« Inför ESC Danmark 2021

Inför ESC Danmark 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi gruppen Reddi med bidraget ”The Show” som representerade Danmark. De kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 12 av 17, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Reddi?

 

Poprockgruppen Reddi är ett danskt-svenskt band bestående av trummisen Ihan Haydar, sångerskan och gitarristen Mathilde “Siggy” Savery, gitarristen Agnes Roslund och basisten Ida Bergkvist. De två sistnämnda är från Sverige. Själva gruppen skapades så sent som i år (2022) då bandet ställde upp tillsammans i Dansk Melodi Grand Prix med rockpunkbidraget “The Show” som tog dem först till superfinalen och sedan till seger!

Deras tävlingsbidrag är gjord av Ihan Haydar och Siggy Savery tillsammans med Chief1 och Remee Jackman. Vi kan också berätta att det blir andra gången som Ihan Haydar tävlar på scenen för Danmark (senast var 2012 då hon var trummis bakom Soluna Samay).

Hur valde Danmark till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Danmark sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2022 som även det här året hade åtta tävlingsbidrag som tävlade genom två röstningsrundor. Nytt för året var att TV-bolaget DR införde en ny röstningsapp med vilken man kunde rösta flera dagar i förväg på sina favoriter, dock endast en gång om dagen och bara om man befann sig i Danmark.

I sändningen, som ägde rum den 5:e mars, uppträdde sedan artisterna och tv-tittarna hade då möjlighet att både app- och telefonrösta. Därefter delades det ut tre olika procentsummor till bidragen som hade kommit topp 3 i respektive omröstning (app-röstningen inför, app-röstningen i sändningen samt SMS-röstningen i sändningen) varpå dessa summor lades samman. De tre bidrag som hade fått högst totalprocent gick då vidare till en andra omgång där tittarna på nytt fick SMS- och app-rösta fram sin vinnare!

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Jag har lite svårt för det här plötsliga behovet att skicka rocklåtar i alla dess former till Eurovision. Problemet är nämligen att dessa bidrag gärna faller under två kategorier – avdankade gubbrockare eller unga grupper som tror att de spelar ”hårdrock” men som egentligen blandar softrock med punkpop. Detta bidrag är en variant av det senare. Och visst, man kan göra bra och starka bidrag i den genren också – men det är svårt att sticka ut lika mycket som Måneskin – som INTE var något softrockband på något sätt. Årets danska bidrag faller dessvärre mellan stolarna här, man vill verka coola och häftiga, men blir istället nästan dansbandsliknande. Detta är inte coolt och häftigt utan snarare lite mellanmjölk. Jag köper det inte, jag är ledsen.


.

Jag blev väldigt glad när jag såg att bandet Reddi vann i Danmark! Väldigt roligt för de 2 svenska tjejerna som är med i bandet att få vara med i Eurovision. Jag hoppas verkligen att TV-tittarna kommer fastna för denna fartfyllda rock/poplåt. Spelas dagligen på min spellista hemma.


.

Om Bulgarien var gubbrock så tänker jag officiellt döpa detta till ”tantrock”. Våra grannar har gett upp. Förra året var man på en annan planet, medan man i år försöker haka på rocktrenden och misslyckas totalt. Jag skulle inte ens placera det i någon rockgenre överhuvudtaget. Det tilltalar mig inte alls. Det är så gapigt och intetsägande. I mitt tycke är detta en av årets absolut sämsta låtar.


.

Den rockgenre som REDDI representerar påminner en del om det vi fick se med Browsing Collection i Melodifestivalen, och det är rockmusik som jag gillar. Det enda minus jag har till bidraget är att ballad-delen i början är lite för lång, den borde de ha kortat ned eller tagit bort helt och hållet. Annars var ”The show” en av mina favoriter i den danska uttagningen och här fortsätter jag att gilla låten!


.

Var detta verkligen det bästa som Danmark kunde vaska fram??? Jag är helt klart besviken och vet att det finns mycket bra musik i grannlandet. Det här känns så otroligt ute och jag skulle aldrig vilja lyssna på det här igen. Enda positiva med bidraget är att det är ett tjejband.


.

Danmarks lite poppigare variant på Browsing Collection bjuder på en härlig svängom med denna låt som säkert kommer överraska en del. Efter två ballader/lågtempolåtar tror man att man får lyssna igenom en till ballad innan den hastigt hoppar över till mer rock och röj, och som den drar med mig. Det blir också väldigt härligt att se live, när hela bandet vaknar till liv och verkligen visar mig som tittare att de verkligen gillar det de gör.


.

Inför Danmarks final så satte jag The Show som sista plats på min personliga topplista. Trots det så vann ändå Reddi uttagningen. Vilket kanske inte är så där jättekonstigt då exakt samma sak hände här i Sverige, men mer om det senare…

Danmark har ju egentligen aldrig skickat en dålig låt till Eurovision, men det här är utan tvekan deras svagaste bidrag genom alla tider. Själva introt består av ett 1,5 minuter långt pianosolo varpå låten går över till en blaskig poprocklåt som legat i någons byrålåda sedan år 2002. Låten i sig är inte dålig, bara oerhört medioker.


.

Vårt grannland Danmark skickar en halv-svensk tjejrockgrupp med en låt som börjar lugnt men kommer loss halvvägs och blir betydligt ösigare. Highschool-rock med girlpower kan man nog bäst beskriva detta bidraget som. Medelmåttigt bidrag enligt mig. Irland skickade något liknande 2009 och det visade sig redan då inte vara särskilt framgångsrikt.


.

Fastän Danmark kommer med ett bidrag som höjer tempot rejält, både i tävlingssekvensen som i låten, får jag ingen som helst känsla av den här. För egen del känner jag att låten hade kunnat byggas mycket bättre som powerballad och kunnat göras riktigt Lady Gaga-skön. Istället blir det att jag tyvärr hellre lyssnar på P1.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
19,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Detta går vidare, och det beror inte på att låten är en ny ”Zitti e buoni” utan p.g.a. att Danmark är Danmark. Man missade visserligen kvalificering ifjol, men detta är ändå inte lika retro som deras fjolårsbidrag, så jag vågar säga att de med säkerhet går vidare.


Min gissning är att Danmark kommer komma till final efter 3 års längtan. Sen kan det gå hur som helst i finalen!


Jag tänker säga att Danmark åker hem redan i semin. De brukar kunna smuggla sig vidare oavsett, men denna låt ger mig hemska vibbar.Även om jag gillar låten så tror jag det kan bli svårt för Danmark att kvala vidare. Det märktes redan i Melodifestivalen att den här typen av high school-rock (eller hur man nu ska klassificera det) inte riktigt går hem i alla målgrupper. Så jag tror det blir en dansk sorti redan tisdagen den 10:e maj. Men jag hoppas att jag har fel här.


Lyssnar ens folk på detta längre? Kanske är det bättre live än på radio…


Danmark ligger ganska pyrt till i oddsen och har inte fått så bra respons, men har samtidigt ett utgångsläge de bara kunde ha drömt om. Efter ett gäng långsammare låtar kommer de bli väckarklockan som höjer stämningen igen. Så jag tror det vore fel att räkna ut dem helt och hållet. Om de däremot skulle åka ut tror jag det kommer vara en fråga om att ha fallit på mållinjen.Sedan vinsten i Malmö 2013 har det allt som oftast gått åt skogen för Danmark i Eurovision. Tre gånger sedan dess har de till och med missat finalen. Jag tror inte på den här låten. Fjolårets bidrag var flera gånger bättre och åkte ut i semifinalen trots ett väsentligt bättre utgångsläge.


Jag tror att danskarna får vara inställda på en missad finalplats även i år.


Tror det blir svårt för Danmark att hävda sig i tävlingen. Det är ett bidrag som på något vis inte alls platsar. Tycker absolut att rock ska finnas med, men Reddi är inget Minus One.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera