DANMARKS UTTAGNING. Det danska TV-bolaget DR valde ut Danmarks artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2022.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Finalen avgjordes den 5:e mars i Jyske Bank Boxen i Herning med duon Martin Brygmann och Tina Müller som programledare. Inför finalen genomfördes en bidragsantagning och därefter utsåg en jury åtta bidrag som fick tävla. Upplägget blev sedan att bidragen framfördes och efter en första tittaromröstning fick tre bidrag tävla vidare om segern.

För första gången sedan Dansk MGP 2019 som finalen hölls i en arena med arenapublik. Både 2020 och 2021 hölls finalerna utan arenapublik p.g.a. coronapandemin.

 

Delvis nytt röstningssystem användes

Resultatet avgjordes enbart av tv-tittarnas omröstningar som i år avgjordes av SMS- och app-röstning. Det senare var en nyhet som presenterades i samband med att startfältet blev officiellt. Appen släpptes den 18:e februari och tio dagar senare öppnade den för möjlighet att börja rösta. Fram till finaldagen kunde rösta maximalt en gång per dag medan man i sändningen kunde rösta två gånger per röstningsomgång.

Det kan vara värt att notera att omröstningen nollställdes inför topp 3-omgången. Dessutom funkade bara appen om man geografiskt befann sig på plats i Danmark.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 5:e mars röstades gruppen Reddi med tävlingsbidraget ”The Show” fram till representant för Danmark i Eurovision 2022.

 

Finalen

I finalen i Dansk Melodi Grand Prix 2022 tävlade åtta bidrag i en finalkväll under ledning av Martin Brygmann och Tina Müller som programledare. Det blev för övrigt den första Dansk MGP-finalen sedan 2019 som tillät arenapublik, vilket skedde i Jyske Bank Boxen i Herning där finalen ägde rum.

Utöver finalbidragen hade DR bjudit in fjolrets Dansk MGP-vinnare Fyr & Flamme som fick medverka som gästartist.

 

Fakta

 

 

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 • 1. Patrick Dorgan – Vinden suser ind
 • Låtskrivare: Daniel Scheffmann, Jeppe Kronback, Ole Bjørn Heiring Albertsen, Patrick Dorgan

 • 2. Conf3ssions – Hallelujah
 • Låtskrivare: Jon Nørgaard, Moh Denebi, Nikolaj Pellegrini, Patrick Dalton, Rachel Furner

 • 3. Der Var Engang – En skønne dag
 • Låtskrivare: Claus Reenberg, Emma Pi, Rasmus Hedeboe

 • 4. Fuld Effekt – Rave med de hårde drenge
 • Låtskrivare: Alexander Scott Dyrbye, Claus Waldorff Thomsen, Kasper Bruhn Nielsen, Zachary Rune Dyrbye

 • 5. Josie Elinor & Jack Warren – Let Me Go
 • Låtskrivare: Benjamin Rosenbohm, Julie Aagaard, Katrine Brixen, Mikkel Martinus Sørensen

 • 6. Morten Fillipsen – Happy Go Lucky
 • Låtskrivare: Kasper Holm Larsen, Morten Fillipsen, Rasmus Rydahl

 • 7. Reddi – The Show
 • Låtskrivare: Chief 1, Ihan Haydar, Julia Fabrin, Remee Jackman, Siggy Savery

 • 8. Juncker – Kommet for at blive
 • Låtskrivare: Christian Juncker

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Conf3ssions – ”Hallelujah”
 2. Reddi – ”The Show”
 3. Morten Fillipsen – ”Happy Go Lucky”
 4. Juncker – ”Kommet for at blive”
 5. Fuld Effekt – ”Rave med de hårde drenge”
 6. Patrick Dorgan – ”Vinden suser ind”
 7. Josie Elinor & Jack Warren – ”Let Me Go”
 8. Der Var Engang – ”En skønne dag”

Kommentar: Vårt grannland i syd bjuder som vanligt på bra musik i sin final, men i år känns det lite tunnt med vinnarmaterial tyvärr. Överlag har man alltså lyckats nå en riktigt hög nivå, med snygga lite Simom & Garfunckel-inspirerade ballader, en hel del modern pop men också punkrock – allting väldigt välproducerat. Men var är den där hooken? Var är det minnesvärda? Kanske är det ”The Show” som gör en 180 graders sväng rent musikaliskt mitt i låten – väldigt snyggt! Men räcker det för att bära upp låten? Nja. Å andra sidan är det inte många andra låtar som kan komma med något liknande, de flesta är ganska förutsägbara. Emellertid kan förutsägbart vara bra också – vilket gör att jag väljer ”Hallelujah” som min favorit – en stabil lättlyssnad modern radiolåt. Dock har jag också en förbless för ”Happy go lucky” som kommer bli en guilty pleasure för mig, trots att jag inser att den kanske är lite för 80-talsnostalgisk och mjukpoppig för att klara sig i konkurrensen.


 1. Conf3ssions – ”Hallelujah”
 2. Reddi – ”The Show”
 3. Josie Elinor & Jack Warren – ”Let Me Go”
 4. Morten Fillipsen – ”Happy Go Lucky”
 5. Der Var Engang – ”En skønne dag”
 6. Patrick Dorgan – ”Vinden suser ind”
 7. Juncker – ”Kommet for at blive”
 8. Fuld Effekt – ”Rave med de hårde drenge”

Kommentar: Då är det dags för Danmark att välja Eurovisionbidrag. Jag tycker att startfältet är lite sisådär, Det finns 2 stycken låtar som skulla kunna göra jättebra i från sig på Eurovision scenen och sen finns det fler som skulle glömmas bort. Min favorit i denna final är bandet Conf3ssions med sin låt (”Hallelujah”) men det kan också bli väldigt jämnt i deras final för jag tror att bandet Reddi med låten (”The Show”) kan bli en farligt kandidat till vinsten.


 1. Reddi – ”The Show”
 2. Conf3ssions – ”Hallelujah”
 3. Juncker – ”Kommet for at blive”
 4. Josie Elinor & Jack Warren – ”Let Me Go”
 5. Patrick Dorgan – ”Vinden suser ind”
 6. Der Var Engang – ”En skønne dag”
 7. Morten Fillipsen – ”Happy Go Lucky”
 8. Fuld Effekt – ”Rave med de hårde drenge”

Kommentar: Danmark bjuder på ett helt okej startfält men jag saknar lite variation i musikstilar, för det är lite för många låtar som går åt det melankoliska hållet. Samtidigt är det roligt att det är så många låtar som inte är på engelska som tävlar. Mina två favoriter för sändningen är Reddi och Conf3ssions som jag tror skulle kunna ge Danmark bra resultat i tävlingen.


 1. Josie Elinor & Jack Warren – ”Let Me Go”
 2. Conf3ssions – ”Hallelujah”
 3. Patrick Dorgan – ”Vinden suser ind”
 4. Fuld Effekt – ”Rave med de hårde drenge”
 5. Morten Fillipsen – ”Happy Go Lucky”
 6. Reddi – ”The Show”
 7. Der Var Engang – ”En skønne dag”
 8. Juncker – ”Kommet for at blive”

Kommentar: Danmark – vad har hänt???? Var är Rasmus Seebach när man behöver han? Det är är inget vidare. Tror jag tycker det här är en av mina tre sämsta nationella finaler och det är svårt att greppa för det borde inte vara så. Hoppas egentligen den underliga låten ”Rave med de hårde drenge” vinner så blir det i alla fall en kul tävling.


 1. Reddi – ”The Show”
 2. Juncker – ”Kommet for at blive”
 3. Patrick Dorgan – ”Vinden suser ind”
 4. Fuld Effekt – ”Rave med de hårde drenge”
 5. Conf3ssions – ”Hallelujah”
 6. Der Var Engang – ”En skønne dag”
 7. Josie Elinor & Jack Warren – ”Let Me Go”
 8. Morten Fillipsen – ”Happy Go Lucky”

Kommentar: Som seden bjuder brukar Danmark inte bjuda på så mycket jag hoppar upp och ner för… var jag beredd på att säga innan jag åter tog och lyssnade på ”The Show” av Reddi, som bygger på en snygg helhet från ballad till upptempo i rockformat. I övrigt däremot är det inte mycket jag hänger i julgranen, då det är det man brukar förvänta sig av Danmark, troget sitt sound men dålig bredd. Intressant som sagt att 50% av låtarna sjungs på danska. Även om ”Øve os på hinanden” inte slog så bra i ESC fick den stor kommersiell framgång. Antagligen kan det ha spelat in.


 1. Morten Fillipsen – ”Happy Go Lucky”
 2. Patrick Dorgan – ”Vinden suser ind”
 3. Fuld Effekt – ”Rave med de hårde drenge”
 4. Juncker – ”Kommet for at blive”
 5. Der Var Engang – ”En skønne dag”
 6. Conf3ssions – ”Hallelujah”
 7. Josie Elinor & Jack Warren – ”Let Me Go”
 8. Reddi – ”The Show”

Kommentar: Måste säga att jag är positivt överraskad att Danmark valt att inkludera inte mindre än 5 bidrag på danska i startfältet! Jag som trodde att nederlaget i Rotterdam avskräckt dem, men så fel jag hade.

Men finalen är ju dock inte avgjord och enligt spelbolagen verkar det vara de engelskspråkiga bidragen Hallelujah & The Show som gör upp om segern. Nåja, jag hoppas åtminstone på Happy Go Lucky men jag får väl låta den tävla i Markus Favoriter istället.


 1. Josie Elinor & Jack Warren – ”Let Me Go”
 2. Reddi – ”The Show”
 3. Der Var Engang – ”En skønne dag”
 4. Conf3ssions – ”Hallelujah”
 5. Juncker – ”Kommet for at blive”
 6. Morten Fillipsen – ”Happy Go Lucky”
 7. Fuld Effekt – ”Rave med de hårde drenge”
 8. Patrick Dorgan – ”Vinden suser ind”

Kommentar: De senaste fem åren har jag haft den förhandsfavorittippade och det vinnande DMGP-bidraget som personliga favorit, men i år tilltalar inte den förhandstippade gruppen Conf3ssions mig helt och hållet. Jag gillar absolut låten ”Hallelujah” och tycker den har lite härliga Steps-vibbar i sig, men om jag hade fått bestämma så borde den finstämda och melankoliska låten ”Let Me Go” med duon Josie Elinor & Jack Warren få vinna i år. Mitt andrahandsval är glamrocksgruppen Reddi med låten ”The Show”. Jag håller med om att det är härligt att startfältet innehåller så många låtar på danska. Det är välkommet!

 

Resultat


Foto: Agnete Schlichtkrull (copyright: DR)
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir rockgruppen Reddi med bidraget ”The Show” som kommer att få representera Danmark i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i årets Dansk Melodi Grand Prix som avgjordes den 5:e mars 2022.

Nedan är vinnarens framträdande från finalen:

 

Så var finalen

TV-bolaget DR i Danmark anordnade även i år en finalkväll i Dansk MGP för att avgöra sitt artist- och bidragsval till Eurovision Song Contest. Initialt tävlade åtta bidrag om segern och med hjälp av både tittarnas och juryns hjälp kunde en vinnare slutligen koras.

Nytt för året var att finalen flyttade ut från en TV-studio till en större arena och att publik tilläts närvara i arenan, något som inte varit aktuellt i Dansk MGP sedan 2019! Dessutom infördes en ny röstningsapp som möjliggjorde att man kunde börja rösta i den första omgången redan fem dagar innan finalen. Befann man sig i Danmark kunde man sedan rösta en gång om dagen fram till finaldagen och maximalt två gånger under själva direktsändningen.

 

Så avgjordes sändningen

I en första röstningsomgång framfördes de åtta tävlingsbidragen live på scenen medan tittarna kunde rösta via SMS och appen. Därefter lades dessa röster samman med de röster som bidragen hade fått under app-röstningen dagarna innan finalen och de tre bidragen som totalt sett hade fått högst totalprocent gick vidare till en andra omröstning där nu vinnaren korades, även den gången med app- och SMS-röstning.

 

Hela resultatet

Omgång 1

De tre bidrag som fått flest röster i app-röstningen inför finalen tilldelades varsin 10%-röst, de tre bidrag som fått fått flest SMS-röster i sändningen tilldelades varsin 12%-röst och de tre bidragen som fått flest app-röster i sändningen tilldelades varsin 78%-röst. Därefter lades siffrorna samman och de tre bidrag som därefter fått ihop högst totalprocent gick vidare till den avgörande röstningsomgången.

Nedan är resultatet av omgången (inom parentes nämns app-procent inför + SMS-procent under sändning + app-procent under sändning = totalprocent):

 

Resterande fyra bidrag fick inga procent tilldelade och slutar därför på delad femteplats.

 

 

Omgång 2

Nedan presenteras finalens topp 3 i resultatordning (inom parentes nämns app-procent + SMS-procent = totalprocent)

 1. Reddi – ”The Show” (9% + 28% = 37%)
 2. Conf3ssions – ”Hallelujah” (6% + 26% = 32%)
 3. Josie Elinor & Jack Warren – ”Let Me Go” (9% + 22% = 31%)

 

Tycker du att Danmark valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera