Så blir semifinalernas startordningar i Eurovision 2024

EUROVISION 2024. Efter semifinallottningen i januari och sedan några veckor tillbaka att samtliga artist- och bidragsval är gjorda inför Malmö har SVT kunnat sätta startordningarna för de två semifinalerna vilka nu har offentliggjorts för allmänheten.

I år inkluderas de direktkvalificerade ”Big Five”-länderna samt värdnationen Sverige redan i semifinalerna, även om dessa artister bara uppträder utan att tävla i respektive program. Detta görs bland annat för att ge dessa bidrag samma chans som semifinalisterna att få synas en extra gång för publiken innan de sedan uppträder i finalen. Noteras bör att dessa 6 bidrag inte har några startnummer i semifinalerna utan de uppträder vid bestämda platser som produktionen har placerat ut dem vid.

Här nedan presenteras startordningarna i sin helhet.

 

Semifinal 1
(sänds den 7:e maj)


 • 01. Cypern
 • 02. Serbien
 • 03. Litauen
 • 04. Irland
 • -. Storbritannien
 • 05. Ukraina
 • 06. Polen
 • 07. Kroatien
 • 08. Island
 • -. Tyskland
 • 09. Slovenien
 • 10. Finland
 • 11. Moldavien
 • -. Sverige
 • 12. Azerbajdzjan
 • 13. Australien
 • 14. Portugal
 • 15. Luxemburg

 

Här är ett sammandrag av bidragen i den första semifinalen

Semifinal 2
(sänds den 9:e maj)


 • 01. Malta
 • 02. Albanien
 • 03. Grekland
 • 04. Schweiz
 • 05. Tjeckien
 • -. Frankrike
 • 06. Österrike
 • 07. Danmark
 • 08. Armenien
 • 09. Lettland
 • -. Spanien
 • 10. San Marino
 • 11. Georgien
 • 12. Belgien
 • 13. Estland
 • -. Italien
 • 14. Israel
 • 15. Norge
 • 16. Nederländerna

 

Här är ett sammandrag av bidragen i den andra semifinalen

 

Så gjordes startordningarna

 

I slutet av januari hölls en semifinallottning där de 31 semifinalisterna lottades in i de två semifinalerna. Vid tillfället lottades även varje land in i en semifinalhalva, den första eller andra halvan, och det är med utgångspunkt med detta som startordningarna har satts. Produktionen har varit fria att sätta länderna som medverkar i samma semifinalhalva hur de vill, däremot kan inget land byta halva och/eller semifinal i efterhand. Startordningarna har efter att de gjorts färdiga fått godkännas i två av varandra oberoende led – först av Eurovisions Executive Supervisor följt av Eurovisions referensgruppsordförande.

 

Ny regel för ”Big Five”-länderna och värdlandet

Inför startordningarna sattes bekräftade EBU en regelförändring som gäller de 6 direktkvalificerade ländernas framträdanden. I vanliga fall spelas endast kortare klipp upp från respektive bidrags musikvideo men på senare år har det varit förinspelade liveframträdanden som spelas in under semifinalernas genrep. Så blir det inte i år, utan den här gången kommer dessa 6 bidrag att framföras mellan tävlingsbidragen i de två startfälten, tre bidrag per semifinal. Däremot tävlar dessa länder inte om finalplatser då de redan har fått sina, så när det är dags för semifinalomröstningar kommer det inte att gå att rösta på dessa bidrag. Det är också därför de inte har tilldelats några startnummer. Först i finalen deltar de i omröstningarna.

Vid semifinallottningen avgjordes det genom lottning att Storbritannien, Sverige och Tyskland medverkar i den första semifinalen medan FrankrikeItalien och Spanien medverkar i den andra semifinalen.

 

De direktkvalificerade är med och extraröstar

De länder som deltar i respektive sändning är förutom att deras låtar uppträder, även är med och extraröstar. För Sveriges tv-tittare betyder det att man förutom att få se Marcus & Martinus uppträda med sin ”Unforgettable” även kommer att kunna rösta på de 15 låtar som tävlar om att få de tio finalplatserna från den första semifinalen. Samtidigt innebär det att Sveriges tv-tittare ej kommer att få rösta i den andra semifinalen men i finalen är röstningen öppen igen för Sverige.

 


 

Kommentera