« Inför ESC Estland 2021

Inför ESC Estland 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Det har blivit dags att presentera Stefan med bidraget ”Hope” som representerar Estland i Eurovision 2022. Han kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 12 av 18. Estland tog sig sedan vidare till finalen där de fick avsluta hela finalen, dvs. startnummer 25 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Estlands nationella uttagning.

 

Vem representerar Estland i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Ako Lehemets
Bilden (montageversionen) är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Artisten Stefan Airapetjan, här mer känd under sitt förnamn, föddes i Viljandi i Estland på julafton 1997. Han växte sedan upp med sina föräldrar och syster. Musiken har han alltid haft med sig och som barn deltog han i en del sångtävlingar, varav minst en som arrangerades av det nationella TV-bolaget ERR.

Senare har Stefan också försökt att få representera Estland i Eurovision Song Contest. Första försöket gjordes 2018 med duon Vajé och deras låt Laura (Walk with Me) som tog sig hela vägen till den avgörande finalomgången där det slutade med en tredjeplats. Året därpå tävlade han solo med låten Without You som ännu en gång tog honom till en tredjeplats i finalen. Ytterligare ett år senare kvalade han in till Eesti Laul-finalen med By My Side som slutade på sjunde plats.

Det blev sedan en kort paus innan Stefan slog ihop sig med låtskrivaren Karl-Ander Reismann och tillsammans gjorde de låten “Hope” som nu tog Stefan till en efterlängtad seger i Eesti Laul och äran att få representera Estland i Eurovision Song Contest.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 utsåg Estland sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Eesti Laul 2022 som det här året hade utökat antalet sändningar från tre till sju stycken där TV-bolaget ERR inledde med fyra heats/kvartsfinaler med sammanlagt 40 bidrag där tittar- och juryröstning avgjorde resultaten. I varje kvartsfinal tävlade tio bidrag och tittarna fick bestämma tre bidrag och juryn två bidrag som skulle röstas vidare till två semifinalerna. Bidragen framfördes i musikvideo-format.

I semifinalerna var det 20 bidrag kvar där bara tio bidrag kunde kvala in i finalen. Den här gången uppträdde artisterna live på en scen i Saku Suurhall i Tallinn och fortfarande var det två röstningsomgångar i varje program som avgjorde resultaten. Skillnaden den här gången var dock att i den första rundan fick tittarnas och juryns fyra gemensamma favoriter kvala till final och sedan fick tittarna rösta fram ett wildcard.

När det var dags för final kunde Saku Suurhall för första gången för den här säsongen öppnas för arenapublik, om än i en begränsad omfattning. I en första runda fick en elvamannajury tillsammans med tv-tittarna bestämma tre av finalbidragen som skulle få kvala in i en avgörande röstningsomgång där sedan enbart tittarröstning avgjorde vinnaren.

Det var för övrigt den 14:e upplagan av Eesti Laul som genomfördes i år.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Estlands tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Estland kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 


Då var det dags för David Guetta med ”Lovers on the sun”…. Eller? Nej, just det detta är ju den estniska bootleg-versionen ja! Men visst, ”Lovers on the sun” är en helt okej låt så varför inte kopiera den? Nu anklagar jag inte Stefan för plagiat egentligen, men jag anklagar däremot Estland för dålig fantasi. Detta är inte originellt eller nyskapande – snarare lite krystat och desperat. Sen när har det blivit okej att ha två duellerande cowboys på scenen? Är det för att det är så många Red dead redemption-gamare som tittar på Eurovision?? Oklart. Jag fattar iallafall ingenting, jag kan bara konstatera att detta tillhör mitt bottenträsk i år.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Trots mina invändningar verkar det som att Estland har relativt starkt stöd i odds och bland fans – iallafall så mycket att de klarar finalplatsen. Jag förstår inte hur, men så verkar det vara. En finalplats verkar alltså inte omöjlig, men jag vidhåller att jag tycker det känns orimligt. Just därför vågar jag inte tippa annat än en mittenplacering.

 


 

Jag följde Estlands uttagning i år. STEFAN var inte min vinnare men jag förstår varför han vann! Låten är helt ok att lyssna på, känns som en klassisk svensk countrylåt som dom har skrivit, inspirerat av Avicii. Kan Estland ta sig till final?

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror att Estland kan ta sig till final men det kan bli på gränsen.

 


 


Jag är den första att erkänna att detta låter som en kopia av någon Avicii eller David Guetta låt, men jag kan ändå inte låta bli att gilla det. Det må vara lite fantasilöst, men samtidigt tänker jag att alla inspireras väl av tidigare skapad musik på något vis. Vissa låter bara mer likt än andra. Jag tycker det är lättsmält och en bra upptempolåt. Kanske mer för klubben eller radion än Eurovision i sig, men ändå kul med lite brytning bland alla ballader.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Först tänkte jag att detta kan ändå ta Estland till final. Men sen blev jag lite fundersam. Har folk tröttnat på denna typen av musik? Kommer de bli avtända eftersom det kanske låter för likt ovan nämnda artister? Dock känns det som att det kan gå till final.

 Årets estniska bidrag har vuxit mycket sedan Eesti Laul. Första gången jag hörde låten tyckte jag att den var helt okej men inte så mycket mer, men ju mer jag har hört den desto bättre har den blivit. Däremot kan jag störa mig lite på det här cowboy-temat som de har valt att ha med. Det känns mer som att man tittar på en gammal western-film än ett Eurovisionuppträdande. Oavsett hoppas att scennumret blir bättre på plats i Turin för då kan det bli en topplacering för det här bidraget. Några poängavdrag blir det för en del detaljer men annars ett riktigt bra bidrag (men det hade blivit fem poäng om Ott Lepland hade fått åka istället).

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Så länge som Stefan gör ett bra scenframträdande kommer Estland att ta sig till final, men utifrån det jag har sett i Eesti Laul tror jag inte det blir som toppfavorit utan snarare runt en femteplats kanske? Oavsett tror jag Estland kan känna sig finalsäkra i år.


 

I år skickar Estland en riktig 10-poängare. Avicii-vibe med countrysound är en härlig kombination och känns helt rätt. Men det är ju faktiskt inte ”bara” en musiktävling utan det måste finnas substans i showen med och det är där förbättringar behöver göras för att nå guld.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Hoppet är det sista som lämnar oss och i dessa tider är väl hoppet om en ljusare och friskare framtid hos oss alla och Stefan enar oss denna kväll.Fjärde gången gillt blev det alltså för Stefan Airapetjan som nu får representera Estland. Och det blir med någon slags countrypop som klämt in väldigt mycket cowboy och spaghettiwestern i ljudbilden. Inte för att det behöver vara fel per definition, även om man kan undra varför det är med. Denna är lite svårbedömd för mig då jag å ena sidan inte är jätteförtjust i denna typ av amerikansk countrypop, men å andra sidan kan jag inte låta bli att se en viss charm i ljudlandskapet, som får mig att tänka lite på spelet Red Dead Redemption 2. Blir en klart godkänd trea trots allt, även om låten kanske är i lite fel forum.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Estland blandar och ger väldigt mycket i dessa sammanhang. En bisarr trend jag noterat är att de haft som rutin att underprestera två år av tre, för att sen vid tredje försöket klara sig oväntat väl. Ett mönster som upprepat sig ända sedan 2007. Räknar man bort 2020 som aldrig blev av så har Estland just nu två mindre lyckade försök, så matematiskt borde det gå bra denna gång. Nja, skämt åsido, men den här verkar relativt uppsnackad och ligger bra till oddsmässigt. Estland kan nog klara finalen ganska lätt.

 Min personliga vinnare i år är ingen mindre än Stefan Från Estland! Jag blev helt betagen när jag hörde låten för första gången i november. Allt klingar så rätt, melodin, texten och Stefans lena röst. Den påminner mig lite om min favoriteurovisionlåt Hunter Of Stars (Schweiz 2014), minus fiolen & visslingarna. Riktigt så bra är inte Hope, men enligt mig är det klart bästa låten i årets startfält.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag vill gärna tro att Stefan ska gå till final. Men låten har tyvärr fått rätt mild respons från fansen. Dessutom startar han precis före två andra manliga soloartister, Wrs från Rumänien & Ochman från Polen. Den sistnämnde ligger dessutom avsevärt till hos spelbolagen så risken är att Stefan hamnar i skymundan och missar finalen.

 Eesti Laul 2022 var en lång och härlig upplaga som uttagning för Estland. Det fanns flertalet återkommande artister som representerat landet i Eurovision tidigare. B.la Stig Rästa, Ott Lepland, Evelin Samuel och svenska Anna Sahlene. Valet föll dock på Stefan Airapetjan som har tävlat i den estniska uttagningen tidigare, men aldrig har vunnit. Denna gången var det dock hans tur och han reser till Turin med den country-influerade poplåten ”Hope” som jag tycker är riktigt vass och fartfylld. Stefan har en behaglig röst och låten är medryckande och lätt att ta till sig. Jag får lite Avicii-vibbar av detta bidrag.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Estland kommer definitivt att ta sig till final, den saken är klar. Jag tror den hamnar någonstans i mitten av slutresultatet.

 


 


För mig har Stefan stått ut bland bidragen under hela resan som varit. Även om cowboy-teamat kan kännas lite tjuvat och malplacerat så är det ändå så förlåtande att låten har just sitt sound och gifter sig utmärkt med sångaren. Den håller efter många lyssningar.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Om Stefan håller ett underhållande artisteri och inte gör scenproduktionen långtråkig kommer den garanterat nå final.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera