« Inför ESC Australien 2021

Inför ESC Australien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi Sheldon Riley med bidraget ”Not the Same” som representerade Australien. Han kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 8 av 18. Australien tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 21 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Sheldon Riley?

 

Artisten Sheldon Riley, artistnamn för Sheldon Hernandez, föddes i Sydney i Australien den 14 mars 1999 även om uppväxten skedde i Gold Coast. 2016 debuterade han för TV-publiken då han sökte till australiensiska X Factor och efter att han åkte ut hos en av mentorerna fick han komma tillbaka som en del av en grupp som sattes ihop under tävlingens gång.

Två år senare sökte Sheldon till australiensiska The Voice där han tog sig till final och hamnade trea och året därpå fick han tävla på nytt då det var en s.k. all-stars-säsong. Ytterligare ett år senare tävlade han även i America’s Got Talent (USA:s version av Talang) där han tog sig till kvartsfinal.

I år, 2022, tävlade Sheldon i Australiens Eurovision-uttagning med bidraget “Not the Same” som han har gjort ihop med Cam Nacson och Timi Temple. Bidraget var storfavorit att ta hem segern i den nationella finalen och mycket riktigt är det nu Turin som väntar för Sheldon!

Hur valde Australien till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Australien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Eurovision – Australia Decides 2022 som var tillbaka igen efter att ha satts på paus under föregående säsong. I vilket fall som helst valde TV-bolaget SBS först ut tio artister och i september 2021 öppnades även en möjlighet för låtskrivare att skicka in låtar till uttagningen. Under oktober, november och december samma år presenterades sedan startfältet och när alla tio artister hade meddelats öppnade SBS upp möjligheten att tillsätta ett wildcard via appen TikTok.

Den 26:e februari avgjordes den nationella finalen då artisterna uppträdde och sedan var det upp till tv-tittarna och en femmannajury att rösta fram en vinnare. Juryn och tittarna hade lika stor makt att avgöra resultatet.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Australien har äntligen höjt sig igen efter ett par års riktiga bottennapp. Man hade en urstark nationell final i år, och valde kanske inte det absolut bästa – men ändå ett väldigt bra bidrag. Men nu ska sägas att Sheldon Riley är bättre än låten – mycket bättre. Faktum är att han är den bästa artisten i år – en helt fantastisk röst som ger mer rejäla rysningar! Grabben kan ju sjunga!!!! Men låten är lite sisådär, och även om den är mäktig så är den inte så pass bra att jag ser bidraget som en vinnarkandidat. I den genren kan detta inte konkurrera, den har inte tillräcklig bredd för det. Men Sheldon är väl värd en finalplats och jag kommer njuta av hans fantastiska röst!


.

Detta är ett av Australiens bästa Eurovisionbidrag genom deras historia i ESC. Sheldon är en magisk artist med en bra sångröst och det känns verkligen! Men låten är helt okej, kan gå hur som!


.

Herregud vilken pipa! Årets kanske bästa sångröst? Australien i år en riktigt stark ballad, som är en av tävlingens bästa. I ett hav av tråkiga och rätt tama ballader sticker denna ut. Sheldon lyfter låten dessutom med sin vackra och starka röst. En väldigt intressant karaktär den här Sheldon som gör en ännu mer nyfiken på paketeringen. Australien har varit lite nere på sistone, men i år vänder man den negativa trenden rejält.


.

Äntligen tävlar Australien med en riktigt bra låt i Eurovision – som jag har längtat, egentligen sedan 2015 då Guy Sebastian var landets representant! Här märks det tydligt och klart att Sheldon sjunger om något han har upplevt och det blir mäktigt och magiskt. En av den här semifinalens bästa sångröster.


.

Det här är riktigt mäktigt! Det känns ända in i benmärgen när han sjunger. Det enda jag kan klaga på är väl att det blir lite repetitivt men ingen lär undgå höra hans budskap. Kan det här vara Australiens bästa bidrag hittills??? Ja kanske…


.

En okej ballad med ett bra budskap är det som Australien bjuder på i år. Stor eloge ska gå till Sheldon som verkligen visar att han vill nånting med det han gör, han vill vara en röst för de som har någon form av NPF. Något som undertecknad kan känna igen sig i och ställa sig bakom. Och vill man nånting med det man gör lägger man såklart ner mycket mer jobb på det, det är ett starkt artisteri han bjuder på som inte lämnar en oberörd.

Tyvärr finns det brister och det är mest kring Sheldons sånginsats. Han tar verkligen i från tårna när han sjunger, och har ett våldsamt vibrato på rösten, nästan så att man oroar sig över att det ska skära sig. Det gör mig lite orolig att han inte ska kunna ro iland detta paket han byggt upp.


.

Den här låten var inte en av mina favoriter i Australiens uttagning. Och någon av mina favoriter i Eurovision är den knappast heller. Men den växer lite för varje lyssning får jag ändå medge. Låten har ett fint budskap och Sheldon leverar det trovärdigt. Men i mitt tycker går den lite för långsamt.


.

Vi bjuds på en svulstig ballad från Australien i år. Det som gör att detta bidrag känns intressant är p.ga hans scennärvaro, klädsel och uttryck. Han sjunger helt fantastiskt. Själva låten i sig är rätt överskattad om ni frågar mig.


.

Australien har i år lyckats få fram en ”diamond in the rough”. Det är så skört, starkt och går ända in i märgen. Låten i sig hade kunnat vara ännu bättre, men ack vad den känns. Det är nästan att det triggar tårar i ögonen och när man lyckas med det betyder det mycket. Sheldons personlighet och sätt att sjunga berör, så Australien är i toppen av min lista bland årets bidrag.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
31,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Starka röster brukar premieras i Eurovision, så jag tvivlar inte på att vi får se Australien i final. Man har en fantastisk artist som slår de flesta denna kväll, så jag har svårt att se hur man skulle kunna rösta bort honom.


Jag tror att Australien kommer ta sig till final och kunna ta sig till en topp 12.


Detta tror jag kan bli en stark juryfavorit, men skulle inte förvåna mig om även tittarna gillar det. Det är en för bra låt för att missa finalen helt enkelt.”Not the Same” kan mycket väl komma högt eller till och med vinna jurygruppernas omröstning den 12:e maj + att tittarna lär nog ge en och annan röst. Australien kan därför räkna med en finalplats efter förra året. Sheldon har också fått ett bra startläge mot slutet av den första halvan i semifinal 2 (lite som Nederländerna fick i första semin).


Utsikterna för Australien i år är riktigt bra. Kan bli ett magiskt framträdande om inte annat. Frågan är om de kan nå topp 5 i år?


Förra året åkte Australien på sin första finalmiss, och jag var ganska osäker på vad det skulle leda till gällande landets framtida väg i tävlingen framöver. Nu menar flertalet samstämmiga uppgifter att finalmissen ifjol bara var ett olycksfall i arbetet, en gång ingen gång. Och det ligger nånting i det. Detta känns som en rätt så klar juryfavorit som har potential att beröra tittarna också om man spelar korten rätt med låtens inramning.Australien missade ju som bekant finalen förra året för första och hittills enda gången. Jag tror dock att det vänder i år och att Sheldon kniper en av finalplatserna. Australien har precis som Malta haft problem med att locka tittarröster. Men jag tror att juryn kommer att ha låten så pass högt upp att landet kvalificerar sig i vilket fall.


Sheldon med sin fantastiska röst och sitt scenframträdande kommer ta Australien till final.


Solklar finalplats för Australien, som de flesta år de varit med i tävlingen kommit med oerhört starka och bra bidrag.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera