Eurovision 2022: Lär känna startfältet i den andra semifinalen

EUROVISION 2022. Snart är det åter dags för sändningar från Eurovision Song Contest och som en uppvärmning sammanställer vi vilka artister och bidrag som tävlar i de olika programmen. Den här artikeln handlar om bidragen i den andra semifinalen som avgörs den 12:e maj.

 

Startfältet i programmet

Klicka på respektive landsknapp för att få mer information om artisten och tävlingsbidraget.

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”01. Finland” collapse_text=”Dölj”]

01. Finland: The Rasmus – “Jezebel“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Rockgruppen The Rasmus grundades år 1994 i Helsingfors då bandmedlemmarna gick på gymnasiet. De har alltså hållit på ett bra tag! Gruppen består idag av sångaren Lauri Ylönen, basisten Eero Heinonen, trumissen Aki Hakala och gitarristen Emilia Suhonen.

Bandet är ett av Finland mest internationellt framgångsrikaste band genom tiderna, inte minst med “In The Shadows” som har mer än 100 miljoner streams på Spotify. I Eurovision 2022 är det bidraget “Jezebel” som de tävlar med. Bidraget är gjort av Lauri Ylönen tillsammans med den amerikanske låtskrivaren Desmond Child.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 33,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”02. Israel” collapse_text=”Dölj”]

02. Israel: Michael Ben David – “I.M”

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Artisten Michael Ben David är både artist och dansare. Han har sedan barnsben uppträtt både med sången och dansen och utbildat sig inom bägge delarna. Hösten 2021 sökte han till israeliska X Factor och kom med. Han tog sig sedan hela vägen till finalfyran där han vann.

I finalen framförde han låten “I.M.” som också blir hans tävlingsbidrag i Turin. Låten är gjord av trion Chen Aharoni, Lidor Saadia och Asi Tal. Han hade även kunnat tävlat med bidraget Don’tmen den låten åkte ut strax innan finalen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 14,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”03. Serbien” collapse_text=”Dölj”]

03. Serbien: Konstrakta“In corpore sano“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Den serbiska sångerskan Ana Đurić, här mer känd som Konstrakta, är en pop-indie-artist som slog igenom publikt som sångerska i gruppen Zemlja gruva! som bland annat tävlade de även i Beovizija 2008 och 2009 även om det inte blev någon seger.

Sedan 2019 kör Konstrakta solokarriär under detta artistnamn, vilket bland annat skedde genom släppet av låten Žvake. I år tävlade hon i den serbiska ESC-uttagningen med låten “In corpore sano” som sedan tog hem hela nationella uttagningen med maximala poäng från både juryn och tittarna. Bidraget är gjort ihop med Milovan Bošković.

Det kan läggas till att det är första gången en låt framförs delvis på latin i Eurovision Song Contest!


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 23,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”04. Azerbajdzjan” collapse_text=”Dölj”]

04. Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Nadir Rustamli lärde sig under barndomen att spela piano även om han i vuxen ålder satsade på en helt annan karriär inom studierna. Musiken har trots allt alltid funnits med, inte minst vid andra sångtävlingar, och under 2022 vann han också Azerbajdzjans version av The Voice.

Kort efter segern stod det klart att han kommer att tävla för Azerbajdzjan i årets Eurovision, även om det dröjde till andra hälften av mars innan tävlingsbidraget “Face to Black” presenterades. Låten är gjord av kvartetten Andreas “Stone” Johansson, Anderz Wrethov, Sebastian Schub och Thomas Stengaard.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 22,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”05. Georgien” collapse_text=”Dölj”]

05. Georgien: Circus Mircus – “Lock Me In“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Artistfakta

Den georgiska musikgruppen Circus Mircus bildades under 2020 och bestod då av tre medlemmar som inte har offentliggjort sig själva. Efter det har en fjärde hemlig medlem tillkommit.

Enligt uppgifter ska bandets grundare ha träffats efter att de hoppade av en utbildning och startat sitt eget band. Vi får se om de blir mindre hemlighetsfulla under Eurovisiontävlandet som sker nu i maj. Bidraget de har fått med sig till Eurovisionen heter “Lock Me In” men det inte känt vem eller vilka som står bakom låtens upphov.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 18 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”06. Malta” collapse_text=”Dölj”]

06. Malta: Emma Muscat – “I Am What I Am“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Emma Muscat har alltid haft en musikalisk sida som hon genom åren har utvecklat mer och mer, både genom att spela piano men även att sjunga.

År 2016 släppte hon sin första låt på YouTube och året därpå följdes den upp innan hon tävlade i den italienska talangshowen Amici där hon fick ett skivkontrakt som har lett till en musikkarriär både på Malta och i Italien.

Anno 2022 ställde Emma upp i Maltas ESC-uttagning med låten Out of Sight som tog sig till final och därefter vann jury- och tittaromröstningen. Men bara en kort tid senare kom besked att låten skulle bytas ut. Den nya låten heter “I Am What I Am” som Emma har varit med och gjort tillsammans med Dino Medanhodžić, Julie Aagaard och Stine Kinck.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 22 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”07. San Marino” collapse_text=”Dölj”]

07. San Marino: Achille Lauro – “Stripper“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Lauro De Marinis, eller Achille Lauro som han kallar sig som artist, är en välkänd italiensk känd artist från bland annat hiphopscenen. Det var bland annat hans bror som tog med honom in i artistlivet.

Genom åren har Achille tävlat tre gånger i den italienska Festival di Sanremo (2019 med Rolls Royce, 2020 med Me ne frego och 2022 med Domenica) där han har uppnått en sjunde-, en åttonde- och en fjortondeplats. Bara en kort tid efter Festival di Sanremo blev Achille klar för tävlan i San Marinos uttagning som han vann. Den här gången tävlade han med låten ”Stripper” som han har gjort tillsammans med Daniele Dezi, Daniele Mungai, Davide Petrella, Federico De Marinis, Francesco Viscovo, Gregorio Calculli, Marco Lanciotti, Matteo Ciceroni, Mattia Cutolo och Simon Pietro Manzari.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 19,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”08. Australien” collapse_text=”Dölj”]

08. Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Artisten Sheldon Riley, artistnamn för Sheldon Hernandez, debuterade 2016 för TV-publiken då han sökte till australiensiska X Factor. Trots att det blev en tidig sorti fick han komma tillbaka och då i en grupp som sattes ihop. Därefter har han också tävlat i australiensiska The Voice där det blev en tredjeplats och sedan även i America’s Got Talent där han tog sig till kvartsfinal.

I år, 2022, tävlade Sheldon i Australiens Eurovision-uttagning med bidraget “Not the Same” som han har gjort ihop med Cam Nacson och Timi Temple. Bidraget var storfavorit att ta hem segern i den nationella finalen och mycket riktigt är det nu Turin som väntar för Sheldon!


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 31,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”09. Cypern” collapse_text=”Dölj”]

09. Cypern: Andromache – “Ela“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Sångerskan Andromache är född i Tyskland och växte upp i Grekland. 2015 tävlade hon i grekiska The Voice vilket ledde till ett skivkontrakt med Panic Records.

Under 2017 släppte hon sin debutsingel To feggarisom därefter följdes upp med fler låtar som blev hits på hemmaplan. Nu i år kommer nästa singel som heter “Ela” som hon ska tävla med för Cypern i Eurovision Song Contest. Bakom bidraget står ett flertal namn som känns igen från förr, inte minst Alex Papaconstantinou, Arash, Robert Uhlmann och Viktor Svensson. De har teamat ihop sig med Eyelar Mirzazadeh, Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, George Papadopoulos och Yll Limani när bidraget togs fram till Andromache.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 26,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”10. Irland” collapse_text=”Dölj”]

10. Irland: Brooke – “That’s Rich“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Brooke Scullion, här mer känd under sitt förnamn, är en sångerska som under början av 2020 gjorde sig känd i och med sin medverkan i brittiska The Voice där hon hamnade på tredje plats i finalen. Under sin uppväxt har Brooke både sysslat med musik(aler) och olika sporter, men numera är det artisteriet och låtskrivandet som gäller.

I år ställde hon upp i den irländska Eurovision-uttagningen, som för första gången sedan 2015 var en publikuttagning istället för internval. Brooke tävlade med låten “That’s Rich” som efter jury- och tittarröstningen hade tagit hem segern. Låten har hon gjort ihop med Izzy Warner och Karl Zine.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 28,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”11. Nordmakedonien” collapse_text=”Dölj”]

11. Nordmakedonien: Andrea – “Circles“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Artistfakta

Sångerskan Andrea Koevska är född och uppvuxen i Skopje men har också bott en tid i New York i USA där hon fick sitt musikaliska intresse. Efter att hon senare flyttade tillbaka till sitt hemland valde hon att studera musik där hon lärde sig att spela bland annat gitarr och piano, och sedan två år tillbaka har hon en aktiv musikkarriär där hon har gett ut ett antal låtar.

I år vann hon den nordmakedonska ESC-uttagningen med bidraget “Circles” som hon har gjort ihop med Aleksandar Masevski. Det var mycket tack vare ett stort stöd från jurygrupperna som Andrea nu tävlar för Nordmakedonien i Eurovision 2022.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 19 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”12. Estland” collapse_text=”Dölj”]

12. Estland: STEFAN – “Hope“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Artistfakta

Artisten Stefan Airapetjan har gjort tre tidigare försök de senaste åren att få representera Estland i Eurovision Song Contest och nu på det fjärde försöket gick det hem! Hans tidigare bidrag i Eesti Laul har varit Laura (Walk with Me) (del av Vajé 2018, blev trea), Without You (solo 2019, blev trea igen) och By My Side (solo 2020, blev sjua).

Bidraget som har tagit Stefan till Eurovision 2022 i Turin heter ”Hope” som han har gjort ihop med Karl-Ander Reismann.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 31,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”13. Rumänien” collapse_text=”Dölj”]

13. Rumänien: WRS – “Llámame“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Artisten WRS, uttalas Urs, heter egentligen Andrei-Ionuț Ursu och är en rumänsk sångare. Han inledde sin musikkarriär i popgruppen Shot men innan dess hade han också en karriär som dansare och var bland annat inhyrd för flera olika TV-program i hemlandet.

Efter två år i Shot valde han att lämna och flyttade utomlands för att skapa musik, och 2020 släppte han debutsolosingeln Why. Denna har följts upp med mer musik samt en debut-EP. Och under vintern har WRS också hunnit med att tävla i den rumänska Selecția Națională 2022 med bidraget “Llámame” som tog hem segern och därmed en resa som representant för Rumänien i Turin!

Tävlingsbidraget har WRS skapat ihop med Cezar Gună, Alexandru Turcu och Costel Dominteanu.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 26 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”14. Polen” collapse_text=”Dölj”]

14. Polen: Ochman – “River“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Krystian Ochman är en amerikansk-polsk artist som här använder sitt efternamn som artistnamn. Han föddes i staden Melrose i nordöstra USA och spenderade även en stor tid där innan han under tonårstiden flyttade till Polen där han numera bor.

I Polen är han mest känd som vinnare av polska The Voice 2020 och i samband med den segern gav han ut singeln “Światłocieniesom snabbt blev en succé och under slutet av 2021 släppte han sitt debutalbum. 2022 ryktades om att han skulle bli vald att tävla för Polen men hur det än blev fick han tävla i en uttagningsfinal där han vann med sitt bidrag “River” som han har gjort med Ashley Hicklin, Adam Wiśniewski och Mikołaj Trybulec.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 38 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”15. Montenegro” collapse_text=”Dölj”]

15. Montenegro: Vladana – “Breathe“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Vladana Vučinić, här känd under sitt förnamn, är artist och låtskrivare som tidigt intresserade sig för musiken. Exempelvis har hon deltagit inte mindre än två gånger i Eurovisionuttagningen Montevizija (2005 och 2006) även om det inte blev seger någon av dessa gånger.

I år, 2022, gör hon musikalisk comeback för Montenegro i Eurovision med låten ”Breathe” som som hon har gjort ihop med veteranen Darko Dimitrov. Det är den senare nämndas tolfte ESC-bidrag genom tiderna!


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 26,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”16. Belgien” collapse_text=”Dölj”]

16. Belgien: Jérémie Makiese – “Miss You“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Jérémie Makiese är född i Antwerpen i Belgien, även om hans familj kom att flytta till Berchem-Sainte-Agathe och sedan till ytterligare en ny stad. Han växte upp i en musikalisk familj och som barn tog han sånglektioner och vann senare en sångtävling.

Under 2021 deltog Jérémie i belgiska The Voice, där han coachades av Beverly Jo Scott. Han tog sig hela vägen från audition via de olika kvalprogrammen till final där han slutligen vann. Bara månader senare stod det klart att han hade internt valts ut som Belgiens representant till Eurovision 2022 även om det dröjde till slutet av uttagningssäsongen innan tävlingsbidraget “Miss You” släpptes officiellt. Bidraget har Jérémie Makiese gjort ihop med Silvio Lisbonne och Manon Romiti.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 24,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”17. Sverige” collapse_text=”Dölj”]

17. Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Cornelia Jakobsdotter Samuelsson, här känd som Cornelia Jakobs, är artist och låtskrivare.

Publikt slog hon igenom 2010 som en del av gruppen Love Generation som tävlade i Melodifestivalen 2011 med Dance Alone och 2012 med Just A Little Bit. Efter några år gick gruppen skilda vägar och Cornelia startade duon Stockholm Syndrome som höll ihop några år innan de alla gick solo.

Sommaren 2021 gjorde Cornelia Jakobs, Isa Molin och David Zandén låten ”Hold Me Closer” som senare skickades in till Melodifestivalen 2022 och kom med. Efter att hon gått direkt till final från sin deltävling blev hon en av de mest förhandstippade finalisterna och mycket riktigt blev det också seger på hemmaplan.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 33 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”18. Tjeckien” collapse_text=”Dölj”]

18. Tjeckien: We Are Domi – “Lights Off“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Musikgruppen We Are Domi består av den tjeckiska sångerskan Dominika Hašková samt de norska musikerna Casper Hatlestad och Benjamin Rekstad. Gruppen bildades i brittiska Leeds 2018 där alla tre för tillfället studerade. De kom sedan att flytta sin bas till Prag där de skapade sin musik. De beskriver själva sin stil som elektropop och indiemusik.

I slutet av 2021 blev gruppen utannonserade som en av de tävlande i Tjeckiens onlinefinal till Eurovision 2022, och efter att såväl musikexperter som publiken hade fått röstat klart visade det sig att We Are Domi hade vunnit med sin låt “Lights Off”. Bidraget har de tre gjort ihop med Abigail Frances Jones och Einar Eriksen Kvaløy.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 32 av 45 poäng

 

[/bg_collapse]

 


 

Kommentera