« Inför ESC Moldavien 2021

Inför ESC Moldavien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Det har blivit dags att presentera Zdob și Zdub & Frații Advahov med bidraget ”Trenulețul” som representerar Moldavien i Eurovision 2022. De kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 9 av 17. Moldavien tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 19 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Moldaviens nationella uttagning.

 

Vem representerar Moldavien i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Zdob și Zdub
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det moldaviska punkbandet Zdob și Zdub bildades år 1994 och har genom åren haft många olika medlemmar, inte mindre än 16 personer som tidigare har varit med men inte längre. Idag består gruppen av Roman Iagupov, Mihai Gîncu, Sveatoslav Staruș, Andrei Cebotari, Valeriu Mazîlu och Victor Dandeș. Av dessa är det bara två (Roman och Mihai) som har varit med sedan starten.

Genom åren har gruppen fått många stora framgångar och de har släppt hitlåt efter hitlåt samt till dags dato släppt inte mindre än tio musikalbum varav det senaste släpptes 2019. Zdob și Zdub har även rönt många framgångar i Eurovision, de var exempelvis landets första representant 2005 då de tog landet till en sjätteplats i finalen med Boonika Bate Toba och 2011 då de tävlade med So Luckyoch hamnade på elfte plats i den finalen.

I årets moldaviska uttagning var gruppen tillbaka igen, den här gången tillsammans med de på hemmaplan mycket populära bröderna Vasile och Vitalie Advahov och låten ”Trenulețul”, som är gjord av Mihail Gincu, Roman Iagupov, Vasile Advahov och Vitalie Advahov. Inför tävlingen kommer två i gänget behöva avstå tävlan på scenen i och med 6-personersregeln i tävlingen.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 utsåg Moldavien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom ett internval. Initialt var det däremot tal om att uttagningen Selecția Națională 2022 skulle användas där ett antal tävlingsbidrag skulle medverka samt att jury- och tittarröstning skulle avgöra resultatet. TRM meddelade dock redan i slutet av januari att finalen skulle bli inställd till följd av en negativ covid19-situation i landet.

Artist- och bidragsvalet utsågs därför av en jury som först fick göra ett urval efter en allmän antagning och därefter se 27 av dessa bidrag framföras vid en audition. Därefter röstades en vinnare fram.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Moldaviens tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Moldavien kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 


Detta är mitt stora ”guilty pleasure” i år. Jag är framförallt ett stort fan av Zdob și Zdub ända sedan 2005 då de slog igenom i ESC med sin mormor som slog på den stora trumman! Hur kan man inte älska det liksom? Jag var även lätt besatt av deras bidrag 2011, som fortfarande är en av mina stora favoriter det året. I år är det inte ett lika modernt bidrag, och man har helt släppt den där coola kaxiga stilen som man hade 2005 och 2011. Men detta folkliga, etnomässiga bidrag är ändå fruktansvärt härligt att lyssna på – jag har svårt att hålla mig från att spontandansa. Ett solklart glädjepiller!

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Men jag vet, detta är ingenting för Eurovision 2022. Jag inser att vi här har ett bidrag som i bästa fall undviker bottenträsket i semin, men jag är osäker. Detta kommer förmodligen balansera på gränsen – och jag ser det som en skräll om de faktiskt går vidare.

 Vad ÄR det här? Jag följde Moldaviens uttagning lite på måfå i år och allt var KAOS så detta var nog det bästa valet. Zdob şi Zdub har varit med innan i Eurovision och då har jag gillat låtarna. Men detta är NEJ. Ledsen Moldavien men det blir nog inte final för er i år.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Min gissning är att Moldavien missar final, bättre lycka nästa år!

 


 


Detta kunde lika gärna varit från mina hemtrakter. För det är just dessa rytmer som är väldigt populära över hela Balkan. Kul att Zdob şi Zdub bjuder Europa på denna typen av musik. Detta är klassisk ”suparmusik” nere på Balkan, musik man lyssnar på när det är något festligt på gång. Och vad är mer festligt än Eurovision? Som ett musikaliskt stycke är egentligen rätt dåligt, men det är kul och ibland är det viktigare. Dessutom sätter det sig! Jag hoppas Europa går loss med grabbarna.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Boka lördagskvällen grabbar. Vanligtvis kanske jag hade tvekat, men med detta motstånd så blir jag mer överraskad om vi inte får lite dragspel på lördagen också.

 Första gången jag hörde ”Trenuleţul” tänkte jag mycket skeptiskt att ’vad ÄR det här?’, men ju längre säsongen har gått desto mer uppskattar jag låten och nu tycker jag att låten är ganska bra. Däremot är det ingen favorit hos mig men jag tror det kan bli ett glatt inslag i årets tävling. Det är också en sådan här låt som skulle kunna pågå i 10 timmar i sträck utan att man tröttnar på den.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Zdob şi Zdub har som vi alla vet varit med två gånger förut i Eurovision och bägge dessa gånger har de lyckats ta sig till ganska bra placeringar i finaler. I år blir det nog en tredje gången gillt, alltså inte att de vinner utan att de tar sig till en ganska hög placering i finalen. Anledningen är enkel – de är populära och de framför en låt som jag tror många kan uppskatta mycket.

 


 

Jag får väl bara acceptera att Epic sax-guy aldrig kommer komma tillbaka. Nog för att jag uppskattar folkmusik, dragspel och fioler och hela baletten, men det här bidraget känns lite stressande. Kommer antagligen bli ett roligt inslag på scen men för mig blir det lite för intensivt.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det har gått bra för den här gruppen tidigare år i tävlingen men vette katten om de lyckas i år. Kanske vill fansen ha med den i finalen med tanke på alla ballader.

 Har Zdob și Zdub någonsin gjort mig besviken när de synts till i ESC? Nej det tror jag inte, och definitivt inte i år heller! Nu är det förvisso lite oklarheter gällande vilken version man kommer få se och höra i Turin, EBU har lagt upp originalversionen på sin sida som officiell video, medan flera källor uppger att det kommer bli en annan version med ett punkigare arrangemang. Hur nu fallet än är så rycks jag med i den glada energin i låten, och hålls kvar i den ända till slutet. Omöjligt för mig att inte sjunga med i ”Hey ho, let’s go, folklore and rock’n’roll”. Jag åker gärna tåg från Chișinău till Bukarest med de här grabbarna!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det här måste väl gå vägen? Moldavien är tillbaka med det de behärskar bäst, och det är glädjepiller till nummer. Och i ett utgångsläge där glädjepillrena är bristvara och man har en del långsammare låtar runt sig så måste jag ändå säga final. Om inte annat känner jag på mig att Zdob și Zdub tillsammans med bröderna Advahov kommer bjuda på en stor show.

 En del artister/grupper kan tydligen inte få nog av Eurovision, Zdob și Zdub hör helt klart till den skaran då de nu är med och tävlar för tredje gången!

Jag är lite kluven till vad jag ska tycka faktiskt. Och ena sida gillar jag ju kulturella bidrag, och jag kan uppskatta ett riktigt bra skämtbidrag. Men jag klickar inte riktigt med den här låten. Åtminstone kan jag lyssna på den ironiskt…

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Spontant tror jag att Moldavien kvalificerar sig. Dock så har jag redan satt många gröna tummar den här semifinalen varpå Moldavien får en gul tumme av mig. Och ena sidan känns det här som en typsik låt som juryn borde sänka. Och andra sidan lyckades Zdob și Zdub gå till final 2011 med en betydligt sämre låt. Allt kan hända.

 Vilket härligt glädjepiller som Moldavien bjuder oss på. Låten är en slags blandning av folkmusik som möter rock och berättar en historia om en tågresa mellan huvudstäderna i Moldavien (Chișinău) och Rumänien (Bukarest). Detta kan man bl.a se i videon. Låttiteln betyder kort och gott ”tåg” direktöversatt. Moldavien har genom åren ställt upp med rolig underhållning på deras bidrag och det brukar sällan vara tråkigt när man kollar på deras bidrag. De brukar dessutom lyckas få till sina scenframträdanden ännu bättre när de väl beträder ESC-scenen med sina bidrag, så räkna med en snygg scenshow.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Gruppen Zdob și Zdub har tävlat för Moldavien två gånger tidigare, dels med sjätteplacerade ”Boonika bate doba” år 2005 och dels med tolfteplacerade ”So Lucky” år 2011. Ska det bli tredje gången gillt i final för Zdob și Zdub? Jag är helt övertygad om att så blir fallet.

 


 


”Vad ÄR det här?” var min tanke första gången jag hörde Moldaviens bidrag. Nu kan jag erkänna att jag blir oerhört glad av den. Det finns en genuin känsla av folkfest, släktträff, mat i mängder, dryck, dans och sång som pågår till sent på natten. Det är ingen favorit, men ett inslag jag uppskattar i ESC.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tror den kan knipa en finalplats, men tror inte den hamnar särskilt högt. Det beror nog på hur bidraget förmedlas på scen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera