Vi tycker till: Vem vinner Eurovision 2022?

EUROVISION 2022. Snart har vi ett avgörande i årets Eurovision Song Contest och inför det spekulerar vi i panelen om vilket land som kommer att ta hem segern.

Du får gärna lägga din gissning och topplista i kommentarsfältet.

Nu kör vi!

/ESC-Panelen

 

Så här tycker vi!


Jag tror att Ukraina vinner finalen

Motivering: Även om jag inte tror att någon har Ukraina som sin favorit i årets ESC, så är jag helt övertygad om att de kommer att få tillräckligt mycket stödröster av tittarna att de ändå vinner tävlingen i slutändan. Jag tippar dock att de inte kommer att få särskilt många poäng av juryn, som förmodligen kommer lägga sina poäng på exempelvis Sverige, Italien, Nederländerna eller Storbritannien. Jag tippar dock att Ukrainas vinst blir rätt liten, kanske 30 poäng max i slutändan.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Cornelia Jakobs får?

Jag tippar att Sverige kommer trea. Jag ser nämligen Storbritannien som en självklar tvåa – även om det är mycket önsketänkande från mig då jag älskar årets brittiska bidrag. Om Sam inte lyckas nå ut genom rutan, vilket såklart är en risk, så lär Sverige ta hem silvret. Cornelia är så pass bra att jag nästan vill säga att vi är de moraliska segrarna i år.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“
 2. Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 3. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – “Trenulețul“
 4. Serbien: Konstrakta“In corpore sano“
 5. Norge: Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana“
 6. Tjeckien: We Are Domi – “Lights Off“
 7. Litauen: Monika Liu – “Sentimentai
 8. Belgien: Jérémie Makiese – “Miss You“
 9. Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”
 10. Nederländerna: S10 – “De Diepte“

Jag tror att Sverige vinner finalen

Motivering: Enkelt sagt! Jag tycker att Sverige är bäst i årets tävling! Cornelia Jakobs sticker ut så mycket bland de artister som är med i år och hennes scennummer är så perfekt genomfört. Pratas väldigt mycket om Sverige i Turin. Skulle bli förvånad om vi inte vinner.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Cornelia Jakobs får?

Om Sverige inte vinner så kommer vi komma inom topp-10 enligt mig. ”Hold Me Closer” är en av de låtar som sticker ut allra mest i år.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 2. Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“
 3. Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“
 4. Nederländerna: S10 – “De Diepte”
 5. Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together“
 6. Serbien: Konstrakta“In corpore sano“
 7. Spanien: Chanel – “SloMo“
 8. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – “Trenulețul“
 9. Norge: Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana“
 10. Polen: Ochman – “River“

 


Jag tror att Ukraina vinner finalen

Motivering: Jag undrar om det verkligen behövs en motivering till detta. Ukraina kunde ställt en docka på scen och vunnit ändå. För er som vill argumentera att Eurovision tar avstånd från politik måste leva under en sten. EBU tar avstånd från ”fel” politik, men annars är det lugnt. Tittarna kommer sympatirösta, juryn kommer ge dem mer poäng än vad de borde få. Slå ihop det och du får en vinnare. Jag tycker lite synd om grabbarna i Kalush Orchestra. Det är inte deras fel att de blivit satta i denna position. Tror att de hade tagit en topp 10 placering ändå, även under ”normala” omständigheter. Tolka mig inte fel, jag gillar låten. Tycker den är mer intressant än mycket annat i årets tävling. Dock hade jag hellre sätt Norge vinna. Tänk er en tävling på månen 2023. Hört att det ska vara väldigt likt Oslo såhär års.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Cornelia Jakobs får?

Jag tror inte Sverige vinner ändå. Tror dock hon har goda chanser att sluta topp 3.
 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Norge: Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana“
 2. Serbien: Konstrakta“In corpore sano“
 3. Finland: The Rasmus – “Jezebel“
 4. Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”
 5. Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“
 6. Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“
 7. Rumänien: WRS – “Llámame“
 8. Estland: STEFAN – “Hope“
 9. Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 10. Litauen: Monika Liu – “Sentimentai

 


Jag tror att Sverige vinner finalen

Motivering: Jag tror Sverige vinner av det mycket enkla skälet att Cornelia Jakobs är den enda i årets startfält som har en melodi som tilltalar tittaren på två sätt: verbalt och bokstavligen. Man får en direkt känsla av att hon sjunger låten till var och en av oss ungefär som en kompis som är där att lyssna och det är det ingen av de andra artisterna som gör. Det är ett enkelt nummer som sedan växer mot slutet.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Cornelia Jakobs får?

Det finns såklart utmanare till segern, här handlar det främst om Ukraina, Storbritannien och Italien men jag vill också slänga in Spanien och Polen till vinnarstriden. Skulle Cornelia inte vinna är jag ändå övertygad om att hon som sämst blir tvåa eller trea.

Utöver länderna jag har nämnt vill jag även nämna Serbien. Deras låt tror jag inte vinner men jag skulle absolut inte bli förvånad om Konstrakta blir topp 3, i alla fall hos juryn. För tio år sedan hade Serbien samma utgångsläge som nu (då de startade från startnummer 24) och blev sedan trea när det gällde.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 2. Nederländerna: S10 – “De Diepte“
 3. Polen: Ochman – “River“
 4. Finland: The Rasmus – “Jezebel“
 5. Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”
 6. Spanien: Chanel – “SloMo“
 7. Tjeckien: We Are Domi – “Lights Off“
 8. Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together“
 9. Island: Systur – “Með hækkandi sól“
 10. Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black“

Jag tror att Storbritannien vinner finalen

Motivering: Tycker att det är väldigt svårt att gissa vem som vinner i år. Känns som att det kan bli vem som helst. Även om Storbritannien inte vinner så kommer de få sin bästa placering på länge.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Cornelia Jakobs får?

Tror Sverige är alldeles för ”hypad” i år. Det kommer absolut gå bra men kanske inte så bra som alla tror. Tippar på kanske en 6e plats för vår kära Cornelia.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Polen: Ochman – “River“
 2. Estland: STEFAN – “Hope“
 3. Norge: Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana“
 4. Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”
 5. Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black“
 6. Finland: The Rasmus – “Jezebel“
 7. Spanien: Chanel – “SloMo“
 8. Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“
 9. Rumänien: WRS – “Llámame“
 10. Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“

Jag tror att Ukraina vinner finalen

Motivering: Jag gissar på att Ukraina är de som kommer vinna, även om jag själv är rätt delad inför den saken. Dels var den ingen favorit hos mig, och jag tror definitivt inte Ukraina själva vill vinna, utan helst hoppas på att de slutar på andra plats. Men låten sticker ut, den är den tyngsta snackisen och är i ohotad oddsledning. Självfallet finns det ett gäng andra länder där bakom som konkurrerar, men ärligt talat undrar jag om någon annan har någon chans. Det kan bli jämnt, men det kan också bli så att Ukraina springer iväg.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Cornelia Jakobs får?

Jag tror vi istället ror hem en andra plats. Första gången sen 1966 för övrigt. Och jag tror att vi säkert hade kunnat vinna om inte ett annat blågult land stått i vägen.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – “Trenulețul“
 2. Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“
 3. Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together“
 4. Polen: Ochman – “River“
 5. Serbien: Konstrakta“In corpore sano“
 6. Armenien: Rosa Linn – “Snap“
 7. Belgien: Jérémie Makiese – “Miss You“
 8. Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”
 9. Portugal: MARO – “Saudade, saudade“
 10. Finland: The Rasmus – “Jezebel“

Jag tror att Ukraina vinner finalen

Motivering: Sedan årets startfält blev klart har Kalush Orchestra från Ukraina varit de stora favoriterna att vinna tävlingen. Deras favoritskap ligger på ungefär samma nivå som det Alexander Rybak, Loreen & Duncan Laurence hade inför sina respektive eurovisionfinaler.

Det enda som egentligen talar emot dem är att de inte vann sin nationella uttagning, men bortsett från det så är finalen iprincip redan avjgord. Finns i synnerhet två utmanare, Storbritannien & Sverige. Det är möjligt att Sam Ryder som ändå klättrat mycket på oddslistorna nyligen kan knipa vinsten om juryn sänker Ukraina, men det är en högoddsare.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Cornelia Jakobs får?

Jag tror att Sverige slutar på 3:e plats. Sedan låten framfördes i deltävling 1 har jag varit tämligen så öppen med att jag avskyr Hold Me Closer helhjärtat. Det finns en teoretisk chans att Cornelia vinner Eurovisionfinalen. Men som jag skrev i min recensin så borde en äkta ESC-vinnare (Dvs Loreen & Måns) vunnit både juryn & tittarnas röster oavsett om Anders Bagge eller annan folkkär profil stått i vägen.

Sverige har slutat på andra plats en gång, dvs 1966. Flertalet gånger har vi dock slutat 3:a eller 5:a. Cornelia är till mitt förtret oerhört populär hos både fans & pressen. Jag tippar därför på en tredje plats. Men jag utesluter inte att Sverige får sin andra silvermedalj nu i år.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Tjeckien: We Are Domi – “Lights Off“
 2. Estland: STEFAN – “Hope“
 3. Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“
 4. Norge: Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana“
 5. Nederländerna: S10 – “De Diepte“
 6. Polen: Ochman – “River“
 7. Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn
 8. Rumänien: WRS – “Llámame“
 9. Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“
 10. Armenien: Rosa Linn – “Snap“

Jag tror att Sverige vinner finalen

Motivering: Helt enkelt för att vi har denna ESC-upplagans bästa bidrag som verkar gå hem hos i stort sett alla, såväl inbitna fans som hos gemene man. En vemodig och känslosam ballad som står ut från mängden. Älskar hennes raspiga partier och det märks klart och tydligt att hon älskar att stå på scenen. Cornelia har en fantastisk utstrålning och ett artisteri i en klass för sig. Hennes scenframträdande under den andra semifinalen fick hela publiken att sjunga med och trycket inne i arenan kokade. Kör hårt nu, Cornelia! Stort lycka till och Heja Sverige!!!

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Cornelia Jakobs får?

Enligt final-oddsen ligger Sverige i skrivande stund på 3:e plats. Med tanke på att Ukraina är stora förhandsfavoriter (mycket tack vare sympatistöd) kan det mycket väl bli så att Sverige hamnar kring plats 2-5. Jag skulle bli oerhört förvånad och besviken om vi inte kom inom topp-5. Vinner inte Sverige pekar det mesta på att Ukraina gör det istället, om inte någon av uppstickarna Storbritannien, Italien eller Polen lyckas överraska och gå om både Sverige och Ukraina. Det blir en spännande final och omröstning vi har framför oss på lördag kväll.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 2. Italien: Mahmood & Blanco – “Brividi“
 3. Estland: STEFAN – “Hope“
 4. Armenien: Rosa Linn – “Snap“
 5. Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn
 6. Rumänien: WRS – “Llámame“
 7. Spanien: Chanel – “SloMo“
 8. Finland: The Rasmus – “Jezebel“
 9. Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“
 10. Polen: Ochman – “River“

Jag tror att Polen vinner finalen

Motivering: Med en ”staging” som är fenomenal, en låt som tränger in under huden och en artist som har allt är Polen en fullkomlig vinnare för mig. Här har man lyckats att verkligen koppla låten till hela det konstnärliga uttrycket. Detta missar man ofta på av någon outgrundlig anledning när man tar fram scenproduktionen för en artist. Bara för att en artist är en fantastisk dansare betyder det inte att man ska framföra en Las Vegas-show om låten ska förmedla en helt annan känsla.  Med ”River” kan man checka av hela listan och  använda det som facit för hur man ska tänka. Jag fullkomligt älskar kopplingar till vatten och vem vet, kanske det beror av att man är född i fiskarnas tecken. Scenproduktionen gick hur som helst verkligen igenom TV-rutan.

Men, generellt tycker jag att det är oerhört svårt att sia om slutresultatet då vi har många oerhört bra låtar och artister och jag hade nästintill kunnat placera alla mina topp 15 högt på prispallen.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Cornelia Jakobs får?

Givetvis vill jag att Cornelia ska ta hem bucklan för Sverige, för det är nästintill perfekt inom många kategorier. Men, gör hon inte det kommer hon ändå hamna högt och som sämst plats 5.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Polen: Ochman – “River“
 2. Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”
 3. Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 4. Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“
 5. Norge: Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana“
 6. Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn
 7. Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“
 8. Estland: STEFAN – “Hope“
 9. Finland: The Rasmus – “Jezebel“
 10. Tjeckien: We Are Domi – “Lights Off“

 

 


 

Kommentera