Minianalys efter första semifinalen i Eurovision 2022

EUROVISION 2022 – ANALYS. Igår kväll (läs: tisdag 10:e maj) avgjordes den första semifinalen i Eurovision 2022 där tio lyckliga vinnare tog plats i lördagens final. Inför väntan på att den andra semifinalen ska avgöras kommer här en liten analys om intrycken från gårdagen.

 

Vilka gick vidare?

Till en början ska vi kika på vilka länder som röstades vidare (de listas i bokstavsordning):

 

Armenien

Grekland

Island

Litauen

Moldavien

 

Nederländerna

Norge

Portugal

Schweiz

Ukraina

 

 

Kommentarer om resultatet

Albanien fick inleda hela tävlingen i år och även om Ronela Hajati och hennes ”Sekret” har varit bland favoriterna hos såväl spelbolag som bland flera fansomröstningar gick det inte hela vägen i semifinalen. Vilket i och för sig kan ses som en stor skräll med tanke på hypen som har varit kring låten ända sedan den blev uttagen i Festivali i Këngës förra året. Albanien får därmed lämna tävlingen vilket också gör att deras finalsvit nu bryts, för första gången sedan 2018!

Armeniens Rosa Linn fick avsluta hela semifinal 1 med sin ”Snap” och med ett häftigt scennummer uppbyggt som ett slags rum tog hon Armenien till en topp 10-placering i startfältet, vilket för övrigt är landets första finalavancemang sedan 2017!

Bulgariens rockgrupp Intelligent Music Project valde ut sin låt först av alla i år men något finalavancemang blev det inte trots både gitarrsolo och en hel del pyroteknik. Bidraget har förvisso varit uträknat av både odds och flera omröstningar men det var ändå ett härligt inslag i startfältet. Det var ju faktiskt inte en enda rocklåt som tog sig till final från tisdagens semifinal…

Även Danmarks rockgrupp Reddi bjöd på show, något deras tävlingsbidrag också heter (”The Show”). Här blev det dock sorti redan efter tisdagens sändning något som Danmark även fick smaka på ifjol. Den gången var Danmark dock nära att ta finalplats och vi får se efter tävlingen om det var lika nära även i år.

I år är det norsk-grekiska Amanda Georgiadi Tenfjord som tävlar för Grekland. Hon har varit en stadig favorit hos både spelbolagen och i flera fansomröstningar och att det blev en finalplats var inte helt oväntat. Scenframträdandet är för övrigt skapat av Fokas Evangelinos som tidigare har skapat ett flertal ESC-nummer.

Islands systertrio Systur tävlar med en väldigt avskalad countryballad på isländska, något som gick hem i omröstningen då de nu är finalkvalificerade. Detta var något som inte oddsen hade förutspått så det får man ändå se som en skräll…

Även Kroatien testade på balladspåret i år med Mia Dimšićs ”Guilty Pleasure” som framfördes på både engelska och kroatiska. Någon finalbiljett blev det däremot inte något som oddsen också hade förutspått. Det var trots allt ett fint nummer och ett viktigt budskap i låten.

Gruppen Citi Zēni för Lettland tävlade med ett budskap om att äta grönsaker, men att gå ut som startnummer 2 har aldrig sina fördelar vilket märktes då Lettland inte tog hem en av de tio finalplatserna. Samma scenario ägde för övrigt rum för åtta år sedan då Lettland tävlade från exakt samma startposition i samma semifinal som också hade mat-tema, även om det då handlade om att baka kakor och den här gången att äta sallad.

Litauens Monika Liu tävlar med en något mystisk låt som man blir väldigt harmonisk av, vilket nog inte är så konstigt med tanke på titeln ”Sentimentai”. På hemmaplan i Litauen i vintras fick Monika full support från såväl tittarna som juryn och om det har blivit så även här i Eurovision låter vi ännu vara osagt då vi inte vet hur det har gått mer än att hon har fått en av finalplatserna i lördagens startfält. Däremot kan finalplatsen ses som en liten skräll då Litauen den senaste tiden har varit uträknade, om än att man balanserade precis på gränsen mellan att ta sig till final eller åka ut.

Moldaviens Zdob și Zdub har tävlat två gånger förut och alltid gått till final. I år teamade man ihop sig med Advahov Brothers och det tog dem till en tredje ESC-final med möjlighet att få ett bra slutresultat. Exakt hur de har placerat sig vet vi dock inte men tidigare gånger har det gått ganska bra. De kommer också att få tävla i den andra halvan i finalen och det är nog inte omöjligt om denna partylåt kanske får avsluta finalen (såsom Moldavien fick göra för tio år sedan). Svaret på den funderingen får vi under natten mot fredag.

Förra årets värdnation Nederländerna är ett av de favorittippade länderna i årets Eurovision och nu har sångerskan S10 fått en ny chans att försöka vinna hem Eurovision till Nederländerna 2023. Sist som landet sjöng på nederländska, som det är i år, gick det inte alls hem men det gjorde det nu. Det blir således ännu en final för Nederländerna – den sjätte i rad!

Subwoolfer som i år representerar Norge, även om de påstår att de kommer från Månen, har varit en solklar favorit hos många ända sedan det i början av året stod klart att de skulle tävla i Norsk MGP och efter den segern har favoritskapet bara växt. Nu är gruppen ett steg närmare att ta hem en fjärde seger för Norge som kan ske redan på lördag.

Portugals MARO gjorde ett väldigt avskalat nummer med sin ”Saudade, saudade” som kanske behövdes mittemellan partylåtar och pyro. Numret gick hem och är nu i final. Ska det bli Lissabon igen, fast 2023?

Schweiz’ var stora förhandsfavoriter ifjol och det räckte till en bronsplats, men i år har snacket varit betydligt mer nedtonat. Men Marius Bear, som tävlar med låten ”Boys Do Cry”, gjorde ett väldigt fint nummer och det gick hem. Schweiz är således med och tävlar om guldet i finalen på lördag – trots en förutspådd sorti av oddsen.

LPS, som tävlar för Slovenien, vann på hemmaplan genom att bli jokrar från nykomlingstävlingen. Det var ett trevligt inslag i sändningen med att få tillbaka retro- och diskokänslan igen även om det inte fick Slovenien att få en finalplats… i år heller. Det är nu andra året på raken Slovenien inte är i final (de var där senast i Tel Aviv 2019).

Ukraina är för närvarande det enda ESC-land som håller 100 procent kvalificering från semifinal till final i Eurovision (exkluderat ”Big Five”) och något undantag från den regeln blev det knappast i år. Gruppen Kalush Orchestra och deras ”Stefania” har varit stora favoriter hos både fans och spelbolag hela våren så det här är en grupp att räkna med tävlar om segern på lördag. Inga tveksamheter om detta!

Sist ut ska vi också nämna Österrikes duo LUM!X featuring Pia Maria som med sin ”Halo” har velat fram och tillbaka på oddsen under en längre tid. Numret satt och publiken dansade med under låtens tre minuter, men när det väl gällde att få tillräckligt med poäng så räckte det inte hela vägen fram den här gången. Landet får således även följa årets final från läktarna, vilket blir för fjärde gången i ordningen! En notering är att alla dessa fyra bidrag har bara haft ett ord i sina låttitlar (”Limits”, ”Alive”, ”Amen” och nu ”Halo”).

 

Recap

Här nedan kan du se en snabbrepris av alla 17 bidrag från livesändningen:

 

Slutsatser

Vad kan vi då säga om detta? Vi har delat upp det i två olika kategorier: De säkra finalisterna och skrällarna.

 

De säkra finalisterna

Armenien

Grekland

Moldavien

Nederländerna

Norge

Portugal

Ukraina

 

 

Skrällarna

Island

Litauen

Schweiz

 

Annat runt den första semifinalen

Utöver tävlingsbidragen länkar vi till händelser som var i och runt sändningen.

Öppningsnumret »

Mahmoods & Blancos (Italien) förinspelade liveuppträdande »

Alvans & Ahez’ (Frankrike) förinspelade liveuppträdande »

Mellanakten ’The Dance of Beauty’ »

Mellanakten med Didodato »

Finalisterna meddelas »

Recap med finalisterna från semi 1 »

Finalisternas reaktioner »

Intervju med fjolårets Junior ESC-vinnare Maléna »

Presskonferens med finalisterna »

 

Till sist…

Inför sändningen gissade vi vilka bidrag skulle gå till final samt gjorde personliga topplistor. Nedan är sammanställningar över dels hur många rätt var och en fick i sin tippning samt hur många favoriter som är kvar efter programmet.

 

Våra gissningar till final

Notera att länderna listas i bokstavsordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 • Albanien
 • Danmark
 • Grekland
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Portugal
 • Schweiz
 • Ukraina
 • Österrike

 • Antal rätt: 7 av 10

 • Albanien
 • Armenien
 • Danmark
 • Grekland
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Portugal
 • Ukraina
 • Österrike

 • Antal rätt: 7 av 10

 • Albanien
 • Armenien
 • Danmark
 • Grekland
 • Litauen
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Ukraina
 • Österrike

 • Antal rätt: 7 av 10

 • Albanien
 • Armenien
 • Grekland
 • Island
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Portugal
 • Ukraina
 • Österrike

 • Antal rätt: 8 av 10

 • Albanien
 • Grekland
 • Island
 • Lettland
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Portugal
 • Ukraina
 • Österrike

 • Antal rätt: 7 av 10


 • Albanien
 • Armenien
 • Grekland
 • Litauen
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Portugal
 • Ukraina
 • Österrike

 • Antal rätt: 8 av 10

 • Albanien
 • Armenien
 • Grekland
 • Lettland
 • Litauen
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Portugal
 • Ukraina

 • Antal rätt: 8 av 10

 • Albanien
 • Armenien
 • Grekland
 • Island
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Portugal
 • Ukraina
 • Österrike

 • Antal rätt: 8 av 10

 • Albanien
 • Armenien
 • Bulgarien
 • Grekland
 • Litauen
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Ukraina
 • Österrike

 • Antal rätt: 7 av 10

 

 

Våra personliga topplistor

Notera att länderna listas i favoritordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 1. Norge
 2. Österrike
 3. Nederländerna
 4. Moldavien
 5. Litauen
 6. Ukraina
 7. Lettland
 8. Armenien
 9. Grekland
 10. Kroatien

 • Kvar: 7 av 10

 1. Grekland
 2. Nederländerna
 3. Portugal
 4. Ukraina
 5. Albanien
 6. Armenien
 7. Danmark
 8. Norge
 9. Lettland
 10. Litauen

 • Kvar: 7 av 10

 1. Norge
 2. Ukraina
 3. Albanien
 4. Litauen
 5. Moldavien
 6. Österrike
 7. Nederländerna
 8. Kroatien
 9. Lettland
 10. Armenien

 • Kvar: 6 av 10

 1. Nederländerna
 2. Bulgarien
 3. Island
 4. Armenien
 5. Albanien
 6. Grekland
 7. Österrike
 8. Danmark
 9. Litauen
 10. Schweiz

 • Kvar: 6 av 10

 1. Norge
 2. Albanien
 3. Österrike
 4. Nederländerna
 5. Ukraina
 6. Island
 7. Kroatien
 8. Litauen
 9. Grekland
 10. Bulgarien

 • Kvar: 6 av 10


 1. Bulgarien
 2. Moldavien
 3. Österrike
 4. Danmark
 5. Grekland
 6. Armenien
 7. Portugal
 8. Kroatien
 9. Schweiz
 10. Nederländerna

 • Kvar: 6 av 10

 1. Norge
 2. Nederländerna
 3. Lettland
 4. Österrike
 5. Ukraina
 6. Armenien
 7. Slovenien
 8. Litauen
 9. Kroatien
 10. Schweiz

 • Kvar: 6 av 10

 1. Armenien
 2. Albanien
 3. Österrike
 4. Nederländerna
 5. Norge
 6. Island
 7. Bulgarien
 8. Schweiz
 9. Moldavien
 10. Kroatien

 • Kvar: 6 av 10

 1. Norge
 2. Ukraina
 3. Österrike
 4. Grekland
 5. Albanien
 6. Bulgarien
 7. Schweiz
 8. Moldavien
 9. Nederländerna
 10. Armenien

 • Kvar: 7 av 10

 


Så här tyckte & tippade vi, nu är vi nyfikna på hur många rätt du fick i dina tippningar & topplista. Kommentera gärna!

 


 

Kommentera