Bekräftat: Ytterligare ett biljettsläpp till Eurovision 2022

EUROVISION 2022. Nu har EBU meddelat officiellt att det blir ett andra biljettsläpp inför Turin. Biljettsläppet sker imorgon torsdag (läs: 28 april) klockan 10.00.

Ett första biljettsläpp genomfördes den 7:e april varpå det mesta sålde slut direkt. Däremot var det inte alla biljetter som släpptes, utan det finns en hel del kvar vilka således släpps nu. Biljettsläppet gäller såväl semifinalerna som finalens genrep och direktsändningar.

Om du vill ha en biljett är tipset att vara ute i god tid då biljetter brukar sälja slut snabbt!

 

Var säljs årets ESC-biljetter?

Årets biljettåterförsäljare heter TicketOne och det är bara via den kanalen som riktiga biljetter säljs. Det är således rekommenderat att bara köpa via dem och inte någon annan part. Biljetterna är i år uppdelade i två övergripande kategorier som sedan är uppdelade i två sidokategorier och utifrån vilken kategori du väljer kommer också biljettpriset att variera. Lägst priser är det vid semifinalernas bägge publikgenrep medan det kostar lite mer vid direktsändningarna samt vid genrepen inför finalen i PalaOlimpico.

Mer information om priser går att läsa om här (uppdaterad den 27/4 2022).

Notera att det endast går att köpa upp till fyra biljetter per person samt att man måste uppge personlig information till biljetterna.

 

Bra att kolla upp innan du reser till Turin

Den som vill köpa biljett och vara på plats bör även kolla upp så att inga resebegränsningar finns från det land du reser ifrån till Italien. Från Sverige ska det i dagsläget inte vara några problem, även om man som resenär måste kunna visa upp ett s.k. Green pass, dvs. ett bevis på att man antingen är vaccinerad mot covid19 eller att man inom de senaste 6 månaderna har tillfrisknat från covid19 eller kunna visa upp ett PCR-/antigen-test som bevisar att man inte är smittad av covid19 vid sin ankomst till landet. Detta gäller alla resenärer utom barn under 6 år. Kan man inte bevisa detta kan du bli tvungen att självisolera dig i upp till fem dygn.

Dagen före avresa behöver även detta formulär fyllas i och skickas in.

Det kan även förekomma lokala restriktioner som exempelvis munskyddskrav eller vaccineringskrav för att kunna gå in på museer och liknande. Informationen kan självklart komma att justeras om lägena förändras.

 

Vilka datum gäller?

Nedan är de datum som gäller för respektive genrep och direktsändning (tiderna anges enligt CEST – centraleuropeisk sommartid):

 

– 9 maj, SEMI 1: jurygenrep (kl 21:00)

– 10 maj, SEMI 1: matinégenrep (kl 15:00)

– 10 maj, SEMI 1: direktsändning (kl 21:00)

 

– 11 maj, SEMI 2: jurygenrep (kl 21:00)

– 12 maj, SEMI 2: matinégenrep (kl 15:00)

– 12 maj, SEMI 2: direktsändning (kl 21:00)

 

– 13 maj, FINALEN: jurygenrep (kl 21:00)

– 14 maj, FINALEN: matinégenrep (kl 13:30)

– 14 maj, FINALEN: direktsändning (kl 21:00)

 

Vad är vad?

Jurygenrepen

Ett Eurovision-jurygenrep är som en direktsändning minus att inget går ut i TV-rutan, vilket gör att tillfället kan ses som en slags generalrepetition inför det som komma skall dagen därpå. Däremot som namnet antyder är det vid detta tillfälle som de nationella jurygrupperna avlägger sina poäng, förvisso i hemlighet, så det gäller för artisterna att ge allt som om det vore direktsändning. Däremot kommer jurygruppernas resultat inte att avslöjas förrän senare och det är först kvällen därpå i direktsändningen som juryernas resultat läggs ihop med tittarnas resultat.

I övrigt repeteras innehållet i sändningen med allt från den inledande öppningsakten till tävlingsbidragen, omröstningen och mellanakter. Produktionen repeterar även momenten gällande ’vilka tio som har gått till final’ (i semifinalerna) respektive ’vem som har vunnit’ (i finalen) – men där och då är ingen av dessa resultat på riktigt.

Skulle något haverera i direktsändningen är det jurygenrepens inslag som används som reserv till direktsändningen.

 

Matinégenrepen

Matinégenrepen äger rum på timmarna innan direktsändningen och är endast familjeföreställningar som inte betygssätts eller kommenteras av någon part. Dessa repetitioner kan därför ses som en sista generalrepetition inför de stundande avgörandena även om artisterna inte behöver ge allt. Precis som i jurygenrepet körs varje sändning igenom som om det vore en direktsändning, men inga resultat avgörs här.

 

Direktsändningarna

De avgörande stunderna är direktsändningarna som går ut i TV och i etern över hela världen, i år den 10:e, 12:e och 14:e maj. Det är då som tittarna får vara med och rösta vars resultat läggs samman med jurygruppernas poäng. I semifinalprogrammen är det de tio länderna som fått högst totalpoäng (räknat per semifinal) som kvalar vidare till finalen och i själva finalens direktsändning koras årets Eurovisionvinnare.

 


 

Kommentera