Eurovision 2022: Lär känna startfältet i den första semifinalen

EUROVISION 2022. Snart är det åter dags för sändningar från Eurovision Song Contest och som en uppvärmning sammanställer vi vilka artister och bidrag som tävlar i de olika programmen. Den här artikeln handlar om bidragen i den första semifinalen som avgörs den 10:e maj.

 

Startfältet i programmet

Klicka på respektive landsknapp för att få mer information om artisten och tävlingsbidraget.

[bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”01. Albanien” collapse_text=”Dölj”]

01. Albanien: Ronela Hajati – “Sekret”

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Sångerskan Ronela Hajati föddes i Albaniens huvudstad Tirana den 2:a september 1989, där hon också har levt hela sitt liv. Genom åren har hon uppträtt vid en rad olika sång- och danstävlingar även om det är musiken som hon brunnit mest för och sedan 2006 har hon också givit ut musik, även om det främst har rört sig om singlar.

Ifjol (2021) släppte hon sitt debutalbum samtidigt som hon tävlade i Festivali i Këngës som hon vann med sitt egengjorda tävlingsbidrag “Sekret”. Efter segern har bidraget gjorts om något (se musikvideon) jämfört med originalversionen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 27 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”02. Lettland” collapse_text=”Dölj”]

02. Lettland: Citi Zēni – “Eat Your Salad”

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Popbandet Citi Zēni utgörs av sångarna Jānis Pētersons, Dagnis Roziņš (även saxofonist) och Roberts Memmēns (även basist) samt trummisen Toms Kagainis, keybordisten Reinis Višķeris och gitarristen Krišjānis Ozols. De skapade sitt band under ett låtskrivarcamp 2020 och har sedan dess gett ut en hel del singlar inkl. ett debutalbum.

I år tävlade gruppen i Lettlands Supernova-uttagning till Eurovision 2022 och tog sig vidare från semifinalen till final där de vann över bland andra tidigare Eurovision-representanten Aminata. Bidraget som de framför heter “Eat Your Salad ” och är gjord av Jānis, Dagnis och Roberts samt Jānis Jačmenkins.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 16,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”03. Litauen” collapse_text=”Dölj”]

03. Litauen: Monika Liu – “Sentimentai

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Monika Liu föddes in i en musikalisk familj den 9:e februari 1988. Musiken har alltid funnits med och är idag hennes heltidssysselsättning. Förutom den egna karriären har tidigare bland annat suttit med i juryerna i litauiska Masked Singers som The Voice, och i år ställde hon sig själv på scenen och blev bedömd i den litauiska ESC-uttagningen.

Med sitt egengjorda tävlingsbidrag “Sentimentai” fick hon såväl juryns som tittarnas fulla stöd genom hela den litauiska uttagningen i vintras, och nu är hon Litauens nästa Eurovision-representant!


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 23 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”04. Schweiz” collapse_text=”Dölj”]

04.Schweiz: Marius Bear – “Boys Do Cry“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Artisten Marius Hügli, som artist kallar sig för Marius Bear, föddes den 21:a april 1993. Han hade enligt uppgifter från början planer på att arbeta med så kallade entreprenadmaskiner men 2016 tog allt en ny vändning då han istället började satsa på en karriär som gatumusikant i hemlandet Schweiz samt i grannlandet Tyskland. Det ledde senare till en New York-resa och en musikalisk resa som just nu har landat i Turin.

Bidraget han tävlar med i årets Eurovision heter “Boys Do Cry” som han har gjort med Martin Gallop.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 19,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”05. Slovenien” collapse_text=”Dölj”]

05. Slovenien: LPS – “Disko“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Musikgruppen LPS står för Last Pizza Slice och är en slovensk popgrupp som bildades år 2018 av Filip Vidušin, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek och Žiga Žvižej. Gruppmedlemmarna hade vid den tidpunkten den gemensamma nämnaren att de alla studerade vid samma skola.

Inför Eurovision 2022 sökte de sig till den slovenska ESC-uttagningen och gick vidare till de avgörande programmen tack vare EMA Freš. Det blev sedan seger i den nationella finalen med låten ”Disko”.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 14,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”06. Ukraina” collapse_text=”Dölj”]

06. Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Hiphopgruppen Kalush har spelat ihop sedan 2019 och utgörs av Oleh Psiuk, Ihor Didenchuk och MC Kilimmen. Själva bandnamnet kommer från Oleh Psiuks hemstad. De släppte sin första låt Ne marynuihösten 2019 som följdes upp med Ty honysh och sedan debutalbumet som släpptes 2021. Samma år beslöt sig gruppen för att utöka projektet till att heta Kalush Orchestra där man blandar både hiphop med mer traditionella toner. Ytterligare två medlemmar tillkom (Tymofii Muzychuk och Vitalii Duzhyk).

I Turin kommer gruppen att tävla med låten “Stefania” som de har gjort ihop (med undantag för MC Kilimmen).

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 24 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”07. Bulgarien” collapse_text=”Dölj”]

07. Bulgarien: Intelligent Music Project – “Intention“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Den bulgarisk-chilenska rockgruppen Intelligent Music Project såg dagens ljus år 2012 då den skapades av managern Milen Vrabevski. Genom åren har gruppen haft en rad olika medlemmar, främst på lead-sången, och nuvarande i den rollen är Ronnie Romero. Utöver honom består gruppen av Bisser Ivanov, Slavin Slavcev, Ivo Stefanov, Dimitar Sirakov och Stoyan Yankulov. Den sistnämnde känner du kanske igen från Eurovision 2007 respektive 2013 då han tävlade ihop med Elitsa Todorova.

Bidraget som Intelligent Music Project tävlar med heter “Intention” och den är gjord av tidigare nämnda Milen Vrabevski.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 20 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”08. Nederländerna” collapse_text=”Dölj”]

08. Nederländerna: S10 – “De Diepte“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Sångerskan Stien de Hollender, eller S10 (uttalas ‘es-ten’) som hon kallar sig som artist, föddes i Hoorn i Nederländerna den 8:e november 2000. Hon beskriver sig som artist, rappare och låtskrivare.

2016 släppte hon sitt första album som hon spelade in själv och publicerade ut i etern. Det gjorde att hon blev upptäckt av andra och att hon blev signad till ett skivbolag och att mer musik gavs ut. Återkommande teman i hennes låtar är mental hälsa, något som också har präglat en stor del av hennes uppväxt.

I år representerar hon Nederländerna i Eurovision med bidraget ”De diepte” som framförs på nederländska.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 32 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”09. Moldavien” collapse_text=”Dölj”]

09. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – “Trenulețul“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Det moldaviska punkbandet Zdob și Zdub känner nog de flesta igen från deras tidigare ESC-medverkan 2005 med Boonika Bate Toba och 2011 med So Lucky, bägge gångerna blev det finalplats.

Själva gruppen har funnit sedan 1994 om än att medlemmar har kommit och gått. Idag består gruppen av Roman Iagupov, Mihai Gîncu, Sveatoslav Staruș, Andrei Cebotari, Valeriu Mazîlu och Victor Dandeș. Av dessa är det bara två (Roman och Mihai) som har varit med sedan starten.

Årets tävlingsbidrag heter “Trenulețul” som även framförs ihop med de på hemmaplan mycket populära bröderna Vasile och Vitalie Advahov.

 

 

Notering: Den version som kommer att framföras i Eurovision är en nedkortad och rockigare version än det som har släppts i den officiella musikvideon.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 25 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”10. Portugal” collapse_text=”Dölj”]

10. Portugal: MARO – “Saudade, saudade“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca, eller kort och gott Maro, är en portugisisk sångerska som alltid har hållit på med musik. Först i vuxen ålder tog hon beslut att syssla med detta på heltid bland annat genom att flytta till Los Angeles i USA.

Anno 2022 tävlade Maro i den portugisiska Eurovision-uttagningen där hon framförde sitt eget bidrag “Saudade, Saudade” (som hon gjort ihop med John Blanda). Låten vann uttagningsfinalen och är därför Portugals representant i Eurovision 2022.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 16,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”11. Kroatien” collapse_text=”Dölj”]

11. Kroatien: Mia Dimšić – ”Guilty Pleasure”

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Sångerskan Mia Dimšić föddes den 7:e november 1992 i Osijek i Kroatien. Hon beskrivs som en pop- och countryartist som både arbetar som låtskrivare och som artist, vilket hon har gjort aktivt sedan 2014. Året därpå släppte hon sin första singel (Budi mi blizu) och bara ett år senare släpptes debutalbumet. Hon har sedan dess fortsatt att kontinuerligt ge ut musik och det har också belönat sig i form av en rad priser.

Mia var en av de 14 tävlande i den kroatiska Dora-uttagningen där hon framförde låten “Guilty Pleasure” som hon har gjort tillsammans med Vjekoslav Dimter och Damir Bačić. Finalen slutade med seger och i och med det får hon äran att representera Kroatien i Eurovision!

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 26,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”12. Danmark” collapse_text=”Dölj”]

12. Danmark: Reddi – “The Show“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Poprockgruppen Reddi är ett danskt-svenskt band bestående av trummisen Ihan Haydar, sångerskan och gitarristen Mathilde “Siggy” Savery, gitarristen Agnes Roslund och basisten Ida Bergkvist. De två sistnämnda är från Sverige.

Själva gruppen skapades så sent som i år (2022) då bandet ställde upp tillsammans i Dansk Melodi Grand Prix med rockpunkbidraget “The Show” som tog dem först till superfinalen och sedan till seger. Deras tävlingsbidrag är gjord av Ihan Haydar och Siggy Savery tillsammans med Chief1 och Remee Jackman.

Ihan Haydar har tidigare synts till för Danmark i Eurovision då hon var trummis bakom Soluna Samay i Eurovision 2012.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 19,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”13. Österrike” collapse_text=”Dölj”]

13. Österrike: LUM!X feat. Pia Maria – “Halo“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Österrike representeras i år av DJ LUM!X, eller Luca Michalmayr som han egentligen heter (född 23:e juli 2002), och Pia Maria (född 21:a maj 2003).

Trots sin ringa ålder är DJ LUM!X välkänd med stora succéer i bagaget som låten Monstersom idag har fått över 200 miljoner streams på Spotify. Den gången teamade han ihop sig med Eiffel65s Gabry Ponte och den här gången blir det singer-songwritern Pia Maria.

Tillsammans framför de låten “Halo” som Luca Michlmayr har gjort med Anders Nilsen, Gabriele Ponte, Rasmus Flyckt och Sophie Alexandra Tweed-Simmons.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 35 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”14. Island” collapse_text=”Dölj”]

14. Island: Systur – “Með hækkandi sól“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Artistfakta

Gruppen Systur, består av de tre systrarna Sigríður, Elísabet och Elín Eyþórsdóttir (eller Sigga, Beta & Elín som de kallade sig i den isländska uttagningen). De är barn till sångerskan Ellen Kristjánsdóttir och låtskrivaren Eyþór Gunnarsson, vilket gör att de har fått med sig musiken in i blodet.

Systrarna har varit musikaliskt aktiva sedan 2011 och har hittills producerat fram två album som heter ‘After Forever och ‘Omnion’, vilka har fått tjejerna att bli mycket populära på hemmaplan. I år tävlade de i Söngvakeppnin och vann med sitt bidrag “Með Hækkandi Sól“ som är gjord av Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 18,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”15. Grekland” collapse_text=”Dölj”]

15. Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Grekland representeras i år av norsk-grekiska Amanda Georgiadi Tenfjord. Hon föddes i Ålesund i Norge den 9:e januari 1997 till en norsk mamma och grekisk pappa. Familjen har därefter växelvis bott i Grekland respektive Norge, varav det är i Tennfjord i Norge som hon bor i nu.

Amanda började sin musikkarriär 2014 och har varit mycket aktiv sedan dess, bland annat har hon deltagit i norska The Stream som sändes på TV 2 där hon tog sig in på topp 30 av alla artister som var med. I år tävlar hon för Grekland med låten “Die Together” som hon har gjort ihop med Bjørn Helge Gammelsæter.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 20,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”16. Norge” collapse_text=”Dölj”]

16. Norge: Subwoolfer – “Give That Woolf A Banana“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Gruppen Subwoolfer är en mycket hemlighetsfull duo som utgörs av karaktärerna Keith och Jim som säger sig komma från Månen och att de har turnerat runt i rymden i 4,5 miljarder år. Just i år tog de sig till Norge där de blev invalda att tävla i Norsk Melodi Grand Prix mot 20 andra bidrag. Deras låt tog sig längst och är därför Norges representant i Eurovision 2022.

Bidraget som Subwoolfer tillsammans med DJ Astronaut framför heter “Give That Wolf A Banana” och kan nog enklast beskrivas som ett skojfriskt inslag i årets tävling.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 30 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”17. Armenien” collapse_text=”Dölj”]

17. Armenien: Rosa Linn – “Snap“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Sist ut i semifinal 1 är 21-åriga Rosa Linn som är från den lilla byn Vanadzor i Armenien. Hon är mest känd för sina covers hon lägger ut på internet, men hon är också känd från låten Kingsom kom ut i höstas som till dags dato strax över 540 000 streams på Spotify!

Nästa steg i karriären för Rosa Linn blir som Eurovisionrepresentant för Armenien med tävlingsbidraget “Snap” som hon har gjort tillsammans med teamet Allie Crystal, Courtney Harrell, Jeremy Dusolet, Larzz Principato och Tamar Mardirossian Kaprelian.

 

 


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 27 av 45 poäng

 

[/bg_collapse]

 


 

Kommentera