« Inför ESC Island 2021

Inför ESC Island 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Det har blivit dags att presentera musikgruppen Systur med bidraget ”Með hækkandi sól” som representerar Island i Eurovision 2022. De kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 14 av 17. Island tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 18 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Islands nationella uttagning.

 

Vem representerar Island i Eurovision 2022?

Foto & copyright: RÚV
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Gruppen Systur, som på svenska kan översättas till Systrar, består av de tre systrarna Sigríður, Elísabet och Elín Eyþórsdóttir (eller Sigga, Beta & Elín som de kallade sig i den isländska uttagningen). De är barn till sångerskan Ellen Kristjánsdóttir och låtskrivaren Eyþór Gunnarsson, vilket gör att de har fått med sig musiken in i blodet.

Systrarna har varit musikaliskt aktiva sedan 2011 och har hittills producerat fram två album som heter ‘After Forever och ‘Omnion’, vilka har fått tjejerna att bli mycket populära på hemmaplan. I år ställde Systur upp i Söngvakeppnin där det slutade med seger mot Reykjavíkurdætur. Systur var för övrigt den enda akten som inte skickade in en engelsk alternativ version utan de tävlade endast med den isländska versionen av sitt bidrag “Með Hækkandi Sól“. Låten är gjord av Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 utsåg Island sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Söngvakeppnin 2022. Själva uttagningen var för övrigt tillbaka efter att ha varit pausad året innan (då TV-bolaget RÚV lät gruppen Daði & Gagnamagnið kvarstå som landets ESC-representant) och likt 2020 års uttagning hölls en nationell antagning där en jury sedan utsåg tio tävlingsbidrag vilka offentliggjordes i början av februari 2022. Bidragen fördelades sedan ut på fem stycken á två semifinaler och i dessa program fick tv-tittarna rösta fram två finalbidrag innan RÚV själva lade till ett wildcard (ett av de 6 utröstade bidragen). Finalen avgjordes sedan med hjälp av delad jury- och tittarröstning.

Under semifinalerna framfördes alla bidrag på isländska, vilket var ett krav från RÚV medan till finalen fick respektive finalist själv välja om man ville behålla originalversionen eller sjunga på något annat språk. Flera valde att behålla den isländska versionen vilket även gällde vinnartrion som var de enda som inte ens hade spelat in en engelsk version.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Islands tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Island kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 


Jag gillar väl egentligen denna typ av låtar, d.v.s. lite country-inspirerade låtar med mycket eftertänksamhet. Men detta är alldeles – ALLDELES för tråkigt. Tempot åker ned i botten totalt, och jag tappar dessvärre helt intresset. Detta är något jag inte kommer att minnas efter att de 3 minuterna är slut – jag är helt borta och redan inne på nästa låt. Tyvärr är det så enkelt – jag tycker ju egentligen att detta är en välkomponerad och djup låt men den är inte ett bidrag som kan tävla i ESC. Det funkar inte för mig. Tyvärr!

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Tyvärr kan jag verkligen inte se denna som ett finalbidrag, hur jag än vrider och vänder på det. Jag kunde ju önska att Island lyckades igen, men jag kan verkligen inte se det. Tyvärr är nog detta ett av de bidrag som tv-tittarna sorterar bort direkt.

 


 

Enligt min åsikt så har Island gått ner sig ett kliv från i fjol. I fjol kunde Island vunnit Eurovision och gjorde nästan det, de kom på en stabil 4:e plats. I år tyvärr kommer de få det svårt att ta sig till final! Jag tycker att låten är helt ok, men den hör nog inte hemma i någon final! Tyvärr är det startpositionen som kommer förstöra Islands chanser till final.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Min gissning är att Island missar final, men dom kommer inte bli sist i semifinal. 12:e eller 13:e plats i Semifinal 1.

 


 


Efter att Österrike tagit oss till högre höjder så kommer Island och tar ner oss på jorden igen. Den fortsätter trenden som semifinal ett verkar ha, nämligen tama ballader. Detta är genuint tråkigt. Jag minns att Island chockade Europa med Hatari och att hatet ska segra. Detta får mig att hata mer. Jag kommer ge det en poäng för den något mystiska melodin som jag finner lite intressant.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Sorry Island. För tråkigt och lättglömt. Kanske värt att testa Fire Saga nästa år?

 Först och främst får vi tacka Island för att vi i alla fall i år slipper fler skämtbidrag – bara det ger pluspoäng i kanten! Sedan vill jag säga att Systur må inte vara någon Hatari eller Daði & Gagnamagnið utan en trio som framför sin vackera countryballad, och det är något som räcker för mig. Jag är också glad att de inte översatte låten till engelska, för även om jag inte förstår ett ord av vad de sjunger om går budskapet in direkt.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Nu gör jag en stor chansning då jag gissar att Island blir en av de länder som tar sig till final. Låten må vara långsam men det här ’kan’ bli en juryfavorit och det tror jag kan räcka till för att Island ska kunna ta sig till final runt placering 7-10. Det är dock så att det finns fler länder i samma semifinal som har liknande låtar och juryn kan knappast ha alla som favorit, men Island känns stabila i år.

 


 

I år har Island valt en ”vanlig” låt. Då den påminner lite om First Aid Kit blir jag glad över att den här genren kommer mer och mer. En skön låt att relaxa till på semestern. Den passar verkligen på isländska också.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det här är en av de enkla och avskalade låtarna av det bättre slaget i tävlingen men kommer det bli för trist på scen, det är frågan.

 Det känns som att detta skulle ha fallit mig på läppen med den grund man satt – en låt som inte skrivits enligt kallt kommersiellt tänk, och som dessutom framförs på modersmålet. Men utfallet blev inget vidare alls. Country/western är en genre som jag bara kan lyssna på i sparsam mängd, och med vissa låtar är det extra tveksamt. Hur än bra de isländska systrarna harmoniserar i sina sångröster och kemin de har så ser jag bara framför mig en ganska mörk atmosfär kring något mörkt, övergivet och koleradrabbat samhälle i vilda västerns ökensand där vålnader tycks flyga ostört. Puh! Inte direkt den sinnesbild jag tror man ville få fram när man sjunger om en stigande sol. Näe Island, ni kanske skulle ha tagit Olaf Yohanssons råd och skickat Ja Ja Ding Dong.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag kan inte se hur en sån här stämningsdödare till låt ska ha en finalchans. Speciellt inte när den går direkt efter två upplyftande upptempolåtar. Inte ens kontrasten mellan dem och den här skulle räcka långt. Och oddsen verkar dessutom hålla med mig då Island i skrivande stund ligger trea från slutet vad gäller finalchanser.

 För tredje gången sedan språkregeln avskaffades väljer Island att skicka en låt på sitt vackra hemspråk, vilket uppskattas. Låten sig är tämligen så trevlig att lyssna på. Avskalad, och helt oskylidg. Men väldigt anonym. Den försvinner liksom i mängden.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Nej, jag tror inte att Island kvalificerar sig till finalen.

 Denna systertrio levererar en låt helt och hållet på isländska som är en stillsam och gungande countrypopballad med titeln ”Með hækkandi sól” som direktöversätts till ”Soluppgång”. Harmlöst och behagligt att lyssna på. Senast Island valde att sjunga på isländska var 2013. Systrarna, som till vardags brukar ge ut låtar som är en blandning av indiepop och folkpop är kända på Island för sina sköna röster och det ska nu bli spännande att se hur deras bidrag kommer att stå sig i Turin.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag ställer mig ytterst tveksam till om Island tar sig vidare till final med detta lågmälda, lite försiktiga bidrag. Det känns spontant som en juryfavorit. Återstår att se om tittarna tar till sig detta bidrag också.

 


 


Jag skulle vilja säga några goda ord om Islands bidrag i år, men har oerhört svårt att krysta fram något. Den hamnar som bäst som avslutningsmusik till eftertexterna till en Isländsk kriminalare. Island hade i år en oerhört svag tävling och det var inte många bidrag som ens nådde godkänt hos mig. Det fanns inte något som var i närheten av Hatari, vilka jag förövrigt gick fullkomligt lös till (konstigt nog). Nej, denna ”party pooper” hamnar i botten på listan av årets alla bidrag.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Döda fiskar följer strömmen och denna gammelgädda glider med till botten.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera