Startfältet i Norsk MGP 2022 har presenterats

NATIONELLA UTTAGNINGAR. På lördag (15:e januari) drar Norge igång årets Norsk Melodi Grand Prix och inför säsongspremiären har MGP-redaktionen nu avslöjat vilka 21 bidrag som kommer att tävla om segern.

Vi länkar även till bidragens studioversioner som släpptes en kort stund efter att presentationen hade genomförts. Det är för övrigt en av nyheterna för årets upplaga att alla låtar släpps vid ett tillfälle istället för uppdelat vecka för vecka (som det var i Norsk MGP 2020 och 2021).

 

Vilka tävlar?

Direktkvalificerade artister

Även i år är några bidrag i i startfältet så kallade direktkvalificerade bidrag, vilket innebär att de är redan klara för tävlan i finalen den 19:e februari. Dessa är (i alfabetisk ordning efter artist):


 • Anna-Lisa Kumoji – Queen Bees
 • Låtskrivare: Olli Äkräs, Alan Roy Scott, Elsbeth Rehder, Anna-Lisa Kumoji

 • Christian Ingebrigtsen – Wonder Of The World
 • Låtskrivare: Christian Ingebrigtsen, Michael Hunter Ochs, Henrik Tala

 • Elsie Bay – Death of Us
 • Låtskrivare: Elsa Søllesvik, Jonas Holteberg Jensen, Andreas Stone Johansson

 • NorthKid – Someone
 • Låtskrivare: Helge Moen, Alex Charles, Sandra Lyng, Jim Bergsted

 • Subwoolfer – Give That Wolf a Banana
 • Låtskrivare: Keith, Jim

 

 

Heat-deltagarna

Resterande 16 bidrag i startfältet kommer att genomgå tävlan i fyra heats med fyra bidrag per heat där publiken får rösta fram en vinnare per heat. De utslagna bidragen kommer därefter att få en ny chans på finalplats genom tävlan i Siste sjansen. Låtarna som tävlar i heaten är (fördelat i alfabetisk ordning efter artist, heat för heat):

 

Heat 1: 15 januari

 • Eline Noelia – Ecstasy
 • Låtskrivare: Eline Noelia Myreng, Audun Agnar Guldbrandsen, Tea Megaard

 • Frode Vassel – Black Flowers
 • Låtskrivare: Frode Vassel, Benjamin Larsen, Niklas Rosström, Celine Alette Pedersen Breivoll

 • Mira Craig – We Still Here
 • Låtskrivare: Mira Craig, Bård Berg

 • TrollfesT – Dance Like a Pink Flamingo
 • Låtskrivare: Eirik Renton, Jostein Austvik

 

Heat 2: 22 januari

 • Daniel Lukas – Kvelertak
 • Låtskrivare: Daniel Lukas Kalelic, Are Næsset

 • Farida – Dangerous
 • Låtskrivare: Farida Bolseth Benounis, Rasmus Simon Vedvik Thallaug, Atle Pettersen, Peter Newman, Hannah Dorothy Bistow

 • Lily Löwe – Bad Baby
 • Låtskrivare: Lill Sofie Wilsberg (Lily Löwe), Trond Holter, Victoria Land

 • Steffen Jakobsen – With Me Tonight
 • Låtskrivare: Mats William Wennerberg, Nicolai Herwell

 

Heat 3: 29 januari

 • Mari Bølla – Your Loss
 • Låtskrivare: Lars Horn Lavik, Morten Franck, Mari Eriksen Bølla

 • Oda Gondrosen – Hammer Of Thor
 • Låtskrivare: Morten Franck, Elsa Søllesvik, Torgeir Ryssevik, Oda Kristine Gondrosen

 • Sturla – Skår i hjertet
 • Låtskrivare: Sturla Fagerli Larsen

 • Vilde – Titans
 • Låtskrivare: Vilde Johannessen, Ben Adams, Sindre Timberlid Jenssen

 

Heat 4: 5 februari

 • Alexandra Joner – Hasta la vista
 • Låtskrivare: Henrik Sæter, Jazara Aden Hutton

 • Kim Wigaard – La Melodia
 • Låtskrivare: Kim Wigaard Johansen, Marius Hagen, Karianne Sissener Amundsen, Ronny Janssen

 • Maria Mohn – Fly
 • Låtskrivare: Maria Mohn, Einar Kristiansen Five

 • Sofie Fellvjang – Made Of Glass
 • Låtskrivare: Sofie Fjellvang, Kjetil Mørland

 

 

Återkommande artister

Alexandra Joner

Alexandra tävlade i Norsk MGP 2015 med Cinderella som åkte ut i första finalrundan.

 

Christian Ingebrigtsen

Christian har tävlat flera gånger i Norsk MGP som låtskrivare, men 2010 tävlade han som artist tillsammans med gruppen A1 och låten Don’t Wanna Lose You Again. De resterande gångerna har han som sagts bara synts till som låtskrivare till ett flertal bidrag, varav två som kommit på andra plats (Eastern Wind med Torstein Sødal 2008 och Somewhere Beautiful med Nora Foss Al-Jabri 2012) och en som vunnit hela tävlingen (Attention med Ulrikke i 2020 års upplaga). Ifjol, 2021, stod han även bakom Dinayes Own Yourself och 2017 blev han tvåa i finska uttagningen med Perfect Villain som framfördes av Zuhlke.

2022 är han tillbaka igen och den här gången som soloartist med sitt eget bidrag.

 

Maria Mohn & Kim Wigaard

I Norsk MGP 2020 tävlade Maria och Kim som en duo med låten Fool For Love som dock åkte ut i guldduellen i ett av heaten. Nu är de tillbaka i tävlingen igen, den här gången som soloartister. Intressant nog tävlar de dessutom mot varandra i samma heat!

 

Mira Craig

2008 var det Mira Craig som gjorde Norsk MGP:s vinnarlåt Hold On Be Strong som Maria Haukaas Storeng framförde och som i Eurovision slutade på femte plats. Två år senare ställde Mira upp själv i Norsk MGP med låten I’ll Take You High som åkte ut i Siste sjansen.

 

Andra personer i startfältet

Kända låtskrivarnamn

På upphovssidan hittar vi en rad kända namn som tävlat förut, både som låtskrivare och/eller artister, däribland Kjetil Mørland (tävlade i Eurovision 2015 med Debrah Scarlet och har tävlat ytterligare gånger i Norsk MGP), Henrik Tala (bland annat en av låtskrivarna bakom KEiiNOs vinnarlåt i Norsk MGP 2019) och Andreas Stone Johansson.

 

Frode Vassel

Vi vill även nämna artisten Frode Vassel som dock aldrig har tävlat i Norsk MGP förut men som har varit en av körsångarna för Norge i Eurovision. Första gången var bakom JOWST i Kiev 2017, därefter bakom Alexander Rybak i Lissabon 2018 och tredje gången för KEiiNO i Tel Aviv 2019.

 

 

Tävlingsupplägg

2022 blir det tredje året på raken där NRK tänker använda sig av heats inför finalen. Sammanlagt blir det fyra heats med 16 tävlande där fyra bidrag tävlar i varje program. Från varje heat röstas ett bidrag vidare till final medan de utslagna bidragen får en ny finalchans genom Siste sjansen den 12:e februari. Utöver kvalbidragen är fem bidrag s.k. direktkvalificerade bidrag, vilket innebär att de slipper kvala och är därför redo för finaltävlan den 19:e februari.

Programmen kommer att sändas från H3 Arena i Fornebu utanför Oslo med trion Magnus Kåre Bergh, Annika Momrak och Mikkel Niva som programledare. På grund av coronapandemin hålls arenapubliken även i år ute men om trenden skulle vända kan det bli möjligt att finalsändningen kan få publik. NRK har dock inte bekräftat om det blir så eller ej.

 


 

Kommentera