« Inför ESC Litauen 2021

Inför ESC Litauen 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi Monika Liu med bidraget ”Sentimentai” som representerade Litauen. Hon kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 3 av 17. Litauen tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 14 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Monika Liu?

 

Sångerskan Monika Liu föddes i Klaipeda i Litauen den 9:e februari 1988 (då landet fortfarande var en del av Sovjetunionen). Hon föddes in i en musikalisk familj så att det skulle bli musiken för Monika är det nog ingen som är förvånad över, utan det har blivit väldigt mycket musik i karriären. Och mer väntar!

Idag arbetar Monika som sångerska och låtskrivare men hon har även varit med i juryn i såväl litauiska Masked Singers som The Voice och hon har även studerat i Boston och London. I år var det dock Monikas tur att ställa sig på scenen och bli bedömd och det gick hela vägen i mål. Under de första heaten och semifinalerna var hon den enda att få juryns som tittarnas fulla stöd (12+12 poäng) och även i finalen blev det samma utgång och därmed seger.

Monika Liu kommer därför att få representera Litauen i Eurovision Song Contest och det gör hon med den låten “Sentimentai” som hon har gjort text och musik till själv. Det är för övrigt den första gången sedan Aistés Strazdas (1999) som Litauen – fullt ut – framför sitt tävlingsbidrag på ett annat språk än engelska (i det här fallet litauiska)!

Hur valde Litauen till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Litauen sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Pabandom iš naujo vars uttagning det här året utökades något jämfört med året innan. Från en antagning där både litauiska artister och låtskrivare men även låtskrivare från andra länder kunde skicka in tävlingsbidrag utsågs 36 artister till uttagningen vilka fördelades ut till startfältet. Däremot valde två av dessa att hoppa av varför endast 34 kom till start.

I tre inledande heats fick en studiojury (vars medlemmar till och från delvis byttes ut) tillsammans med tv-tittarna rösta vidare sammanlagt 18 bidrag till två semifinaler, och i dessa program rösta vidare åtta finalister. Även i finalen korades vinnaren med hjälp av jury- och tittarröstning vars rangordningar delade ut poäng till bidragen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Jag går igång på detta! Det finns något väldigt konstnärligt och djupt i den har låten, och jag faller helt för det. En starkt bidragande faktor är nog att den sjungs på litauiska, vilket höjer mystiken här. Det hade nog inte funkat att framför den på engelska, detta är en låt som behöver mystik och vara lite oklar! Jag får vibbar ifrån förra årets franska bidrag, korsat med litauens två senaste bidrag – en vinnande kombination! Jag inser att detta är en konstig låt som verkligen inte tillhör mellanspåret, men jag är helt såld på detta ändå!


.

Litauen har aldrig vunnit Eurovision Song Contest. Kommer de göra det i år? Nej, det kommer de inte att göra, men jag gillar viben Monika Liu har. Hoppas verkligen det når ut till TV-tittarna. Jag gillade många låtar från Litauens uttagning i år, men Monika fastnade jag lite extra för.


.

Litauen har varit väldigt konsekventa i denna tävling. De har år efter år skickat bland de sämsta bidragen. Det är alltid något. The Roop bröt den trenden något. Inget mer teckenspråk, dans med ögonbindel eller medelålders män som kräver vinst, man försöker göra intressant musik åtminstone. Detta är långt ifrån det sämsta vi bjuds på 2022. Det finns något intressant som jag inte riktigt kan lägga fingret på. Mystiken och att hon sjunger på litauiska tilltalar mig på något märkligt sätt. Det förtjänar någon poäng mer än den givna nollan jag gett dem sedan jag började med det här.


.

Till att börja med måste jag säga att jag hade andra favoriter i Litauens uttagning än just ”Sentimentai” samtidigt som jag inte hittar några fel med den här låten. Monika är en duktig artist och låten är välskriven och lite mystisk. Personligen vet jag inte riktigt var jag har den när jag lyssnar på den och därför så skulle den kunna vara ett lysande alternativ. Man märkte även av det i uttagningen att hon var den enda som fick hela juryns och tittarnas stöd program efter program. Jag ger en mitt på tre därför att det är en sådan låt för mig. Kanske årets första konstinstallation?


.

Jag som älskar gruppen ”The Roop” hade ju hoppats på något minst lika bra och intressant men så blev det inte i år. Monika är dock full av karisma och hur cool som helst och det är ett skönt gung genom hela låten men det händer liksom inget mer och då blir det lite trist.


.

Detta är en lite mystisk låt som bryter av mot de två tidigare, som Litauen bjuder på. Mycket influenser av gammal lounge/jazz och lo-fi, det låter ju som att det skulle bli väldigt intressant, och dessutom första gången sen 1999 som vi hör en låt på litauiska. Men jag tappade av nån anledning intresset efter någon minut eller så. Det måste helt enkelt bara vara en fråga om smaksak just för stunden, men av nån anledning kan jag inte pressa mig högre än en tvåa.


.

Äntligen får man väl lov att säga så väljer Litauen att för första gången sedan språkregeln slopades för över 20 år sedan att skicka en låt som helt och hållet framförs på litauiska.

Trots att jag hade andra favoriter är det knappast förvånande att låten vann Litauens uttagningen då den har en tämligen trollbindande effekt. Det här var helt klart rätt låt att skicka till Turin.


.

Litauen bjuder på en sval och soft jazzpop-låt. Skönt gung, men alldeles för tråkigt och intetsägande. Det blir varsitt halvpoäng för att man sjunger på sitt hemspråk (för första gången sedan 1999) samt att sångerskan har ett proffsigt scenuttryck. Men som helhet är detta inget som jag tilltalas av överhuvudtaget.


.

Litauens bidrag var inte i närheten av favorit i den nationella tävlingen, som förövrigt var en ganska usel tävling. För mig är bidraget lika underhållande som klottret på ett papper man skrynklar ihop och kastar i sophinken.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
23 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Här har jag verkligen ingen aning om hur Europa kommer ta emot det. Jag förstår såklart att det finns en reell risk att den slutar på sistaplatsen i sin semifinal, men jag har också en tanke om att jurygrupperna kan tänkas gilla detta. Så återigen satsar jag på någonstans i mitten!


Vad tror jag om Litauens chanser? Det kan gå jättebra för de, men det kan också gå åt skogen. Tror mycket beror på vad tittarna kommer tycka om låten. Juryn känner jag på mig redan att de kommer gilla den.


Jag tror Litauen kan smyga sig till en final. De har gjort det med helt vidriga bidrag innan, så varför inte med detta. När dessutom omgivningen är väldigt svag så finns det en chans.Det här är en sån låt som det kan bli såväl flipp som flopp, men här tror jag på flipp och framförallt då med juryns hjälp. I finalen kanske det inte blir någon högre placering utan det här är nog en låt som får startnummer 2, 3 eller 4 eller som hamnar mellan två storfavoriter.


Jag hoppas Monika lyckas nå fram genom rutan. Alltid kul med låtar på sina hemspråk och med tanke på att första semin är lite tråkig så är den här låten ett härligt inslag.


Lite svårt att säga. Det känns som att Litauen ändå borde gå till final bara på formen som just nu pekar uppåt. Men jag är lite tveksam till deras utgångsläge då de går ut rätt tidigt. Hur länge överlever en sån här låt i folks minne? Å andra sidan kanske den kan uppfattas som en frisk fläkt efter Lettlands travesti…Litauen går till final helt klart. Osäker på hur det kommer att gå väl i finalen dock. Någon vinst är det nog inte tal om, men jag tror att med lite tur skulle de kunna toppa fjolårets 8.e placering.


Jag tror inte att vi får se Litauen återupprepa succén från ifjol med The Roop. Ingen finalplats om jag får gissa utgången i semin. Det är alldeles för ointressant och sticker inte ut.


Litauen missar finalen med ett platt fall.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera