Regelverket för Finlands UMK 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Mellan den 1:a och 5:e september tar finska Yle emot tävlingsbidrag till UMK, och redan nu ett par månader innan antagningen öppnar är tävlingsreglerna presenterade.

Yle kommer även den här gången att välja artist och tävlingsbidrag via UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik), och enligt de tävlingsregler som har släppts (se längre ned i artikeln) är det sagt att uttagningen kommer att äga rum i februari 2023 med ett antal artister som tävlar med varsitt tävlingsbidrag. Notera dock att datumet är preliminärt och kan komma att justeras till en tidigare eller senare månad.

 

Så väljs startfältet ut

När antagningsperioden har avslutats i början av september kommer en jury som Yle utser att få lyssna igenom låtarna och sedan utse ett antal av dessa som får tävla i uttagningen. Det är något oklart hur många bidrag som kommer att väljas ut men de senaste åren har det alltid varit under tio. Resultatet kommer i alla fall att avgöras av jury- och tittarröstning, men om något tekniskt fel inträffar i tittarröstningen är det juryn som avgör.

 

Tips om antagningen

Om du vill skicka in en eller flera låtar till UMK är det dags att förbereda sig. Vid anmälan ska du kunna bifoga låtens demoinspelning i mp3-format, ett fotografi i .jpg-format som föreställer den artist/grupp som är tänkt att framföra låten (fotot måste du äga rättigheterna till och/eller har rättigheter att använda), en biografi om den/de personen(erna) och själva låttexten i .doc-, .pdf- eller .rtf-format.

Notera att antagningen kommer att äga rum digitalt mellan den 1:a och 5:e september 2022.

 

Regelverket

Reglerna finns att läsa på finska, engelska och svenska. Innan du skickar in är det bra att ta del av hela regelverket, särskilt de punkter som rör upphovsrätt och ersättningar. Nedan är en sammanfattning av de viktigaste punkterna som rör låtskrivarna, bidraget och framträdandet.

 

Låtskrivarna

Vem som helst får skicka in bidrag till UMK, däremot måste minst en person i ett låtskrivarteam inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Finland för att låten ska få vara med och tävla.

— Med vem som helst undantas personer som arbetar för Yle, i alla fall när det kommer till artistdelen.

– Låtskrivaren/na får inte skicka in bidraget till andra nationella uttagningar.

– En huvudsolist får skicka in som mest tre bidrag och det är bara en av dessa tre låtar som ges möjlighet att tas ut i tävlan. Övriga låtskrivare har däremot rätt att delta med fler bidrag.

 

Bidraget

– Bidraget ska uppfylla EBU-kraven som bland annat innebär att låten inte får ha varit offentligt publicerad före den 1:a september 2022 och inte överstiga 3 minuter.

Bidraget ska skickas in i demoversion även om den ska kunna vara i slutversion.

— Om bidraget tas ut i tävlan finns möjlighet att få något extra tid att göra en slutversion om än att den ska vara presenterad för Yle senast 3:e november 2022.

– Den/de som sjunger in demon ska vara den/de artist(er) som förväntas framföra låten i tävlingen.

– Låten får framföras på vilket språk som helst.

– Låttexten får inte innehålla politiska, kommersiella och religiösa budskap. Svordomar är heller inte tillåtna.

 

Framträdandet i UMK

Lägsta deltagarålder är 16 år och detta ska senast vara fyllt den 1:a maj 2023. Det finns ingen övre åldersgräns. Notera att åldersgränsen gäller bara tävlande artist och inte låtskrivarna.

– Huvudsångaren och/eller minst en av huvudsångarna på scenen måste inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Finland för att få tävla.

– Mellan 1-6 personer får deltaga på scenen (räknat per framträdande).

– Alla som medverkar vid ett bidrags scenframträdande förväntas delta vid alla de repetitioner och sändningar som Yle anordnar under tävlingstiden.

 

Eurovisionen

– Vinnaren i finalen i UMK 2023 förväntas bli den artist/grupp som representerar Finland vid Eurovision Song Contest 2023.

 

Övrigt

Avslutningsvis ska vi påpeka att Yle äger rätten till programmet och varumärket UMK samt programmets regler. Det innefattar att de dels har rätt att justera reglerna när och hur mycket de själva vill och de har även rätten att diskvalificera alla som bryter mot tävlingsreglerna. De äger också rättigheterna att få nyttja allt tävlingsmaterial under obegränsad tid och kanal. Om du har några frågor om reglerna kan du mejla dessa till umk@yle.fi

 


 

Kommentera