Minianalys efter semi 2 i Eurovision 2022

EUROVISION 2022 – ANALYS. Igår kväll (läs: torsdag 12:e maj) avgjordes den andra semifinalen i Eurovision 2022 där tio lyckliga vinnare tog plats i lördagens final. Inför väntan på att finalen ska avgöras kommer här en liten analys om intrycken från gårdagen.

 

Vilka gick vidare?

Till en början ska vi kika på vilka länder som röstades vidare (de listas i bokstavsordning):

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Estland
 • Finland
 • Polen
 • Rumänien
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 

 

Kommentarer om resultatet

Vi börjar med Sverige…

… där vi kan konstatera att det ännu en gång gick bra med ännu en finalplats! Som väntat (i alla fall efter odds och fanspekulationer) blev Sveriges representant Cornelia Jakobs med “Hold Me Closer” en av de tio uppropade finalisterna och därmed är hon nu ett steg närmare segern i lördagens final! Exakt hur hon placerade sig vet vi inte, men numret satt och hon gjorde ett strålande jobb på scenen. Se gärna framträdandet igen i detta klipp.

 

Övriga semifinalister i programmet

Australiens Sheldon Riley bjuder på ett mycket känslosamt nummer och det gick hela vägen hem. Australien har varit högt uppe på oddsen under våren så det var kanske inte heller någon större överraskning att det blev final för Australien, ett år efter att de inte tog sig till final.

Azerbajdzjans Nadir Rustamli har på oddsen varit precis runt plats 10 vilket gjorde det osäkert att säga hur det skulle gå, men under torsdagen gjorde han väldigt bra ifrån sig och det blev en finalplats för Azerbajdzjan. Det kan dock ses lite som en skräll med tanke på att det var ganska osäkert hur det skulle gå. Landet har hittills endast missat en finalplats på sammanlagt 14 försök.

Jérémie Makiese för Belgien gick ut precis före Sverige med en modern poplåt som gick hem i stugorna och nu är Belgien åter i final, där de även var förra året. En uppåtgående trend för Belgien är igång…

Cypern har sedan 2016 haft en årlig medvind i Eurovision, inte minst när de fick sin silvermedalj 2018, men den här gången blev det faktiskt ett bakslag då Andromache och låten ”Ela” inte tog Cypern till ännu en finalplats. En trend är således bruten.

Förhandstippade Stefan för Estland tävlar med en westerninspirerad låt och med sådant tema även i bild gick det hela vägen hem till en finalplats! Han såg ut att ha roligt på scenen och det kan bara premieras.

För andra året på raken skickar Finland en rockgrupp till Eurovision, i det här fallet den internationellt kända gruppen The Rasmus. Deras låt ”Jezebel” framförs på ett effektfullt sätt med en massa ballonger på scenen och när resultatet väl var framme hade Finland fått en av de eftertraktade finalplatserna. Nu får vi se om The Rasmus kan lyckas lika bra som Blind Channel gjorde ifjol då Finland blev det bäst placerade nordiska landet i tävlingen.

En av den årets semifinalers humorgrupper Circus Mircus tävlade för Georgien och de gjorde ett roligt framträdande på scenen, men i likhet med hur det har varit sedan 2017 blev det ingen finalplats i år heller för Georgien.

Irlands representant Brooke hade en av den andra semifinalens gladare poplåtar och ett dansvänligt nummer, men inte heller i år räckte det för att ta en finalplats. Senast Irland var i final var 2018 och innan dess 2011. Då ska man komma ihåg att Irland för bara ett par decennier sedan lyckades vinna Eurovision fyra gånger på fem försök!

Israel var innan semifinal 2 långt nere hos spelbolagen, och även om Michael Ben David visade verkligen vart skåpet ska stå med sin ”I.M.” som blev väldigt effektfull på scenen räckte det ändå inte till en finalplats. Vi kan tillägga här att senast som Israel startade som låt nummer 2 i semifinal 2 (år 2014) hamnade man näst sist. Om det blev så eller ej den här gången låter vi än så länge vara osagt då EBU släpper alla resultat först vid ett senare tillfälle. Landet som senast vann 2018 får ta nya tag 2023.

Maltas Emma Muscat har i likhet med Azerbajdzjan pendlat på oddsen mellan att gå vidare och åka ut, men den här gången vägde det över till att inte bli något finalavancemang för hennes ”I Am What I Am”. Ifjol var ju annars Malta favorittippad att vinna även om det slutade på en sjundeplats i finalen.

Inför den här semifinalen var det Montenegro som var det land (i semi 2-startfältet) som hade väntat längst på att få ta sin nästa finalplats. Landet har nämligen inte varit i final sedan 2015, men någon ny finalplats blev det inte den här gången heller trots mycket dramatik i Vladanas framförande med hennes ”Breathe”.

Andreas ”Circles” som tävlade för Nordmakedonien i år har legat sist i oddsen i flera veckor och trots ett bra framträdande blev det ingen skrällfinalplats i år. Vi hoppas på nya tag 2023.

Polens Ochman tillhör förhandsfavoriterna i årets upplaga och det är ganska lätt att förstå med tanke på vilket coolt scenframträdande de har fått till. Självklart blev det en finalplats och det här är troligen en låt att räkna med i finalen.

Rumäniens WRS kan fira dubbelt efter semifinal 2, inte bara för att han tog sig till final utan att han tog hem Rumäniens första finalplats sedan 2017! Fram till då var Rumänien ett av de länder som alltid hade 100% kvalificering i tävlingen men efter 2018 har det inte gått hem alls, men nu vände det. WRS gjorde ett felfritt framträdande med sin låt ”Llámame” tillsammans med sina fyra dansare på scenen där publiken sjöng med från början till slut.

Trots att San Marino skickade ett välkänt namn i form av den italienska artisten Achille Lauro med låten ”Stripper” och trots ett nummer med extra allt och lite till bryts nu finaltrenden för San Marino. Efter finalplatser i Tel Aviv 2019 och Rotterdam 2021 blev det ingen fortsättning i Turin 2022.

Serbiens Kontrakta gick genom rutan med sin ”In corpore sano” som sjungs på både latin och serbiska. Numret är ett väldigt konstnärligt sådant där både handtvätt och handduksdans ingår och det känns som ett bidrag som kan gå hur långt som helst. Första steget är i alla fall taget då Konstrakta nu får chansen att uppträda igen i finalen på lördag.

Sist ut i semi 2 blev Tjeckiens We Are Domi som fick avsluta med sin partylåt ”Lights off”, men nej – vi släcker inte ljuset än för denna partylåt kommer att framföras igen i lördagens final! Allt satt som det skulle och det här kan bara bli än bättre när det är final. Det är för övrigt Tjeckiens fjärde finalplats sedan 2016.

 

Recap

Här nedan kan du se en snabbrepris av alla 18 bidrag från livesändningen:

 

Slutsatser

Vad kan vi då säga om detta? Vi har delat upp länderna i två olika kategorier: De säkra finalisterna och skrällarna.

 

De säkra finalisterna

Australien

Belgien

Estland

Finland

Polen

Serbien

Sverige

Tjeckien

 

 

Skrällarna

Azerbajdzjan

Rumänien

 

Annat runt den första semifinalen

Utöver tävlingsbidragen länkar vi till händelser som var i och runt sändningen.

Öppningsnumret »

Chanels (Spanien) förinspelade liveuppträdande »

Sam Ryders (Storbritannien) förinspelade liveuppträdande »

Malik Harris’ (Tyskland) förinspelade liveuppträdande »

Mellanakten med Laura Paucini & Mika »

Mellanakten med Il Volo »

Finalisterna meddelas »

Recap med finalisterna från semi 2 »

Finalisternas reaktioner »

Presskonferens med finalisterna »

 

Till sist…

Inför sändningen gissade vi vilka bidrag skulle gå till final samt gjorde personliga topplistor. Nedan är sammanställningar över dels hur många rätt var och en fick i sin tippning samt hur många favoriter som är kvar efter programmet.

 

Våra gissningar till final

Notera att länderna listas i bokstavsordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Finland
 • Malta
 • Polen
 • Rumänien
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Antal rätt: 9 av 10

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Cypern
 • Finland
 • Irland
 • Polen
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Antal rätt: 8 av 10

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Estland
 • Finland
 • Georgien
 • Polen
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Antal rätt: 9 av 10

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Estland
 • Finland
 • Israel
 • Polen
 • San Marino
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Antal rätt: 8 av 10

 • Australien
 • Belgien
 • Estland
 • Finland
 • Irland
 • Polen
 • Rumänien
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Antal rätt: 9 av 10


 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Cypern
 • Estland
 • Finland
 • Polen
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Antal rätt: 9 av 10

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Estland
 • Finland
 • Polen
 • San Marino
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Antal rätt: 9 av 10

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Cypern
 • Estland
 • Finland
 • Polen
 • Rumänien
 • Serbien
 • Sverige

 • Antal rätt: 9 av 10

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Cypern
 • Estland
 • Finland
 • Irland
 • Israel
 • Polen
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Antal rätt: 7 av 10

 

 

Våra personliga topplistor

Notera att länderna listas i favoritordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 1. Sverige
 2. Serbien
 3. Tjeckien
 4. Belgien
 5. Finland
 6. Irland
 7. Georgien
 8. Polen
 9. San Marino
 10. Malta

 • Kvar: 6 av 10

 1. Sverige
 2. Georgien
 3. Polen
 4. Serbien
 5. Finland
 6. Australien
 7. Belgien
 8. Tjeckien
 9. Azerbajdzjan
 10. Irland

 • Kvar: 8 av 10

 1. Finland
 2. Serbien
 3. Georgien
 4. Australien
 5. Rumänien
 6. Polen
 7. Sverige
 8. Azerbajdzjan
 9. Estland
 10. Cypern

 • Kvar: 8 av 10

 1. Sverige
 2. Polen
 3. Montenegro
 4. Finland
 5. Australien
 6. Estland
 7. Tjeckien
 8. Belgien
 9. Malta
 10. Cypern

 • Kvar: 7 av 10

 1. Polen
 2. Estland
 3. Finland
 4. Australien
 5. Montenegro
 6. Cypern
 7. Rumänien
 8. Israel
 9. Azerbajdzjan
 10. Sverige

 • Kvar: 7 av 10


 1. San Marino
 2. Polen
 3. Montenegro
 4. Belgien
 5. Serbien
 6. Nordmakedonien
 7. Australien
 8. Finland
 9. Estland
 10. Azerbajdzjan

 • Kvar: 7 av 10

 1. Tjeckien
 2. Estland
 3. San Marino
 4. Polen
 5. Rumänien
 6. Cypern
 7. Finland
 8. Irland
 9. Belgien
 10. Malta

 • Kvar: 6 av 10

 1. Sverige
 2. Rumänien
 3. Finland
 4. Estland
 5. Polen
 6. Irland
 7. Cypern
 8. Malta
 9. Israel
 10. Australien

 • Kvar: 6 av 10

 1. Polen
 2. Sverige
 3. Australien
 4. Cypern
 5. Estland
 6. Irland
 7. Tjeckien
 8. Israel
 9. Finland
 10. Montenegro

 • Kvar: 6 av 10

 


Så här tyckte & tippade vi, nu är vi nyfikna på hur många rätt du fick i dina tippningar & topplista. Kommentera gärna!

 


 

Kommentera