« Inför ESC Albanien 2021

Inför ESC Albanien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi Ronela Hajati med bidraget ”Sekret” som representerade Albanien. Hon kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 1 av 17, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Ronela Hajati?

 

Sångerskan Ronela Hajati föddes i Albaniens huvudstad Tirana den 2:a september 1989, där hon också har levt hela sitt liv. Tidigt fick hon ett musikaliskt intresse och hon kom att lära sig att både spela piano och dansa balett. Genom åren har hon uppträtt vid en rad olika sång- och danstävlingar även om det är musiken som hon brunnit mest för och sedan 2006 har hon också givit ut musik, även om det främst har rört sig om singlar.

Först ifjol (2021) släppte hon sitt debutalbum samtidigt som hon också tävlade i Albaniens Festivali i Këngës med sitt egengjorda tävlingsbidrag “Sekret”. Bidraget var favorittippad att vinna och till slut stod det mellan henne och Alban Ramosajs Theje blev det Ronela som juryn utsåg till sin vinnare och därmed också till landets Eurovision-representant i Turin. Bidraget har producerats av musikproducenten Marko Polo. Om du vill se hur Ronela framförde bidraget i FiK så har vi länkat till det här, vilket är i en annan version än den som kommer att tävla i Turin.

Hur valde Albanien till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Albanien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom Festivali i Këngës 60 som bestod av två semifinaler och en final som avgjordes redan i slutet av december 2021. Sammanlagt tävlade 20 artister med varsitt tävlingsbidrag i Pallati i Kongreseve. Den här gången var tävlingen således tillbaka inomhus och dessutom var även liveorkestern tillbaka efter att uttagningen varit utomhus året innan (p.g.a. coronapandemin). Av startfältets tävlande var 14 s.k. etablerade artister och 6 artister s.k. nykomlingar där det endast var tävlande i den senare kategorin som riskerade att röstas ut innan finalen.

I det första programmet uppträdde alla 20 artister och sedan fick en jury välja ut tre av de 6 nykomlingsartisterna som skulle kvala vidare, medan resterande akter kvarstod. Dagen därpå hölls ytterligare en sändning, den här gången bara med de 17 artister som hade kvalificerat sig till finalen, där respektive artist framförde sin låt med en featuring-artist. De tre nykomlingsartisterna hade däremot inte med sig någon featuring. I finalprogrammet fick sedan juryn avgöra vem av de 17 artisterna som skulle vinna. Juryn röstade även fram en tvåa och två stycken treor medan resterande tävlande slutade oplacerade.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Jaha, det blir alltså en typisk suggestiv modern etnopoplåt ifrån Albanien i år – en balkanversion av ”Fuego” kan man säga. Vi börjar kanske vänja oss vid denna typ av låt skulle jag säga, men samtidigt blir iallafall jag mer och mer trött på dem. Det är ju inte dåligt egentligen, det är bara lite tröttsamt att höra dem så ofta nu. Men visst, helt okej för min del.


.

Albanien kan komma att få sitt bästa resultat på mycket länge, ja ni hörde det här först! Ronela kommer att ta Albanien till final med sin låt ”Sekret”. Jag kollade på finalen i Albanien när hon vann och jag förstår verkligen varför hon vann. Underbar personlighet har man sett efter att man har följt henne via socialmedier sedan december månad. Jag ger låten betyg 4,5 men den är också väldigt nära 5.


.

Albanien kör samma struktur varje år. Man utser en vinnarlåt och sen ändrar dess skepnad. Men i botten utgår man alltid från etnorytmer och det albanska språket. Originalet var mycket mer pampig och jag tycker den här avskalade och officiella versionen är rätt tam. Hade vi bara skurit ner den initiala låten till tre minuter så hade betyget nog också blivit högre. Istället blev det mer eller mindre en annan låt. Dock en av årets mest intressanta musikvideos.


.

I december följde jag den albanska uttagningen och det var en riktigt bra uttagning med flera artister som jag är övertygad om hade gjort riktigt bra ifrån sig i Turin varav Ronela Hajati är en av dessa. Jag var däremot kanske inte lika övertygad om den version av ”Sekret” som presenterades då framförallt då jag tycker att originalversionen kom igång alldeles för sent. Så den nya versionen som presenterades några månader senare tycker jag de har lyckats bättre med, inte minst då låten nu kommer igång på en gång.

Sedan återstår det ju såklart att se hur det blir live, men Ronela visade redan i Festivali i Këngës att hon är en bra scenpersonlighet så det ska nog inte bli några problem. Kort sagt blir det en bra inledning på hela tävlingen!


.

Årets show får en explosionsartad start med bravur. Vilken kvinna! Hon kan stå helt själv på scen och ändå fixa showen men jag misstänker att det blir mer än så. Albanien har alltid trevliga bidrag och i år gillar jag nog den lite extra. Älskar musiken, blandningen av språk och även den s.k rappen ( som jag annars hatar). Ska bli så kul att se framträdandet!


.

Jag var en av många i Panelen som såg Albaniens finaluttagning i slutet på december, och hade redan då ganska dåliga aningar om vad som skulle bli utav denna låt. Introt lockar till något bombastiskt, men sen byter låten skepnad helt, och blir bara rörig att lyssna på. Omotiverade rapdelar, ett trött reggaetonbeat som förstör stämningen helt, melodislingor med säckpipor som låter väldigt mycket mer som samples utav sig, nerpitchade sångeffekter, och när man inte trodde det kunde bli värre så gör de om låten så den låter ännu mer fabriksgjord, och dessutom klämmer in rader på spanska till synes utan förklaring. Och i allt detta virrvarr står Ronela och försöker bränna på för full hals för att styra skutan rätt, men lyckas inte med att rädda upp någonting. Jag får hoppas att denna låt bara var ett olycksfall i arbetet och att Albanien skickar någonting mer värdigt dem nästa år.


.

Albanien gör det som Albanien gör mest och skickar en etnopowerballad framförd av en kvinnlig sångerska. Skulle inte vilja påstå att låten sticker ut nämnvärt gentemot landets tre föregående bidrag (2020 inräknat).

Jag gillar låten, men vi har som sagt hört det här förr. Skulle uppskatta om Albanien kom ur sin bekvämlighetszon mer och skickade något annat. Fungerade ju helt okej 2018 när det skickade Eugent Bushpepa med låten Mall


.

Albanien skickar för andra året på raken min personliga favorit från den nationella uttagningen. Jag är helnöjd att det blev Ronela Hajati som vann. Hon var det bästa tänkbara valet. Snyggt scenframträdande, bra låt och snyggt stylad artist. En bra poplåt med etno-vibbar och med hög energi. Att låten hade fräschats till med en kombination av albanska och engelska gjorde det bara ännu bättre, så att alla förstår, samtidigt som originaliteten på albanska består. Albanien skickar oftast något som tilltalar mig och håller en jämnbra nivå på sina bidrag. Jag håller Albanien som 3:a i skrivande stund på min topplista.


.

För mig var det ett nerköp att Albanien valde ”Sekret”. Jag kommer alltid störa mig på den härliga inledningen som sedan går över till skräp med sång som ligger för lågt för sångerskan. Varken original eller revamp tilltalar mig, men ger den ett godkänt betyg för en skön refräng och att den håller sig på en modern nivå.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
27 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Albanien är ju alltid lite osäkra – detta kan lika gärna gå till final som hamna i bottenträsket. Jag kan se båda sakerna hända, så jag vågar inte säga något om placeringar här. Tippar mitten i sin semifinal som kompromiss!


Min gissning är att hon kommer komma till final! Hon har en garanterad plats där, i finalen kan det gå hur som! Men jag tror på en topp-10 placering. Deras bästa placering är 2012 då dom kom på en 5:e plats men jag hade ej blivit överraskad om Ronela kom top 5!


Svårtippat med Albanien överlag. Kan bli hemgång direkt, men kan också bli final. Säger att diasporan tar dem till final åtminstone.Jag tror Albanien går till final, däremot nog inte i toppskicket utan mer någonstans mellan plats 5 och 10. En misstanke är att det kan bli som det var för Cypern 2019 då ”alla” trodde att Cypern skulle vinna sin semifinal och vips blev Tamta bara totalnia efter jury- och tittarröstningen. Så skulle det kunna hända för Albanien med även fast det är en låt som sätter sig direkt. Men jag tror som sagt att det blir finalplats men räknar med en medel/bottenplacering där. Jag tror däremot inte att Albanien behöver oroa sig för att hamna på startnummer två i finalen för tredje året på raken.


Det här bidraget har en given plats i finalen och även där kommer det gå bra men hur bra är svårt att säga…jag hoppas ju på en topplacering men vet ju att jag sällan får som jag vill.


Det här lär nog bli en återkommande trend – att jag gissar på höga positioner för låtar som jag egentligen inte alls tycker om. Men Albanien har nog det bästa utgångsläget de hade kunnat hoppas på. I semin är de ensamma i sin genre, som dessutom fungerar som bra inledning på showen, åtminstone på pappret. Så en finalplats känns på så vis gjuten, men jag tror däremot att Albanien får förvänta sig att ligga på undre halvan i finalen sedan.Som sagt, det fungerade när de skickade Ktheju Tokës & Karma. Albanien går definitivt till final i år med. Men liksom 2019 & 2021 tippar jag på en bottenplacering. Man kan ju hoppas för deras skull att de bli lottade till andra halvan så de slipper starta 2:a igen…


Given finalist, helt klart. Väl i finalen blir det som bäst en placering i mitten och som sämst i botten. Men om jag hade fått bestämma själv, så hade man lätt varit med i den absoluta toppstriden. Anledningen till varför man sällan är med och slåss om vinsten tror jag är för att deras sound på låtarna inte är tillräckligt internationellt. Därav tilltalar man inte den breda massan.


Om min gissning håller kommer den gå till final, men hamna ganska lågt i rankingen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera