Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Danmark 2021

Inför ESC Danmark 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Vi presenterar gruppen Reddi med bidraget ”The Show” som representerade Danmark i Eurovision 2022. De kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 12 av 17, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Danmarks nationella uttagning.

 

Vem representerade Danmark i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Agnete Schlichtkrull
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Poprockgruppen Reddi är ett danskt-svenskt band bestående av trummisen Ihan Haydar, sångerskan och gitarristen Mathilde “Siggy” Savery, gitarristen Agnes Roslund och basisten Ida Bergkvist. De två sistnämnda är från Sverige. Själva gruppen skapades så sent som i år (2022) då bandet ställde upp tillsammans i Dansk Melodi Grand Prix med rockpunkbidraget “The Show” som tog dem först till superfinalen och sedan till seger!

Deras tävlingsbidrag är gjord av Ihan Haydar och Siggy Savery tillsammans med Chief1 och Remee Jackman. Vi kan också berätta att det blir andra gången som Ihan Haydar tävlar på scenen för Danmark (senast var 2012 då hon var trummis bakom Soluna Samay).

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 utsåg Danmark sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2022 som även det här året hade åtta tävlingsbidrag som tävlade genom två röstningsrundor. Nytt för året var att TV-bolaget DR införde en ny röstningsapp med vilken man kunde rösta flera dagar i förväg på sina favoriter, dock endast en gång om dagen och bara om man befann sig i Danmark.

I sändningen, som ägde rum den 5:e mars, uppträdde sedan artisterna och tv-tittarna hade då möjlighet att både app- och telefonrösta. Därefter delades det ut tre olika procentsummor till bidragen som hade kommit topp 3 i respektive omröstning (app-röstningen inför, app-röstningen i sändningen samt SMS-röstningen i sändningen) varpå dessa summor lades samman. De tre bidrag som hade fått högst totalprocent gick då vidare till en andra omgång där tittarna på nytt fick SMS- och app-rösta fram sin vinnare!

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Danmarks tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Danmark kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 


Jag har lite svårt för det här plötsliga behovet att skicka rocklåtar i alla dess former till Eurovision. Problemet är nämligen att dessa bidrag gärna faller under två kategorier – avdankade gubbrockare eller unga grupper som tror att de spelar ”hårdrock” men som egentligen blandar softrock med punkpop. Detta bidrag är en variant av det senare. Och visst, man kan göra bra och starka bidrag i den genren också – men det är svårt att sticka ut lika mycket som Måneskin – som INTE var något softrockband på något sätt. Årets danska bidrag faller dessvärre mellan stolarna här, man vill verka coola och häftiga, men blir istället nästan dansbandsliknande. Detta är inte coolt och häftigt utan snarare lite mellanmjölk. Jag köper det inte, jag är ledsen.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Detta går vidare, och det beror inte på att låten är en ny ”Zitti e buoni” utan p.g.a. att Danmark är Danmark. Man missade visserligen kvalificering ifjol, men detta är ändå inte lika retro som deras fjolårsbidrag, så jag vågar säga att de med säkerhet går vidare.

 Jag blev väldigt glad när jag såg att bandet Reddi vann i Danmark! Väldigt roligt för de 2 svenska tjejerna som är med i bandet att få vara med i Eurovision. Jag hoppas verkligen att TV-tittarna kommer fastna för denna fartfyllda rock/poplåt. Spelas dagligen på min spellista hemma.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Min gissning är att Danmark kommer komma till final efter 3 års längtan. Sen kan det gå hur som helst i finalen!

 Om Bulgarien var gubbrock så tänker jag officiellt döpa detta till ”tantrock”. Våra grannar har gett upp. Förra året var man på en annan planet, medan man i år försöker haka på rocktrenden och misslyckas totalt. Jag skulle inte ens placera det i någon rockgenre överhuvudtaget. Det tilltalar mig inte alls. Det är så gapigt och intetsägande. I mitt tycke är detta en av årets absolut sämsta låtar.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag tänker säga att Danmark åker hem redan i semin. De brukar kunna smuggla sig vidare oavsett, men denna låt ger mig hemska vibbar.

 Den rockgenre som REDDI representerar påminner en del om det vi fick se med Browsing Collection i Melodifestivalen, och det är rockmusik som jag gillar. Det enda minus jag har till bidraget är att ballad-delen i början är lite för lång, den borde de ha kortat ned eller tagit bort helt och hållet. Annars var ”The show” en av mina favoriter i den danska uttagningen och här fortsätter jag att gilla låten!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Även om jag gillar låten så tror jag det kan bli svårt för Danmark att kvala vidare. Det märktes redan i Melodifestivalen att den här typen av high school-rock (eller hur man nu ska klassificera det) inte riktigt går hem i alla målgrupper. Så jag tror det blir en dansk sorti redan tisdagen den 10:e maj. Men jag hoppas att jag har fel här.

 


 

Var detta verkligen det bästa som Danmark kunde vaska fram??? Jag är helt klart besviken och vet att det finns mycket bra musik i grannlandet. Det här känns så otroligt ute och jag skulle aldrig vilja lyssna på det här igen. Enda positiva med bidraget är att det är ett tjejband.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Lyssnar ens folk på detta längre? Kanske är det bättre live än på radio…

 Danmarks lite poppigare variant på Browsing Collection bjuder på en härlig svängom med denna låt som säkert kommer överraska en del. Efter två ballader/lågtempolåtar tror man att man får lyssna igenom en till ballad innan den hastigt hoppar över till mer rock och röj, och som den drar med mig. Det blir också väldigt härligt att se live, när hela bandet vaknar till liv och verkligen visar mig som tittare att de verkligen gillar det de gör.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Danmark ligger ganska pyrt till i oddsen och har inte fått så bra respons, men har samtidigt ett utgångsläge de bara kunde ha drömt om. Efter ett gäng långsammare låtar kommer de bli väckarklockan som höjer stämningen igen. Så jag tror det vore fel att räkna ut dem helt och hållet. Om de däremot skulle åka ut tror jag det kommer vara en fråga om att ha fallit på mållinjen.

 Inför Danmarks final så satte jag The Show som sista plats på min personliga topplista. Trots det så vann ändå Reddi uttagningen. Vilket kanske inte är så där jättekonstigt då exakt samma sak hände här i Sverige, men mer om det senare…

Danmark har ju egentligen aldrig skickat en dålig låt till Eurovision, men det här är utan tvekan deras svagaste bidrag genom alla tider. Själva introt består av ett 1,5 minuter långt pianosolo varpå låten går över till en blaskig poprocklåt som legat i någons byrålåda sedan år 2002. Låten i sig är inte dålig, bara oerhört medioker.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Sedan vinsten i Malmö 2013 har det allt som oftast gått åt skogen för Danmark i Eurovision. Tre gånger sedan dess har de till och med missat finalen. Jag tror inte på den här låten. Fjolårets bidrag var flera gånger bättre och åkte ut i semifinalen trots ett väsentligt bättre utgångsläge.

 Vårt grannland Danmark skickar en halv-svensk tjejrockgrupp med en låt som börjar lugnt men kommer loss halvvägs och blir betydligt ösigare. Highschool-rock med girlpower kan man nog bäst beskriva detta bidraget som. Medelmåttigt bidrag enligt mig. Irland skickade något liknande 2009 och det visade sig redan då inte vara särskilt framgångsrikt.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror att danskarna får vara inställda på en missad finalplats även i år.

 


 


Fastän Danmark kommer med ett bidrag som höjer tempot rejält, både i tävlingssekvensen som i låten, får jag ingen som helst känsla av den här. För egen del känner jag att låten hade kunnat byggas mycket bättre som powerballad och kunnat göras riktigt Lady Gaga-skön. Istället blir det att jag tyvärr hellre lyssnar på P1.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tror det blir svårt för Danmark att hävda sig i tävlingen. Det är ett bidrag som på något vis inte alls platsar. Tycker absolut att rock ska finnas med, men Reddi är inget Minus One.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen