« Inför ESC Kroatien 2021

Inför ESC Kroatien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Vi presenterar Mia Dimšić med bidraget ”Guilty Pleasure” som representerade Kroatien i Eurovision 2022. Hon kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 11 av 17, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Kroatiens nationella uttagning.

 

Vem representerade Kroatien i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Goran Čižmešija
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sångerskan Mia Dimšić föddes den 7:e november 1992 i Osijek i Kroatien. Hon beskrivs som en pop- och countryartist som både arbetar som låtskrivare och som artist, vilket hon har gjort aktivt sedan 2014. Året därpå släppte hon sin första singel (Budi mi blizu) och bara ett år senare släpptes debutalbumet. Hon har sedan dess fortsatt att kontinuerligt ge ut musik och det har också belönat sig i form av en rad priser.

Mia var en av de 14 tävlande i den kroatiska Dora-uttagningen där hon framförde låten “Guilty Pleasure” som hon har gjort tillsammans med Vjekoslav Dimter och Damir Bačić. Finalen slutade med seger och i och med det får hon äran att representera Kroatien i Eurovision!

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 utsåg Kroatien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom finalen i Dora 2022 som även det här året bestod av en finalkväll i staden Opatija med sammanlagt 14 tävlingsbidrag. Resultatet kom sedan att avgöras av delad jury- och tittarröstning. Jurygrupperna representerade tio kroatiska städer.

Det var en jury som hade fått välja ut tävlingsbidragen som hade skickats in via en nationell antagning. Juryn hade även fått välja fyra reservbidrag som skulle tillsättas om en eller flera av de ordinarie bidragen skulle hoppa av tävlingen, vilket dock aldrig skedde. En nyhet för året var att TV-bolaget HRT lade ut fullständiga studioversioner av tävlingsbidragen redan innan finalen ägde rum. Tidigare år hade endast smyglyssningar publicerats medan helheten hade släppts först i direktsändningen.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Kroatiens tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Kroatien kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

    


Detta är väl inte en kioskvältare direkt, men jag ska vara ärlig att säga varje gång jag hör den så växer den för mig. Jag har lärt mig att gilla den här och har faktiskt inget problem med att ge den en 3:a i betyg i nuläget. Jag inser att detta är en ganska intetsägande låt, och det beror på kompet – nästan uteslutande. Jag förstår att man hade behövt arrangera om låten lite för att den skulle gå hem bättre i stugorna, men jag gillar ändå det avskalade kompet. Det känns genuint och äkta! Jag kommer definitivt att hålla på den i smyg!

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Återigen så inser jag att detta inte är en given finalist, men jag kommer ändå se det som en möjlighet. Detta är ett starkt bidrag i mina ögon, men tar den sig till final blir det möjligtvis precis på gränsen. Jag skulle dock inte vara förvånad om den missar finalen helt.

 


 

Jag gillar Kroatiens Eurovision bidrag i år! En av de bästa balladerna i år enligt mig. Jag följde inte Kroatiens uttagning i år men har lyssnat igenom låtarna i efterhand och jag tyckte väldigt mycket om ”Guilty Pleasure” Så bra val Kroatien.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror att Kroatien kan ta sig till en final men det kommer vara på nackhåret!

 


  


Kroatien fortsätter experimentera med modern musik på engelska. Musik som är väldigt radiovänlig. Ännu har det inte gett några större framgångar, men kanske de når en final i år. Jag tycker detta är fint och genuint. Till skillnad från många andra ballader i årets tävlingen så har denna en hook som sätter sig. Det kanske låter lite konstigt, men jag tycker den är gullig. Och ja Mia, jag hade gärna sprungit iväg med dig.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag vill inte ge Kroatien en garanterat finalplats. Dock tror jag att de har chansen att ta sig dit denna gång. Annars är det bara sorgligt och de måste hitta ett nytt koncept för framgång.

 Från en ballad till en annan ballad. Men vänta, var det inte så att EBU tog bort lottningen för startnumren för att man INTE skulle sätta två låtar av samma genre efter varandra? Nåja, jag lägger det perspektivet åt sidan och går vidare till låten. Den har jag dessvärre inte så mycket att säga om då det precis som med Portugal är en helt okej ballad som framförs av en duktig sångerska men där helheten blir totalt intetsägande.

Det har talats om att numret ska göras om till Turin och det hoppas jag verkligen, så tills vidare blir det bara svagt godkänt även till Kroatien från mig.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Förra året chockades jag med många att Albina åkte ut TROTS att hon var BÅDE med hos juryerna och tittarna i topp 10. Hände det då kommer det nog inte gå alls för Kroatien. Med andra ord gissar jag att det än en gång inte blir någon finalplats för Kroatien.

 

 


 

Ännu en låt som jag blev förvånad över att de valde fastän den var min 1:a i Kroatien. Mest tycker jag om början med gitarren och man kan tro att den kommer bli lite åt ”country”-stuket men tyvärr blir det inte så. Men det är fortfarande en trevlig sång som jag kan tänka mig att höra på radion hela sommaren.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tror faktiskt att Kroatien kan överraska och ta sig till final men det beror nog mycket på hur den kommer framföras på scen. Hoppas de har utvecklat den biten.

 Dags för Kroatien att köra R&B igen vad det ser ut som. Det känns inte som det var så länge sen, även om det var 2018 vi hörde det senast från dem. I grunden finns det inte så mycket att klandra här, det är en enkel, fin låt. Däremot inte så konkurrenskraftig. Mia har för övrigt släppt en kroatisk version av samma låt. Och även om jag inte är lika mycket av en språkfacist som min kollega Markus så hade jag enkelt föredragit den kroatiska versionen istället för den engelska.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Oof, det är inget bra utgångsläge som Kroatien har nu. Att en ballad går ut efter ett gäng upptempolåtar är en sak, men att gå ut direkt efter en annan ballad är (nästan) aldrig en bra sak, speciellt nu när båda låtar är så pass avskalade. Förra året var Kroatien snubblande nära att gå vidare, men i år ser jag deras finalchanser som mer eller mindre försumbara.

 Tycker att låttiteln säger allt. Det här är ett guilty pleassure. Till skillnad från Portugals snoozefest, så klingar den här lugna balladen tämligen så bra hos mig.

Man skulle kunna beskriva det här som ett helt oskyldigt lyckopiller, helt ounikt men absolut inte dåligt. I en överlag svag uttagning så anser jag att Kroatien gjorde rätt val.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Kroatien var stora fanfavoriter förra året och kvalade visserligen in i topp 10 hos både tittarna & juryn. Men åkte ändå ut till förmån för Norge… I år verkar inte Kroatien uppsknackade alls. Det lutar åt de åker ut men jag tror att får Mia till framträandet är det möjligt att hon kan charma tittarna och ändå gå vidare med nöd och näppe. Chansen finns, men stor är den inte.

 Det här låter inte som något typiskt balkan-bidrag. Snarare mer amerikanskt eller internationellt gångbart. Lite småmysig gitarr-pop som fastnar på hjärnan. Jag tycker Mia sjunger bra och är söt. Hon har en fin inlevelse, men låten saknar det där lyftet. Nåväl, som helhet är det här fortfarande intressant och godkänt.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Om det här kommer att gå hem hos såväl tv-tittarna som juryn återstår att se, men visst finns det förutsättningar för en finalplats i maj. Jag tror mer på Kroatien än på Portugal iallafall.

 


 


Kroatiens har allt annat än vad som skulle vara en ”Guilty pleasure” för mig. Det är inte dåligt, osammanhängande eller omodernt. Det är på något sätt enbart en bakgrundsmatta av ljud i klädbutiken när man kikar runt. Jag glömmer den lika fort som jag har hört den och får inte något att hänga upp den på.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Med årets bidrag kommer Kroatien inte vara i närheten av en finalplats då det finns flertalet starka låtar som kommer vinna loppet.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera