Inför: Semifinal 1, Eurovision 2022

EUROVISION 2022 – SEMI 1. Ikväll har det äntligen blivit dags att starta igång årets Eurovision Song Contest från Turin i Italien. I den första semifinalen, som avgörs med start kl 21.00, tävlar 17 länder om tio finalplatser. Här har vi samlat allt du behöver veta inför sändningen!

Notering: I denna semifinal får Sverige inte vara med och rösta. Detta för att Sverige tävlar först i den andra semifinalen som sänds nu på torsdag (12:e maj). Detta gäller även de resterande länder som tävlar eller extraröstar i semifinal 2.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-05-10

 • Tid:
 • 21:00 CEST

 • Programledare:
 • Alessandro Cattelan, Laura Pausini och Mika

 • Plats:
 • PalaOlimpico, Turin (Italien)

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning i tävlingsländerna SAMT i extraröstande Frankrike och Italien (som är direktkvalificerade till finalen)
 • De tio länder som fått högst totalpoäng efter att juryernas och tittarnas poäng har adderats samman går vidare till finalen
 • – Se hur oddsen gissar utgången av semifinalen. Läs mer »

 • TV-bolag/Stream:
 • SVT 1 & SVT PLAY*
 • Sveriges Radio P4**
 • Eurovision.tv på YouTube***
 • Följ även vår livekommentering här på sajten under hela sändningen!

 • * Med Edward af Sillén som kommentator.
 • ** Med Carolina Norén som kommentator.
 • *** Internationell sändning utan kommentatorer.

 

 

Startfält


Länderna presenteras i startordning. Länkarna går till officiella musikvideos.

 

 

Bekräftade mellanakter i programmet

– Diodato (Italiens Eurovision-representant 2020)

– Dardust, Benny Benassi samt Sophie & The Giants (som ska förvandla arenan till ett diskotek)

 

 

Vi analyserar, tippar & tycker till

Schlagermagistern analyserar

Inför sändningen har vår Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika aspekter.

Läs mer »


Länderna vi gissar till final

Vi spekulerar vilka bidrag vi tror tar sig till finalen från den första semifinalen.

Läs mer »


Här är våra favoriter

Vi har även gjort våra önskelistor kring vilka bidrag vi hoppas tar sig till final från denna semi.

Läs mer »

 

 

Så funkar semifinal 1

– De 17 länderna framför sina tävlingsbidrag.

– 19 nationella jurygrupper (de tävlande länderna i denna semifinal samt direktkvalificerade Frankrike och Italien) har sett framträdandena och har därefter rangordnat sina favoritlåtar och delar ut poäng. Juryn gjorde sitt arbete under måndagens kvällsgenrep (9:e maj).

– Tittarna i samma nämnda länder gör exakt som jurygrupperna dvs. ser på framträdandena och röstar sedan på sina favoritlåtar. Utifrån rangordningen får bidragen poäng. Tittarna röstar via telefon, SMS och via Eurovisions app även om röstningssätten kan skilja sig från land till land.

– Varje lands jurygrupp respektive tittare delar ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Totalt delar respektive nation ut 58×2 poäng ut – en totalsumma på 116 poäng.

– När alla 19 länder har röstat klart sammanställer EBU därefter totalpoängerna, där de tio länder som fått högst totalpoäng går vidare till finalen medan resterande sju länder lämnar tävlingen direkt.

OBS! I och med att Sverige tävlar först i torsdagens semifinal får inte Sverige vara med och rösta i denna semifinal. Detta gäller alla länder som tävlar samt extraröstar i semifinal 2, alltså både tv-tittarna och jurygrupperna.

 


 

Kommentera