur valde Grekland till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 valde Grekland både sin artist och sitt tävlingsbidrag genom internval, där artisten blev känd vid ett tillfälle (december 2021) medan låten släpptes först mot slutet av uttagningssäsongen.

Vid artistvalet sades det att det stod mellan flera olika kandidater, bland andra Ilias Kozas som tävlade för Grekland i Malmö 2013 (som en del av gruppen Koza Mostra). Det blev i alla fall Amanda Georgiadi Tenfjord som blev slutvalet.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är egentligen ett bra bidrag, men som gör en rejäl tabbe i början. Den är nämligen alldeles för långsam i sin start. Man hinner somna innan låten kommer igång på allvar! Inte bra – speciellt inte då låten föregås av ett mycket långsamt bidrag. Man hade behövt komma igång direkt här – ryckas upp rejält redan i början för att inte tappa intresset! Med detta sagt så är det i övrigt en snyggt producerad och välskriven låt – men det kommer man på för sent. När en minut av låten har gått så har man redan bestämt sig för att den är en stor gäspning. Tyvärr får man säga att låtskrivarna hade behövt tänka ett varv till här – och tagit i åtanke att den ju skulle tävla i ESC och således behöver greppa tag tidigt i lyssnaren.


.

Här kommer min första 5 poängare i år! har gett 2 stycken låtar 5 poäng i år och Grekland är ett av de. Jag vill börja med att säga att Amanda sjunger helt magiskt i mina öron. Jag tycker att Die Together är en låt som passar bra nuet, efter covid med mera. Låten kan nog bli väldigt ledsam på scen och tror att många kommer tänka efter vad vi har gått igenom de 2 senaste åren. Så ja HEJA GREKLAND!


.

Jag känner att jag behöver terapi efter det här. Det är genuint deprimerande. Eller hur skulle ni annars förklara textraden: ”But if we die together now. We will always have each other. I won’t lose you for another”. Samtidigt tycker jag det är fruktansvärt själviskt att vilja döda sin partner bara för man inte ska leva utan en. Vanligtvis gillar jag mörka texter, men detta är på en annan nivå. Som låt är det långsamt och sen lite mer långsamt innan det lyfter en del på slutet. Men det tilltalar mig inte. Jag får inte direkt någon lust att vilja lyssna på mer musik efter detta. Jag hittar ingenting i låten som får mig att vilja ge den någon poäng, jag vill hellre hitta framspolningsknappen innan jag börjar skada mig själv.


.

Det här är en fin ballad och där har jag egentligen inget mer att tillägga. Men varför jag inte ger ett högre betyg än vad jag gör är att jag anser att låten 1) tar för lång tid på sig att komma igång och 2) när den väl kommer igång blir den ganska snabbt ospännande. Förhoppningsvis blir det bättre när det är dags för liveframträdandet i Turin.


.

När du tänker Grekland vill du höra instrumenten och tonerna som för dig till de grekiska öarna och detta är så långt ifrån det man kan komma. Man kan höra att det är en bra låt men inte i min smak bara. Känns lite mörk och passar kanske in i dagens samhälle med tanke på allt elände vi haft i två år.


.

Det är en vacker och välskriven låt med mörk ljudbild och mörk text. Bockar av en del grejer som kan fungera som riktmärken för något som kan falla mig i smaken. Enda nackdelen är att jag tycker refrängen är lite svag. Eller kanske, att den kör lite väl mycket på ”upplyftande” powerballad än vad den egentligen hade behövt göra. Samtidigt känner jag att jag måste bjussa på en fyra, även om jag har svårt att hitta rätt ord för att uttrycka varför jag gör det.


.

Better Love 2.0? Det här är utan tvekan bland det sämsta Grekland skickat till Eurovision, bortsett från just Better Love (2019) då. Låten sig är så pass seg och tar så pass lång tid på sig att komma igång att det bokstavligen är outhärdligt att lyssna på. Jag tog mig igenom hela låten precis innan jag skulle skriva den här recensionen, kändes som den var 6-7 minuter lång…

Hur den här kan vara en favorit hos spelbolagen är för mig en gåta, men och andra sidan är jag ju i princip den enda männsikan som aktivt avskyr Better Love så det kanske inte är meningen att jag skall förstå.


.

Låten börjar mjukt och stilla, men ökar stadigt i intensitet under låtens knappa tre minuter i en mörk text om ett döende förhållande. Det är ett känslosamt bidrag. Är det något jag lärt mig de senaste åren om de grekiska bidragen är att de växer hos mig när de väl framförs live. Deras framträdanden brukar alltid vara snygga. Fin låt, men alldeles för tråkig och dyster. Hennes sätt att sjunga och själva uppbyggnaden av låten tilltalar inte riktigt mig.


.

Grekland kommer med en snygg ballad i år. Gillar början och de låga harmonierna till Amandas verser, den mörka basgången och den starka refrängen. Jag är lite osäker på styrkan och förmågan av hennes röst live, vilket även har fått tidigare representanter att svaja i tävlingen. Det är ett bidrag som fått en ganska hög placering hos mig när jag lyssnat, men samtidigt är det inte ett bidrag jag kommer ihåg efter ett tag. Lite av ett bidrag som är svårt att sätta fingret på.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
20,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Grekland är Grekland, och oavsett hur långsam låtens inledning är så tror jag inte att det hindrar Grekland från att nå final. Här har vi ändå ett land som brukar klara sig bra – så jag tippar på att de nog klarar sig nu också.


Min gissning är att Grekland kommer ta sig till final och kommer fajtas om att vinna Semifinal 1 med Nederländerna. I finalen tror jag att Grekland kommer sluta topp 3.


Går inte Grekland alltid till final? Så behöver jag ens ge en förklaring.Många tror nog att Grekland kommer att gå till final utan att passera gå. Men jag tror inte det. Det är nog möjligt att Amanda tar Grekland till final men då tror jag att det kan bli mer som det var 2019, dvs. med en besvikelse placeringsmässigt i final. Det skulle även lika gärna kunna bli som det blev 2018 att Grekland faktiskt åker ut redan i semin. Dock tror jag det lutar mer åt finalplats, men jag är osäker.


Många tror att den kommer gå långt i tävlingen och det måste betyda att folk hör något som inte jag hör. Men med rätt framträdande kan den nog bli mäktig på scenen och ibland är det det enda som krävs.


Grekland verkar sen i fjol ha fått upp farten igen i tävlingen när man slutade på topp 10 första gången sen 2013. Och om man ska tro försnacket verkar det som att man kommer komma högt igen i år. Och det låter inte alls orealistiskt, speciellt om de lyckas göra ett bra scennummer.Nu ser min bitmoji väldigt glad ut när han håller upp den gröna skylten, men i verkligheten är jag skitbesviken över att Grekland är en så pass uppenbar finalist. Det är rent ut sagt tragiskt att någon låt som faktiskt förtjänar att gå till final skall behöva åka ut till förmån för Die Together. *SUCK*


Ett av årets mest hypade bidrag. Trots att jag personligen inte är något fan av Grekland i år så tror jag att det kommer gå riktigt bra för de.


Jag tror egentligen Grekland tar sig till final, men om fler har samma ovissa känsla som jag kan det gå ”either way”.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera