De etablerade artisterna i Una voce per San Marino

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det sanmarinska TV-bolaget SMRTV har bekräftat vilka nio artister som kommer att tävla i kategorin etablerade artister i finalen i Una voce per San Marino. Dessa artister behöver således ej genomgå kvalprogrammen som äger rum mellan den 13:e och 18:e februari.

 

Startfältet

Följande artister har valts ut som de s.k. etablerade artisterna i finalen (i alfabetisk ordning efter artist):

  • Achille Lauro
  • Alessandra Coli & DJ Burak Yeter
  • Blind
  • Cristina Ramos
  • Fabry & Labiuse feat. Miodio
  • Francesco Monte
  • Ivana Spagna
  • Matteo Faustini
  • Tony Cicco & Deshedus & Alberto Fortis
  • Valerio Scanu

 

Än så länge vet vi inte vilka eventuella tävlingsbidrag som dessa artister ska framföra i finalen, men det lär nog bli känt snart då det är ganska kort tid kvar till finalavgörandet.

 

Kända namn bland artisterna

Åtta av artisterna som har valts ut är valda som internationella (ej sanmarinska) artister, vilket gör att endast en av dessa är från San Marino. Det handlar om Fabry & Labiuse feat. Miodio där många säkert känner igen den sistnämnda. Och ja, det är den gruppen som tävlade för San Marino på deras Eurovision-debutår 2008!

Bland de internationella artisterna känner vi igen Achille Lauro som för bara en vecka sedan (läs: 1-5 februari) tävlade i Festival di Sanremo med låten Domenica(tillsammans med Harlem Gospel Choir) där han slutade på 14:e plats. Nu har han alltså fått en ny chans att tävla i Eurovision och det för San Marino. Vi vet dock inte om han får med sig Sanremobidraget till San Marinos uttagning eller om det blir någon annan låt han har planerat att uppträda med.

Andra välkända namn är den turkiska DJ:n Burak Yeter som ska tävla ihop med Alessandro Coli, den italienska popartisten Valerio Scanu, den kända italienska sångerskan Ivana Spagna (som hade en världshit med låten Call Me 1987) samt Cristina Ramos, som år 2016 vann den första säsongen av Spaniens motsvarighet till TV-programmet Talang.

 

Fakta om uttagningen

Som vi tidigare har kunnat berätta har SMRTV i år valt att hålla en större uttagning för att hitta sin representant till Eurovision Song Contest. Fram tills nu är det 66 artister som har presenterats i nykomlingskategorin, vilka kommer att få genomgå kvalprogrammen för att nå finalen, medan de nio etablerade artisterna som har offentliggjorts nu slipper kvala.

För nykomlingsartisterna ser upplägget ut som följer:

 

Fyra heats

Initialt blir det först fyra heats varav tre där internationella artister tävlar och ett där sanmarinska artister tävlar.

I de tre första heaten (den 13:e, 14:e och 15:e februari) kommer 20 artister att tävla per program där en jurypanel sedan kommer att välja ut tre artister som går direkt till en kvalfinal. Juryn utser även ytterligare fem artister per sändning som går vidare till ett uppsamlingsprogram, medan övriga deltagare åker ut.

Det hålls även ett fjärde heat (den 16:e februari) där 6 sanmarinska artister tävlar med samma upplägg som för de internationella artisterna, med skillnaden att ingen av de tre utslagna artisterna ges möjlighet att tävla i uppsamlingsheatet.

 

Uppsamlingsheat

Från de tre första heaten får 15 av dessa en ny chans att ta sig till final i ett uppsamlingsheat den 17:e februari. De som tävlar här placerade sig på fjärde till åttonde plats i respektive heat och alla tävlar om fyra platser i kvalfinalen. Det är återigen juryn som avgör vilka fyra som får dessa platser.

 

Kvalfinalen

Efter heaten och uppsamlingsprogrammet hålls en kvalfinal med 16 artister varav nio av dessa röstas vidare till den avgörande finalen. Kvalfinalen hålls den 18:e februari och avgörs precis som tidigare enhälligt av juryn.

 

Den stora finalen

Dagen efter kvalfinalen, dvs. den 19:e februari, hålls den avgörande finalen där de nio artister som kvalade vidare från nykomlingskategorins kvalfinal nu kommer att tävla mot de tio artister som bjudits in till kategorin etablerade artister. Totalt är det 19 bidrag som tävlar och vinnaren, som även nu avgörs av en jury, kommer att få representera San Marino i Eurovision. Förutom det får vinnaren en prissumma om 7000 euro medan tvåan får en prissumma om 2000 euro och trean 1000 euro.

 


 

Kommentera