Repetitioner inför Eurovision 2022 – dag 8

SCENREPETITIONER. Lördagen den 7 maj avslutades de enskilda repetitionerna i PalaOlimpico i Turin efter att de direktkvalificerade länderna fick göra sin andra repetitionsrunda. Här följer en sammanfattning av dagens repetitioner.

PS: Idag lägger vi ingen oddscheck i sammanfattningen utan den kommer vi att släppa imorgon (8:e maj).

 

Repetitionsupplägget

Reglerna för den andra repetitionsomgången är att varje land får maximalt 20 minuter till godo på scenen samt kortare tider både innan och efter gällande t.ex. Viewing Room. Varje lands delegation håller också i en kortare pressträff med presskåren. Presskåren kunde följa repetitionerna från storbildsskärm eller online. Vi följde repetitionerna online och de sammanfattningar vi skriver om här kommer från våra intryck av scennumren såsom de var under dagens repetitioner.

Mycket nöje!

/ESC-Panelen

 

Dagens repetitioner

Tyskland: Malik Harris – “Rockstars“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut för dagen och för alla 40 länders enskilda reptitioner blev Tysklands Malik Harris som har valt att göra mer som en slags studiospelning på scenen. Han sitter själv på scenen först vid ett piano för att sedan gå runt till ett elektroniskt piano och sedan en gitarr. Det finns även andra instrument på scenen som står uppställda på scenen men inte används.

Låten kan beskrivas som en midtempolåt med både pop- och hiphop-inslag. Malik sjunger bra och gör ett bra framträdande.

PS: Vid den efterföljande presskonferensen lottades Tyskland att starta i den första halvan av finalen. Det innebär ett startnummer mellan 1 och 13, dock ej nummer 9 (som Italien har tilldelats).

 

Spanien: Chanel – “SloMo“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vi noterar direkt en förändring i Chanels nummer och det är att de har lagt på en liten flamenco-aktig ton i början och mitt i låten. Annars är numret sig ganska likt från de uppträdanden som Chanel har gjort sedan hon vann Benidorm Fest i januari. Men det märks att här har teamet steppat upp något. Dansen är stensäker och det här ett nummer att räkna med. Numret avslutas också med ett maffift eldpyro från taket och golvet.

PS: Vid den efterföljande presskonferensen lottades Spanien att starta i den första halvan av finalen. Det innebär ett startnummer mellan 1 och 13, dock ej nummer 9 (som Italien har tilldelats).

 

Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det brittiska framträdandet i årets Eurovision är uppbyggt i en slags burliknande rekvisita som blinkar med hjälp av en massa lampor. I centrum står Sam Ryder och sjunger sin låt, även om man mot slutet släpper ned väggarna och därmed öppnar buren. Med sig på scenen har han ett par till musiker och på slutet får han också med sig en elgitarr.

Allt satt röstmässigt, däremot kan man se en hel del studiopersonal i bild, inte minst då burens väggar ska tas ned.

PS: Vid den efterföljande presskonferensen lottades Storbritannien att starta i den andra halvan av finalen. Det innebär ett startnummer mellan 14 och 25.

 

Italien: Mahmood & Blanco – “Brividi“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Italien har gjort som Sverige gjorde vid senaste segern. Man vinner med en stark upptempolåt och året därpå gör man totalt genrebyte till det mest intima och nakna. Då pratar vi såklart inte naken i bokstavlig mening utan en väldigt avskalad och intim ballad.

Här är det förhandsfavoriterna Mahmood & Blanco som framför sin ”Brividi”. Mahmood är klädd i någon slags kostym och slips medan Blanco är mer klädd i något motsvarande fast inte riktigt samma. De har även med sig en pianist på scenen.

Vid förra repetitionen kunde inte Blanco medverka på grund av att han befann sig på annan plats för en konsert. Idag medverkade han i alla fall och både han och Mahmood gjorde strålande insatser. Italien tillhör toppfavoriterna hos både spelbolag och flera fansomröstningar och det är inte märkligt. Det här skulle kunna bli ett värdnations bästa placeringar på många, många år.

Italien har tilldelats startnummer 9 av 25 i finalen. Detta har gjorts genom en egen lottning då landet är värdnation för årets Eurovision.

 

Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Av det vi fick se idag gör Alvan & Ahez ett liknande nummer som i den nationella finalen i vintras. Det är ett slags häftigt landskap som går i en grön ljussättning där man också har byggt upp en piedestal som Ahez använder medan Alvan står vid sina instrument hela tiden.

Gruppen framträder i svarta och guldiga kläder. Vi kunde också se lite rök på scenen och brinnande tunnor (lite som Medina gjorde när de tävlade i årets Melodifestival). De har även med sig en dansare som främst rör sig framför Alvan under numret.

I år är det första gången sedan 2011 som Frankrike inte sjunger på franska, i det här fallet bretonska (ett keltiskt språk som talas av ca 200 000 personer). Och ja, Frankrike har sjungit delvis på engelska också mellan de här åren men här räknar vi bara franskssjungna låtar.

PS: Vid den efterföljande presskonferensen lottades Frankrike att starta i den första halvan av finalen. Det innebär ett startnummer mellan 1 och 13, dock ej nummer 9 (som Italien har tilldelats).

 


 

Kommentera