Eurovision 2022: Semifinalernas startordningar har presenterats

EUROVISION 2022. Med ett antal veckor kvar till tävlingsstart är nu startordningarna för de två semifinalerna officiellt presenterade.

I januari lottades som bekant alla 35 kvalländerna in i de två semifinalerna och vid det tillfället hamnade Sverige i den andra semifinalens andra starthalva. Vid lottningen gjordes däremot ingen startordning, utan den har satts av den italienska produktionen nu ett par veckor efter att alla artist- och bidragsval blev klara. Bägge startordningarna släpptes officiellt den 29:e mars och i den kan vi bland annat utläsa att Sveriges representant Cornelia Jakobs kommer att starta som nummer 17 av 18 i den andra semifinalen.

 

Så, vem startar var?

Här nedan har vi sammanställt samtliga semifinalländer uppdelade i respektive semifinal enligt startordningarna. Mer information om vilka tävlingsbidrag och artister som tävlar finns att läsa på vår samlingssida om årets Eurovision.

1. Albanien

2. Lettland

3. Litauen

4. Schweiz

5. Slovenien

6. Ukraina

7. Bulgarien

8. Nederländerna

9. Moldavien

10. Portugal

11. Kroatien

12. Danmark

13. Österrike

14. Island

15. Grekland

16. Norge

17. Armenien

 

 


 

 

1. Finland

2. Israel

3. Serbien

4. Azerbajdzjan

5. Georgien

6. Malta

7. San Marino

8. Australien

9. Cypern

10. Irland

11. Nordmakedonien

12. Estland

13. Rumänien

14. Polen

15. Montenegro

16. Belgien

17. Sverige

18. Tjeckien

 

Recaps

Här nedan finns officiella recaps, ett för respektive semifinal.

Semifinal 1


Semifinal 2

 

Så har startordningarna tagits fram

Som tidigare nämnt har startordningarna för bägge semifinalerna byggts upp utifrån den semifinallottning som genomfördes i slutet av januari. Den italienska produktionen har sedan kunnat sätta länderna i vilken ordning som helst, dock under förutsättning att inget land byter tilldelad semifinal samt semifinalhalva. Ordningarna utgår också från att försöka skapa en så smidig och bra ordning på låtarna för att få variation i bland annat musikgenre och tempo för att t.ex. undvika att fem ballader hamnar efter varandra.

Innan startordningarna offentliggjordes har de även godkänts i två av varandra oberoende led – först av Eurovisions Executive Supervisor Martin Österdahl och därefter av Eurovisions referensgruppsordförande Dr. Frank-Dieter Freiling.

 

Hur blir det till finalen?

Precis som i semifinalerna kommer även finalens starthalvor att lottas, vilket sker för fyra av de fem ”Big Five”-länderna (de som är direktkvalificerade ihop med Italien) samt de 20 länder som kvalar vidare från semifinalerna – tio per program. Dessa 24 länder kommer under tävlingsveckan i maj att få lotta om de ska starta i finalens första eller andra starthalva och så snart som den lottningen är klar sätter produktionen startordningen. Och som med semifinalerna får finalisterna inte byta starthalva när de har gjort sin lottning, däremot kan produktionen sätta länderna inom en starthalva hur de vill (så länge Martin Österdahl respektive Dr. Frank-Dieter Freiling godkänner).

Det enda finalland som inte genomgår den här lottningen är värdnationen Italien, som av rättviseskäl har fått genomgå en egen lottningsprocess där de har tilldelats ett exakt startnummer. Resultatet av den lottningen blev att Italien kommer att få starta som nummer 9 av 25.

 


 

Kommentera