« Inför ESC Belgien 2021

Inför ESC Belgien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Det har blivit dags att presentera Jérémie Makiese med bidraget ”Miss You” som representerar Belgien i Eurovision 2022. Han kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 16 av 18. Belgien tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 16 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Belgiens nationella uttagning.

 

Vem representerar Belgien i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Henri Doyen
Bilden (montageversionen) är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Jérémie Makiese föddes i juni 2000 i Antwerpen i Belgien, även om hans familj kom att flytta till Berchem-Sainte-Agathe när han var 6 år gammal och sedan till ytterligare en ny stad. Han växte upp i en musikalisk familj och som barn tog han sånglektioner och vann senare en sångtävling.

Under 2021 deltog Jérémie i belgiska The Voice, där han coachades av Beverly Jo Scott. Han tog sig hela vägen från audition via de olika kvalprogrammen till final där han slutligen vann. Bara månader senare stod det klart att han hade internt valts ut som Belgiens representant till Eurovision 2022 även om det dröjde till slutet av uttagningssäsongen innan tävlingsbidraget “Miss You” släpptes officiellt. Bidraget har Jérémie Makiese gjort ihop med Silvio Lisbonne och Manon Romiti.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 valde Belgien både sin artist och sitt tävlingsbidrag genom internval. Redan i mitten av september 2021 stod det klart vilken artist man skulle skicka till tävlingen, vilket var först av alla länder i startfältet, även om det sedan dröjde till slutet av uttagningssäsongen innan tävlingsbidraget släpptes.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Belgiens tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Belgien kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 


Belgien tillhör en av mina favoriter i år! Det är som vanligt ett coolt, modernt och rytmiskt bidrag ifrån Belgien som verkar ha gjort det till sin grej med sådana bidrag. Jag gillar det! Här får vi en dos av 2022, med nästan lite New York-feeling! Det behövs också ibland, och mycket hänger ju på artisten själv som gör hela bidraget väldigt levande. Frågan är hur man gestaltar detta på scenen – och om det kan nå ut genom TV-rutan? Detta är ju den ständiga frågan för de bidrag som inte gått igenom en nationell uttagning, vilket gör att det blir riktigt svårt att avgöra var vi egentligen har dem. Men låten är iallafall inte något problem – detta är en klar favoritlåt för mig.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Belgien känns som ett stabilt finalland i år, detta är för välproducerat för att missa finalen. Visst, som sagt har vi inte sett scennumret än, men jag tvivlar på att landet skulle missa final p.g.a. det.

 Jag brukar gilla Belgiens bidrag i Eurovision. I år har dem skickat sångaren Jérémie Makiese, Han är en väldigt duktig artist tycker jag och låten passar honom perfekt! Hoppas verkligen att TV-tittarna kommer fastna för detta. Kan Belgien ta sig till final tro?

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror att Belgien tar sig till en final i år! Känns logiskt, Låten ”Miss You” är en nice poplåt.

 


 


För mig är detta kanske det mest samtida bidraget i år. Det är snyggt, välproducerat och väldigt bra framfört av sångaren. Dock har jag en liten oro. Det är att detta är kanske mer en låt för Spotify-listorna än Eurovision-scenen. Dock har Belgien varit bra på scennummer de senaste åren, så jag kanske inte borde oroa mig så mycket. För mig är detta inget jag går igång på som musik, men jag förstår konceptet och uppskattar det artistiska.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Om de producerar fram ett snyggt scennummer är de garanterat i final. Har svårt att se Belgien missa finalen.

 Det finns vissa låtar i varje Eurovision-startfält som man glömmer bort är med och tävlar. I år är Belgiens låt i den kategorin. Det är en låt som är väldigt bra när jag lyssnar på den men när den är över så har jag glömt den igen och får spela om den igen. När jag väl lyssnar så tycker jag att den är rätt bra och därför blir det en trea i betyg.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Belgien bjuder på modern pop och det brukar alltid gå hem. Men det är klurigt att veta om det blir i toppen, mitten eller precis in på topp 10. Jag tror dock det kan bli mer från juryn än tittarna, lite som det var förra året.

 


 

En bra artist med bra röst och sen tar det slut. Känns som jag kastas tillbaka minst två decennium vilket i och för sig inte var en dålig musikperiod men nu känns det helt fel. Hos mig fastnar den inte alls.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det här kan nog bli ett trevligt framträdande att titta på men den kommer vara för anonym och glömmas bort så fort Sverige kliver ut på scenen direkt efter.

 Detta var en låt som jag gillade betydligt mer när jag hörde den första gången, innan den sen tappade lite. Det är en fin intro, och verserna flyter på bra. Den svaga punkten är dock refrängen. Man mjölkar refrängens hook ganska mycket där med ”miss you, noooo”, och det gör att det känns lite som om låten skulle gå långsammare än vad den egentligen gör. Med det så stannar man vid en svag refräng, men där resten är bra, så jag tror 3,5 kan bli ett bra vitsord från mig.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag var från början inte helt säker på var jag skulle placera Belgien när det kom till att gissa resultatet, fram tills jag såg oddsen där Belgien ligger väldigt bra till. Och då klickade det för mig: det här kommer bli en stor juryfavorit. Åtminstone kan jag se denna bli antingen tvåa eller trea hos juryn, även om tittarna kanske inte hakar på lika mycket, så lär juryns stöd skicka Belgien vidare med ganska god marginal.

 Sedan år 2017 så har Belgien skickat i princip samma mörka lågmälda poplåt varenda år. Vissa år har arrangemanget låtit lite bättre, och andra desto sämre. I år är dock sviten bruten och till min stora förvåning så kommer Belgien med en ny låt!

Det är onekligen uppfriskande att Belgien kommer med något nytt. Jag håller med Lukas om att låten överlag har ett bra flyt, men refrängen blir en aning för mycket för min smak. Lite för utdragen så att säga. Har dock inget att anmärka på angående Jérémies insats, han säljer in låten bra.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jodå, Belgien går till final. Någon vinnarlåt är det här definitvt inte. Men den är tillräkligt stabil för att kvala in i topp 10 hos både tittarna och juryn.

 RnB-inspirerad låt med en dust av gospel möter Justin Timberlake anno tidigt 00-tal. Detta är inget som tilltalar mig överhuvudtaget. Jag blir bara uttråkad när jag hör denna låten. Poäng för duktig sånginsats dock. Återstår att se om det håller live, men det tror jag nog att det gör.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag vill ju helst slippa ha vidare detta bidraget till finalen, men tror personligen att Belgien har ganska goda chanser att ta sig dit oavsett vad jag hoppas på.

 


 


Kan inte sätta fingret på det, men så fort jag lyssnat på låten är den ett minne blott. Måste vara något i den som gör att den saknar en röd tråd som håller ihop den. Sången är flawless och rytmen är skön och låten är inte på något sätt dålig, men ändå är det som en hall som saknar krokar – finns inget att hänga upp på.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Aningen svårtippat beroende på vad man gör med låten på scen, men när inte ens studioversionen får en att fastna känns risken hög att Belgien missar finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera