« Inför ESC Finland 2021

Inför ESC Finland 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Det har blivit dags att presentera gruppen The Rasmus med bidraget ”Jezebel” som representerar Finland i Eurovision 2022. De kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 1 av 18. Finland tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 4 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Finlands nationella uttagning.

 

Vem representerar Finland i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Venla Shalin
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Rockgruppen The Rasmus grundades år 1994 i Helsingfors då bandmedlemmarna gick på gymnasiet. De har alltså hållit på ett bra tag! Gruppen består idag av sångaren Lauri Ylönen, basisten Eero Heinonen, trumissen Aki Hakala och gitarristen Emilia Suhonen. Den sistnämnde har varit med kortast tid i gruppen och gick med så sent som i januari i år (2022). Tidigare fanns även gitarristen Pauli Rantasalmi med men han lämnade gruppen i början av januari och ersattes av Emilia Suhonen.

Bandet är ett av Finland mest internationellt framgångsrikaste band genom tiderna, med inte mindre än 6 stycken världsturnér och nio albumsläpp. The Rasmus mest populäraste låt är “In The Shadows” som har mer än 100 miljoner streams på Spotify. Under 2022 ställde de upp i finska UMK där de var överlägsna favoriter till segern med bidraget “Jezebel”. Mycket riktigt blev det också seger i finalen och nu tävlar de i Eurovision 2022.

Bidraget de framför är gjord av Lauri Ylönen tillsammans med den berömde amerikanske låtskrivaren Desmond Child.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 utsåg Finland sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) 2022 som för ett andra år bestod av ett startfält med sju artister med varsitt tävlingsbidrag. Låtarna hade valts ut efter en nationell antagning och presenterades i mitten av januari 2022 innan de släpptes i officiella musikvideoversioner. Under finalsändningen framfördes bidragen och därefter fick sju internationella jurygrupper rösta på sina favoriter. De hade dock bara 25 procent av makten, resterande 75 procent var hos tittarna. Det ska tilläggas att både juryn och tittarna hade samma vinnare.

Finalen ägde rum i Logomo i Åbo den 26:e februari där även fjolårets UMK-vinnare Blind Channel medverkade som gästartist. Yle hade även möjlighet att ta in publik i arenan även om de ställde in ett planerat After Party.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Finlands tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Finland kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

     


Det var nästan hugget i sten att Finland skulle återvända med ett nytt rockbidrag till årets Eurovision efter succén förra året. Lite överraskande var det att The Rasmus var de som skulle bli deras artist – med tanke på att bandet varit borta ifrån det internationella finrummet i 20 år… Jag måste medge att jag var tveksam inför detta – risken var ju stor att det blev gubbrock av det hela – såsom det blivit i många andra fall. Men låten växer på mig, och jag måste erkänna att detta är den bästa rocklåten som deltar i år. Det kanske inte är så hård rock, men det är definitivt hög kvalitet – och säkert något som kommer gå hem i stugorna. Hyvää Suomi!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Om Europa fortfarande går igång på rock, så lär de gilla det här! I sådana fall har detta en given plats i finalen, det är säkert. Men samtidigt har vi ju ännu ingen aning om så fortfarande är fallet. Håller det här även om rocktrenden är på väg bort? Ja, det är inte omöjligt – tvärtom tror jag att detta ändå kan lyckas sno sig en hyfsad placering även i finalen. Bli inte förvånad om ni ser Finland i topp-10 igen i år.

 Finland! Ja det är Eurovisions rockland. Andra året på rad Finland skickar en rockgrupp! Vad tycker jag om detta? Jag är inte jätteförtjust i rockmusik men detta är helt ok faktiskt. Jag gillar att The Rasmus försöker sig på Eurovision. Alltid lika roligt att se att det kommer in större och meriterade artister/grupper till tävling. Kan Finland vinna Eurovision är frågan?

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Vad tror jag? Finland kommer ta sig till final! Bandets namn kommer hjälpa dem på vägen och att rockfantasterna kommer rösta vidare landet till final. Placering i final? Omöjligt att gissa på, Kan bli topp 10, kan bli mitten. Vi får se! Lycka till!

 När det stod klart att The Rasmus skulle tävla i UMK väcktes den unga grabben inom mig till liv igen. The Rasmus var ett band jag lyssnade på mycket som ung. Samtidigt oroade jag mig om de fortfarande kunde leverera. Och det kunde dem. ”Jezebel” är en återblick till deras stora hits. Detta var The Rasmus i sitt esse. Låten tar med mig på en nostalgitripp samtidigt som den låter modernt. Jag älskade den redan vid första lyssning och den växer bara mer och mer. En riktig kanonstart på semifinal två.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Låten har alla förutsättningar att lyckas. Den inleder kvällen, den sätter sig som klister och den är genuint bra. Final blir det definitivt, väl där kan allt hända.

 Härligt och underbart att Finland fortsätter med rocktrenden i Eurovision, det är en genre som jag tycker landet alltid levererar starkt från. The Ramus låt var min favorit i UMK-finalen och därför är jag väldigt glad över att de vann och får tävla för Finland. Ska man jämföra deras låt med Blind Channel vinner dock den senare, men de är i stort sett lika bra, och om Blind Channel fick 5 poäng ifjol av mig så får The Rasmus samma summa.

En mycket bra start på den andra semifinalen!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag är övertygad om att Finland tar sig till final, däremot kanske inte i toppskiktet utan mer runt femte plats men ändå tillräckligt för att gå till final. Ibland när den här typen av rock tävlar har det inte gått hem hos alla, tänker exempelvis på Cypern 2016 eller Ungern 2018 vilka tog sig vidare med knapp marginal. Men det borde som sagt räcka till finalplats.


 

Ingen blev gladare än jag över att The Rasmus vann. Det bevisar ju bara vilken slagkraft de fortfarande har. Men har man inte gillat dem tidigare så kanske man inte börjar med det nu heller. Det är det där lilla extra som saknas i låten men soundet finns där och det är det som gör det bra. 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tror framträdandet kommer bli toppen och hela Europa blir glada över att de är tillbaka och vill höra mer så det är en given plats i finalen.Efter rockens segertåg förra året är det kanske inte så jättekonstigt att ett så pass stort namn som The Rasmus gör entré i ESC. De är ingalunda några one hit wonders heller. Även om ”In the Shadows” är den låt många förknippar dem med var inte minst albumet Dead Letters en storsäljare som även jag hade hemma i yngre år. Ett bra album med många tunga spår och självreflekterande, djupa texter. Därför tycker jag det blir så konstigt att de nu väljer att köra på något glamrockigare sound än vad de vanligtvis brukar göra, med en text kantad med glamrocksklichéer. Jättesynd på en så bra artist!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det finns många goda förutsättningar för Finland att klara sig vidare. Det är ändå en passande låt att inleda med, det är ett stort namn, och framför allt är det en låt i den genre som gett Finland flest framgångar på senare tid. Finland må enbart ha lyckats ta sig in på topp 20 i finalen fyra gånger sedan 2004, men samtliga dessa gånger har varit med just rockbidrag. De verkar onekligen kunna göra nåt med den genren som få andra klarar av (Italien ej medräknade). Men kort sagt, jag är inte oroad över att Finland skulle choka.Visserligen hade jag hört talas om The Rasmus innan de deltog i UMK, men den enda av deras låtar som jag hade hört var In the Shadows. Hade ju varit trevligt om de hade kunnat tävla med den låten i Turin istället. Jezebel är knappast en dålig låt, men något märkvärdig är den knappast, mellanmjölksrock när det är som mest lagom.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Även om jag själv inte är såld på låten tror jag att Finland med enkelhet kommer att kvalificera sig för finalen. Men någon topplacering tippar jag inte på.

 Finland skickar det som man gör bäst, nämligen rock. Säkert kort med andra ord. Men denna gången skickar man den världskända gruppen The Rasmus, som var ett av Finlands absolut största band under 2000-talet.

Man hade en stor hit i form ut av “In the shadows” som säkert många av er känner igen, då den spelades flitigt på radion här i Sverige under tiden då de var heta. De har alltså inte varit på tapeten sedan slutet av 00-talet och vill med sin indie-rocklåt “Jezebel” försöka återuppliva karriären genom att nu få representera Finland i Eurovision. Smart drag? Ja, varför inte.

Jag gillar den här sortens rocklåtar som har en medryckande och bra melodislinga. Sköna verser mynnar ut i en klistrig sjunga-med-refräng om en stark kvinna som vet vad hon vill.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror Finland kommer att kunna ta sig vidare till final. Det blir slutligen en placering i mitten-skiktet. Frågan är om detta ESC-året är ett rock-år igen eller om man faller i fällan att skicka det som var populärt förra året. När Finland skickar rock brukar det allt som oftast resultera i ett lyckat resultat. Och lägg där till att nu ställer man upp med ett av de populäraste banden man har. Det skulle göra Eurovisionen gott ifall det gick bra för kända namn.

 


 


Finlands bidrag i år tycker jag inte var det bidrag i den nationella uttagningen som hade mest ”edge”, men visst fungerar det och absolut platsar i tävlingen. Låten i sig hade dock kunnat lyfta mycket mer i refrängen. Som rocklåt vill jag ha lite mer ompf och kanske har man gått och blivit kräsen vad gäller genre.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Även om låten inte har lika stor bäring som ”In the Shadows” tror jag The Rasmus kan knipa en plats i finalen med denna mjuka rocklåt.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera